De Digitale Media van 23 mei 2016

Project Jacquard

Onderwerpen:

  • OM zegt miljoenen tekort te komen voor bestrijding zaken als cybercrime
  • Streaming mediaboxen: alternatief voor TV kijken?
  • Onderzoekers werken aan sonische handschoen en ‘schroevendraaier’
  • ’Slimme jas’ met mobiele bediening

1 – OM zegt miljoenen tekort te komen voor bestrijding zaken als cybercrime

Bron: Tweakers – Het Openbaar Ministerie zegt in een interne nota dat het miljoenen euro’s aan budget tekort komt waardoor het onder andere cybercrime niet effectief kan bestrijden. Justitie zou nu al opereren op de limieten van het budget.

De interne notitie is in handen van de Telegraaf. “Het OM functioneert op de randen van zijn prestatievermogen,” luidt de nota. Die randen van het prestatievermogen zou zich in de praktijk vertalen tot “hoogstens het minimale” van wat het OM zou kunnen doen. Daardoor zou het OM nu de voorkeur geven aan kleine zaken die snel tot resultaten kunnen leiden. Op termijn zegt Justitie 26 miljoen extra nodig te hebben om de capaciteit op te schroeven.

Cybercrime, oftewel computervredebreuk, is een van de gebieden waarop het OM graag verbetering zou boeken. Momenteel worden er meer mensen slachtoffer van computervredebreuk dan van fietsendiefstal, zou er in de nota staan. “Door gebrek aan deskundige capaciteit worden allerlei vormen van cybercrime niet altijd aangepakt.” De deskundigen van het Nederlandse Team High Tech Crime zouden dus wel op niveau functioneren, maar simpelweg met te weinig man zijn.

Naast cybercrime zegt het OM op gebieden als de bestrijding van radicalisering, mensenhandel, corruptie, terrorisme en georganiseerde misdaad beter te moeten en willen presteren.

De nota van het OM volgt kort op een zeer negatief rapport over het functioneren van de Nederlandse recherche, dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie van de week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin wordt wel gesteld dat de expertise van het Team High Tech Crime op niveau is, maar dat zaken alsnog te lang blijven liggen.

EFFECTIVITEIT – Onze opsporing is in staat tot prestaties op Olympisch niveau, maar in de dagelijkse praktijk is de opsporing een breedtesport die op deugdelijk niveau moet worden beoefend.

BASISVAARDIGHEDEN – Elementaire recherchevaardigheden zoals verbaliseren, verhoortechniek en kennis van wetten en bevoegdheden ontbreken te vaak, zelfs bij medewerkers in de teams grootschalige opsporing.

BEKWAAMHEID – Op dit moment heeft de politie nauwelijks personeel in huis dat is opgeleid voor de snelle ontwikkelingen in data-analyse.  Vakmanschap in de moderne opsporing vraagt om zogenoemde 21st century skills: creativiteit, conceptuele denkkracht, schrijfvaardigheid, probleem-oplosvaardigheden, communiceren, multidisciplinair samenwerken, kritisch denken, digitale geletterdheid, sociale en culturele vaardigheden, verantwoordelijkheidsbesef en zelfregulering. Nu werken traditionele rechercheurs veelal opdrachtgericht en weinig geredeneerd vanuit ‘de waarom-vraag’

HOUDING – De vraag: ‘vinden we dit normaal en is het effectief?’ wordt onvoldoende gesteld. Feedback, zelfreflectie, evaluatie en weerwoord lijken ongewenst en kunnen als niet-loyaal worden uitgelegd.

SCHAARSTE – Leiding geven in de opsporing komt neer op het continu managen van schaarste. De opsporing lijdt onder gebrek aan slagkracht als gevolg van stroperige overlegstructuren voor weging en sturing. Dit
leidt tot heen en weer schuiven met in potentie kansrijke onderzoeken, waardoor informatie intussen verouderd raakt.

TROTS – Het lukt steeds beter om listig te rechercheren op criminaliteit waar de samenleving buikpijn van heeft. Ook het oplossen van levensdelicten door verfijnd forensisch en tactiek speurwerk levert professionele trots op.

De Telegraaf meldt tegelijk dat uit andere interne cijfers zou blijken dat 15 miljoen aan subsidie die Van der Steur vorig jaar toezegde aan het OM, direct vrijwel volledig verdampt was vanwege enkele tegenvallers rond die tijd, die Justitie niet gemeld zou hebben.

2 – Streaming mediaboxen: alternatief voor TV kijken?

Je kunt natuurlijk gewoon TV kijken, DVD’s kopen of naar de bioscoop, maar je kunt tegenwoordig ook films, series en sportmomenten beleven via streamingdiensten als Netflix, Ziggo’s MyPrime, Pathé Thuis of RTL Videoland. Maar al deze diensten vragen nog steeds een vergoeding en bieden zeker niet de meest actuele series en films.

Wat dan rest zijn potentieel illegale streamingdiensten als Popcorn Time. ‘Potentieel’, want het is een grijsgebied. Streaming is downloaden, maar de wet kent die term niet. Deze spreekt van een verbod op kopie en verveelvoudiging. Bij streaming download je steeds meer een klein beetje data, die daarna vervliegt, dus het is juridisch lastig dat als een kopie, laat staan als een verveelvoudiginge van een werk aan te duiden.

Bron; RTLZ – Volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet van adviesbureau ICTRecht maakt de wet geen onderscheid tussen downloaden en streamen: “Het is waarschijnlijk illegaal in Nederland. Streamen is geen downloaden in de klassieke zin, maar juridisch gezien maakt dat niet uit.”

“De wet bepaalt of jij op illegale wijze een kopie van auteursrechtelijk beschermd materiaal hebt vervaardigd, of dat je dit illegaal verkregen materiaal met iemand anders deelt. Streamen valt hier hoogstwaarschijnlijk onder.”

Maar het valt dan volgens Engelfriet nog wel te betwijfelen of rechthebbenden plotseling massaal brieven met schadevergoedingen gaan versturen: “Het is 15 jaar lang niet gedaan, dus waarom nu plotseling wel?”

Brein-directeur Tim Kuik bevestigt dat de auteursrechtenorganisatie voorlopig niet van plan is om achter individuele gebruikers aan te gaan, maar dat het auteursrechthebbenden wel kan ondersteunen in dergelijke zaken door bijvoorbeeld juridische en technische kennis over te dragen.

Eén van die rechthebbenden die ‘het water aan de lippen staat’, is de Nederlandse filmdistributeur Dutch Filmworks. Het bedrijf heeft onder andere de Nederlandse distributierechten op films als The Wolf of Wall Street tot The Expendables 2. “Het zorgt voor veel frustratie dat we enorm hard werken om mooie films te maken en verspreiden, en dat deze gewoon gratis te zien zijn. We weten dat het geen zin heeft om The Pirate Bay uit de lucht te halen, maar we willen wel aantonen dat illegale downloaders verkeerd bezig zijn”, zegt woordvoerder Peter de Haan.

Alternatieven voor Popcorn Time vind je in de vorm van zogenaamde streaming mediaboxenFilmspeler (X9), Teevee.io, Ditistv, Gratisstreamen.nl en Allefilmskijken.

Maar je kunt ook zelf aan de slag met een Raspberry Pi 2 (rond de 35 euro) en open source software als Openelec of KODI (voorheen XBMC), al dat niet in combinatie met content van Popcorn Time.

Tijdens de uitzending van 7 december 2015 bespraken we al dat er in Nederland voorlopig geen verbod komt op de streaming mediaboxen.

3 – Onderzoekers werken aan sonische handschoen en ‘schroevendraaier’

Bron: NU – Onderzoekers aan de universiteit in Bristol hebben een prototype gedemonstreerd van een schroevendraaier en handschoenen, die objecten vastpakken zonder aanraking.  

Beelden van de prototypes werden gespot door Nerdist. Met behulp van geluidsgolven wordt een object in de lucht gehouden.

De sonische technologie moet het makkelijker maken om gevaarlijke substanties en objecten te verplaatsen. Omdat de gebruiker het onderwerp niet aanraakt, is er geen kans op bijvoorbeeld brandwonden bij extreem hete voorwerpen.

De prototypes kunnen op dit moment alleen nog maar kleine voorwerpen vastpakken, maar er wordt nog aan de technologie gewerkt. Uiteindelijk kan de technologie gebruikt worden in bijvoorbeeld fabrieken voor assemblage.

Volgens de bedenkers kunnen de sonische apparaten ook gebruikt worden voor medische doeleinden. Zo zouden doktoren medicijncapsules binnen het lichaam kunnen vastpakken zonder iemand open te snijden.

De techniek bestaat overigens al wat langer, maar dan in laboratorium opstelling. Zie de volgende video

4 – ’Slimme jas’ met mobiele bediening

Bron: Telegraaf – Google en Levi’s slaan de handen ineen. De internetgigant en het kledingmerk ontwikkelen een ’slimme jas’, waarmee fietsers met sensoren hun mobiele telefoon kunnen bedienen.

Zo kan de muziek op een mobieltje worden bediend met handgebaren, word je gewaarschuwd als er een bericht binnenkomt en worden er trillingen verzonden om de route aan te geven. De denimjas, Project Jacquard genaamd, komt eind dit jaar op de markt en is in 2017 voor het grote publiek beschikbaar.

Project Jacquard makes it possible to weave touch and gesture interactivity into any textile using standard, industrial looms. Everyday objects such as clothes and furniture can be transformed into interactive surfaces. This is possible thanks to new conductive yarns, created in collaboration with our industrial partners. Using conductive yarns, bespoke touch and gesture-sensitive areas can be woven at precise locations, anywhere on the textile.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.