De Digitale Media van 14 september 2015

Bucket Challenge ALS

Onderwerpen vandaag:

  • Opensource software voor ALS-patiënten
  • Onderzoek: technologie zorgt voor meer banen
  • TomTom probeert te herstellen met smart gadgets
  • Nieuws van IFA 2015: de Samsung Gear S2

1 – Opensource software voor ALS-patiënten

Bron: Tweakers – Een ontwikkelaar heeft een programma geschreven waarmee bijvoorbeeld ALS-patiënten met hun ogen toch gebruik van hun computer kunnen blijven maken. Het programma is als opensourcesoftware beschikbaar gekomen.

Het programma heet OptiKey en werkt onder Windows. Het is geschikt voor gebruik met een eyetracker, die tegenwoordig relatief goedkoop te verkrijgen is. Op die manier kan de tool worden bediend met de ogen. Het programma ondersteunt standaard vijf eyetrackers.

OptiKey stuurt onder andere de muis en het toetsenbord van een Windows-computer aan. Voor het typen dient de gebruiker zijn ogen anderhalve seconde gericht te houden op een letter. Er verschijnt dan een symbooltje dat aangeeft hoelang hij zijn ogen nog moet fixeren.

Met OptiKey kunnen bovendien de geschreven woorden worden voorgelezen. OptiKey zou daarmee uitermate geschikt zijn voor mensen met een spierziekte, zoals Amyotrofische Laterale Sclerose. Meestal kunnen ALS-patiënten in een vergevorderd stadium van de ziekte alleen de ogen nog gebruiken.

Ontwikkelaar Julius werkte naar eigen zeggen 3,5 jaar aan het programma, dat onder GPLv3-licentie is verschenen en daardoor ook interessant is voor wetenschappelijk onderzoek. Zijn tante stierf door een spierziekte en hij geeft aan dat bestaande oplossingen te duur zijn en niet goed werken. De developer zegt het project voor altijd kosteloos aan te willen bieden.

Op Reddit geven sommigen aan dat ze willen doneren om de ontwikkelaar te steunen, maar Julius wil het geld nadrukkelijk niet ontvangen. In plaats daarvan vraagt hij om het geld over te maken naar een ander goed doel. Wel zoekt hij nog vrijwilligers die mee willen helpen met het verbeteren van de software, de taalondersteuning en meer. Er bestaan al handleidingen.

robot_overlords

2 – Onderzoek: technologie zorgt voor meer banen

Bron: RTL – Er wordt vaak gezegd dat de opkomst van technologie mensen overbodig maakt, maar het tegendeel is waar. De opkomst van machines heeft meer banen opgeleverd dan er werden vernietigd.

Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte, dat volkstellingen van de afgelopen 140 jaar doorspitte. In plaats van dat mensen overbodig werden, kwam er juist meer werk, meldt The Guardian.

Zo verviervoudigde het aantal mensen dat in een bar werkt sinds 1950, terwijl er ook meer kappers zijn bijgekomen. Dat suggereert dat de koopkracht is gestegen en dat heeft geleid tot meer vraag en daardoor tot meer banen.

Aantal nieuwe banen lastig te meten
In het debat over de opkomst van technologie overheerst de nadruk op het verdwijnen van banen door technologische vernieuwing. Dat effect is immers beter te meten dan het aantal banen dat wordt geschapen. ”De dominante trend is dat een daling in het aantal banen in de agrarische sector en productie meer dan goedgemaakt is door een toename van de werkgelegenheid in de zorg, creatieve beroepen, technologie en de dienstensector, blijkt uit onderzoek.

”Machines zullen meer herhalende en arbeidsintensieve werkzaamheden overnemen, maar ze lijken niet dichter bij het elimineren van menselijke arbeid dan op enig moment in de afgelopen 150 jaar”.

Minder boeren en minder werk in wasserijen
In sommige sectoren heeft technologie duidelijk tot verlies aan banen geleid. Het is de vraag in hoeverre we aan dit soort banen willen vasthouden. In Engeland en Wales werkte in 1871 nog 6,6 procent van de bevolking in de agrarische sector. Dat is nu nog maar 0,2 procent.

Een andere sector waar de werkgelegenheid fors is gedaald in Engeland en Wales is die van wasserijen. In 1901 werkte daar op een bevolking van 31,5 miljoen mensen 200.000 mensen. In 2011 was dat gedaald tot 35.000 mensen op een bevolking van 56,1 miljoen.

Maar meer werk in verzorgende beroepen
Daar staat een enorme stijging van de werkgelegenheid bij verzorgende beroepen zoals de zorg, onderwijs en verlening van diensten tegenover.

TomTOm-Spark

3 – TomTom probeert zich te herstellen met smart gadgets

Bron: NRCQ – TomTom veert op, mede dankzij het economisch herstel in Europa. Het hoopt met de sportgadgets nieuwe markten te veroveren. De smart sportwatch Spark is  voor fitnessliefhebbers die hun presentaties willen meten en tegelijkertijd muziek willen luisteren, zonder een smartphone mee te zeulen.

De Spark concurreert met smartwatches met fitnessfuncties (zoals de Apple Watch) en fitnessbandjes van Amerikaanse producenten.

Vorig jaar verkocht TomTom een half miljoen van die horloges, afgelopen voorjaar kwam er een nieuw apparaat bij, de Bandit-actiecamera. Deze Bandit moet zich nog gaan bewijzen, want GoPro is verreweg het bestverkopende merk in deze sector. Wel zijn de actiecamera’s de snelst stijgende gadgetcategorie in Europa, becijferde onderzoeksbureau GfK.

Vigreux is niet alleen optimistisch over de nieuwe producten. De vraag naar navigatiekastjes – TomToms grootste bron van inkomsten – kromp jarenlang en stabiliseert nu in Europa. Ook de prijsdalingen zijn gestopt. TomTom levert ‘gratis’ verkeersdiensten, flitserinfo en kaartupdates. Het abonnementsmodel van deze diensten is losgelaten, in ruil voor een iets hogere aanschafprijs. Voor consumenten een reden om hun huidige kastjes eens te upgraden.

Corinne Vigreux, verantwoordelijk voor de consumentendivisie van het bedrijf: “We hebben nu nieuwe kantoren in Zuid-Korea en Japan geopend. Dat zijn moeilijke landen om een navigatieproduct op de markt te brengen. Wellicht dat we met een horloge eerst wat naamsbekendheid op kunnen bouwen en zo de weg vrij maken voor nagivatie.”

In de VS kampt TomTom met meer concurrentie van fitnessgadgets en smartwatches. Ook daar heeft TomTom niet de bekendheid die het in Europa wel geniet. Wellicht dat een samenwerking met een bekend sportmerk helpt om Amerikaanse fitnessliefhebbers te overtuigen van de Spark. TomTom maakte ooit een horloge samen met Nike, maar die samenwerking eindigde omdat Nike helemaal stopte met fitnessgadgets.

Samsung-Gear-S2-Circle-Apps-Tizen-Samsung-Gear-S2-Video-Samsung-Gear-S2-Press-images-Samsung-Gear-S2-UK-Price-340599

4 – IFA 2015 – Samsung Gear S2 wordt enthousiast ontvangen

Bron: NU – De ronde smartwatch Gear S2 van Samsung verschijnt in oktober. Het Tizen-apparaat is te besturen met een ronde ring om het scherm.

Samsung toonde donderdag op de techbeurs IFA dat de Gear S2 in twee verschillende varianten verschijnt. Een normale versie met bandje van elastomeer kost 349 euro, terwijl de Classic-versie met lederen bandje voor 399 euro wordt verkocht.

Behalve de draaiende ring heeft het horloge ook een terug- en home-knop. Door te draaien kan worden gescrolld door teksten en menu’s. Op kaarten wordt de ring gebruikt om te zoomen.

Volgens Samsung is de draaiende ring een handigere manier om een smartwatch te besturen dan een touchscreen, omdat het scherm nooit hoeft te worden bedekt.

De Gear S2 draait op Samsungs eigen besturingssysteem Tizen, maar werkt ook met Android-telefoons van andere fabrikanten. Apps kunnen uit een speciale appwinkel worden gedownload. Onder meer Nike, Uber en Volkswagen hebben al apps gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.