De Digitale Media van 14 maart 2016

Adblock - AI

Onderwerpen:

  • Amnesty International toont anticensuurboodschappen aan AdBlock-gebruikers
  • T-Mobile onderzoekt uitzenden 4G op wifi-frequenties
  • Computer Google wint best-of-five-reeks van Koreaanse kampioen Go
  • Nederland staat op de derde plek in Europa op ‘kaart van het internet’

Ad 1 – Amnesty International toont anticensuurboodschappen aan AdBlock-gebruikers

Bron: Tweakers Amnesty International toont op zaterdag banners aan Adblock-gebruikers in het kader van de World Day Against Cyber Censorship. Door Adblock geblokkeerde reclamebanners worden op deze dag vervangen door de boodschappen van Amnesty International.

Amnesty International maakt de samenwerking met Adblock bekend op zijn website. De boodschappen die aan Adblock-gebruikers getoond worden, zijn afkomstig van activisten als Edward Snowden, Ai Weiwei en Pussy Riot. De actie duurt de gehele dag en heeft betrekking op alle 50 miljoen gebruikers van Adblock. De banners bevatten teksten als “zelfs wanneer je niets verkeerd doet, word je nog in de gaten gehouden en geregistreerd.” Amnesty International wil de wereldbevolking bewust maken van dreigingen voor online privacy en vrijheid en dat deze net zo gevaarlijk kunnen zijn als soortgelijke dreigingen in de echte wereld.

Het is niet ongebruikelijk dat gebruikers van Adblock ondanks de intentie van de software alsnog bepaalde boodschappen te zien krijgen. Adblock hanteert een lijst met acceptabele internetreclame-uitingen, die beheerd wordt door een commissie van het Duitse Eyeo, dat weer achter Adblock Plus zit. Bedrijven als Taboola en Google betalen Eyeo voor hun plaats op die lijst. Gebruikers kunnen echter alsnog deze ‘niet-indringende advertenties’ uitschakelen in het opties-menu van Adblock. Daar is, voor wie dat wil, vandaag eveneens een optie te vinden om de Amnesty International-banners uit te schakelen. Het ziet ernaar uit dat Adblock de banners van Amnesty International kosteloos plaatst.

Ad 2 – T-Mobile onderzoekt uitzenden 4G op wifi-frequenties

Bron: NU – T-Mobile is van plan om rond de jaarwisseling mogelijk te beginnen met het uitzenden van 4G-signalen op frequenties die nu vooral worden gebruikt voor wifi-netwerken.

De provider laat naar aanleiding van een bericht op Tweakers weten dat het de mogelijkheden onderzoekt. Het is echter nog onduidelijk of het telecombedrijf daadwerkelijk gebruik gaat maken van de 4G-signalen.

Het is ook nog niet duidelijk of ook andere providers interesse hebben in het gebruik van de wifi-band. Tele2 zegt tegen Tweakers vooralsnog geen plannen te hebben en zeer voorzichtig te willen zijn om wifi-storingen te voorkomen.

Voor gebruik van het wifi-spectrum hoeft, in tegenstelling tot andere 4G-frequenties, geen speciale licentie te worden afgenomen. Smartphones ondersteunen de nieuwe technologie nog niet, dus de nieuwe 4G-signalen van T-Mobile zullen alleen benut kunnen worden met smartphones die nog moeten verschijnen.

Eerder werd al bekend dat het dataverbruik op 4G stevig door stijgt: in het derde kwartaal van 2015 steeg het verbruik van 14,7 miljard MB naar 18,3 mijlard MB.

verbruik-4g

Volgens Cisco nam is het internetverkeer in 2015 toegenomen tot bijna 1 miljard terabyte, 4x zoveel als in 2010.

Ad 3 – Computer Google wint best-of-five-reeks van Koreaanse kampioen Go

Bron: NU – Google-programma AlphaGo heeft ook het derde potje van het bordspel Go tegen de Zuid-Koreaanse wereldkampioen Lee Sedol gewonnen. Na een spel van ruim vier uur moest de menselijke speler opgeven. 

De afgelopen dagen won de computer al het eerste en tweede spel. De twee partijen spelen een best-of-five, die met de derde zege al is beslecht in het voordeel van de Google-software. Dinsdag wordt het vijfde en laatste potje gespeeld.

Door de enorme variatie in Go hadden experts in kunstmatige intelligentie verwacht dat het nog minstens tien jaar zou duren voordat een computer van de beste menselijke Go-spelers zou kunnen winnen. Vorig jaar won AlphaGo onverwacht vijf wedstrijden van Fan Hui, een Chinese Go-speler van een lager niveau dan Lee Se-dol.

Algoritme
AlphaGo is een computerprogramma dat werkt op basis van een zelflerend ‘neuraal netwerk’. Het algoritme evalueert de honderden mogelijkheden die er bij elke zet zijn, en de effecten die een zet kan hebben op het vervolg van het spel.

De software wordt ontwikkeld door DeepMind, een onderdeel van Google dat voortkomt uit een overname in 2014. De zelflerende software van DeepMind wordt in allerlei afdelingen van het bedrijf gebruikt, van de zoekmachine tot de foto-app Google Photos.

Voor het winnen van de reeks wedstrijden krijgt Google een miljoen dollar. Dat bedrag zal worden verdeeld over diverse goede doelen.

Ad 4 – Nederland staat op de derde plek in Europa op ‘kaart van het internet’

Bron: Tweakers – De Britse domeinnaamorganisatie Nominet heeft een ‘wereldkaart van het internet’ opgesteld, waarop de grootte van landen wordt weergegeven op basis van de hoeveelheid geregistreerde domeinnamen. Nederland staat met het .nl-domein op de derde plek van Europa.

Nederland staat daarmee achter het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, met respectievelijk 10,6 miljoen en 16 miljoen registraties. Opvallend aan de kaart is ook dat Frankrijk relatief klein is en een plek achter Nederland staat, dat 5,6 miljoen domeinregistraties telt. Daarmee is Nederland groter dan bijvoorbeeld het Russische .ru-domein. Als er alleen naar het aantal inwoners gekeken zou worden, staat Nederland op de twaalfde plaats in Europa.

nominet

België is nog net in de top tien te vinden, met 1,5 miljoen registraties. Volgens Nominet is de VS op de kaart ongeveer net zo groot als België, omdat sites daar veel meer gebruikmaken van het .com-domein. China is naar verwachting groot, maar de 1400 inwoners tellende eilandengroep Tokelau spant de kroon met ruim 31 miljoen registraties. Het .tk-domein is populair, omdat het gratis te registreren is. Mede daarom was het aantal kwaadwillende websites op dat domein zeer hoog, waardoor er in 2011 maatregelen tegen dat soort pagina’s werden genomen.

Het aantal nieuwe registraties van het .nl-domein neemt de afgelopen jaren alleen nog maar af, zo bleek uit cijfers van de SIDN.

sidn

Ook wereldwijd loopt de groei van het aantal domeinnamen terug. Het Nederlandse domein was een van de eerste top level-domeinen dat aan een land was gebonden en bestaat bijna dertig jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.