De Digitale Media van 25 januari 2016

Google

Onderwerpen:

  • Whatsapp gaat data delen met Facebook: waar we al bang voor waren!
  • GroenLinks: AirBnb verpest Amsterdam!
  • Google opent charme offensief na groei Ad Blockers
  • Skype verbergt nu standaard IP-adressen

1 – Whatsapp gaat data delen met Faceook: waar we al bang voor waren!

Bron: NU – Whatsapp gaat beginnen met het doorsturen van data over haar gebruikers aan moederbedrijf Facebook. Dat ontdekte een Android-ontwikkelaar in de code van een nieuwe update voor de chatdienst.

Tot nu toe hield Facebook zijn aankoop van 19 miljard gescheiden van het sociale netwerk, maar daar lijkt nu langzaam verandering in te komen. Android-ontwikkelaar Javier Santos was de eerste die dit ontdekte.

In de betaversie van een nieuwe update verschijnt een selectievakje waarmee de gebruiker zijn toestemming aan Whatsapp kan geven om data met Facebook te delen.

Volgens de begeleidende tekst is dat “om de Facebook-ervaring te verbeteren”, hoewel niet duidelijk is welke data er dan precies verstuurd zal worden.

Abonnementen
Eerder kondigde Whatsapp-oprichter Jan Koum al aan dat het bedrijf de betaalde abonnementen afschaft. Whatsapp vroeg sommige klanten om 89 cent per jaar te betalen, na een gratis eerste jaar.

Veel gebruikers hadden echter al een levenslang gratis abonnement en veel andere klanten werden zeer onregelmatig om een betaling gevraagd.

Whatsapp wil in de toekomst geld gaan verdienen door bedrijven via de chat-app te koppelen aan consumenten. Het is echter onduidelijk hoe dat precies zal werken.

Het lijkt mij onvermijdelijk dat Whatsapp en Facebook Messenger over niet al te lange tijd in elkaar opgaan. Beide platformen hebben een eigen gebruikersgroep, maar lijken in hoofdlijnen steeds meer op elkaar. Nu ze ook beide een verdienmodel zoeken in de communicatie tussen klanten en bedrijven, lijkt een samensmelting vooral een kwestie van tijd.

2 – GroenLinks: AirBnb verpest Amsterdam!

Bron: Emerce – Het Amsterdamse gemeentebestuur wordt ‘gegijzeld’ door Airbnb, zegt GroenLinks. De partij heeft moeite met de explosie aan vakantieverhuur via sites als Airbnb. Eén jaar toonde een groei van naar schatting 10.000 tot ongeveer 15.000 woningen. ‘Steeds meer schaarse woonruimte wordt toeristisch en commercieel uitgemolken.’

De verhuur draagt volgens GroenLinks zienderogen bij aan het onleefbaar wordenvan buurten, drijft waardes en woonlasten op, en drukt reguliere bewoning weg. ‘Welke huisbaas wil een gewone huurder, als je schatrijk kunt worden met doorlopende toeristische verhuur?’

Wanneer het gaat over de ‘unieke fiscale afspraak tussen de gemeente en Airbnb’, het telefonisch ronselen van nieuwe (onder)verhuurders, of het ‘ingrijpen bij de ergste overtreders’, iedere keer blijkt: Airbnb is in de lead. Het gemeentebestuur van D66, VVD en SP? Dat lijkt welhaast gegijzeld door de juggernaut die Airbnb heet, aldus GroenLinks. ‘Fijn hoor, die belastinginkomsten, maar moeten we daar dankbaar voor zijn, of is het niet meer dan normaal? En waarom moet de gemeente blind vertrouwen op het overgemaakte bedrag?’

Afgelopen voorjaar stelde GroenLinks ‘keiharde voorwaarden’ en handhavingsafspraken tussen gemeente en Airbnb voor. Maar B&W gedraagt zich volgens de partij als omstander, niet als handhaver en beleidsmaker.

GroenLinks wil dat woningen na de toegestane verhuurduur van verhuursites verdwijnen. Het moet voor Airbnb en anderen een klein klusje zijn om woningen die de maximaal toegestane periode zijn verhuurd tijdelijk van de site te weren.

Ook zouden verhuursites niet langer woonruimte mogen aanbieden voor meer dan vier personen. De veelal krappe panden binnen de Ring zijn niet bestand tegen het huisvesten van grote groepen toeristen. In overbelaste gebieden, bijvoorbeeld in het centrum of buurten als Oud-West en de Pijp, moet de maximale verhuurduur worden beperkt tot dertig dagen. In ‘onontdekte’ delen zoals Nieuw-West, Noord en Zuidoost de kan die wellicht omhoog naar negentig dagen.

Er moet een gemeentelijk tech-team komen dat actief alle sites met elkaar vergelijkt. ‘Nu hebben kwaadwillende verhuurders de mogelijkheid woningen op verschillen sites aan te bieden. Ten behoeve van betere handhaving moet veel strikter worden onderzocht hoe vakantieverhuur zich ontwikkelt en hoe mensen regels proberen te ontduiken.;

GroenLinks wil dat het gemeentebestuur eens begint met één grote handhavingsactie. ‘Wat met fietslampjes kan, kan met vakantieverhuur ook!’

3 – Google opent charme offensief na groei Ad Blockers

Bron: NU – Google heeft vorig jaar in totaal 780 miljoen ‘foute’ advertenties geblokkeerd, meer dan een verdriedubbeling ten opzichte van 2014. Toen werden er 256 miljoen advertenties geblokkeerd.  

Google blokkeert onder meer advertenties die misleidend zijn of namaakproducten proberen te verkopen. Daarnaast zijn er ook advertenties voor sites die malware verspreiden of via ‘phishing’ achter gevoelige informatie van mensen proberen te komen.

Bad ads can ruin your entire online experience, a problem we take very seriously. That’s why we have a strict set of policies for the kinds of ads businesses can run with Google—and why we’ve invested in sophisticated technology and a global team of 1,000+ people dedicated to fighting bad ads. Last year alone we disabled more than 780 million ads for violating our policies—a number that’s increased over the years thanks to new protections we’ve put in place. If you spent one second looking at each of these ads, it’d take you nearly 25 years to see them all!

Er werden in 2015 ruim 17 miljoen advertenties geblokkeerd, omdat die gebruikers probeerden te laten denken dat er ergens moest worden geklikt, zoals bijvoorbeeld een nepmelding over een virus.

Het bedrijf blokkeerde zo’n 12,5 miljoen advertenties die in strijd waren met Googles beleid voor medicijnen, zoals reclame voor pillen die niet zijn goedgekeurd of stellen dat zij net zo effectief zijn als voorgeschreven medicijnen.

Daarnaast werden werden er 10.000 websites geblokkeerd en 18.000 Google-accounts die namaakproducten wilden verkopen. 7.000 phishing-sites werden geblokkeerd.

Deze berichtgeving volgt natuurlijk niet omdat Google jouw belang voor ogen heeft: het is vooral in het belang van Google zelf. De sterke toename van Ad Blockers bedreigt het business model van Google, omdat steeds minder advertenties nog hun doel bereiken.

Dit is dus gewoon een charme offensief, net als het feit dat Google ineens aangeeft wel achterstallige belasting te gaan betalen. Over 2012 betaalde Google in de UK nog 13,4 miljoen Euro over 3,6 miljard omzet: een schijntje. In 2013 betaalde Google 24,5 miljoen over 4,6 miljard omzet.

Topman Schmidt vond eerder alle ophef erover nogal onzin. Dit weekend werd echter bekend dat Google alsnog 170 miljoen Euro achterstallige belasting gaat betalen. Ook dat is overigens nog steeds een schijntje.

global-ad-blocking-chart

4 – Skype verbergt nu standaard je IP-adres

Bron: NU – Skype heeft een kleine update doorgevoerd waarmee het nu standaard de ip-adressen van zijn gebruikers verbergt.  

Omdat Skype tot voor deze update het ip-adres van gebuikers niet maskeerde, was altijd erg eenvoudig om op basis van een Skype-gebruikersnaam een ip-adres te achterhalen.

Op die manier was het vrij eenvoudig om een zogenoemde ddos-aanval uit te voeren op een persoon, waardoor haar of zijn internetverbinding overbelast raakt.

Dit was vooral een doorn in het oog voor spelers van online games en mensen die hun game livestreamen, die op deze manier soms werden gesaboteerd door tegenstanders. 

De update is beschikbaar voor zowel de mobiele versies als de desktopversie van Skype.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.