De Digitale Media van 21 december 2015

Priv-Devices-1[1]

Onderwerpen:

  1. Eerste website op het WWW bestaat 25 jaar
  2. DNB wijst banken op risico’s mobiel betalen
  3. Ziggo hoeft gegevens internet piraat niet te overhandigen
  4. BlackBerry lijkt het (on)tij te keren

1 – Eerste website op het WWW bestaat 25 jaar

Bron: NU – De eerste webpagina op het moderne internet ging 25 jaar geleden online. Op de website van de Brit Tim Berners-Lee, bedenker en grondlegger van het web, staat informatie over hoe het zogenoemde wereldwijde web kan worden gebruikt.

World%20First%20website[1]

De originele pagina is in de loop der tijd veranderd, maar een kopie ervan uit 1992 is nog te raadplegen. Dat meldt de wetenschappelijke organisatie CERN, waar Berners-Lee aan het web werkte, zondag.

Op de pagina kunnen internetgebruikers meer te weten komen over hypertext en technische details voor het maken van een eigen pagina. Ook is er uitleg voor het zoeken op internet.

Berners-Lee wilde dat het web inzichtelijk en openbaar zou blijven. Hij wordt gezien als de grondlegger van het internet zoals dat nu bestaat.

First server running a WWW page of CERN
First server running a WWW page of CERN

Interne web

De eerste webpagina was in 1990 alleen te raadplegen voor medewerkers van CERN. In 1991 werd het wereldwijde web van Berners-Lee opengesteld voor de buitenwereld.

Berners-Lee schreef behalve de pagina ook de eerste webbrowser en maakte de eerste server. Hij deed dat op een NeXT-computer die in een museum van CERN in het Zwitserse Gèneve is te bezichtigen.

Aan de oude computer hangt nog steeds een waarschuwing in rode letters: ‘Dit apparaat is een server. Niet uitzetten!’

Overigens is het inmiddels ook al 25 jaar geleden dat de eerste versie van PhotoShop uitkwam. De makers van het fotobewerkingspakket waren John Knoll en Thomas Knoll. Thomas ontwikkelde voor zijn vader, Glen Knoll, een programmaatje om van monochrome plaatjes om te zetten in greyscale. Na wat meer werk kon hij die routine uitbreiden naar een aantal effecten om plaatjes te bewerken.

112-adobe-photoshop-063[1]
In oktober 1988 werd de eerste versie van PhotoShop gemaakt.
103-adobe-photoshop-1[1]

In 1990 ging PhotoShop 0.87 over in Adobe Photoshop 1.0

Het zou nog tot 1992 duren voor de eerste Windows versie verscheen.

2 – DNB wijst banken op risico’s mobiel betalen

Bron: Security.nl – De Nederlandsche Bank (DNB) heeft banken gewaarschuwd voor fraude bij mobiel betalen. Het gaat dan om mobiele betaaloplossingen, waarbij de consument met de smartphone kan betalen, zoals de digitale portemonnees van Apple, Google en Samsung.

Banken moeten bedacht zijn op nieuwe frauderisico’s en een stijging van de fraude met mobiele betaaloplossingen.

Mobiele betaalinnovaties, waarbij de consument met de smartphone kan betalen, worden wereldwijd geïntroduceerd. In Nederland zijn deze nog niet grootschalig in gebruik, al zijn er wel enkele innovaties gelanceerd, zoals de Rabo Wallet (op basis van je mobiele betaalpas) en de Vodafone Wallet (op basis van Visa/ICS). Ook de introductie van andere betaaloplossingen van Apple (Pay), Google (Wallet) en Samsung wordt verwacht. Hierbij moeten banken bedacht zijn op nieuwe frauderisico’s en een stijging van de kaartfraude.

apple-pay-clover[1]

Gegevensdiefstal
Criminelen kunnen gestolen identiteits- en kaartgegevens via de smartphone aan het betaalsysteem van Apple, Samsung of Google laten koppelen. Dit gebeurde in de VS doordat banken vaak al genoegen namen met het doorgeven van naam, rekening- en pasnummer, en de twee laatste cijfers van het BSN. Dit soort gegevens wordt echter op grote schaal verhandeld op het Darknet (digitaal netwerk dat veelal anoniem via specifieke software, configuraties of machtiging toegankelijk is). Criminelen konden zo eenvoudig op andermans kosten dure goederen aanschaffen in winkels.

Op ZDNet staat meer over de Apple Pay hack met behulp van gestolen CVV’s (card verification values): “CVVs, which were previously only useful for fraudulent purchases made online, could now be used by cyber thieves within brick-and-mortar stores.” en “If something becomes too secure, it hinders the convenience factor”

Denk ook aan de risico’s bij verkoop of reparatie van je smartphone, als daar een mobiele bankpas op staat. Alleen de mobiele bankpassen en de app verwijderen is niet voldoende. De meeste wallets ondersteunen standaard klantenkaarten van veel winkelketens. Betalingen tot 25 euro kun je doen zonder pin code.

Ondertussen is er in de VS een stevige strijd aan de gang tussen aanbieders van Wallet apps en winkeliers. Zo ontsteunen de bij MCX (Merchant Customer Exchange) aangesloten winkeliers, zoals Wallmart en Best Buy, alleen de CurrentC en worden andere mobiele betaalmethoden geweerd. Zoals ook dus Apple Pay. Reden hiervoor zou zijn dat Apple de gegevens van de transacties niet deelt met die winkeliers: “Apple Pay has been praised for being secure and protecting your privacy by not sharing customer or transaction data with merchants.” en “According to Walmart yesterday, denying Apple Pay and other NFC-based mobile payment service is in consumers’ best interests.”

3 – Ziggo hoeft gegevens internetpiraat niet te overhandigen aan Brein

Bron: NU – Internetprovider Ziggo hoeft geen gegevens te overhandigen van een internetpiraat die software gebruikte om bestanden illegaal via Usenet te downloaden.

ziggo-en-upc-voegen-diensten-definitief-samen[1]

Het programma van de internetgebruiker was via Google vindbaar en kon door iedereen met een internetverbinding worden bereikt. Via het programma konden zogenoemde nzb-bestanden worden gedownload, die weer leiden naar illegale Usenet-downloads.

Usenet is ontstaan en opgericht aan de University of North Carolina in 1979. Drie informaticastudenten, Tom Truscott, Steve Bellovin and Jim Ellis verbonden twee Unix-servers met elkaar en ontwikkelden zo Usenet als alternatief voor Arpanet, dat gerund werd door US-militairen en instituten voor wetenschappelijk onderzoek. In de daaropvolgende 30 jaar ontwikkelde Arpanet zich tot het enorm populaire Internet en verdrong daarmee Usenet als het dominante netwerk. Maar Usenet bestaat nog steeds in dezelfde vorm en biedt nu uitzonderlijk ruime toegang tot een gigantische opslag van niet gecensureerde informatie en files.

ueber_usenet_eng[1]

Usenet is nu vooral bedoelt voor de uitwisseling van tekstberichten of binaire bestanden (zoals audio, video, games, e-books, programma’s etc.). Artikelen die gebruikers posten op Usenet zijn georganiseerd in nieuwsgroepen.

Volgens de Stichting Brein, die opkomt voor de rechten van auteurshouders, maakte de internetgebruiker zich daarom schuldig aan het grootschalig faciliteren van auteursrechtenschending.

De rechtbank in Utrecht oordeelde (pdf) echter dat er niet is bewezen dat het programma opzettelijk voor iedereen toegankelijk was. De internetgebruiker haalde het programma ook direct offline toen daarom werd gevraagd.

Daarom hoeft internetprovider Ziggo de gegevens van de gebruiker niet te overhandigen aan Stichting Brein.

OverwinningToch zegt de stichting het vonnis als een overwinning te zien. De rechter houdt namelijk een eerdere uitspraak in stand waaruit bleek dat naam- en adresgegevens in principe wel moeten worden overhandigd door de provider als “voldoende aannemelijk” is dat er sprake is van opzettelijke auteursrechtenschending.

Het gaat om de uitspraak in de Lycos/Pessers-zaak, die in 2003 werd aangespannen. In dat geval moest webhoster Lycos gegevens overhandigen van een gebruiker die iemand anders had beledigd via zijn website.

“Brein is tevreden dat de rechter bevestigt dat een access provider verplicht kan zijn persoonsgegevens af te geven”, schrijft de stichting op zijn website. De organisatie overweegt wel een hoger beroep, om verder te onderzoeken of het per ongeluk mogelijk maken van auteursrechteninbreuk inderdaad reden is om de persoonsgegevens niet te overhandigen.

Brein+Tim+Kuik[1]
Tim Kuik, directeur van Stichting Brein
KlantenZiggo spreekt de interpretatie van de auteursrechtenstichting tegen. “Het is heel simpel. Die uitspraak is gewoon een overwinning voor ons en onze klanten”, zegt woordvoerder Gradus Vos. “En als het een overwinning was voor Brein, dan waren ze niet in hoger beroep gegaan.”

“Er verandert helemaal niets aan de eisen die de rechter ons ooit heeft opgelegd voor het beschikbaar stellen van deze gegevens.”

Stichting Brein heeft altijd gezegd alleen achter grootschalige uploaders van illegaal materiaal aan te willen gaan, maar volgens Vos blijkt uit deze zaak dat dat niet klopt. “Als je kijkt naar deze zaak lijkt het wel of ze zich ook gaan focussen op individuen die al dan niet per ongeluk iets doen.

Stichting Brein was vrijdagochtend niet bereikbaar voor verder commentaar.

Volgens Vos zal ook in de toekomst nog steeds een gang naar de rechter nodig zijn om het overhandigen van persoonsgegevens af te dwingen. De provider is niet van plan om zonder rechterlijke tussenkomst gegevens te overhandigen als Brein of houders van auteursrechten bijvoorbeeld de naam opvragen van individuele torrent-gebruikers.

DownloadersOnlangs maakte de Nederlandse filmdistributeur Dutch Filmworks bekend dat het achter individuele filmdownloaders aan zal gaan (Popcorn Time). Het bedrijf wil dat providers verzamelde ip-adressen omzetten in naam- en adresgegevens, zodat een schadevergoeding kan worden geëist.

Verschillende Nederlandse providers hebben gezegd hier niet aan te zullen meewerken zonder tussenkomst van de rechter.

Donderdag schreef minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) ook in een brief aan de Tweede Kamer dat een rechter uiteindelijk zal moeten bepalen of persoonsgegevens in piraterijzaken moeten worden overhandigd aan houders van auteursrechten.

“Het is aan de rechter om in een voorkomend geval te toetsen of er voldoende kan worden aangetoond dat een ongeautoriseerde down- of upload is uitgevoerd door de houder van het ip-adres”, aldus de minister.

4 – Blackberry lijkt het tij te keren

Bron: Tweakers – BlackBerry heeft in het afgelopen kwartaal boven verwachting gepresteerd. Het bedrijf verkocht weliswaar minder smartphones dan in voorgaande periodes, maar de gemiddelde verkoopprijs nam wel toe. BlackBerry leed een verlies van 89 miljoen dollar, ongeveer 82 miljoen euro.

De verkoop van smartphones kwam in het afgelopen kwartaal uit op 700.000 stuks, terwijl er in het kwartaal daarvoor nog 800.000 stuks werden verkocht. Dat zei BlackBerry-ceo John Chen in eenconference call met investeerders. Toch noteerde BlackBerry voor het eerst in lange tijd hogere inkomsten dan in het voorgaande kwartaal: er werd een omzet van 548 miljoen dollar gedraaid ten opzichte van 490 miljoen dollar in het kwartaal daarvoor. Er lijkt dus een einde te zijn gekomen aan de lange periode van inkomstendaling waarmee het bedrijf al enige jaren kampt.

blackberry-venice-tinhte[1]
Met de Blackberry Priv lijkt Chen het (on)tij te keren.
Het toenemen van de inkomsten heeft vooral te maken met een toename in de gemiddelde verkoopprijs. Waar BlackBerry in het voorlaatste kwartaal nog gemiddeld 240 dollar per apparaat kreeg, is dat in het afgelopen kwartaal toegenomen naar 315 dollar per apparaat. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de introductie van de Android-smartphone Priv. Ook namen de inkomsten uit softwarediensten toe.

Volgens Chen laten de cijfers zien dat zijn bedrijf op de goede weg is om weer gezond te worden. Zo wordt in het huidige kwartaal verwacht dat de hardwaretak weer winst gaat maken. Ook verwacht het Canadese bedrijf dat de groei in inkomsten uit software blijft toenemen.

Chen liet eerder weten dat er volgend jaar winst gemaakt moet worden op smartphones, en dat zijn bedrijf anders zou overwegen om te stoppen met de verkoop ervan. BlackBerry lijkt dus op koers om deze doelstelling te halen. Wel zal Chen de dalende trend in de verkoopaantallen nog moeten keren.

androidtelefoon-blackberry-venice-komt-in-vele-kleuren-androidsliderpurplesilver[1]
De Blackberry Venice is inmiddels gelanceerd als de Priv.
Review op Androidworld: “De focus van het bedrijf ligt vooral op BlackBerry Enterprise Service 12 (BES12), het beheersysteem waarmee het mogelijk is om toestellen van verschillende fabrikanten en met verschillende besturingssystemen te beheren en beveiligen. Met BES12 kunnen bedrijven toestellen beheren met iOS, Android, Windows Phone of BlackBerry OS en dit toestel zou er onder andere voor moeten zorgen dat het bedrijf niet ten onder gaat.”

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.