De Digitale Media van 18 januari 2016

Marty-McFly-Back-to-the-Future-Shoes-MAG-Shoes-Mens-Dance-Shoes-Brand-Sports-Sneakers-Glowing[1]

Onderwerpen:

  • Thuisgezorgd en Just Eat verlagen betalingskosten
  • Apple heeft ruim 7 miljard openstaan aan Europese belastingen
  • Wat is het om voor het eerst een VR-bril te dragen?
  • Die gave schoenen uit Back to the Future bestaan echt, bijna

1 – Thuisbezorgd en Just Eat verlagen  betalingskosten

Bron: NU – De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onder meer Thuisbezorgd.nl en Just Eat aangesproken op de te hoge kosten die zij rekenen voor het online betalen met Ideal of creditcard.  

Volgens Europese regelgeving mogen alleen werkelijke (vaste en variabele) kosten voor betaling in rekening worden gebracht.

Bij de bekende maaltijdbezorgers en ook een aantal aanbieders van vliegtickets werden er echter veel hogere bedragen gevraagd. In sommige gevallen ging het om meer dan 10 procent van het bedrag van de totale bestelling.

Alle door de toezichthouder aangesproken bedrijven hebben hun kosten inmiddels al verlaagd, of toegezegd dat zij dit voortaan zullen doen.

In het geval van Thuisbezorgd.nl betekent dit dat er voortaan 25 cent gevraagd zal worden voor een betaling met Ideal. Eerder moest er 1 euro worden betaald. Bij betalingen met creditcard lag het betalingstarief op 10 procent. Dat is verlaagd naar 3 procent.

Bron: Webwinkelrecht – Andere kosten, zoals bijkomende verzendkosten, kennen geen nieuwe regelgeving. Belangrijk daarbij is dat de klant vooraf weet welke bijkomende kosten worden gerekend. De hoogte daarvan staat de verkoper vrij. Vergeet de winkel dit juist te vermelden (dit geldt ook voor betaalkosten) dan zijn de kosten voor zijn rekening en hoeft de klant deze niet te betalen. Het moet daarbij uiteraard gaan om onvermijdelijke kosten. “Bijkoopproducten” en/of diensten mogen niet meegerekend worden. Denk daarbij aan verzekeringen, garanties etc. Dat moet een duidelijke keuze voor de consument zijn en mogen niet meer standaard zijn “aangevinkt”.

Tot slot nog het herroepingsrecht. Bij een retour moeten alle door de klant betaalde bedragen worden terug betaald.(art. 6:230r BW) Dus ook de hierboven genoemde verzend- en betaalkosten. Alleen het retourneren zelf is voor rekening van de klant (tenzij een winkel aanbiedt deze kosten te betalen). De winkel moet dit mededelen en ook een inschatting geven van de eventuele kosten voor het retourneren. Vergeet de winkel dit duidelijk te vermelden, dan zijn de retourkosten voor de verkoper. Dit volgt uit het nieuwe artikel 6:230n lid 3 BW en is een pittige sanctie op het weglaten van bepaalde informatie.

[..]  een webshop (moet) in beginsel een mogelijkheid bieden die inhoudt dat de klant pas bij of na aflevering (minimaal 50% van bedrag) kan betalen. Hiervoor zijn diverse opties, zoals rembours, een partij als Afterpay of zelf later een factuur sturen.

[..] de achteraf betaalregel (is) iets echt Nederlands en dat de meeste andere landen dit niet kennen. Daar is het meer aan de consument om te bepalen of hij iets wil bestellen bij een shop die enkel vooruitbetaling biedt. Vertrouw je het niet, dan bestel je niet.

2 – Apple heeft ruim 7 miljard openstaan aan Europese belastingen

Bron: NU – Apple heeft naar schatting voor ruim 7,3 miljard euro (8 miljard dollar) open staan aan achterstallige belastingen. 

Dat blijkt althans uit berekeningen van analisten van Bloomberg. De Europese Commissie doet sinds 2014 onderzoek naar Apple, dat via belastingconstructies in Ierland en Nederland belasting zou ontwijken. Een besluit wordt rond maart dit jaar verwacht.

tax-apple-bloomberg

Ongeveer 55 procent van de omzet van Apple wordt buiten thuisland de Verenigde Staten gegenereerd. Volgens de analisten van Bloomberg wordt over die omzet in totaal slechts 1,8 procent belasting betaald.

berekening-belasting-apple

Als de Europese Commissie besluit dat Apple meer belasting moet betalen, zou dat kunnen betekenen dat het bedrijf alsnog 12,5 procent over zijn buitenlandse omzet van 64,1 miljard dollar tussen 2004 en 2012 moet betalen. 

Bloomberg: “Several senators came to the defense of U.S. companies on Friday. In a letter to U.S. Treasury Secretary Jack Lew, bipartisan members of the Senate Finance Committee asked the administration to make sure that European regulators won’t impose retroactive penalties like those that would hit Apple. The senators said the companies may be facing “discriminatory taxation” and that the U.S. government should consider retaliatory measures if European tax authorities follow through with their actions against Apple and others.”

Apple-ceo Tim Cook heeft de aantijgingen altijd ontkend. Volgens Cook zijn de beschuldigingen “politieke onzin”.

Bloomberg: “Apple Chief Executive Officer Tim Cook has denied that the company uses tricks to avoid paying taxes. In a recent interview on CBS Corp.’s “60 Minutes,” he called the criticism the company has faced from U.S. lawmakers “political crap.” He said the tax system is outdated and needs to be updated for a digital economy.”

Het lijkt Apple dit jaar sowieso niet mee te gaan zitten. Op de beurs is het aandeel Apple voor het eerst sinds oktober 2014 weer onder de 100 USD uitgekomen. Gevreesd wordt dat de stagnatie in verkopen van de iPhone (en iPad) het bedrijf geen goed gaan doen.

“More than 60 percent of Apple’s revenue comes from the iPhone so any sign of weakness for the product causes concern among investors. The company’s reliance on the handset has only increased over the past year, as sales of the iPad have declined and the Apple Watch has yet to become a mainstream hit.”

Bloomberg apple aandeel

3 – Wat is het om voor het eerst een VR-bril te dragen?

Bron: NU – De redactie van NU.nl is enthousiast over de Samsung Gear VR, een VR-bril op basis van de nieuwste Galaxy smartphones, maar hoe beleef je VR als je voor het eerst zo’n bril op hebt? Luister mee ..

4 – Die gave  schoenen uit Back to the Future bestaan echt, bijna.

Bron: Wearables – Ben je ook zo iemand die het liefst elke week een nieuw paar schoenen zou kopen, simpelweg omdat je snel uitgekeken raakt op je schoeisel? Dan zijn de ShiftWear sneakers misschien wat voor jou. De gympen zijn voorzien van flexibele e-Ink schermen die je met een druk op de knop een nieuw patroon kunt laten tonen. Het is zelfs mogelijk om animaties af te spelen. Hoe cool is dat?

Het is helaas niet zo dat je de ShiftWear schoenen nu al kunt kopen. Het gaat namelijk om een crowdfundcampagne op Indiegogo. Daar kun je een instapmodel van de sneakers reserveren voor 150 dollar, wat helemaal niet gek is voor zo’n stel high tech schoenen.

Nadat NIKE al had aangekondigd dat ze de zelfstrikkende schoenen uit B2TF ook echt hebben gemaakt, gaan de makers van ShiftWear nog een stapje verder.

Dan moet het de makers natuurlijk wel lukken om hun idee te verwezenlijken en de e-shoes in grote aantallen de produceren. Maar als het lukt dan krijg je wel een mooi stukje e-fashion in huis, dat je via een smartphone app kunt aanpassen aan je wensen.

Hoe gaaf zou het zijn dat je ’s ochtends met geruite schoenen naar je werk gaat, en ’s avonds met een hip design de kroeg instapt, zonder van schoenen te wisselen? De makers voorzien zelfs in een marktplaats van designs, zodat je eenvoudig nieuwe patronen kunt downloaden van andere dragers.

Het is natuurlijk we de vraag of de e-Ink schermen duurzaam en flexibel genoeg zijn om verwerkt te kunnen worden in een schoen. Daarbij komt de vraag of de bijbehorende elektronica wel bestand is tegen vocht, mocht je in een flinke plas stappen. Zoals altijd bij crowdfunding moet je je realiseren dat het product er misschien nooit komt, mocht je van plan zijn om een paar ShiftWears te reserveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.