De Digitale Media van 21 september 2015

driverless-car

Onderwerpen:

  • Apple praat met de autoriteiten in de VS over zelfrijdende auto’s
  • Audible, dochter Amazon, beschuldigd van machtsmisbruik
  • Onine pokeraars in de kaart gekeken door virus
  • Hoe groot is Google?

1 – Apple praat met autoriteiten in de VS over zelfrijdende auto’s

Bron: NU – Apple is in gesprek met de Californische department of motor vehicles (DMV), de overheidsinstantie waar nieuwe voertuigen moeten worden geregistreerd.

Een van Apples advocaten zou afgelopen donderdag een uur lang hebben gesproken met een aantal hooggeplaatste medewerkers van het bedrijf, inclusief experts op het gebied van zelfrijdende auto’s, meldt The Guardian vrijdag.

Het departement wilde geen uitspraken doen over de ontmoeting, behalve dat het gesprek zou gaan over de “regelgeving rond autonome voertuigen”.

Apple wil volgens de Britse krant het gebied van een voormalige marinebasis ombouwen tot een beveiligde testgebied voor zelfrijdende auto’s. Mogelijk gingen de gesprekken daarover.

Apple is zeker niet het enige bedrijf dat in gesprek is, of gesproken heeft, met de DMV. Tot dusver hebben tien bedrijven voor in totaal tachtig voertuigen en driehonderd testchauffeurs vergunningen gekregen van de instantie. De bedrijven die het meest recent toestemming kregen waren Honda en BMW, die twee weken geleden groen licht kregen.

2 – Dochter Amazon, Audible, beschuldigd van machtsmisbruik

Bron: NU – De belangenorganisatie van Duitse boekhandelaren beschuldigt Audible, een dochter van de Amerikaanse internetwinkel Amazon, van machtsmisbruik. 

Ze hebben hierover een klacht ingediend bij de Duitse mededingingsautoriteit en de Europese Commissie.

De aanbieder van digitale luisterboeken, die in Duitsland naar verluidt een marktaandeel heeft van 90 procent, zou de vaak kleine uitgevers van deze audioboeken dwingen genoegen te nemen met aanzienlijke lagere prijs voor hun producten. Audible zou uitgevers die weigeren, dreigen met uitsluiting.

Amazon wilde zaterdag niet reageren op de beschuldigingen. Amazon zelf wordt ook beschuldigd van machtsmisbruik, zowel in de VS als in Europa. De vraag is: is hier sprake van schade aan het belang voor de consument, op de korte versus de lange termijn. Amazon is voor 1/3 verantwoordelijk voor alle fysieke boekverkopen en 2/3 voor alle digitale boeken.

Of toch niet ..

3 – Online pokeraars in de kaart gekeken door virus

Bron: NU – Online pokeraars worden geteisterd door een virus dat in hun kaarten kijkt en daar screenshots van naar kwaadwillenden stuurt. Die voegen zich vervolgens bij het spel dat de getroffen pokeraar op dat moment speelt en proberen hem of haar op die manier geld afhandig te maken.

Dat schrijft cyberveiligheidsonderzoeker Robert Lipovsky in een blog. De malware zit verstopt in programma’s die mensen die online pokeren moeten helpen met beter spelen, zoals pokerrekenmachines en spelerdatabases.

cardsharps

De malware richt zich op pokeraars die het kaartspel via de populaire sites Pokerstars en Full Tilt Poker spelen. De kwaadaardige code verbergt zich op getroffen computers en wacht totdat het slachtoffer zich naar één van die twee sites begeeft.

Dan begint het virus screenshots van de kaarten van de getroffen speler met daarbij ook de unieke spelers-id te sturen. Vervolgens zoekt de aanvaller het spel dat de getroffen pokeraar speelt op en voegt zich erbij. Met het zien van de kaarten van de tegenstander heeft de aanvaller dan een aanzienlijk voordeel.

De meeste getroffenen zijn inwoners van oost-Europese landen in het algemeen en Russen en Oekraïeners in het bijzonder. In totaal zijn enkele honderden mensen geïnfecteerd. Het is niet bekend of daar Nederlanders tussen zitten

4 – Hoe groot is Google?

Bron: Automatiseringsgids – De vraag werd al langer gesteld: “Hoe groot is Google eigenlijk?”. Sinds deze week hebben we daar een beetje een antwoord op. Het gaat dan niet om aantallen mensen, of om geld, maar om regels code. In die maat uitgedrukt zit Google aan tegen de 2 miljard, zo meldt website Wired.

Het antwoord op de vraag kwam naar voren tijdens een gesprek tussen Rachel Potvin, senior programmeur bij Google, en een groep bezoekers van een engineering conference in Silicon Valley. Zij noemde het aantal van 2 miljard regel code, met de toevoeging, dat al die software in feite één systeem vormt. Van GMail tot Google Maps, alles wordt geregeld door hetzelfde grote softwareconglomeraat.

Hoe groot is 2 miljard?

Het aantal regels code is in feite te groot om je er een voorstelling van te maken. Beter is het, om een vergelijking te maken met andere – bekende – software. Zoals Windows, dat alles bij elkaar ongeveer 50 miljoen regels code heeft. Dan zie je, dat de software van Google 40 keer zo groot is.

Op één plaats

Alle software van Google bevindt zich op één plaats, in een grote software repository. Dat is de plek waar alle programmeurs en analisten er bij kunnen om hun werk te doen. Volgens Potvin is dit de grootste repository ter wereld, “hoewel ik daar geen hard bewijs voor heb.”

Video

Google alleen is verantwoordelijk voor minimaal 40% van al het verkeer op het internet. De beurswaarde van Google maakt dat het ergens tussen 250-500 miljard dollar waard is, maar na het opsplitsen van het bedrijf in de Alphabet-holding zal het straks nog lastig worden te bepalen hoe groot Google is en waar ze allemaal actief in zijn: Search, Gmail, Maps, Youtube, Nest, DeepMind (AI), Google X, gluclose-metende lenzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.