De Digitale Media van 31 augustus 2015

AIVD

Onderwerpen vandaag:

  • Ombudsman uit kritiek op wetsvoorstel uitbreiding bevoegdheden AIVD en MIVD

  • Website politie onbereikbaar door cyberaanval?

  • Apple event 9 september: iPhone 6S met betere camera

  • Broodrooster maakt smartphones schoon

1 – Ombudsman uit kritiek op wetsvoorstel uitbreiding bevoegdheden AIVD en MIVD

Bron: Tweakers – De Nationale Ombudsman heeft kritiek geuit op het wetsvoorstel voor de uitbreiding van de bevoegdheden van de Nederlandse inlichtingendiensten. De regering verzamelt zienswijzen op het voorstel voor een wet die dit regelt. Tele2 heeft nog veel meer bezwaren tegen het wetsvoorstel.

De Ombudsman stelt in een brief dat de afhandeling van klachten tekort schiet. Burgers met klachten komen in tweede lijn bij de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten, de Ctivd. Volgens de Ombudsman is het beter als klachten terechtkomen bij een onafhankelijke instantie, zoals de Ombudsman. Over de uitbreiding van de bevoegdheden van de inlichtingendiensten zelf laat de Ombudsman zich niet uit.

De brief komt na de stevige kritiek van Tele2 op het wetsvoorstel om de nu geldende wet uit 2002 aan te passen. De provider beticht de regering ervan dat zij 360.000 bedrijven en verenigingen wil inzetten om data te vergaren voor inlichtingendiensten, terwijl die bedrijven en verenigingen zelf opdraaien voor de kosten daarvan. “Het wordt duidelijk dat de diensten toegang willen tot alle communicatie, van iedereen, zonder dat zij de benodigde investeringen in tijd en geld willen dragen.”

Volgens Tele2 kunnen de inlichtingendiensten na invoering van dit wetsvoorstel onder meer Twitter, WhatsApp, maar ook sites als Tweakers vragen om te gaan tappen. “Er zal geen enkel onderdeel van de Nederlandse maatschappij zijn dat niet onder de reikwijdte van de bulkinterceptie Inlichtingen- en veiligheidsdiensten zal vallen. De wet ademt de sfeer uit dat het verkrijgen van bulkgegevens een doel op zich is, waarbij het beschikken over en het inzage hebben in volledig buiten de feitelijke eigenaar van de gegevens om plaatsvindt. De effectiviteit en daarmee subsidiariteit en proportionaliteit zijn gemakshalve buiten beschouwing gelaten.”

De provider claimt ook dat de diensten data mogen opvragen in andere landen, hoewel dat veelal in strijd met de daar geldende wetten zal zijn. Daarnaast zouden veel bedrijven en verenigingen niet in staat zijn om te tappen. Om al die redenen noemt de provider het wetsvoorstel ‘onuitvoerbaar’.

Het is onbekend of Tele2 het wetsvoorstel op de juiste manier heeft geïnterpreteerd. De regering heeft nog niet gereageerd op de zienswijzen. Bedrijven hebben tot 1 september om een zienswijze in te dienen.

Koffer Maas

2 – Website politie onbereikbaar door cyberaanval?

Bron: NU – De website van de politie is sinds zondagmiddag onbereikbaar door een cyberaanval. Politie.nl ging om 16.40 uur uit de lucht. De politie weet nog niet hoe lang het duurt om de site te herstellen.

Het is ook nog niet bekend wie achter de DDoS-aanval zitten. ”Dit gebeurt vaker, maar meestal is het sneller verholpen”, zei een politiewoordvoerster.

Vanwege de storing is het niet mogelijk om aangifte via internet te doen. De noodnummers 112 en 0900-8844 zijn gewoon bereikbaar.

Bij een Distributed Denial of Service-aanval (DDoS) wordt een grote hoeveelheid verkeer tegelijk naar bepaalde servers gestuurd. Die kunnen de druk niet aan en worden tijdelijk onbereikbaar.

Eerder deze maand was kabelaar Ziggo de dupe van zo’n aanval. Klanten konden niet of nauwelijks het internet op. Ook de site van de Volkskrant was anderhalf uur onbereikbaar na een aanval.

Update VolkskrantPolitie site was onbereikbaar door te grote foto – Een te grote foto die door te veel mensen tegelijk werd bekeken. Daardoor was de site van de politie zondag urenlang onbereikbaar, zegt de politie zelf. De problemen zijn verholpen en de site politie.nl is weer bereikbaar.

Het gaat om een foto van een lichaam dat vrijdagavond was gevonden in een koffer in de Maas in Maastricht. De koffer was dinsdag in de rivier gegooid. De politie maakte de afbeelding zondag openbaar, omdat rechercheurs nog niet weten wie het slachtoffer is en waaraan ze is overleden. De oproep om informatie werd ook in België en Duitsland verspreid.

‘Het was een grote foto, veel megabytes. Het verhaal werd bovendien door duizenden mensen tegelijk bekeken. We hebben de foto verkleind en dat lijkt te werken. De site is stabiel’, zegt een politiewoordvoerster.

De foto was zondagmiddag rond 15.30 uur gepubliceerd. Een uur later ging de website uit de lucht. Vanwege de storing was het niet mogelijk om aangifte via internet te doen. De noodnummers 112 en 0900-8844 waren gewoon bereikbaar.

Apple Event

3 – Apple Event 9 september – iPhone 6S met betere camera

Bron: NU  – Apple heeft de pers een uitnodiging gestuurd voor woensdag 9 september. Hoogstwaarschijnlijk presenteert het bedrijf dan zijn nieuwste iPhone. Het evenement wordt in San Francisco gehouden, om 10:00 uur plaatselijke tijd. Dat is in Nederland om 19:00 uur.

Op de uitnodiging wordt de nadruk op spraakassistent Siri gelegd. “Hey Siri, give us a hint”, is het enige wat er naast plaats en tijd op de uitnodiging staat.

Wie de Engelstalige Siri daadwerkelijk naar een hint vraagt, krijgt tal van ontwijkende antwoorden. “Kijk maar op een geruchtenblog, dat doe ik ook altijd”, grapt Siri. “Je zult moeten wachten tot 9 september. Je was zeker zo’n kind dat met kerst naar beneden sloop om de cadeautjes vroeger open te maken, of niet dan?”, is een andere reactie.

Verwacht wordt dat Apple op 9 september de iPhone 6S onthult. Die zal volgens geruchten hetzelfde uiterlijk hebben als de huidige iPhone 6, met enkele interne verbeteringen.

4K-camera
Zo is de chip waarschijnlijk sneller, en zal het toestel beschikken over een drukgevoelig scherm. Die technologie zit onder meer ook al in de Apple Watch.

Ook kwam het doorgaans betrouwbare 9to5Mac vandaag met het gerucht dat er een 12 megapixel ultra hd-camera in de iPhone 6S zou zitten. De iPhone 6 en drie van zijn voorgangers doen het met 8 megapixels.

Ook is de hoogst mogelijk videoresolutie op huidige iPhones 1920 x 1080 pixels (full hd). De iPhone 6S en 6S Plus zouden in ultra hd (3840 x 2160 pixels) kunnen filmen.

Ook zou de selfiecamera worden verbeterd. Die zou een betere sensor krijgen, en betere foto’s onder donkere omstandigheden maken. Daarvoor licht het scherm van de iPhone kort en fel op, bij wijze van flitser.

Geen iPhone 6C
Apple zou volgens 9to5Mac geen 4 inch iPhone 6C aankondigen tijdens het evenement op 9 september. Wel beweert de site dat de verkoop van de iPhone 5C wordt stopgezet. De iPhone 5S, 6 en 6 Plus blijven wel bij Apple verkrijgbaar. De kleinere iPhone 6C zou nog niet klaar zijn voor verkoop.

Toaster-which-sterilizes-your-phone

4 – ‘Broodrooster’ maakt smarthones schoon

Bron: NU – Een nieuwe uitvinding maakt het een stuk makkelijker om smartphones schoon te maken. Het oppervlak van een gemiddelde smartphone bevat zo’n 7.000 verschillende soorten bacteriën.

Het apparaat, dat veel wegheeft van een broodrooster en daarom ook de naam ‘Groene Broodrooster’ heeft meegekregen, reinigt met behulp van UV-licht de oppervlakten van de smartphone die erin gestopt wordt.

Broodrooster
De Groene Broodrooster is in opdracht van een Koreaanse veilingsite door een Britse designfirma ontworpen en gebouwd.

“We waren op zoek naar een design dat een beetje logisch zou zijn in een café-omgeving”, vertelt een medewerker van de designfirma. “Daarom kozen we voor de broodrooster: iedereen weet hoe ‘ie werkt.”

Massaproductie
Momenteel wordt de Groene Broodrooster in Koreaanse koffiezaken getest om te kijken of er vraag naar is. Klanten kunnen hun smartphone in het apparaat doen terwijl ze op hun drankje wachten.

Als er genoeg interesse voor het apparaat ontstaat, gaat de veilingssite overwegen om de Groene Broodrooster in massaproductie te nemen.

It is really simple to use :
*Switch on an app on your smartphone
*Place the phone in the toaster and press down the lever
*The UV light then sterilises and kills all the micro-organisms on the device
*The toaster pops up, giving you a clean phone ready to use

Maar het kan simpeler, neem de Whoosh: een microfiber doekje en een spraybus, zonder alcohol of ammoniak. Ze kregen in 2014 nog een eervolle vermelding op CES.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.