De Digitale Media van 11 januari 2016

messenger

Onderwerpen:

  • Facebook werkt aan een desktopversie van Messenger voor Mac
  • Nederlands NexGuard wint Emmy voor anti-piraterij oplossing
  • Het beste van de CES 2016
  • Li-Fi, internet uit je nachtlamp?

1 – Facebook werkt aan een desktopversie van Messenger voor Mac

Bron: NU – Facebook werkt mogelijk aan een desktopversie van Messenger voor Mac. Het zou voor het eerst zijn dat er een dergelijke app gemaakt zou worden, sinds het bedrijf in 2014 stopte met een Windows-versie.

Dat er een Mac-versie aan zit te komen maakt de site Techncrunch op uit foto’s ervan die door een bron bij Facebook zijn gelekt.

facebook-messenger-for-mac[1]

Op de foto is te zien dat een medewerker van Facebook een losstaand venster met daarin de Messenger gebruikt op een Mac.

Messenger kan nu alleen worden bereikt via de Facebook-website, een aparte Messenger-website of mobiel. Op smartphones is een losse app met de Messenger verkrijgbaar.

In 2012 lekte een downloadlink naar een Windows-app voor de Messenger. Facebook bracht de app daarop snel uit, maar in maart 2014 stopte het bedrijf met de chatdienst via de app.

Inmiddels is Facebook via de site Messenger.com bezig om bedrijven en bouwers te interesseren om (support)applicaties te bouwen rond het Messenger-platform. Op de site staat overigens, tegen de achtergrond van de mobiele versies, ook al een Mac scherm, met wat toch duidelijk lijkt te verwijzen naar een desktop versie van Messenger.

2 – Nederlands anti-piraterijbedrijf krijgt Emmy

Bron: NU – Het Nederlandse bedrijf Civolution (NexGuard) krijgt een Emmy, omdat het bedrijf een techniek ontwikkelde waarmee filmpiraterij wordt bestreden. 

Civolution, voormalig onderdeel van Philips, ontvangt de cultuurprijs tijdens technologiebeurs CES, meldt de NOS. Met software van Civolution worden speciale watermerken aan films en series toegevoegd.

nexguard[1]

Dergelijke watermerken moeten piraterij vooral ontmoedigen. De watermerken worden toegepast op films en series die onder de pers en ander vakpubliek worden verspreid.

Die krijgen films vaak voor verschijning in de bioscoop al te zien, en moeten daarvoor eerst een contract tekenen. Is er toch een lek, kan de dader dankzij de watermerken van Civolution makkelijker worden opgespoord.

De video legt uit dat er per jaar ruim 18 miljard dollar aan inkomsten worden misgelopen door illegale downloads. En 25% van alle bandbreedte wereldwijd zou door online piraterij worden ‘misbruikt’.

Onzichtbaar
De watermerken van Civolution zijn onzichtbaar en onmerkbaar verwerkt in de video en audio van films. Op die manier zou het watermerk altijd vindbaar zijn, hoe de film door piraten ook wordt aangepast.

Onlangs nog lekte een groot aantal films waaronder The Revenant en The Hateful Eight uit voordat ze in de bioscoop verschenen. Dankzij een watermerk op één van de gelekte films kon een verdachte snel worden aangewezen, die betrokkenheid overigens ontkent.

Civolution heeft geen cijfers bij het succes van zijn software, aangezien producenten en distributeurs van film en tv de software kopen en vervolgens zelf gebruiken.

Note: het gaat om een aanvulling op DRM (De rechthebbenden kunnen met deze techniek de omvang en wijze van gebruik bepalen of beperken) en CA-solutions (content protecting & anti-piracy).

3 – Het beste van de CES 2016

Bron: WIRED – Op de CES 2016, die vorige week in Las Vegas werd gehouden, bevatte weer een boel gadgets, die twee jaar geleden nog de trend leken te zetten: 3D printing en wearables. Toch waren het niet de apparaten die de aandacht trokken.

Maar wat trok echt de aandacht van de pers en bezoekers?

Volgens TechRadar was dat de HTC Vive Pre, een VR set met controllers, die sterk lijkt op van we binnenkort van Oculus Rift gaan zien.

HTC%20Vive%20Pre%20review07-1200-80[1]

Mashable komt met een eigen lijstje van hoogtepunten, waar we – gezien eerdere onderwerpen in De Digitale Media – graag op aanhaken: De Samsung Family Hub Refrigerator. Een koelkast met een enorm touchscreen, en cameras die je laat zien wat er in de koelkast zit terwijl je in de supermarkt staat. De koelkast is spraakgestuurd (Amazon Alexa) en maakt het mogelijk bestellingen direct door te geven aan Amazon Echo. Je kunt je TV erop bekijken, of muziek afspelen.

samsung-fridge-thumb-1[1]

Volgens The Verge is de CES (met de COMDEX als voorganger), vooral veel van wat we al kenden: TV’s met HDR, hoverboards, drones, suction-cup speakers (?), .. maar het beste werd de Typhoon H van Yuneec met een Real Sense Drone, uitgevoerd met een Intel RealSense Camera, die autonoom obstakels uit de weg weet te gaan.

typhoon_drone_1.0[1]

De beste TV volgens The Verge was de LG 4K OLED HDR. LG weet zich volgens The Verge boven de concurrentie uit te stijgen door de mooiste kwaliteit beelden.

Screen_Shot_2016-01-09_at_12.58.39_PM.0[1]

De hele lijst van The Verge vind je hier. Niet in de laatste plaats de Ehang Helicopter, een prototype van wat ooit een manier zou zijn op basis van drone-achtige technieken door de lucht te ‘drijven’.

image00.0.0[1]

4 – Gespot op de CES: Wifi met licht

Bron: Tweakers – Op de CES demonstreerde het bedrijf Basic6 Li-Fi, oftewel datacommunicatie à la wi-fi, maar dan via visueel licht, afkomstig van doorsnee led-lampen. Aan de hand van twee voorbeelden bekeken we de basale werking van Li-Fi. Basic6 gebruikt de techniek voor geoLi-Fi.

Winkels kunnen klanten volgen met het signaal van lampen en ze er gericht bepaalde informatie mee sturen, afhankelijk van onder welke lamp ze staan. Ook zonnepanelen kunnen van Li-Fi-ondersteuning voorzien worden. In ontwikkelingslanden zou de techniek voor lastmile-connectiviteit ingezet kunnen worden met bestaande lichtinfrastructuur, zo denken de ontwikkelaars van Li-Fi.

De uitleg is redelijk simpel: door via een LED lamp een datasignaal te moduleren naar een lichtsignaal kan data overgezet worden. Het ontvangende apparaat heeft hiervoor een lichtdiode nodig, die het lichtsignaal weer omzet in een datasignaal.

Opvallend: LiFi (Light Fidelity) is 10x sneller dan Wi-Fi (niets is immers zo snel als licht), produceert geen radiogolven, biedt een onbeperkte bandbreedte, vrij van licenties en is dus een groene technologie.

Wat zijn de toepassingen (bron:LiFi.nl)

Publieke verlichting: Elke particuliere of openbare verlichting inclusief straatlantaarns kunnen worden gebruikt als Li-Fi hotspots.
Mobiele connectiviteit: Laptops, smartphones, tablets en andere mobiele apparaten kunnen met behulp van Li-Fi direct met elkaar verbinden maken. Korte bereik koppelingen geven zeer hoge datasnelheden en zijn veilig in gebruik.
Gevaarlijke omgevingen: Li-Fi biedt een veilig alternatief voor elektromagnetische verstoringen door radiogolven.
Ziekenhuizen & gezondheidszorg: Li-Fi verstoort geen elektromagnetische signalen van medische instrumenten, ook niet bij MRI-scanners.
Luchtvaart: Li-Fi kan worden gebruikt om het gewicht en de bekabeling in passagiersvliegtuigen te verminderen waar LED verlichting wordt gebruikt. Entertainment systemen kunnen ook worden ondersteund, passagiers kunnen zo mobiele apparaten koppelen.
Onderwater communicatie: Water absorbeert signalen sterk, radiogolven zijn dus onpraktisch. Li-Fi biedt een oplossing voor onderwater communicatie op korte afstand.
Voertuigen & vervoer: Nieuwe auto’s worden met LED koplampen en achterlichten uitgerust en steeds meer verkeerslichten gebruiken LEDs. Li-Fi kan gebruikt worden voor communicatie tussen voertuigen onderling en tussen verkeerslichten.
Radiogolven vermijden: Sommige mensen beweren dat ze overgevoelig zijn voor radiogolven en zijn op zoek naar een alternatief, Li-Fi is een goede oplossing voor dit probleem.
Veilig: je kunt niet inbreken op het signaal, als je het licht niet kunt ontvangen.

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.