De Digitale Media van 15 januari 2016

adblock-telegraaf

Onderwerpen:

  • Aantal Nederlanders met snelle internetverbinding neemt af
  • Android App maakt het mogelijk om aardbeving te voorspellen
  • Presidentskandidaat Ted Cruz bespioneert aanhangers
  • Google trekt stekker uit Picasa

1 – Aantal Nederlanders met snelle internetverbinding neemt af

Bron: Tweakers – Het aantal mensen dat bij een provider een internetabonnement heeft met een maximale snelheid van 100 Mbit/s of hoger neemt af. Dat blijkt uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt. Afgelopen jaren steeg het aantal mensen met zulke verbindingen juist.

Zowel bij kabel als bij glasvezel neemt het aantal abonnees met de snelste verbindingen af, zo blijkt uit de cijfers, die ACM baseert op gegevens van alle grote Nederlandse providers. De vrijdag gepubliceerde cijfers gaan over het najaar van 2015.

Het aantal mensen met kabelabonnementen van 100 Mbit/s of sneller daalde van 905.000 naar 900.000, terwijl dat bij glasvezelabonnementen daalde van 335.000 naar 328.000. Bij dsl ligt het aantal mensen met een dergelijk abonnement op 2.000 en dat steeg niet in het derde kwartaal.

acm

Het lijkt erop dat de daling wordt veroorzaakt door mensen die zijn overgestapt op abonnementen met een lagere maximale snelheid. Er is een stijging opgetreden bij de abonnementen tussen 30Mbit/s en 100Mbit/s. Wellicht stapten die mensen over naar een goedkoper pakket om zo geld te besparen. Het totaal aantal aansluitingen steeg met 11.000.

2 – Android app maakt het mogelijk om aardbeving te voorspellen

Bron: Tweakers – Het Berkeley Seismological Laboratory van de Californische Universiteit heeft een Android-app met de naam MyShake ontwikkeld, die ingezet kan worden als een waarschuwingssysteem voor aardbevingen. De app is effectief binnen 10 kilometer van het epicentrum van de aardbeving.

Volgens Ars Technica moet het daarbij minimaal gaan om een aardbeving met een kracht van vijf op de schaal van Richter. De wetenschappers zijn erin geslaagd om een algoritme te ontwikkelen waarmee onderscheid kan worden gemaakt tussen trillingen veroorzaakt door alledaags gebruik en door daadwerkelijke aardbevingen. De app zou het beste werken als de telefoon op een vlak oppervlak, zoals een tafel, ligt. Als meer dan zestig procent van de MyShake-gebruikers binnen een bepaald gebied dezelfde trillingen waarnemen, dan kan ervan uit worden gegaan dat er daadwerkelijk een aardbeving op komst is.

Op dit moment is er alleen een Android-versie van de app beschikbaar in de Play Store. Deze zou volgens de makers weinig energie en geheugen verbruiken tijdens het draaien op de achtergrond. Het is onduidelijk hoe en waar de gegevens van de app precies opgeslagen en geanalyseerd worden.

Deze app is niet de eerste poging om via smartphones aardbevingen te voorspellen. Vorig jaar kwam het Jet Propulsion Laboratory van de NASA met een vergelijkbaar plan. Dit idee onderscheidt zich echter daarvan, doordat er daadwerkelijk een werkende app ontwikkeld is die ook minder zware aardbevingen kan waarnemen.

3 – Presidentskandidaat Ted Cruz bespioneert aanhangers

Bron: NU – De Amerikaanse presidentskandidaat Ted Cruz gebruikt zijn campagne-app om grote hoeveelheden gegevens over zijn aanhangers te verzamelen. Niet alleen contactgegevens worden doorgesluisd naar het campagneteam van Cruz, maar mensen met de app kunnen ook fysiek gevolgd worden. Daarmee gaat Cruz veel verder dan de andere deelnemers aan de race voor het presidentschap van de Verenigde Staten, zo ontdekte persbureau AP.

De app is al 61.000 keer gedownload. Gebruikers wordt aangeraden om via Facebook in te loggen. Daarmee verkrijgt de campagne persoonlijke informatie als naam, leeftijd en woonplaats. Ook is er direct een lijst met vrienden en familie voorhanden.

Daarnaast wordt elke keer dat de app wordt gebruikt, de locatie van de gebruiker doorgestuurd en krijgt de app toegang tot de contactgegevens van de smartphone.

Campagne
De gegevens worden gebruikt bij het campagnevoeren. Zo konden medewerkers persoonlijke informatie over bijvoorbeeld voorkeuren wat betreft wapenwetgeving omzetten in gepersonaliseerde wervingspraatjes. Vrijwilligers gebruikten die praatjes vervolgens om mensen te overreden op Ted Cruz te stemmen.

Een campagnewoordvoerder benadrukt dat de praktijken niet illegaal zijn, dat gebruikers eerst om toestemming wordt gevraagd en dat gebruikers de mogelijkheid hebben om te weigeren.

4 – Google trekt stekker uit Picasa

Bron: Telegraaf .. kras .. kras .. kras .. Volkskrant – Google gaat de onlinefotodienst Picasa opdoeken. Het Amerikaanse bedrijf wil zich op het recentere Google Photos concentreren. ‘We denken dat we een veel betere ervaring kunnen scheppen door ons op één dienst te concentreren die meer functionaliteit biedt en op mobiel en desktop werkt, dan onze inspanningen over twee verschillende producten te verdelen”, zo luidt de verklaring.

picasa-google-photo

De veranderingen voor de gebruikers beginnen vanaf mei. Wie fotoalbums op Picasa heeft staan, kan die overbrengen naar Google Photos. Bestaande foto’s en video’s zullen automatisch geïntegreerd worden. Wie dat niet wil doen, kan nog wel bij de gegevens van zijn of haar internetalbums op Picasa. Daar kan de inhoud bekeken, gedownload of verwijderd worden, maar het zal onmogelijk zijn die inhoud te bewerken of nieuwe albums te maken.

Vanaf 15 maart 2016 zal Google de desktopapplicatie van Picasa niet langer ondersteunen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.