De Digitale Media van 16 november 2015

pirate bay

Onderwerpen:

  • Hoge Raad vraagt Europees Hof om advies rond blokkade Pirate Bay
  • Tele2 start nieuwe campagne rond 4G aanbod
  • Google Chrome Beta nu ook voor iOS
  • Snapchat gaat special selfie lenzen verkopen

1 – Hoge Raad vraagt Europees Hof om advies rond blokkade Pirate Bay

Bron: Tweakers – De Nederlandse Hoge Raad heeft vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie over de zaak rondom torrentsite The Pirate Bay. Daarmee kan het nog lang duren voordat de Hoge Raad een uitspraak doet over de blokkade van de torrentsite.

Dit meldt de Hoge Raad in een nieuwsbericht. De hoogste Nederlandse rechtsinstantie houdt zich bij de vragen aan de conclusie van de advocaat-generaal. Met de eerste vraag wil de Hoge Raad weten of The Pirate Bay zelf illegale content ‘meedeelt aan het publiek’. Als dit zo is kan er sprake zijn van een auteursrechtinbreuk door de site. Ook wil de rechter weten of, wanneer er geen sprake is van een dergelijke mededeling, er toch een blokkade opgelegd kan worden aan Ziggo en Xs4all.

In de uitspraak stelt de Hoge Raad verder dat het Hof te strenge eisen heeft gesteld bij de effectiveitstoets van de blokkade. Het feit dat gebruikers de mogelijkheid hebben de blokkade te omzeilen zou niet direct tot gevolg hebben dat deze ineffectief is. De Hoge Raad baseert zich hierbij op een eerdere uitspraak in de zaak UPC Telekabel Wien. Daaruit vloeit ook voort dat het voldoende is dat ‘de blokkade het maken van inbreuken bemoeilijkt en het maken van die inbreuken ernstig ontraadt’. Het argument van het Hof dat Brein in plaats van alleen The Pirate Bay alle torrensites had moeten aanspreken treft ook geen doel bij de hoogste Nederlandse rechter.

Als de Hoge Raad prejudiciële vragen stelt aan het Europees Hof van Justitie, betekent het dat het een uitspraak wil van dat Hof over de interpretatie van bepaalde Europese regelgeving in de context van de zaak. Daarna gaat de zaak weer terug naar de Hoge Raad, die vervolgens uitspraak doet.

De zaak over de blokkade van The Pirate Bay loopt al jaren. Oorspronkelijk moesten internetproviders de torrentsite blokkeren, maar providers gingen daartegen in beroep, waarna een gerechtshof oordeelde dat de blokkade opgeheven mocht worden. Auteursrechtorganisatie Brein ging vervolgens in cassatie bij de Hoge Raad. De procureur-generaal vindt dat de zaak in zijn geheel moet worden overgedaan.

Eerder werd bekend dat een groep filmdistributeurs de Nederlandse Staat voor het gerecht wil dagen omdat het te laks optreedt tegen overtreders. De mede-oprichter van the Pirate Bay, Peter Sunde, heeft er weinig boodschap aan: ze houden zelf al jarenlang een situatie in stand, die aanleiding geeft tot illegaal downloaden. Bovendien zijn er velen die veel meer recht hebben om de overheid aan te klagen, dan die ‘klootzakken’ van de filmindustrie.

Ondertussen denkt Europa al na over het copyright van een hyperlink (‘communication to the public’ and of ‘making available’). Het delen van hyperlinks is ook een vorm van beschikbaar stellen en kan dus in theorie tot inbreuk leiden. In de praktijk is dat niet voldoende: de persoon die de hyperlink plaatst moet zelf de content ook nog vermenigvuldigen voor er sprake in van inbreuk. Hyperlinken mag dus .. maar voor hoelang nog? In geval van inline-links, waarbij ook delen van de content gedeeld worden (excerpts), ligt de zaak iets anders, ook al is er geen eenduidigheid over.

TELE2_MUSEUMPLEIN_B

2 – Tele2 start nieuwe campagne rond 4G aanbod

Bron: NU – Qua prijs ontlopen de grote mobiele netwerken KPN, Vodafone en T-Mobile elkaar niet veel. Prijsvechter Tele2 wil zich onderscheiden door fors lagere prijzen te bieden, maar de dekking van het netwerk is nog niet perfect.

Bovendien richt Tele2 zich voorlopig voornamelijk op het verkopen van abonnementen in combinatie met een toestel. Schiet de provider zich daarmee in de eigen voet? En kunnen we verwachten dat 4G-bundels de komende jaren bij alle providers goedkoper worden?

Telecompaper: Tele2 heeft 2x 8oo HMz en 2600 Mhz frequenties voor 4G en is met een bod van 160 miljoen euro een kleine bieder geweest. KPN en Vodafone hebben beide ruim 1,3 miljard voor hun licenties betaald.

Tele2 zelf: Tele2 heeft vergunning verworven om een nieuw 4G netwerk te bouwen. Daarmee krijgen bedrijven en consumenten meer snelheid tegen een lagere prijs. Doel is om 4G in 2013 commercieel aan te bieden.

TELE2 WAS IN 2010 DE EERSTE OPERATOR DIE 4G TECHNIEK INTRODUCEERDE IN NEDERLAND.
TELE2 BIEDT AL SINDS 2010 4G IN MOEDERLAND ZWEDEN
TELE2 HEEFT 37 MILJOEN KLANTEN IN 11 LANDEN
TELE2 IS 15 JAAR ACTIEF IN NEDERLAND
1 OP DE 5 HUISHOUDENS DOET DIRECT ZAKEN MET TELE2 OF BEDRIJVEN DIE KLANT ZIJN BIJ TELE2.

Adformatie: In de komende dagen zal Tele2 een grote mediacampagne starten, ondermeer met enorme overdreven gelukkige emoticons opblaasballonnen.

Vanaf donderdag maakt Tele2 zijn 4G-netwerk voor iedereen beschikbaar. De provider biedt onder meer een grote databundel van 24 GB aan tegen een relatief laag tarief.

Bij de lancering biedt Tele2 abonnementen aan met databundels van 1, 1,5, 4, 8 en 24 GB aan in combinatie met een smartphone. Bij de allerkleinste bundel krijgen klanten 100 belminuten en sms’jes, maar bij alle andere bundels is onbeperkt bellen en sms’en inbegrepen.

De grootste databundel van 24 GB is in combinatie met een smartphone ongeveer even duur als dezelfde smartphone met een bundel van 5 GB bij de concurrentie, toonde Tele2 tijdens een perspresentatie.

De Zweedse provider belooft bij vergelijkbare databundels tientallen procenten goedkoper te zijn dan Vodafone, T-Mobile en KPN. Tele2 is van plan om 4G-telefoons bij zijn abonnementen flink te subsidiëren. Bij de grootste databundel neemt Tele2 gemiddeld 8 euro per maand aan toestelkosten op zich.

Sim-only
Tele2 noemt het aanbieden van sim-only-abonnementen “geen prioriteit”, en maakt pakketten met maximaal 250 belminuten en 2,5 GB aan data beschikbaar zonder meegeleverd toestel.

Het bedrijf wil liever dat consumenten een vergelijkbaar abonnement in combinatie met een budgetsmartphone afnemen; volgens Tele2 zal dat ongeveer evenveel kosten.

“We willen de juiste telefoons in de markt krijgen”, zei directeur Jeff Dodds van Tele2 Nederland woensdag. Het bedrijf wil dat alle klanten een 4G-telefoon hebben die ook zal kunnen bellen via het 4G-netwerk, als die functie in 2016 door Tele2 wordt geactiveerd.

Prijs
Volgens Dodds betalen consumenten in heel Europa rond de 20 euro per maand voor mobiele data, maar verschilt het gemiddelde datagebruik enorm.

“De realiteit is dat mensen ongeveer hetzelfde betalen waar je ook heen gaat. Het draait om wat je ervoor krijgt.” In Finland, waar veel mensen een onbeperkte databundel hebben, ligt het gemiddelde dataverbruik per maand boven de 4GB. In Nederland is dat ruim tien keer minder.

Tele2 presenteert zichzelf als een prijsvechter die de gevestigde marktpartijen opschudt. “Tele2 is een uitdager. Dat zijn we altijd geweest en zullen we altijd zijn“, zei directeur Allison Kirkby van het bedrijf. De provider wil in 2020 een marktaandeel van 20 procent hebben op de Nederlandse markt.

Dekking
De provider zegt dat het 4G-netwerk bij 92 procent van de Nederlandse bevolking dekking biedt. Binnenshuis kan 65 procent van de Nederlanders op het netwerk komen.

De uitrol wordt in het komende jaar voortgezet. In maart 2016 moet in heel Nederland buitenshuis 4G-dekking zijn. In de loop van 2016 moet de dekking binnenshuis sterk verbeteren. De andere providers van Nederland claimen nu al 4G-dekking in het hele land.

Als klanten van Tele2 buiten de dekking van het 4G-netwerk komen, vallen zij terug op het 2G- en 3G-netwerk van T-Mobile. Tele2 heeft zelf geen ouder mobiel netwerk.

Voor de uitrol van het 4G-netwerk van Tele2 werd samengewerkt met T-Mobile. De providers delen veel opstelpunten voor zendmasten, waardoor het volgens Tele2 goedkoper en gemakkelijker was om zijn eigen netwerk uit te rollen.

Veiling

Tele2 kwam in 2012 tijdens de veiling van 4G-frequenties als een van de winnaars uit de bus. De Zweedse provider kocht voor 160 miljoen euro frequentieruimte die speciaal voor een nieuwkomer op de markt was gereserveerd.

Tele2 zal vanaf de lancering direct ook 4G+ (LTE-Advanced) aanbieden in het hele land. Met die techniek worden verschillende frequentiebanden gecombineerd en zijn hogere snelheden haalbaar.

Vanaf 2016 gaat Tele2 ook bellen over het 4G-netwerk mogelijk maken. In eerste instantie moet daarvoor nog worden teruggeschakeld op het oudere netwerk van T-Mobile. Veel telefoons ondersteunen bellen via 4G (Voice over LTE) nu nog niet, maar in de komende jaren zullen de meeste nieuwe smartphones dit naar verwachting wel ondersteunen.

3 – Google Chrome Beta nu ook voor iOS

Bron: NU – Google heeft een betaversie van webbrowser Chrome uitgebracht voor iOS. Het is voor het eerst dat er een testversie beschikbaar komt voor het besturingssysteem van Apple. 

Gebruikers kunnen zich inschrijven om Chrome Beta voor iOS te downloaden, meldde de site Google operating system vrijdag. Daarmee kan de browser-app geüpdate worden naar de nieuwste betaversie.

Chrome Beta is uitgebracht via de app TestFlight van Apple. Google heeft zelf nog niets bekendgemaakt over het beschikbaar stellen van betaversies voor iOS.

De nieuwste betaversie die te downloaden is heeft onder meer ondersteuning voor 3D Touch op de iPhone 6S en nieuwe mogelijkheden voor bluetoothtoetsenborden.

Google maakt al langer betaversies beschikbaar voor Android, Mac, Linux en Windows.

NU – Mozilla is van plan om zijn browser Firefox ook op iOS te laten verschijnen. Dat schreef een bestuurder van Firefox dinsdagnacht op Twitter tijdens een intern Mozilla-evenement.

Apple hanteert namelijk beperkingen die zouden betekenen dat Firefox niet zijn eigen web engine (Gecko) kan gebruiken. Dat is de achterliggende software die de code van websites vertaalt naar de pagina die de gebruiker uiteindelijk te zien krijgt. Firefox zei alleen met zijn eigen software een browser te willen maken.

Googles browser Chrome gebruikt op iOS dezelfde web engine als de Apple-browser Safari (WebKit). Opera en Internet Explorer verwerken webpagina’s op een server in de cloud en verstuurt het resultaat vervolgens naar de iOS-gebruiker. Daarom zijn die twee browsers wel toegestaan door Apple.

Het is nog onduidelijk hoe Firefox zijn eigen browser naar iOS gaat vertalen. Ook is niet bekend wanneer de lancering van de app gepland staat.

Opm.: op de desktop (MacOS) heeft Chrome weinig te zoeken: Safari is daar veruit de meest gebruikte browser en Apple gebruikers hebben nu eenmaal weinig op met de advertentie-gigant. Maar onder iOS gebruikers, bevinden zich veel PC-gebruikers die wel een voorkeur voor Chrome hebben.

selfie filters

4 – Snapchat gaat speciale selfie lenzen verkopen

Bron: NU – Snapchat gaat selfiefilters verkopen. Een speciale ‘lens’ gaat 99 dollarcent kosten. Dat meldt The Verge vrijdag (bericht stond al eerder op The Daily Dot).

De functie verschijnt behalve in de VS ook in verschillende Europese landen, maar het is niet duidelijk of Nederland daarbij zit. Mogelijk verschijnt de filterwinkel hier pas later.

Snapchat biedt al enige tijd de mogelijkheid aan om speciale effecten over foto’s en video’s te plaatsen. Deze filters worden vaak speciaal voor speciale evenementen gemaakt. Momenteel is er bijvoorbeeld een vrijdag de 13e-filter beschikbaar.

In een speciale ‘Lens Store’ zullen zeven verschillende filters beschikbaar zijn voor 99 cent per stuk. Elke dag wordt één oud filter verwijderd en komt er een nieuwe bij. Wie een filter heeft gekocht kan hem oneindig blijven gebruiken.

De verkoop van filters is de tweede soort in-app aankoop die Snapchat aanbiedt. Eerder werd het al mogelijk om ‘herhalingen’ in te kopen, zodat snaps van vrienden meermaals konden worden bekeken. Zonder te betalen kan dat maar één keer per dag.

Verder verdient Snapchat aan advertenties. Bedrijven kunnen bij hun evenementen ook een speciaal filter inkopen, en in de verhalen van nieuwsmedia die zijn inbegprepen in de ‘Discover’-sectie van Snapchat verkoopt de app ook reclame.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.