De Digitale Media van 12 oktober 2015

Onderwerpen:

  • Turkije sluit deel internet en social media af na aanslag
  • Twitter gaat waarschijnlijk groot deel personeel ontslaan
  • Ministerie BiZa weerspreekt kritiek op Digid
  • Dutch Filmworks legt logo en naam Popcorn Time vast

1 – Turkije sluit deel internet en social media af na aanslag

Bron: Tweakers – Turkije heeft na de aanslagen in de hoofdstad Ankara een tijdelijk ‘publicatieverbod’ opgelegd. Dat lijkt onder andere tot gevolg te hebben dat de toegang tot verscheidene sociale-netwerksites, zoals Facebook en Twitter, is beperkt.

Turkse officials hebben bevestigd dat er een publicatieverbod van kracht is, al wordt over de precieze implicaties weinig duidelijk gemaakt. Uit meldingen van gebruikers blijkt dat de toegang tot het internet is beperkt, waarbij het met name gaat om sociale-netwerksites. Onder andere Twitter zou op verscheidene plaatsen zijn geblokkeerd, zo meldt de site zelf. Ook zijn er verscheidene meldingen binnengekomen dat Facebook niet beschikbaar zou zijn voor Turkse gebruikers.

Andere gebruikers melden dat zij helemaal geen internetverbinding kunnen leggen, of juist geen toegang hebben tot e-mail. Er zijn tevens geruchten dat de Turkse overheid de internetsnelheden heeft verlaagd om internetten te bemoeilijken, maar deze zijn niet bevestigd. Omdat er geen officiële lijst van geblokkeerde diensten bestaat, is de omvang van de blokkade nog niet volledig in te schatten.

turkey-bombing

Turkije werd zaterdag opgeschrikt door een aanslag in de hoofdstad Ankara, op het moment dat daar een protest gaande was. Er zijn twee bommen tot ontploffing gebracht, wat volgens de meest recente cijfers in ieder geval 95 doden tot gevolg heeft gehad. Er zijn tevens honderden gewonden gevallen. De Turkse overheid sluit vaker toegang tot websites, voornamelijk social media, af in perioden van onrust, of als sites weigeren bepaalde content te verwijderen.

2 – Twitter gaat (waarschijnlijk) groot deel personeel ontslaan

Bron: Tweakers – Twitter zou plannen hebben om zijn personeelsbestand te verkleinen. Hoeveel mensen er worden ontslagen is niet duidelijk, maar op elke afdeling zouden mensen weg moeten. De sociale-netwerksite kampt al enige tijd met tegenvallende groei.

Het doorgaans goed ingelichte Re/code meldt dat er plannen zijn binnen Twitter om mensen te ontslaan, maar het bedrijf zelf wil niet op de berichtgeving reageren. Wel zou volgende week de reorganisatie openbaar gemaakt moeten worden. Volgens de bronnen van Re/code krijgen alle afdelingen binnen Twitter te maken met ontslagen, al is nog onduidelijk hoeveel mensen er precies uit moeten.

Vooral engineers zouden op de planning staan om ontslagen te worden, zo stellen de bronnen van Re/code. Dat zou de organisatie efficiënter moeten maken, wat weer zou passen binnen de filosofie van de nieuwe ceo, Jack Dorsey, die tevens mede-oprichter is van de sociale-netwerksite. Dorsey gaf eerder namelijk aan dat Twitter meer ‘focus’ zou moeten hebben.

Dorsey, who had been interim CEO since June, returned permanently to the helm last week while also remaining chief executive of Square, the digital payments firm he founded. Dorsey ran Twitter in 2007-2008 and served as interim chief executive for the third quarter after Dick Costolo resigned in June.

Kortgeleden legde voormalig ceo Dick Costolo zijn functie als ceo neer, om opgevolgd te worden door Dorsey. Costolo werd verweten er niet in te zijn geslaagd het gebruikersaantal flink te laten groeien. Ondanks de gebrekkige groei werd het aantal werknemers dat in dienst is bij Twitter wel verdubbeld sinds het bedrijf naar de beurs is gebracht.

Overigens: het aantal personeelsleden van Twitter, gestart in 2006, schoot na de beursgang in 2013 omhoog. In 2011 hadden ze nog van 350 man, maar inmiddels zijn er ruim 4000 man in dienst.

Schermafbeelding 2015-10-11 om 23.55.45

Het bedrijf maakt nog altijd geen winst, terwijl de beurs het bedrijf toch op zo’n 30 miljard dollar waardeert. Mooi punt, gemaakt door Steve Harmon op de Huffington Post, is dat het bij Twitter eigenlijk niet hoort te gaan om de beurswaarde (worth), maar om de intrinsieke waarde (value). Steve: “Twitter is a global brand, very difficult to build that. Media all over the world use Twitter as their media outlet. Celebs use it. It has changed public relations and marketing.”

Het online magazine TheStreet.com gaat zelfs nog een stapje verder:

The social networking company received a boost after MKM Partners Internet analyst Rob Sanderson said on CNBC that Twitter may just reach a $100 billion valuation if it improved its user experience, monetized its user base and became a mass market service. “$100 billion is possible if they can execute,” Sanderson said.

Of Twitter ooit mainstream wordt en de vruchten weet te plukken uit de enorme boom van content die op Twitter wordt gedeeld .. ik weet het niet. Na bijna 10 jaar zijn ze nog altijd niet in staat gebleken een businessplan te ontwerpen, wat significante winst gaat opleveren.

3 – Ministerie BiZa weerspreekt kritiek op Digid

Bron: Tweakers – Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het niet nodig om two factor authenticationverplicht te stellen voor alle websites waarop ingelogd kan worden met DigiD. Overheidsorganisaties zouden zelf een afweging moeten maken op basis van risicoanalyse.

Dat laat een woordvoerster van minister Plasterk aan Security.NL weten. Ze reageert daarmee op de kritiek die het College bescherming persoonsgegevens gisteren uitte over de veiligheid van DigiD. Volgens het CBP moet inloggen met tweetrapsauthenticatie bij alle instanties die gebruikmaken van DigiD verplicht worden.

digid-broken-copyright-dedigitalemedia

De woordvoerster zegt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken het niet eens is met de kritiek van het CBP en dat het zich niet herkent in het geschetste beeld. Volgens haar maken overheidsorganisaties op basis van een risicoanalyse zelf een afweging welk beveiligingsniveau wordt gebruikt. Zorgverzekeraars zouden dit jaar al overgestapt zijn op DigiD-midden met sms-controle, momenteel het hoogste zekerheidsniveau van de inlogdienst.

Het zekerheidsniveau DigiD-basis, waarmee met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord ingelogd kan worden, is volgens de woordvoerster voldoende voor veel contact met de overheid. Ze noemt als voorbeeld het maken van een afspraak met de gemeente.

Overigens kunnen mensen zelf al instellen om tweetrapsauthenticatie te verplichten bij alle organisaties die DigiD gebruiken. Er moet dan ingelogd worden met gebruikersnaam en wachtwoord, en een sms-code. Meer dan de helft van de DigiD-gebruikers zou deze optie al hebben ingeschakeld. Daarnaast werkt het ministerie momenteel aan een app die als alternatief van de sms-controle kan worden ingezet, maar dezelfde beveiliging biedt.

Update 14:19: Het CBP laat desgevraagd in een telefonische reactie aan Tweakers weten dat het bij zijn standpunt blijft. Volgens het college voldoen de huidige veiligheidsmaatregelen van DigiD niet aan de eisen van de Wet bescherming persoonsgegevens. DigiD zou als systeemverantwoordelijke in zijn algemeenheid tweetrapsauthenticatie verplicht moeten stellen.

Ik begrijp de kritiek van het CPB absoluut en denk dat Plasterk de risico’s onvoldoende inschat (als hij de consequenties als kan overzien). De hack bij DigiNotar, in 2011, waarbij hackers de cerficaten van ruim 500 instanties hadden vervalst, geeft aan dat de beveiliging rond Digid op z’n minst onvoldoende wordt gewaarborgd. DigiNotar was één van de zes partijen die namens de Rijksoverheid ssl-certificaten mochten uitgeven, voor onder meer DigiD, de website van de Belastingdienst en de versleutelde communicatie tussen overheden en bedrijven.

SIDN, de stichting die domeinnaamregistraties in Nederland regelt, heeft recent nog alle deelnemers (providers) verplicht om tweetrapsauthenticatie te gebruiken. Het is zonder dat zelfs niet meer mogelijk om in te loggen.

Indien iemand de beschikking krijgt over de inloggegevens van een burger, dan kan deze daarmee bij honderden instellingen rottigheid uithalen. Maar als er een tweede verficatie nodig is, waarbij je naast de inloggegevens ook nog een smartphone van de persoon moet zien te hacken, dan verklein je de risico’s op identiteitsdiefstal of andere rottigheid met 100%.

4 – Dutch Filmworks legt logo en naam Popcorn Time vast

Bron: NU – De Nederlandse filmdistributeur Dutch Filmworks heeft het logo en de merknaam van Popcorn Time vastgelegd voor gebruik in de Benelux.  Dat bevestigt Dutch Filmworks desgevraagd tegenover NU.nl. Popcorn Time is een illegale dienst waarmee films zeer eenvoudig gestreamd kunnen worden. 

De aanvragen werd in juni dit jaar gedaan en werd in september toegekend. “We zagen tot onze verbazing dat het nog niet was vastgelegd”, vertelt Peter de Haan van Dutch Filmworks. “Toen dachten we, weet je wat, dan doen wij dat gewoon.”

Wat Dutch Filmworks precies met het logo en de merknaam kan of gaat doen, weet de filmdistributeur zelf ook nog niet. “Wie weet dat het ooit in de toekomst nog van pas komt bij rechtszaken.”

De illegale videodienst laat tegenover Torrentfreak weten niet ongerust te zijn. “We zijn wel benieuwd naar waar ze denken dat ze mee bezig zijn”, aldus de ontwikkelaars. “Het is opvallend dat ze een handelsmerk hebben geregistreerd waar ze overduidelijk geen eigenaar van zijn.”

Voor Dutch Filmworks is het ook een manier om de illegale filmdienst ‘een beetje te pesten’, erkent De Haan: “Het downloadverbod wordt niet gehandhaafd. Zij mogen alles, gooien producten waar ontzettend veel mensen hun ziel en zaligheid in hebben gestopt gewoon online, en wij mogen niets.”

Schermafbeelding 2015-10-12 om 00.49.40

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.