De Digitale Media van 14 december 2015

264-Screenshot20140818at10.40.39AM[1]

Onderwerpen:

  • Landelijke uitrol van Internet of Things netwerk
  • Twitter waarschuwt gebruikers voor overheidsaanvallers
  • Kickstarter onderzoekt mislukken minidrone campagne Zano
  • Robotisering kost minder banen dan gevreesd in NL

1 – Landelijke uitrol van Internet of Things netwerk

Bron: BiQ Group – BiQ Group maakt vandaag de lancering van haar tweede fonds bekend, waarin een landelijke uitrol van het Internet of Things netwerk en de ontwikkeling van randapparatuur gestimuleerd gaat worden. Een ontwikkeling die de telecomwereld op zijn kop zal zetten, omdat het bedrijfsleven eigenaar wordt van het netwerk.

Het internet der dingen ondergaat op dit moment een razendsnelle ontwikkeling. Binnen 5 jaar zullen er circa 22 miljard apparaten verbonden zijn aan het internet. Een enorme markt waar veel bedrijven in Nederland op dit moment voor aan het ontwikkelingen zijn, maar een echt landelijk netwerk is er niet. Met de lancering van het Internet of Things fonds tracht BiQ Group investeerders en ondernemers bij elkaar te brengen om daar verandering in te brengen. Een van de aangesloten bedrijven beschikt over 160 zendmasten, waarmee in no-time een landelijk netwerk een feit zal zijn.

iot-biq

‘De potentie van een dergelijk netwerk is enorm, alles wat nu via dure abonnementen verbonden is kan per direct overstappen voor een fractie van de kosten’ zegt Chris van Steenbergen van BiQ Group. ‘Wij draaien de wereld van de telecom operator volledig ondersteboven, omdat het bedrijfsleven eigenaar wordt van het netwerk en zonder belemmeringen haar toepassingen hierop kan realiseren. Door de besparingen die gerealiseerd worden kan er volop geïnvesteerd worden in ontwikkeling en innovatie.’

Op dit moment is er al begonnen om producten te ontwikkelen welke de veiligheid ten goede gaan komen. Gelet op de vele aanslagen van de afgelopen tijd kan er door sensoren en monitoring vroegtijdige detectie plaatsvinden van gevaarlijke situaties. Daarnaast kan het netwerk zo ingeregeld worden om op grote schaal burgers te informeren. Van Steenbergen: “Het IoT network heeft al veel overeenkomsten met de oude semafoniemarkt waar van Steenbergen jarenlang als technisch directeur van Callmax bij betrokken was. De opgedane kennis en de contacten met klanten komen goed van pas om er een succes van te maken.”

iothings

Een ander voorbeeld is de ontwikkeling van een track-and-trace armband. Nooit meer je huisdier kwijt, maar ook handig als een oudere hulp nodig heeft. Met een druk op de knop weet je gelijk waar iemand is en kun je snel actie ondernemen. Ondanks dat andere technologieën al jaren in de markt aanwezig zijn, zie je hier geen doorbraak in, terwijl de noodzaak wel aanwezig is. En zo zijn er nog tal van toepassingen die door het fonds gestimuleerd gaan worden om tot ontwikkeling te komen.

Bron: Emerce – Er komt een Internet of Things-netwerk in Flevoland. Dat meldt het bedrijf Voiceworks, een van de deelnemers van het crowdsourcing-initiatief van The Things Network (TTN).

TTN wil een open en gratis draadloos netwerk bouwen in verschillende regio’s, met behulp van LoRa-technologie. TTN Flevoland wil de hele provincie Flevoland volledig van een vrij toegankelijk LoRa-netwerk voorzien en werkt hiervoor samen met bedrijven en particulieren.

Voiceworks helpt het TTN-initiatief door LoRa-gateways in Almere te plaatsen en open te stellen voor iedereen binnen het dekkingsgebied van het TTN-netwerk in Flevoland.

2 – Twitter waarschuwt gebruikers voor overheidsaanvallers

Bron: Tweakers – Twitter heeft waarschuwingen verstuurd naar een aantal gebruikers waarvan het bedrijf vermoedt dat zij het doelwit zijn van zogenaamde ‘door de overheid gestuurde aanvallers’. Deze zouden uit zijn op persoonlijke informatie van de desbetreffende Twitter-gebruikers.

De waarschuwingen zijn naar een (klein) aantal gebruikers verstuurd, zo blijkt uit meldingen die op het sociale netwerk zelf zijn verschenen. In een bericht naar gebruikers meldt Twitter dat er een klein aantal accounts doelwit is van aanvallers die uit zijn op persoonlijke informatie, zoals ip-adressen, e-mailadressen en telefoonnummers. Zij zouden door overheden zijn gestuurd, maar welke landen er precies achter zitten wordt niet duidelijk. Daardoor is over het motief ook weinig te zeggen. Mogelijk zijn activisten die zich bezighouden met digitale privacy en vrijheid van meningsuiting het doelwit van de aanval, zo suggereert Motherboard.

Twitter beveelt de gewaarschuwde gebruikers aan om hun identiteit te beschermen, bijvoorbeeld door Tor te gebruiken. Waarom zij doelwit zijn van deze zogenaamde ‘state-sponsored actors’ is niet duidelijk, maar het bedrijf achter de sociale-netwerksite zegt dat er nog een onderzoek loopt waaruit moet blijken wat er precies aan de hand is.

Verscheidene landen proberen soms informatie van Twitter-gebruikers te achterhalen, bijvoorbeeld in gevallen waarbij er overheidskritische berichten worden gepost. Ook verscheidene overheden van grote landen, zoals de Verenigde Staten, China en Rusland, beschuldigen elkaar over en weer van het doen van hackpogingen.

Bron: NU – Vaak wordt bij hackaanvallen met overheidssteun met de beschuldigende vinger naar China of Noord-Korea gewezen. Ook de hackersgroepering Syrian Electronic Army, die de Syrische regering steunt, zou achter bepaalde aanvallen op onlinemedia zitten.

Bron: TechWorm – Twitter becomes the third social network to warn users of state-sponsored attacks, after Google and Facebook. From hacking by individuals to state sponsored cyber attacks, we have come a long way in cyber security. In fact, state sponsored cyber attacks are fast outpacing the traditional cyber criminals in today’s world. Facebook and Google have already started warning their users about nation sponsored cyber attacks and now Twitter became the third tech company to follow suit.

twitter_targeted_attack_notification

Twitter said it was investigating the attack but did not provide details of the origin. Yesterday we listed the state sponsored hacking groups and we know for sure that only China, Russia, Iran, North Korea and the US employ such groups on a larger scale but it is also known that smaller countries also sponsor such hacking groups. These are usually the ones with an oppressive government, such as some Middle Eastern, African, and South American regimes.

Zano

3 – Kickstarter onderzoekt mislukken minidrone campagne Zano

Bron: Nu – Kickstarter heeft een onderzoeksjournalist in de arm genomen om onderzoek te doen naar het mislukken van een crowdfundingsactie voor minidrones. 

Het gaat om het project van Torquing Group voor het maken van de minidrone Zano. Voor het project werd meer dan 3 miljoen euro opgehaald (2,3 miljoen Engelse Ponden).

De ceo van het bedrijf stapte op om “gezondheidsredenen en onherstelbare meningsverschillen”, het bedrijf vroeg faillissement aan en het project werd stopgezet.

De crowdfundingsite wil onderzoeken wat er fout is gegaan bij het populaire Zano-project.

Bron: Tweakers – Zano wijt een groot deel van het falen van zijn drone-project op Kickstarter aan de upgrades die gedurende de ontwikkeling aan het basismodel zijn toegevoegd. Het bedrijf raadt backers die hun geld terug willen af naar de crediteurenbijeenkomst te gaan.

Zano biedt zijn verontschuldigingen aan en geeft inzicht in de kosten van het mislukte project. De taartgrafiek moet duidelijkheid bieden over waar het geld van Kickstarter-backers heen is gegaan. Het bedrijf hoopt hiermee te voldoen aan de verplichting waar Kickstarter Zano dinsdag op gewezen had, om open en transparant te communiceren over wat er gebeurd is met het project.

Mensen die Zano via Kickstarter steunden willen nu hun geld terug zien, maar dat kunnen ze vergeten, meldt het bedrijf in een e-mail aan gedupeerden, die Tweakers heeft doorgespeeld gekregen. “Kickstarter-backers hebben niet de status van een crediteur“, meldt curator Gary Stones. Hij zegt daarbij dat gedupeerden daarom niet toegelaten zullen worden op de crediteurenvergadering die op 4 december zal plaatsvinden. “Bespaar je de tijd en het geld om hier te komen”, aldus de curator in de e-mail.

Verdwenen donaties
Onderzoeksjournalist Mark Harris is aangenomen om te onderzoeken waar de drie miljoen euro is terechtgekomen en wat voor fouten er zijn gemaakt door Torquing Group.

Kickstarter wil de resultaten van het onderzoek gebruiken om andere bedrijven met ambitieuze plannen op de website te laten zien wat er mis kan gaan.

Ook wil het platform mensen die destijds geld hebben gedoneerd duidelijkheid geven over waar hun geld is gebleven.

Bron: Entrepreneur – Onderzoek wijst uit dat 1 op de 10 (9%) succesvol gefinancierde Kickstarter projecten niets aan de backers ‘uitbetaald’. In de bankenwereld zouden we dat een default rate noemen.

Als we kijken naar wat gemiddeld genomen de default rate is van leningen op platformen als Lending Club, dan was dat in 2007 nog bijna 15%, maar is dat gezakt naar gemiddeld 5% (in 2010).

Kickstarter ‘backers’ lopen dus een 2x grotere kans op het verlies van inzet en rendement t.o.v. leners op gewone crowd lending platformen.

Ter vergelijk: de default rates bij banken liggen rond de 3% bij leningen aan bedrijven. Kickstarter heeft hiermee vergeleken dus een 3x hoger kans op verlies van inzet en rendement.

Lending-Club-Loan-History-2007-2014[1]

Bron: Arstechnica – Dat niet alleen mislukkingen in media terechtkomen wordt duidelijk uit het bericht op ArsTechnica. Succesvolle Kickstarter projecten halen na een campagne vaak een veelvoud van kapitaal op bij andere geldschieters. Vaak worden features opgeofferd of veranderd, om te voldoen aan de vraag. Spinning doet dan de rest. Zo haalde de MyIDkey, een password manager dongle in 2013 ruim 4 miljoen dollar op. Ze kwamen in gevecht met de investeerders, struikelden over merkrechten en moesten de stekker binnen een jaar uit het project halen.

Welke drones zou je dan wel moeten kopen?

 

4 – Robotisering kost minder Nederlandse banen dan gevreesd

Bron: Volkskrant – Robots krijgen vooralsnog moeilijk voet aan de grond op de Nederlandse werkvloer. Ondanks de vrees dat ze op grote schaal banen van mensen zullen inpikken, is het toekomstvisioen van een ‘arbeidsloze robotsamenleving’ in Nederland nog heel ver weg.

Profession-Robots
Dit concludeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in het dinsdag verschenen onderzoek ‘De robot de baas: de toekomst van werk in het Tweede Machinetijdperk’. Het adviesorgaan voor de regering onderzocht de gevolgen van robots, computers en andere vormen van automatisering voor de toekomstige werkgelegenheid. Minister Asscher (Sociale Zaken) waarschuwde vorig jaar dat robots en andere technologie de komende decennia een drastisch effect zouden kunnen hebben op het aantal menselijke banen. ‘Ze zijn goedkoop, snel, nooit ziek en werken 24 uur per dag’, zei Asscher over robotarmen, magazijnrobots, zelfrijdende auto’s en andere robotica. ‘Ze vragen nooit om loonsverhogingen, worden niet vertegenwoordigd door vakbonden en staken niet.’

De opmars van de robot loopt in Nederland echter nog niet zo’n vaart, concludeert de WRR. Voor elke 10 duizend werknemers zijn er in Nederland nu 93 robots. Dat is veel minder dan bij robotica-koplopers Zuid-Korea (437 per 10 duizend) en Japan (323 per 10 duizend). Maar bijvoorbeeld ook in Duitsland (282), België (169) en Italië (153) is de robotdichtheid aanmerkelijk hoger.

Barrières

Voor de robotstudie van de WRR sprak onderzoeker Fabian Dekker met bedrijven over waarom het nog niet wil vlotten met robotica op de werkvloer. Bedrijven staan veelal welwillend tegenover technologische verandering, maar vinden robots vaak nog te duur, of lopen tegen culturele barrières aan. ‘De technologie is verder dan de maatschappij aankan’, zegt de hr-directeur van een grote softwareontwikkelaar. Ouden van dagen voelen bijvoorbeeld nog weinig voor robothanden aan het bed in plaats van een verpleeghulp van vlees en bloed. Zorgen om het verdienmodel en wispelturig overheidsbeleid zijn voor bedrijf extra redenen om maar mondjesmaat te investeren in robotica. Tegelijkertijd is het niet ondenkbaar dat robotisering in de toekomst ook in Nederland een hogere vlucht zal nemen, doordat de kosten dalen en jongere generaties minder moeite hebben met robots, concludeert Dekker.

Werkgelegenheid

De WRR schrijft dat robotisering en digitalisering de komende jaren minder banen zullen kosten dan gevreesd. De voorspelling dat de helft van de banen in de komende twintig jaar zal verdwijnen acht de WRR onwaarschijnlijk. Er zullen immers ook nieuwe banen bijkomen, aldus het adviesorgaan. Nieuw is deze constatering echter niet. Ook een geruchtmakende studie van Oxford-onderzoekers Frey en Osborne uit 2013 maakte al het voorbehoud dat technologische vooruitgang in de toekomst ook veel nieuwe banen zou kunnen creëren. In hun studie becijferden Frey en Osborne dat in twintig jaar tijd 47 procent van alle huidige Amerikaanse banen kunnen worden overgenomen door computers en andere technologie.

De Volkskrant berekende vorig jaar op basis van de Oxford-studie dat in Nederland de komende twee decennia vier op de tien werknemers vervangen kunnen worden door machines. Maar los van mogelijke nieuwe banen door technologische vooruitgang zou de werkgelegenheid in sommige moeilijk automatiseerbare beroepen juist wel eens kunnen toenemen. Tegenwoordig werkt bijvoorbeeld een veel groter deel van de beroepsbevolking in het onderwijs, de horeca en de zorg dan enkele decennia geleden.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.