De Digitale Media van 9 november 2015

Cesanta_web_summit

Onderwerpen vandaag:

 • Gemeenteraad Noordoostpolder: glasvezel of straalzenders in buitengebied?
 • Google: sommige USB-kabels gevaarlijk bij opladen laptops!
 • ING: later dit jaar betalen met Android smartphone
 • Nederlandse start-up wint Alpha award op Websummit

1 – Gemeenteraad Noordoostpolder: glasvezel of straalzenders in buitengebied?

Bron: NoordoostpolderEind augustus heeft de commissie BFE gesproken over snel internet in het buitengebied naar aanleiding van een memo van het college.

In deze commissie is afgesproken dat het college in de raad van november scenario’s presenteert, waarbij het college de volgende scenario’s heeft geschetst:

 1. Als overheid niets doen en het initiatief aan de markt overlaten
 2. Aanleg van snel internet door glasvezel
 3. Aanleg van snel internet door middel van een straalverbinding

Voorgesteld besluit

 1. Starten met een marktpropositie gericht op marktpartijen die glasvezel aanleggen.
 2. Indien de marktpropositie leidt tot concrete en bindende aanbiedingen van deze marktpartijen, overgaan tot vraagbundeling.
 3. Indien de marktpropositie niet leidt tot concrete aanbiedingen van deze marktpartijen, overgaan tot realiseren van een draadloze internetverbinding door gefaseerde subsidieverstrekking aan Greenet.
 4. Voor dit proces een budget van € 250.000 beschikbaar stellen.
 5. De 3e wijziging van de programmabegroting 2016 vaststellen.

Vervolgens heeft Stratix, in opdracht van de provincie en gemeente, een onderzoek uitgevoerd. Uitkomst van dit onderzoek is dat de kosten voor aanleg van glasvezel in het buitengebied van Noordoostpolder lager kunnen uitvallen dan gemiddeld in Nederland waar al marktpartijen actief zijn.

glas

Dit komt door de specifieke landschapsinrichting (clustering, korte afstanden tot aan de weg) en de mogelijkheid om kostendrukkende technieken te gebruiken (kabelploeg). De totale investeringskosten voor glasvezel in het buitengebied van Noordoostpolder komen volgens Stratix op 9 – 10 miljoen euro. Het buitengebied van Noordoostpolder kan hierdoor aantrekkelijk zijn voor marktpartijen om te investeren.

Stratix noemt hier een argument dat ook (onder) door de Achterhoek wordt gebruikt. Tendens is echter eerder dat steden steeds groter worden (van staat naar stad) en het dus eerder te verwachten is dat er minder bedrijven naar de buitengebieden zullen trekken.

Verder stelt Stratix dat gezien deze kosten er geen subsidie nodig is.

Glasvezel wordt als meest toekomstvast gezien door Stratix: “Dit blijkt ook uit het onderzoek van Stratix.”  – Ik kan hier echter geen onderbouwing voor terugvinden en betwijfel vooralsnog de noodzaak voor graven.

Bij 1.6 wordt gesproken van een afschrijving over 25 jaar bij glasvezel, terwijl die bij draadloos internet 3 jaar zou zijn. De investeringen in draadloos zijn echter dermate laag, dat zelfs bij regelmatige vervanging van de modems (die ook tot steeds betere verbindingen zullen leiden door voortschrijdende technologie) in een investeringsoverzicht voordelig kunnen uitvallen.

Ook haalt Stratix de vervanging van modems aan, maar vergeet de kosten en schade t.g.v. kabelbreuk door graafwerkzaamheden of grondverzakking.

Ook zouden nieuwe technologische doorbraken de lange afschrijvingsperiode van glasvezel onder druk kunnen zetten.

In punt 1.10 geeft de Rijksoverheid aan dat het niet de taak is van een Gemeente om snel internet tot stand te brengen. Waarom dan toch dit advies?

Qua kosten is Stratix duidelijk over Greenet, maar blijft het uiterst vaag over de kosten van glasvezel. Wie gaan die investeringskosten dan betalen?

Als er 10 miljoen moet worden afgeschreven over 25 jaar, dan is dit per jaar 400.000 euro. Als ik even uitga van 50 installaties, zoals in het geval van Greenet, dan zijn de kosten per aansluiting per jaar  8.000 euro (exclusief rente). Wie gaat die rekening dan betalen?

Bij 2.1 – Daarbij is nog onbekend wat de vraag is? Ik sta hier écht van te kijken! Hoe kun je nou over een investering van 10 miljoen Euro praten als je niet eens in kaart gebracht hebt wat de feitelijk vraag is? Of uberhaupt berekenen wat de kosten per gebruiker gaan worden???

Natuurlijk, als je mij zou vragen wat de beste aansluiting is, dan zou ik ook kiezen voor glasvezel, maar zonder kennis van de feitelijk marktvraag, het toekomstige gebruik van de lijnen, en de behoefte aan continuiteit (at a price) is het advies van Stratix hooguit een aardige oefening.

3.3 – Er zijn meerdere partijen die een draadloos netwerk kunnen leveren, maar Greenet heeft ervaring in de buurt, dus laten we maar niet verder kijken? Wat is dat nou voor onzin? Dan vraag je toch net zo goed meerdere marktpartijen om een propositie uit te brengen?

3.4 – Daar wordt een punt genoemd wat zeker overwogen moet worden: subsidie wordt al dan niet verstrekt op grond van de bestaande infra. Dit punt is nog niet afgedekt en lijkt me de eerste prioriteit, naast het in kaart brengen van de feitelijke behoefte en de bereidheid tot afname tegen een bepaalde prijs.

3.6 – Binnen het budget van 250.000 Euro kan het gehele netwerk van Greenet (of een concurrent) worden gerealiseerd.

Om deze reden wordt door Stratix geadviseerd om te starten met een marktpropositie, waardoor in een korte periode duidelijk wordt of marktpartijen zelf ook mogelijkheden zien om een sluitende businesscase op te stellen. Daarnaast is glasvezel de meest toekomstvaste oplossing voor snel internet, in tegenstelling tot een draadloze internetverbinding zoals Greenet.

De Telecommonitor (Q2 2015) geeft idd aan dat er steeds minder vaste telefoonaansluitingen en vaste breedband aansluitingen (ADSL) worden afgenomen, en dat deze verbindingen worden omgezet naar draadloze verbindingen (4G) en glasvezel. De keuze tussen glas en draadloos lijkt dus ook gerechtvaardigd door de trend.

Of bedraad internet (glasvezel) toekomstvaster is voor snel internet waag ik echter te betwijfelen. De trend is reeds naar mobiel/draadloos. Er zijn bovendien gerichte wifi-antennes die verbindingen mogelijk maken tot >300 kilometer.

Ook de ontwikkelingen rond LoRa (Long Range Radio, tot 10 km) voor slimme, connected apparaten (Internet of Things) zijn gebaseerd op draadloze technologie. Het zou interessant kunnen zijn LoRa naast WiFi aan te bieden, in het buitengebied, zodat boeren bijvoorbeeld IoT sensoren kunnen inzetten bij de besproeiing en bemesting van het land.

Wat wel een verschil kan uitmaken is de gebiedsomvang: indien deze grenst aan 5 kilometer dan kan het signaal aan de randen in enige mate verstoord worden door (zware) weersinvloeden.

Voor wat betreft de verdeelgevoeligheid verwacht ik niet veel verschil: in beide gevallen zal er een hoofdkabel moeten worden gelegd naar een verdeelstation.

Eerst overgaan tot realisatie van een draadloze internetverbinding is daarnaast een commercieel risico voor de aanleg van glasvezel. Tevens is wat betreft tijdspad verhoudingsgewijs een relatief klein verschil van één jaar tussen de realisatie van de draadloze internetverbinding in de hele polder en de aanleg van glasvezel.

lanbowan

Het Baarnse Greenet geeft aan dat zij kansen zien voor een straalverbinding – bij interesse onder bewoners van rond de 50 in een straal van 5 kilometer. Ze plaatsen dan in het gebied op een (bestaande) hooggelegen lokatie een aantal antennes, die het mogelijk maken op basis van WiFi te verbinden met al je apparaten. Naar de antennelokatie wordt 1 glasvezellijn aangelegd. Voordeel zijn de relatief lage graafkosten. Nadeel is de elke draadloze communicatie hinder kan ondervinden van zware weersomstandigheden (sneeuw).

Amendementen

De SP komt met een amendement, die stelt dat het advies-traject nu al een jaar duurt, dat de nood onder ondernemers hoog is (?) en dat een andere marktpartij inmiddels al begonnnen is in een zeer beperkt gebied draadloos internet te bieden. SP neigt duidelijk naar de snelle oplossing van draadloos internet. En wrijft graag het knietje met Greenet.

Het CDA denkt dat de marktpropositie geen 3 maar 6-9 maanden vertraging gaat opleveren, terwijl de realisatie 2 jaar in beslag gaat nemen. Het CDA gaat voor langdurig en duurzaam en kiest voor glasvezel.

Achterhoek

Overigens houdt Europa in de Achterhoek de invoering van glasvezel tegen. De argumenten voor glasvezel zijn identiek aan die van NOP. Maar Europa wil niet dat de markt verstoord wordt door inmenging van lokale overheden, alsdus het interview op de site.

2 – Google: sommige USB-kabels gevaarlijk bij opladen laptop

Bron: Tweakers – Sommige goedkope usb-c-kabels zijn gevaarlijk om laptops mee op te laden, omdat ze de usb-c-specificatie niet goed volgen. Dat concludeert Google na een inventarisatie van kabels die te koop zijn bij webwinkel Amazon.

Google-technicus Benson Leung heeft een lijst van reviews van kabels gepubliceerd op Amazon om gebruikers te waarschuwen tegen de soms gevaarlijke kabels. Vaak gaat het volgens hem mis, doordat fabrikanten bij een usb-c– naar usb-a 2.0-kabel niet de benodigde weerstand van 56kΩ inbouwen. Daardoor probeert de Chromebook Pixel 3A uit de lader te halen, terwijl de kant met usb-a dat misschien niet aankan. Het gevolg is dat schade kan ontstaan aan een lader of usb-hub.

Leung zegt op Google+ dat hij met de reviews wil waarschuwen voor kwalitatief minder goede kabels, die dus de Chromebook Pixel en misschien andere laptops met usb-c niet kunnen opladen. De technicus heeft ook een manier online gezet om op een Chromebook Pixel te controleren of een kabel in orde is. Usb-c is de omkeerbare usb-aansluiting, die sinds dit jaar in gebruik is in onder meer laptops, tablets en smartphones.

De USB-c connector is kleiner dan een lightning (USB 2.0), maar kan desondanks de hoge USB 3.0 (superspeed USB = 5 gbps = 640 MB/s) en 3.1 (10 gbps) snelheden aan. Door de pinzetting kan ook tot 100 Watt worden opgeladen over USB-c, waarmee je niet alleen smartphones en tablets, maar ook laptops kan opladen. En daar zit nu juist de crux van het artikel van Google – sommige kabels gaan daar dus niet goed mee om, waardoor de lader kapot kan gaan.

Mooie met USB-c is dat je met 1 kabel zowel stroom, data als video (tot 4K) over hetzelfde kabeltje kunt laten lopen. Dat is ook de reden dat Apple de nieuwe MacBook met USB type 3 heeft uitgevoerd.

usb-3.1-speed-3

3 – ING: betalen met Android-smartphone later dit jaar

Bron: NU – ING wil de mogelijkheid om te contactloos te betalen met een Android-smartphone nog dit jaar uitrollen voor zijn klanten.

Dat bevestigt de bank vrijdag tegenover NU.nl na berichtgeving van De Telegraaf.

De functie werd eerder dit jaar al uitgerold naar vijfduizend toestellen, bij wijze van test. “De resultaten zijn zeer hoopgevend”, aldus een woordvoerder van ING. “We hebben de ambitie om het voor het einde van het jaar breed beschikbaar te maken.”

Contactloos betalen met een smartphone werkt hetzelfde als contactloos te betalen met een bankpas; de smartphone wordt tegen de zijkant van de betaalterminal gehouden, waarna het bedrag vanzelf wordt overgemaakt.

Wel moet de telefoon over een nfc-chip beschikken en minimaal draaien op Android 4.4 (Kitkat). Momenteel zijn er ruim een half miljoen ING-klanten die beschikken over een toestel dat geschikt is voor de nieuwe functie. De dienst kost 50 cent per maand, het eerste halfjaar is gratis.

Rabobank

ING is niet de eerste bank die klanten laat betalen met hun smartphone. Rabobank introduceerde eerder al een soortgelijke dienst, die te gebruiken is door eigenaars van de Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge of Samsung Galaxy Note 3.

iPhone

Eigenaars van een iPhone zullen nog even moeten wachten op dezelfde mogelijkheid. Apple heeft zijn nfc-chip niet opengesteld voor ontwikkelaars, waardoor er geen apps gemaakt kunnen worden om contactloos mee te betalen.

Wel heeft Apple een eigen betaaldienst, Apple Pay, die overigens nog niet beschikbaar is in Nederland. ING zegt die dienst “met veel belangstelling” te volgen.

pitchcentrestage

4 – Nederlandse start-up wint Websummit for Alpha’s met een ‘fitbit’ voor koeien

Bron: VincenteTrendwatcher Vincent Everts was vorige week in Dublin op het jaarlijkse Websummit event en deed daar weer verslag van. Groot was de verrassing dat een Nederlandse startup de Websummit for Alpha Start-ups Award had gewonnen.

Het ging in de Alpha competitie om 200 deelnemers uit de hele wereld. In de jury zaten mensen van Andreessen Horowitz, Intel Capital en Audi.

De Alpha pitch wedstrijd is voor beginnende startups, die minder dan 500.000 euro aan groeigeld hebben ontvangen.

Het lijkt erop dat Connecterra volgend jaar met de grotere jongens mee moet doen, want na het winnen van de competitie staan -volgens de startup zelf- de klanten in de rij.

Ze zijn naar eigen zeggen al benaderd door klanten, partners en distributeurs uit Japan, Mexico, India, China, Zuid Afrika, Kuweit en Ierland, ‘om er maar een paar te noemen’.

De huidige test die op een boerderij in Leeuwarden loopt, kan daardoor waarschijnlijk snel uitgebreid worden. De startup is daarvoor op zoek naar een investering van €2,1 miljoen.

Welgeteld is 1 van de 5 medewerkers een Nederlander, maar het bedrijfje is gevestigd in Amsterdam en dan is het Nederlands. Bovendien, als we het over koeien hebben ..

pitchcentrestage3

De ‘fitbit’ voor koeien komt van Connecterra. Het heeft verder niets met de fitnessband Fitbit te maken, maar net als de Fitbit is de sensor van Connecterra gericht op het meten van gedrag (bewegingen, slaap, hoogte, etc.) en probeert aan de hand van die gegevens iets te zeggen over onze gezondheid. Ofwel life hacking op z’n agri’s.

In geval van de sensor van Connecterra, de Dairy Activity Monitor, verzamelt real-time gevens over hoeveel de koe eet, wat z’n temperatuur en hartslag is, hoeveel het dier beweegt/loopt, etc. Ook kan met sensor de verplaatsingen van de koe worden gevolgd (track & trace).

Al die data wordt in de cloud opgeslagen en met behulp van algorithmen omgezet in gegevens op grond waarvan een boer (maar desgewenst ook adviseurs en dierenartsen) per koe precies kan zien hoe gezond ze is, en bijsturen waar nodig.

Het doel is natuurlijk niet alleen de gezondheid van de koe, maar ook de productie per koe te verhogen. Een gezonde koe producteert meer melk en dat is gezien het feit dat we naar 9 miljard mensen groeien en daardoor 60% effectiever met onze landbouw en veeteelt moeten omgaan. Melk is een belangrijke bijdrage aan de benodigde voedingsstoffen van mensen.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.