De Digitale Media van 29 februari 2016

human robot

Onderwerpen:

  • Wetenschappers leren robots menselijk gedrag door lezen van fictie
  • Youtube stelt onderzoeksteam in na klachten over offline halen videos
  • Razendsnel 5G internet voorlopig nog toekomstdroom
  • Nederlander steeds langer online

1 – Wetenschappers leren robots menselijke gedrag door lezen van fictie

Bron: Tweakers Een groep wetenschappers is bezig om een systeem voor kunstmatige intelligentie te leren hoe mensen op verschillende situaties zullen reageren. Dat doen zij door het systeem te laten lezen in een groot aantal fictieverhalen.

De onderzoekers zijn werkzaam aan Stanford University in de Verenigde Staten en hebben een systeem voor kunstmatige intelligentie ontwikkeld met de naam Augur, zo meldt The Stack. Met slimme algoritmes willen zij menselijk gedrag kunnen inschatten, zodat hier op kan worden geanticipeerd. Dat doen zij met behulp van de database van Wattpad, een schrijverscommunity waarin 600.000 verhalen zijn opgeslagen. Die kunnen gebruikt worden door de ai om een inkijkje te krijgen in menselijk gedrag. Alhoewel het om fictie gaat, stellen de wetenschappers dat ook in dergelijke werken ‘normaal’ menselijk gedrag veel meer voorkomt dan gedramatiseerd gedrag, waardoor het een goed beeld zou geven van hoe mensen daadwerkelijk zijn.

Om te testen of het idee werkt, hebben de onderzoekers een camerasysteem ingezet dat wordt aangedreven door Augur. Volgens Stanford University kon het systeem in 91 procent van de gevallen correct onderscheid maken tussen objecten en mensen. Daarnaast kon in 71 procent van de gevallen het gedrag van een persoon correct worden geclassificeerd. Dat doet Augur door koppelingen te leggen tussen verschillende handelingen. Zo wordt het voorbeeld gegeven van een automobilist, die bijvoorbeeld kan gaan toeteren, het raam open of dicht doen, de radio kan aanzetten of zijn gordel om kan doen.

In het paper dat de wetenschappers online hebben gezet, zijn nog een groot aantal andere voorbeelden te vinden van hoe Augur menselijk gedrag inschat. Volgens de onderzoekers is de volgende stap implementatie in een groot aantal andere toepassingen, waaronder machine learning-systemen, al hebben zij daar nog geen gedetailleerde informatie over gegeven.

2 – Youtube stelt onderzoeksteam in na klachten over offline halen videos

Bron: Tweakers – YouTube heeft een team opgericht dat zich bezig gaat houden met copyrightclaims. Daarmee probeert de videosite tegemoet te komen aan klachten van videomakers, die stelden dat hun video’s onterecht offline zijn gehaald.

In een bericht op de supportfora voor YouTube liet het bedrijf weten dat het een speciaal team instelt dat fouten op het gebied van copyright claims moet voorkomen en de ‘kwaliteit van acties’ moet verbeteren. Ook wil de videosite in de komende maanden ervoor zorgen dat de communicatie met videomakers wordt verbeterd en dat claims transparanter worden. Hoe YouTube dat precies gaat doen is echter nog niet bekendgemaakt.

Videomakers klagen al enige tijd over het copyrightsysteem op YouTube. Rechthebbenden kunnen daarmee een claim indienen als zij menen dat hun copyright wordt geschonden met een bepaalde video, maar veel mensen hebben aangegeven dat hun video’s ten onrechte zijn beschuldigd van copyrightinbreuk. Daarbij wordt ook aangegeven dat het moeilijk is om in beroep te gaan, waardoor video’s lange tijd offline blijven of zelfs helemaal niet meer worden hersteld. Daardoor kunnen videomakers veel advertentie-inkomsten mislopen.

Eerder (2015) raakte Youtube ook al in opspraak omdat het video makers verplicht had in te stemmen met de voorwaarden van Youtube Red, een abonnement waarmee mensen voor 9,99 USD per maand zonder advertenties kunnen kijken naar video’s.

 

3 – Razendsnel 5G internet voorlopig nog toekomstdroom

Bron: NU – Tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona praten providers, netwerkbouwers en onderzoekers elk jaar weer meer over 5G. De opvolger van 4G komt langzaam in beeld, maar is voor consumenten nog erg ver weg. 

5g-data

Van smartphones tot pacemakers en zelfrijdende auto’s: in het volgende decennium moeten ze allemaal een verbinding met een 5G-netwerk krijgen.

Twee jaar geleden presenteerde de Next Generation Mobile Networks Alliance (NGMN) in Barcelona zijn visie op 5G: een netwerk met superhoge snelheden en extreem lage reactietijden.

Deze week werd die visie nog steeds veelvuldig aangehaald. “Ik denk dat er gave nieuwe applicaties zullen ontstaan”, zei technisch directeur Hossein Moiin van Nokia. “Een verkeersleiding voor drones zou zo’n idee kunnen zijn.”

In een nieuw document van de 5G Infrastructure Public Private Partnership (5G PPP), een samenwerkingsverband tussen de Europese Commissie en de telecomindustrie, wordt 5G bestempeld als sleuteltechnologie die “de vierde industriële revolutie” gaat ontketenen. Onder meer de gezondheidszorg, media, autoindustrie en energiesector moeten door 5G op hun kop worden gezet.

Experimenten
Maar 5G blijft vooralsnog een concept en geen concrete technologie. Experimenten met mogelijke 5G-technologieën zijn nog kleinschalig en in een beginnende fase. Vermoedelijk zullen verschillende mogelijkheden later dit jaar voor het eerst buiten het laboratorium worden getest, onder meer in het Groningse dorp Loppersum.

Op MWC pronken verschillende bedrijven al wel met apparatuur die zorgt voor extreem hoge datasnelheden. Maar het blijft onduidelijk of en hoe deze nieuwe technologieën precies in de echte wereld kunnen worden ingezet.

Dat heeft vooral te maken met de frequentiebanden waar ze gebruik van maken. 4G-netwerken hebben relatief lage frequenties van 800 MHz, 1,8 GHz en 2,6 GHz. Met name de laagste frequentie is geschikt om grote gebieden van dekking te voorzien, en om muren te doordringen.

Nieuwere wifi-routers verspreiden hun signaal vaak ook op de 5 GHz-band, waarmee het al moeilijker wordt om door muren te zenden. Mensen met een groot huis moeten doorgaans meerdere wifi-zenders installeren.

Kostbaar
Voor hun supersnelle 5G-technologieën zetten bedrijven nog veel hogere frequenties in. T-Mobile toonde een data-overdracht van 70 Gbps, ruim tweehonderd keer zo snel als huidige 4G-netwerken, op een frequentie van 70 GHz. Een basisstation van Nokia gebruikt een frequentie van 74 GHz en Qualcomm demonstreerde een technologie op de relatief lage 28 GHz-frequentie.

De Amerikaanse chipmaker belooft buitenshuis een bereik te kunnen bieden tot maximaal 150 meter van het basisstation, relatief ver omdat ook gebruik kan worden gemaakt van de reflecties van het signaal via omliggende gebouwen. De technologie zal vermoedelijk in stadscentra bruikbaar zijn, maar wordt daarbuiten waarschijnlijk te kostbaar.

Bruce Rodin, hoofd draadloze technologie bij de Canadese provider Bell Mobility, zei dan ook dat het voorlopig nog niet haalbaar zal zijn om auto’s constant met een 5G-netwerk te verbinden, zodat ze razendsnel met elkaar kunnen communiceren om ongelukken te voorkomen.

Hij denkt dat zelfrijdende auto’s voorlopig altijd moeten kunnen rekenen op een menselijke bestuurder als back-up. “Volledig autonoom rijden zal waarschijnlijk in 2022 nog niet gebeuren, maar misschien wel enige tijd later.”

Uitrol
Uiteindelijk moet het 5G-netwerk een verzameling van verschillende technologieën op verschillende frequenties worden. Maar welke technologieën precies zullen worden gekozen en wanneer een 5G-netwerk kan worden uitgerold is nog onduidelijk.

Ontwikkelaars van 5G-apparatuur zijn optimistisch over de toekomst van 5G. Nokia denkt dat sommige providers al in 2017 netwerken gaan opbouwen die ‘5G-ready’ zijn, ook al zijn de standaarden dan nog niet rond. Ericsson denkt dat over vijf jaar al 150 miljoen mensen een 5G-abonnement hebben, zo meldt Reuters.

Eurocommissaris Günther Oettinger (digitale economie) herhaalde deze week de ambitie om 5G-netwerken in 2020 uit te rollen in Europa. Zuid-Korea wil al twee jaar eerder een 5G-netwerk beschikbaar maken tijdens de Olympische Winterspelen in het land, al gaat het dan waarschijnijk om een beperkt testnetwerk.

Echt vertrouwen in de ambitieuze tijdlijn lijkt onder de providers vooralsnog te ontbreken. Toen een panel van acht providerbazen op de NGMN-persconferentie werd gevraagd wie daadwerkelijk dacht dat hun provider in 2020 al 5G zou aanbieden, gingen er geen handen omhoog. Toen de vraagsteller probeerde door te vragen, werd hij snel onderbroken door de gespreksleider.

In Nederland werd het eerste 4G-netwerk pas beschikbaar in 2013, zes jaar na de eerste tests met de technologie en negen jaar nadat de standaard werd voorgesteld door de Japanse provider NTT Docomo.

Analist Thomas Husson van marktonderzoeker Forrester noemt 5G dan ook als een onderwerp dat op MWC ‘over-hyped’ is: “Laten we eerlijk zijn, 5G gaat in de komende vijf jaar totaal geen impact hebben op consumenten.”

4 – Nederlander steeds langer online

Bron: NU – We zijn per dag steeds langer online. Nederlanders surften vorig jaar gemiddeld twee uur per dag op internet, een stijging van 34 procent ten opzichte van 2011. 

INTERNET-ADDICTION 

Wel zijn er grote verschillen tussen leeftijdscategorieën. Jongeren tussen 13 en 17 jaar zijn meer dan drie uur per dag online, 65-plussers gemiddeld een uur. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Media Standaard Survey.

Om te internetten gebruiken mensen de laptop en de smartphone het vaakst, gevolgd door tablet en desktop computer. Ook is het gebruik van internet via spelcomputer en mediacenter in opmars, vooral onder jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.