De Digitale Media van 23 november 2015

KPN

Onderwerpen:

  • KPN komt TV klanten tegemoet met gratis programma gemist en films
  • CDA leider Buma wil AIVD meer bevoegdheden geven
  • Smartphone app wil gebruikers betalen als ze bewegen
  • Groot deel verzamelden gegevens in apps niet in belang gebruiker

1 – KPN komt TV klanten tegemoet met gratis programma gemist en films

Bron: Tweakers – Volgens KPN kwam de storing die veel klanten met Interactieve TV hebben ondervonden door een onjuiste instelling van de tv-ontvanger. Nog altijd kampten zaterdag 10.000 klanten met problemen bij de tv-ontvangst. KPN komt klanten tegemoet met Programma Gemist en drie gratis films.

Details over de aard van de ‘onjuiste instelling’ geeft KPN niet. Wel is de aanbieder zaterdag de software van tv-ontvangers aan het bijwerken. Dit gebeurt automatisch als klanten hun tv aanzetten en duurt maximaal tien minuten. Als alternatief, of als automatisch bijwerken niet lukt, kunnen gebruikers hun tv-ontvanger handmatig herstarten.

“Nog ongeveer 10.000 klanten hebben nog geen nieuwe software ontvangen”, meldde KPN om 13.00, “Tot die tijd kan het opstartscherm blijven hangen of kan de iTV-ontvanger blijven opstarten.” De provider hoopte die problemen snel op te kunnen lossen maar op Twitter lieten sommige klanten ook later op zaterdag nog weten geen ontvangst te hebben.

Als tegemoetkoming maakt KPN zaterdag vanaf 18.00 uur veel programma’s van vrijdag 20 en zaterdag 21 november een week lang zonder kosten beschikbaar via Programma Gemist. Daarnaast kunnen ze in december gratis drie films kijken maar details hierover geeft het bedrijf nog niet.

Bron: RTL – In de regel wordt er positief gereageerd op de aanbieding van KPN. Mensen beseffen dat het wel eens fout kan gaan in de digitale wereld. Wel ontbrak informatie over de storing op de site en bleek de helpdesk van KPN niet bereikbaar.

Op de site van KPN staat:

“Op vrijdag 20 november en zaterdag 21 november hebben we te maken gehad met een landelijke storing op Interactieve TV. Hierdoor heb je waarschijnlijk geen tv kunnen kijken. Wij bieden je hiervoor onze excuses aan. Dankzij een software update zou je Interactieve TV nu weer moeten werken. Heb je je favoriete programma gemist? Vanaf vandaag 21 november om 18:00 uur kun je veel programma’s van vrijdag 20 en zaterdag 21 november een week lang gratis terug kijken met Programma Gemist. Daarnaast krijg je in december 3 films cadeau. Meer informatie hierover ontvang je uiterlijk 1 december.”

2 – CDA leider Buma wil AIVD meer bevoegdheden geven

Bron: NU – CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma zegt dat inlichtingendiensten meer bevoegdheden moeten krijgen, als dat nodig is voor onze veiligheid.
Dat vertelde Buma tijdens een uitzending van WNL op Zondag.

De fractievoorzitter gebruikte het aftappen van internetverbindingen als voorbeeld. “We geven al onze gegevens aan supermarkten voor bonuspunten, maar niet aan de staat voor onze veiligheid.”

Door internetverkeer in de gaten te houden, zouden inlichtingendiensten zoals de AIVD mogelijk terroristen op het spoor kunnen komen.

Vraag: Waarom zagen de Fransen de aanslagen dan niet aankomen? Vrijwel direct naar de aanslag op Charlie Hebdo werd met een grote meerderheid een wet aangenomen die de veiligheidsdienst het recht gaf massaal het telefoon en e-mail verkeer van Fransen te scannen. Het heeft geen snars geholpen!

The Guardian – “Intelligence services will have the right to place cameras and recording devices in private homes and install so-called keylogger devices that record every key stroke on a targeted computer in real time. The authorities will be able to keep recordings for a month and metadata for five years.”

frankrijk

Het ministerie van Binnenlandse Zaken presenteerde in juli plannen om de aftapbevoegdheden uit te breiden. Minister Ronald Plasterk beloofde daarbij dat privacy van burgers zou worden gewaarborgd. De plannen kwamen op losse schroeven te staan na een uitspraak van het Europees Hof.

IS gebruikte voor de aanslagen in Parijs in totaal 120 middelen om te communiceren, waaronder Whatsapp, Telegram en Silent Circle. Ook het gamenetwerk van Playstation werd gebruikt om te chatten.

Amerika
In de Verenigde Staten pleiten inlichtingendiensten sinds de aanslagen in Parijs om zwakkere versleuteling, om zo spionage bij chatdiensten makkelijker te maken. Op het moment is het niet mogelijk om bijvoorbeeld berichten op Apple’s iMessage zomaar te onderscheppen.

Een non-profitorganisatie met bestuursleden van Apple, Google en Microsoft zei na de aanslagen dat zwakkere versleuteling “niet de oplossing” is.

Bitwalking[1]

3 – Smartphone app wil gebruikers betalen als ze bewegen

Bron: NU – De smartphone-app Bitwalking wil gebruikers met virtuele valuta betalen als ze bewegen.

Gebruikers kunnen zich aanmelden voor een latere betatest van Bitwalking op Android en iOS. De app staat nog niet in de app-winkels van beide platformen.

De app houdt bij hoeveel stappen iemand op een dag zet. Bij 10.000 stappen wordt er een ‘Bitwalking dollar’ uitbetaald. Deze virtuele valuta kan worden uitgegeven aan spullen op een bijbehorende digitale marktplaats.

De ontwikkelaar wil van de app een nieuwe manier van betalen maken in ontwikkelingslanden. In Malawi is het bedrijf een begeleidingskantoor gestart, dat bewoners helpt met het sparen, ruilen en uitgeven van de wandeldollars.

We believe that everyone should have the freedom, and ability, to make money. A step is worth the same value for everyone – no matter who you are, or where you are. What matters is how much you walk.

Money won’t create success,
the freedom to make it will.
— Nelson Mandela

De app wordt hopelijk gefinancierd met behulp van samenwerkingen, vertelt de maker aan de BBC. Hoe deze partijen hun geld uiteindelijk willen terugverdienen is nog onduidelijk. De app verzamelt wel veel bewegingsdata van gebruikers, die in theorie verkocht kan worden aan bijvoorbeeld adverteerders.

Q: Where can I spend my Bitwalking dollars?
A: You can make purchases at Bitwalking’s in-app marketplace, trade BW$ with other users, and make purchases with our third party partners.

Android

4 – Groot deel verzamelde gegevens Android apps niet in belang gebruiker

Bron: Tweakers – Onderzoekers van het technologie-instituut MIT hebben ontdekt dat een groot gedeelte van de communicatie tussen geïnstalleerde Android-apps en de servers van de maker niet direct van nut is voor de gebruiker. Het is onduidelijk waar de communicatie wel voor dient.

Het MIT komt tot de conclusie dat ongeveer de helft van de gegevens die op de achtergrond worden verzameld in Android-applicaties voor analytics-doeleinden wordt gebruikt. Die gegevens, doorgaans verzameld met de standaard analyticstools in Android, worden door ontwikkelaars ingezet om informatie te verzamelen over hoe applicaties worden gebruikt om op basis daarvan de software te verbeteren.

De andere helft van de verstuurde gegevens heeft echter geen direct, duidelijk nut voor de gebruiker, zo stellen de onderzoekers. Voor het vergaren van de onderzoeksdata werd gekeken naar de communicatiekanalen die worden geopend in de 500 populairste gratis applicaties in de Google Play Store.

De onderzoekers bepaalden vervolgens of het stopzetten van de communicatie met de servers van de makers invloed had op de gebruikerservaring. Dat deden zij door van 47 van de 100 populairste Android-apps een aangepaste versie te maken die niet in staat is om gegevens te versturen. Bij 30 van de 47 applicaties, oftewel 63 procent, bleek de gebruikerservaring onaangetast. Vijf applicaties stopten met werken na het uitzetten van de dataverzameling, terwijl bij de overgebleven apps slechts kleine, volgens de onderzoekers niet relevante, veranderingen in de gebruikerservaring optraden.

Met het onderzoek wil MIT niet suggereren dat het vergaren van gebruikersgegevens in het overgrote deel van de gevallen niet nuttig is. Er kunnen gegronde redenen zijn om gegevens te verzamelen, ook als de gebruiker hier niet direct voordeel van ondervindt. De onderzoekers zijn echter van mening dat de gebruiker op de hoogte moet worden gesteld van wat er op de achtergrond wordt gedaan, wat in veel gevallen niet gebeurt.

Door het verzamelen van gegevens in Android-applicaties kan mogelijk de privacy van gebruikers worden geschaad, maar tegelijkertijd heeft het vergaren en communiceren van gegevens ook invloed op de accuduur van het desbetreffende Android-apparaat. Gebruikers kunnen te maken krijgen met accudrains, veroorzaakt door applicaties die op de achtergrond allerlei activiteiten uitvoeren.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.