De Digitale Media van 25 april 2016

llve streaming

Onderwerpen:

  • Adblock detectie is illegaal in Europa
  • Goedkope routers maakten gigantische digitale bankroof mogelijk
  • Facebook laat gebruikers notificaties live video uitzetten
  • Samsung app laat kinderen tablet verder van gezicht houden

1 – Adblock detectie is illegaal in Europa

Bron: NU Sites die detecteren of hun gebruikers adblockers gebruiken, zijn volgens de Europese Commissie illegaal bezig. 

Dat liet Alexander Hanff, CEO van privacywaakhond Think Privacy, op twitter weten op basis van een brief van de Europese Commissie.

Adblock Notice

Hanff kreeg de brief nadat hij aan de Commissie vroeg of het illegaal is om te achterhalen of gebruikers een adblocker toepassen. Dit blijkt het geval.

Specifiek gaat het om artikel 5.3 van de ePrivacy Directive, die stelt dat “storing information or gaining access to information already stored in the terminal equipment of a subscriber or user is allowed on condition that the subscriber or user concerned has given his or her consent, having been provided with clear and comprehensive information, in accordance with Directive 95/46/EC, inter alia, about the purposes of the processing.

Net zoals dat met bepaalde cookies onder de cookiewet is geregeld, moeten sites hun gebruikers eerst voorlichten en om toestemming vragen voordat detectie plaatsvindt.

Hanff wil op basis van de uitspraak van de Europese Commissie verschillende lidstaten van de EU aanklagen. Ook wil hij sites die adblockers bij gebruikers detecteren op een site verzamelen, die door iedereen aangevuld kan worden. Daarmee wil Hanff zijn aanklacht sterken.

NU.nl detecteert of gebruikers een adblocker gebruiken, en vraagt hen die uit te schakelen. Lees hier hoe NU.nl met adblockers omgaat.

2 – Goedkope routers maakten gigantische digitale bankroof mogelijk

Bron: NU – De centrale bank van Bangladesh viel bijna ten prooi aan één van de grootste digitale bankroven ooit omdat het geen firewall had en goedkope tweedehands routers gebruikte. 

De computers van de centrale bank van Bangladesh in hoofdstad Dhaka waren met tweedehands switches van 10 dollar verbonden met het internationale betaalsysteem SWIFT, zegt een beveiligingsonderzoeker.

bank hack

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) is een internationaal samenwerkingsverband tussen banken dat grensoverschrijdend betaalverkeer soepel doet verlopen.

Door de kwetsbaarheden in de systemen konden hackers eerder dit jaar inbreken in de systemen van de bank, waarbij een poging werd gedaan bijna 1 miljard dollar weg te sluizen.

Spelfout
Dit mislukte uiteindelijk omdat de hackers een spelfout maakten. In plaats van ‘foundation’ schreven de hackers ‘fandation’, waardoor een routineonderzoek werd gestart.

“Het zou veel moeilijker te hacken zijn als er een firewall gebruikt zou zijn”, zegt hoofdonderzoeker Shah Alam van de Bengaalse politie nu.

Door het ontbreken van degelijke, veilige apparatuur is het voor onderzoekers nu wel moeilijk te achterhalen wat de hackers precies gedaan hebben, en waar ze zich bevinden. Dergelijke apparatuur kost enkele honderden euro’s.

Spoorloos
Hoewel de meeste pogingen van de hackers om geld weg te sluizen mislukten, is wel 81 miljoen dollar via Filipijnse bankrekeningen weggeleid naar casino’s. Het gros van dat bedrag is nog steeds spoorloos.

Volgens de Bengaalse politie treft zowel de centrale bank als de beheerders van betaalsysteem SWIFT blaam. “Het was hun verantwoordelijkheid om het aan te wijzen, maar we hebben geen bewijs dat ze voorafgaand aan de bankroof advies hebben gegeven”, aldus Alam over SWIFT.

Het Brusselse hoofdkantoor van het betaalnetwerk weigert commentaar te geven. Volgens de centrale bank van Bangladesh kreeg het pas advies zijn apparatuur te vervangen toen het na de bankroof door medewerkers van SWIFT werd geïnspecteerd.

3 – Facebook laat gebruikers notificaties van live video uitzetten

Bron: NU – Facebook laat gebruikers notificaties die aangeven wanneer een pagina of andere gebruiker live video aan het streamen is, uitzetten. 

Tot nu toe kregen gebruikers een notificatie als een andere gebruiker of pagina begon met livestreamen. Die notificaties waren niet uit te zetten, wat tot onvrede zorgde onder gebruikers van Facebook. Dat schrijft BuzzFeed.

Het grootste sociale netwerk is bezig met een groot offensief om een plek op de live video-markt te verwerven. Toch was het gemopper over de verplichte notificaties groot genoeg voor Facebook om deze functie uit te schakelen.

Live streaming, bijvoorbeeld via Livestream.com, Twitch of Ustream,  bestond al veel langer, maar vroeg nog om behoorlijk wat specialistische kennis en professionele apparatuur.  Met de komst van Meerkat, gelanceerd tijdens het SXSW event in 2015, net als Stre.am overigens, werd live streaming met een smartphone zo simpel als het delen van een digitale foto. Kort daarom lanceerde Twitter Periscope, en sneed het de pioniers de pas af.

Al in 2013 had Google live streaming mogelijk gemaakt voor Verified Accounts via YouTube Live Streaming en Hangouts on Air.

En ook in 2016 zagen we weer veel startups, die mee liften op de live streaming hause, zoals MeVee.

Waarom mobiel streamen? Op dit moment heeft 1:5 wereldburgers toegang heeft tot een device waarmee ze mobiel video kunnen bekijken, opnemen en verspreiden. In 2014 werd al 53% van de video’s op een mobieltje bekeken.

Het uitzetten van de notificaties wordt geleidelijk aan uitgerold. De berichten zijn na de uitrol uit te schakelen in het menu voor notificaties van Facebook, waar ook de rest van de notificaties aan te passen is.

4 – Samsung app laat kinderen tablet verder van gezicht houden

Bron: NU – Samsung heeft een Android-app uitgebracht die kinderen leert het scherm van een smartphone of tablet verder van hun gezicht te houden. 

Samsung Safety Screen kan door ouders ingesteld worden op Android-tablets en telefoons.

Wanneer het scherm door kinderen vervolgens te dicht bij hun gezicht wordt gehouden, wordt het zicht door een melding geblokkeerd. Een geanimeerd figuurtje vertelt hen het scherm verder van zich af te houden.

De afstand tot het gezicht wordt met de selfiecamera in de gaten gehouden.

Volgens Samsung kunnen kinderen oogschade oplopen of moeite krijgen met kijken wanneer ze schermen te dicht bij hun ogen houden. De app is beschikbaar in Google Play, ook voor Android-apparaten die niet door Samsung zijn gemaakt.

Het algoritme kijkt naar de omvang van scherm en gebruikt gezichtsherkenning om de ideale afstand te berekenen. Bij een 5 inch smartphone wordt gerekend met een afstand van circa 30-35 centimeter.

Digital eye strain, sometimes referred to as computer vision syndrome, is well documented. If you’ve ever experienced dry or irritable eyes, blurred vision, eye fatigue, or head, neck and back pain after using a computer or smartphone, then you’re familiar with it.

Read more: http://www.digitaltrends.com/mobile/does-your-phone-damage-your-eyes-an-experts-advice/#ixzz46mv9zwI2
Follow us: @digitaltrends on Twitter | digitaltrendsftw on Facebook

A 2015 report from The Vision Council, Hindsight Is 20/20/20: Protect Your Eyes from Digital Devices, found that 61 percent of Americans have experienced eye strain after prolonged use of electronic devices — nearly 2 out of every 3 people. Long-term damage or not, we have an outbreak of eye strain on our hands.

Symptoms Commonly Associated with
Overexposure to Digital Devices:
• Eye strain, 32.8%
• Neck/shoulder/back pain, 32.6%
• Headache, 24%
• Blurred vision, 23.3%
• Dry eyes, 22.8%

23.6%  – Nearly one in 4 kids spend more than 3 hours a day using digital devices 22% of parents say they are very concerned about the potential harmful impact of digital devices on developing eyes. ” This exposure, which occurs both at school and at play, poses a risk to  children’s developing eyes. Accelerated myopia, or nearsightedness, is just one potentially troubling byproduct of too much screen time.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.