De Digitale Media van 2 mei 2016

Yes we scan

Onderwerpen:

  • Mensen lezen minder over terrorisme uit angst voor inlichtingendiensten
  • Bekritiseerde Europese regels over netneutraliteit van kracht
  • Google experimenteert met direct publiceren in zoekresultaten
  • Snapchat-gebruikers kijken 10 miljard video’s per dag

1 – Mensen lezen minder over terrorisme uit angst voor inlichtingendiensten

Bron: NU – Internetverkeer naar Wikipedia-pagina’s over terrorisme is met 30 procent afgenomen na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de massasurveillance van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Dat concludeert onderzoeker Jonathon Penney van de universiteit van Toronto, die het maandelijkse aantal bezoekers bijhield van Wikipedia-pagina’s over 48 onderwerpen die door het Amerikaanse ministerie van Defensie in de gaten worden gehouden, zoals ‘jihad’ en ‘al-Qaeda’.

Yes we scan

De bevindingen tonen volgens de onderzoeker aan dat het massaal surveilleren van burgers door inlichtingendiensten een afschrikkende werking heeft.

Afname

In de zestien maanden voor de eerste onthullingen van Snowden, in juni 2013, nam het aantal bezoeken aan ‘gevoelige’ Wikipedia-pagina’s nog toe, van 2,2 miljoen per maand naar 3 miljoen per maand vlak voor de onthullingen.

Een maand na de onthullingen van Snowden was het aantal bezoeken echter gedaald tot 2,2 miljoen per maand. Dat aantal daalde in de maanden daarop nog verder, tot onder de 2 miljoen. Veertien maanden na de onthullingen van Snowden was het aantal bezoeken gestabiliseerd tot iets onder de 2,5 miljoen bezoeken per maand.

Veilig

Uit het onderzoek blijkt verder dat bezoek aan ‘veiligere’ Wikipedia-pagina’s over bijvoorbeeld het Amerikaanse leger veel minder werd beïnvloed door de onthullingen over de massaspionage door de inlichtingendiensten.

Eerder onderzoek toonde al aan dat ook het aantal Google-zoekopdrachten naar gevoelige onderwerpen met 5 procent is afgenomen na de onthullingen van Edward Snowden.

2 – Bekritiseerde Europese regels over netneutraliteit van kracht

Bron: NU – De nieuwe regels over netneutraliteit van de Europese Unie zijn vanaf vandaag van kracht.  Op die regels is kritiek, omdat de Nederlandse wet als strenger wordt gezien dan de nieuwe Europese regels. 

Ook zijn de roamingkosten voor internetten in het buitenland vanaf zaterdag verlaagd naar 5 cent per minuut en MB. Medio 2017 moeten roamingkosten voor internet binnen de Europese Unie helemaal komen te vervallen.

Roamingkosten zijn sinds 2012 na het aannemen van het Telecompakket jaar op jaar gedaald. Over de nieuwe regels voor netneutraliteit is hevig gedebateerd over hoe die regels er uit moesten komen te zien.

Net Neutraliteit (ANP)
Copyright: ANP

Een eerste voorstel over netneutraliteit kwam in 2013 van toenmalig eurocomissaris Neelie Kroes van Digitale Agenda. De hervormingen moesten problemen oplossen waarmee de telecomsector nog te maken had.

Debat

Het Europees Parlement is in april 2014 na een hevig debat akkoord gegaan met de telecomhervormingen.

Het was toen de bedoeling dat eind 2015 al een einde zou komen aan extra kosten voor bellen en internetten in Europese landen, maar dat liep vertraging op.

Europese internetaanbieders mogen door de regels geen content blokkeren of online diensten vertragen, beperken of discrimineren. Ook is tariefdiscriminatie verboden. Al het internetverkeer moet even duur zijn.

Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om het internetverkeer van bepaalde diensten goedkoper of gratis te maken, zoals het aanbieden van gratis internetverkeer voor gebruik in de Netflix-app.

Snelheid

Ook moet het internet op alle apparaten en alle diensten even snel worden aangeboden. Het surfen naar bijvoorbeeld NU.nl moet net zo snel gaan als het laden van een programma op NPO gemist.

Daarnaast moeten internetaanbieders eerlijk zijn over de snelheid van internet die ze leveren. In Nederland houdt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in de gaten of providers zich aan de regels houden.

Kritiek op de regels kwam vooral doordat die minder streng zijn dan de nationale regelgeving in Nederland. Onder de Europese versie mogen zogenoemde ‘gespecialiseerde diensten’ worden voorgetrokken.

Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld internettelevisie of diensten die speciaal voor de gezondheidszorg nodig zijn.

Elite-internet

Volgens critici zet dat de weg open voor een ‘elite-internet’, dat juist indruist tegen het idee van open internet. Ook is niet duidelijk welke diensten zo’n uitzonderingspositie mogen krijgen.

Het staat providers door de Europese regels vrij om internetverkeer af te knijpen als er drukte wordt verwacht. In de Nederlandse wet mocht dat pas als het druk is.

Het Europees samenwerkingsverband van telecomtoezichthouders Berec zal de regels in augustus toelichten.

3 – Google experimenteert met direct publiceren in zoekresultaten

Bron: NU – Google test een nieuwe functie in de zoekmachine waarbij het voor mensen en bedrijven mogelijk wordt om tekst in de zoekresultaten te publiceren. 

De functie wordt getest door een aantal kleine bedrijven, mediabedrijven en politici, schrijft The Wall Street Journal vrijdag. Onder meer nieuwszender Fox News en streamingdienst HBO doen mee aan de test.

Google heeft een systeem opgezet waarin gemakkelijk artikelen kunnen worden geschreven en opgemaakt. Tekstberichten mogen maximaal 14.400 tekens zijn, aangevuld met hooguit tien afbeeldingen of video’s.

google-search-enhanced
Copryright: WSJ

Delen

Voor de artikelen maakt Google automatisch een aparte pagina aan waarin ook knoppen komen voor het delen van berichten via Twitter, Facebook of e-mail. Na zeven dagen verdwijnen de berichten uit de zoekresultaten.

De functie is vooralsnog alleen te gebruiken door mensen die daarvoor worden uitgenodigd. Google benadrukt dat het om een experiment gaat.

Sociale media

Google is niet het enige techbedrijf dat voorziet dat bedrijven en organisaties steeds vaker rechtstreeks op sociale media publiceren, in plaats van door te linken naar een eigen site.

Zo kunnen mediabedrijven bijvoorbeeld direct publiceren op Facebook via Instant Articles. Ook Apple heeft een systeem opgezet waarbij het mogelijk is om direct te publiceren in Apple News.

4 – Snapchat-gebruikers kijken 10 miljard video’s per dag

Bron: NU – Gebruikers van sociaal fotonetwerk Snapchat bekijken gezamenlijk inmiddels 10 miljard video’s PER DAG.  

Het aantal dagelijks bekeken video’s is sinds februari dit jaar toegenomen. Toen werden er nog 8 miljard video’s op een dag geopend door gebruikers. Dat deelde Snapchat met investeerders, meldt Bloomberg.

De kijkcijfers van video’s werden privé met investeerders gedeeld. De data is niet officieel openbaar gemaakt, maar werd door een bron gelekt.

Een derde van de app-gebruikers zou Stories maken. Daarbij wordt er een verzameling foto’s en video’s gedeeld met alle volgens op Snapchat, die 24 uur lang bekeken kan worden. Snapchat zou met de cijfers willen illustreren dat zijn gebruikers niet alleen consumeren, maar ook zelf bijdragen met eigen foto’s en films. 

Bron: Volkskrant – In deze context is het opvallend dat Facebook juist liet weten zich zorgen te maken om de daling van het aantal gebruikers wat actief bijdraagt met foto’s en video’s aan het netwerk: dit aantal zakte in 1 jaar met 25% (!), van 44% in 2015 naar 33% nu. Die sterke afname wil Facebook opvangen met een losstaande foto-app.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.