De Digitale Media van 7 december 2015

Onderwerpen:

  • Voorlopig geen verbod mediaboxen met films van illegale bron
  • Uber straks gewaardeerd op 62,5 miljard dollar?
  • Vimeo rolt ondersteuning voor 4K streaming uit
  • Microsoft rolt Findtime uit voor het plannen van meetings

1 – Voorlopig geen verbod mediaboxen met films van illegale bron

Bron: NU – Er komt in Nederland voorlopig nog geen verbod op mediaboxen, als Filmspeler, Teevee.io, Ditistv en Allefilmskijken, die films streamen uit illegale bron. Eerst moet worden bepaald of het bekijken van zulke streams ook illegaal is. 

Filmspeler

Dat heeft de rechtbank in Utrecht besloten in een zaak tussen Stichting Brein en het bedrijf Moviestreamer, dat de mediaboxen verkoopt.

Bron NOS: Het gaat om mini-computers waarmee consumenten zonder moeilijke installaties films en series via internet kunnen kijken. De verkopers van de kastjes maken gebruik van het enorme aanbod dat er op internet is.

“Een hele slechte zaak”, zegt René van Turnhout van filmdistributeur Dutch Filmworks. “Voor die films en series moet worden betaald. Dit is een vorm van downloaden uit illegale bron en dat mag niet in Nederland.”

Met de apparaten zijn ook nieuwe films gratis te bekijken, zonder dat filmmakers hiervoor een vergoeding ontvangen. Er worden echter geen films opgeslagen op de mediabox. Ze kunnen enkel worden gestreamd.

In een andere rechtszaak van Stichting Brein zijn aan het Europees Hof vragen gesteld over de legaliteit van zulke streams uit illegale bron. Er bestaat in Nederland wel een downloadverbod, maar het is nog onduidelijk of streams, waarbij geen gegevens permanent worden opgeslagen, hier ook onder vallen.

Totdat hier uitsluitsel over is, blijft de verkoop van de mediaboxen toegestaan, oordeelt de rechter nu. Stichting Brein, dat de belangen van auteursrechtenhouders vertegenwoordigt, zegt tegen het vonnis in beroep te gaan.

Volgens de organisatie is het faciliteren van de filmstreams “zeer schadelijk” en is het bekijken van films uit illegale bron “hoe dan ook onrechtmatig”. Daarom moet de verkoop van mediaboxen nu al worden verboden, vindt Brein.

Pas op met Popcorn Time: deze applicatie streamt welliswaar films en series van bestaande torrent-sites, maar download eveneens. Je kunt dat in Popcorn Time niet uitzetten, zoals bij andere Torrent-apps, zoals BitTorrent of uTorrent. Je kunt wel je firewall instellen om uitgaand torrent-verkeer te blokkeren.

2 – Uber straks gewaardeerd op 62,5 miljard dollar?

Bron: NU – Uber is een nieuwe investeringsronde gestart. Het bedrijf hoopt 2,1 miljard dollar op te halen, waarna het bedrijf gewaardeerd zou worden op 62,5 miljard dollar. 

Uber

Uber wordt momenteel gewaardeerd op een bedrag van 51 miljard dollar en is daarmee al veruit de hoogst gewaardeerde ‘startup’. In totaal haalde het bedrijf al 7,4 miljard dollar op.

Uber zou momenteel een wereldwijde omzet draaien van zo’n 10 miljard dollar per jaar, aldus de bronnen. Dat bedrag is waarschijnlijk wel gebaseerd op de omzet uit een recente week, maand of kwartaal, waardoor het werkelijke bedrag dus flink kan verschillen.

Uber zou in deze ronde al investeringen hebben binnengehaald bij twee investeerders; Tiger Global Management en T. Rowe Price. Tiger Global heeft ook geïnvesteerd in Ubers grote concurrenten buiten de Verenigde Staten, zoals Didi Kuaidi in China en Ola in India. Uber zet momenteel flink in op uitbreiding in Azië, met name China.

De logica achter de groei van Uber ligt in het principe genaamd ‘first-mover advantage’, ofwel de eerste die de nieuwe markt betreed geniet voordelen die volgers niet zullen hebben, waaronder het bereik.

Het ‘first-mover advantage’ is echter discutabel. XEROX was de eerste met veel techologie, maar wist er geen voordeel uit te halen. Gilette lukte het wel, net als SONY met de Walkman. Maar net zovelen haalden er niets uit, aldus Harvard Business Review.

Wat blijkt, volgens het artikel: succes hangt af van (1) de snelheid waarmee de technologie in kwestie zich ontwikkeld en (2) de snelheid waarmee de markt voor dat product groeit.

Het FMA-effect wordt verder gelinkt aan (1) het feit dat eerstkomers meer tijd hebben om zich technologisch voor te bereiden, vervolgens doordat ze (2) minder resources overlaten voor de volgers en (3) doordat de groep early adopters niet snel zou willen wisselen als er een volger op de markt verschijnt.

Ook maakt HBR onderscheidt tussen kortdurende en langdurende impact: MacDonalds en Coca Cola hebben duidelijk een nieuwe markt bezet van begin (infancy) tot volwassenheid (maturity). Netscape was snel weg toen Microsoft zijn dominantie op de desktop ‘gebruikte’ om Explorer te introduceren.

Gezien het feit dat Uber verwijl geheel drijft op software, die eenvoudig na te maken is, kun je wellicht voorzien dat Uber een kortlopende marktdominantie kan opbouwen, maar de vraag is of dat duurzaam is.

Doordat Uber zich richt op de lucratiefste groep digitale gebruikers, de Digital Masters, belooft dat het bedrijf een positieve impuls van +26% voor wat betreft de winstgevendheid.

Of de taxi-markt zich gedraagd als een ‘incrementele’ of een ‘disruptieve markt’ moet nog maar blijken.

Waarschijnlijker is het dat Uber met de app alleen maar een markt heeft willen openbreken en met smacht wacht op het aanbieden van onbemande taxiritten, of onbemand vervoer in het algemeen.

Mijn inschatting is dat het bedrijf te vroeg piekt en het momentum niet kan volhouden op basis van de app alleen – althans niet tot het moment dat we autonome auto’s in het straatbeeld zullen zien. Maar wie veel geld heeft, kan veel kopen ..

4K

3 – Vimeo rolt 4K streaming uit

Bron: NU – Videosite Vimeo gaat video’s op 4K-resolutie beschikbaar maken voor streaming. Een aantal gebruikers kan al op 4K streamen. De komende maanden wordt de functie uitgerold. 

4K, ook ultra hd genoemd, is een resolutie van 3840 bij 2160 pixels. In theorie zijn de beelden vier keer scherper dan full hd, dat door veel hdtv’s ondersteund wordt.

Videomakers met een Vimeo Pro-account konden sinds vorig jaar al 4K-video’s uploaden. Gebruikers konden die video’s alleen zien door ze te downloaden.

Markt
Volgens directeur Andrew Pile van Vimeo is de tijd nu rijp om de video’s te streamen, omdat er steeds meer schermen en televisies met 4K-ondersteuning worden verkocht.

Alle Vimeo-gebruikers kunnen in het eerste kwartaal van 2016 4K-video’s afspelen op de website van Vimeo en op andere sites waar de video’s geplaatst worden.

Bitrate
Daarnaast heeft Vimeo bekendgemaakt een flexibele bitrate te gebruiken voor video’s. Afhankelijk van de snelheid van het internet van de gebruiker wordt de kwaliteit van de video veranderd.

De flexibele bitrate komt ook beschikbaar voor onder meer Apple TV en apps op iOS. In de komende maanden komt de functie ook naar Android-toestellen.

Op Youtube kon je overigens al sinds 2010 video’s in 4K bekijken (uploaden en downloaden) in de resolutie 2160p, als je tenminste wist hoe je de video’s moest aanbieden. Vanaf eind 2013 herkent Youtube zelf de resolutie en laat het aan de gebruiker over in welke resolutie die de video wil bekijken.

4 – Microsoft brengt datumprikkerapp FindTime uit voor Outlook

Bron: NU – Microsoft heeft een datumprikkerfunctie gemaakt voor Outlook. Met FindTime moet het voor drukke mensen makkelijker worden om afspraken te maken. 
Met de functie FindTime, die apart geïnstalleerd moet worden, kunnen gebruikers van Outlook een zogenoemde ‘ontmoetingspeiling’ als bijlage bij een email sturen.

Findtime

De ontvangers kunnen dan kiezen uit twee of meerdere dagen en tijden. Ook kunnen ze andere dagen en tijden toevoegen die voor hun beter uitkomen.

Microsoft: “Have you ever spent more time deciding when to meet than actually meeting? FindTime offers intelligent suggestions on what days and times work best for people within your organization. Propose your selected times to all attendees and allow everyone to vote. Once you reach consensus, FindTime sends out the meeting invite on your behalf, eliminating the time consuming back-and-forth usually required to find the best meeting time.”

De app is gratis te downloaden van https://findtime.microsoft.com

Volgens Microsoft kan iedereen een FindTime-uitnodiging ontvangen en een datum aankruisen. Om ze te kunnen versturen moet je beschikking hebben over Outlook 2013, Outlook 2016, Outlook web of Office 365.

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.