De Digitale Media van 6 juni 2016

imac-met-retina-5K-display[1]

Onderwerpen:

  • T-Mobile wijzigt onbeperkt mobiel abonnement na vragen ACM
  • Apple gaat 5K-beeldscherm met eigen grafische processor verkopen
  • Instagram stapt af van chronologie en implementeert ‘geoptimaliseerde’ feeds
  • WiTricity bouwt draadloos oplaadsysteem in Dell-laptops

1 – T-Mobile wijzigt onbeperkt mobiel abonnement na vragen ACM

Bron: NU – T-Mobile wijzigt verschillende voorwaarden in een abonnement met onbeperkt mobiel internet. Eerder was de provider van plan om de videokwaliteit in het abonnement terug te schroeven en om het gebruik van internet op andere apparaten dan smartphones en tablets te beperken.

Dat riep in de politiek en bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vragen op. In Nederland gelden strenge netneutraliteitsregels, die moeten voorkomen dat verschillende soorten internetverkeer op verschillende manieren worden behandeld. De ACM ziet toe op naleving van die regels.

T-Mobile heeft na gesprekken met de toezichthouder besloten om de twee beperkingen uit zijn abonnement te schrappen. Klanten kunnen video’s onbeperkt in de hoogst beschikbare kwaliteit kijken, en het is ook toegestaan om zonder limiet te ‘tetheren’ naar apparaten als laptops en desktops.

Onderzoek
Eerder zei T-Mobile dat de maatregelen nodig waren om drukte op het netwerk te voorkomen. Vrijdag stelt de provider echter dat “de geringe klantengroep in de eerste periode nog geen congestierisico vormt voor het netwerk”.

De bundel blijft echter niet helemaal onbeperkt. T-Mobile zegt “reactief onderzoek” te doen naar klanten die extreem veel data verbruiken, en hier consequenties aan te kunnen verbinden. De provider zal “in contact treden” met klanten die veel data verstoken en kan vervolgens besluiten om de verbinding te blokkeren of om klanten terug te zetten op een beperkter abonnement.

In nieuwe voorwaarden over ‘fair gebruik’ van het abonnement (pdf) staat dat de onbeperkte bundel niet is bedoeld “als vervanging van je vaste internetverbinding en/of voor gebruik op andere apparaten dan je smartphone en tablet, zoals laptops, MiFi-routers, WiFi-routers, dongels [en] IPcamera’s”. Het is onduidelijk hoeveel data moet worden verbruikt voordat T-Mobile dit niet meer ziet als ‘fair’ gebruik.

Congestie
T-Mobile zegt dat in de toekomst waarschijnlijk alsnog maatregelen moeten worden genomen om congestie te beperken. “Naarmate het klantenaantal toeneemt, zal ook de netwerkbelasting toenemen.”

“Wij zijn er van overtuigd dat we uiteindelijk stappen moeten ondernemen om de kwaliteit van ons netwerk te kunnen blijven garanderen.” Onder de Europese netneutraliteitswet is het toegestaan voor providers om sommige vormen van internetverkeer te beperken als er inderdaad een risico op verstopping ontstaat.

Een woordvoerder van de ACM zegt dat T-Mobile in gesprekken met de waakhond zei zich constructief te willen opstellen, “en voor zover wij kunnen overzien handelen ze daar ook naar”. De woordvoerder benadrukt wel dat de ACM nog geen definitief oordeel heeft geveld over de legaliteit van het abonnement.

De Oneindig Online-bundel van T-Mobile gaat maandag in de verkoop, voor 90 euro per maand.

2 – Apple gaat 5K-beeldscherm met eigen grafische processor verkopen

Bron: NU – Apple wil later deze maand een nieuw extern beeldscherm met een 5K-resolutie introduceren, die voorzien is van een eigen grafische kaart.

Dat melden bronnen aan 9to5Mac. De monitor wordt vermoedelijk tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC op 13 juni onthuld. Het scherm zal vergelijkbaar zijn met het beeld van de 5K-iMac die op dit moment wordt verkocht.

Finally bringing it up to speed with its Retina display Mac cousins, the new ‘Thunderbolt Display’ will likely feature a 5K resolution display 5120×2880 pixels. Moreover, sources indicate that Apple will take the display in a surprising direction, specifically suggesting that Apple plans to integrate a dedicated external GPU into the display itself

At first, the idea of Apple including a GPU in the external display may sound crazy. Our sources explain that the reason for it is primarily for compatibility with as many future Macs as possible. Due to the immense graphics needs required to push 5K worth of pixels, normal super high-resolution displays require connected computers to include significantly powerful GPUs.

Technology within updates to OS X (MacOS 10.12?) software will enable the process to happen seamlessly and automatically. Upon connection to the new Apple Display, the Mac will intelligently decide whether to use its own internal graphics power or rely on the external GPU included with the Thunderbolt display; the more powerful GPU will be used while the less powerful GPU will be inactive.

Het nieuwe beeldscherm zou worden voorzien van een eigen grafische processor, zodat minder krachtige laptops en computers ook van de hogere resolutie gebruik kunnen maken.

img_7771[1]

Apple zou door de ingebouwde grafische chip toekomstige MacBooks dun kunnen houden. De techgigant zou namelijk geen grote grafische kaart in deze laptops hoeven te installeren.

Apple introduceerde in 2011 voor het laatst een extern computerscherm, dat inmiddels vijf jaar wordt verkocht. Het 5K-scherm moet dit oudere apparaat vervangen. Volgens bronnen zou het 2011-model minder op voorraad zijn, wat wijst op een spoedige aankondiging en verkoop.

In 2014 introduceerde Apple al een 5K beeldscherm met de iMac 27″ Retina – Bron: http://www.expertreviews.co.uk/pcs/pc-systems/1401772/apple-27in-imac-with-retina-5k-display-officially-revealed

3 – Instagram stapt af van chronologie en implementeert ‘geoptimaliseerde’ feeds

Bron: Tweakers – Instagram is overgestapt op de in maart aangekondigde feeds waarin gebruikers de ‘belangrijkste’ foto’s en video’s als eerste zien. Het bedrijf onderbouwt de overstap door te stellen dat gebruikers gemiddeld 70 procent van hun feeds missen.

Instagram kondigde op 15 maart al aan dat het over ging stappen op de ‘geoptimaliseerde’ feeds, maar gaf daar nog geen concrete datum voor. Nu heeft het bedrijf het daadwerkelijke startschot voor die nieuwe feeds gegeven in de vorm van een blogpost die dezelfde naam krijgt als de eerdere aankondiging: ‘zie als eerste de momenten waar jij om geeft’. De volgorde van posts wordt gebaseerd op de waarschijnlijkheid dat een gebruiker geïnteresseerd is in de inhoud, de relatie van de gebruiker met de persoon die de inhoud plaatst en de tijd waarop de inhoud wordt geplaatst. Dat alles wordt bepaald door een algoritme.

instagram[1]

Hoewel de introductie van de nieuwe feed gefaseerd zou gaan, is in Nederland de niet-chronologische tijdlijn al geïntroduceerd. Er is geen optie om terug te gaan naar de oude feeds. Gebruikers krijgen nog wel alle posts uit een feed te zien, in tegenstelling tot hoe dat gaat bij de dienst van moederbedrijf Facebook. Daar wordt sinds de introductie van de niet-chronologische tijdlijn een selectie van posts getoond en niet alles. Instagram telde in september 2015 400 miljoen actieve gebruikers. Ook Twitter speelt met het idee van een op relevantie gesorteerde tijdlijn.

4 – WiTricity bouwt draadloos oplaadsysteem in Dell-laptops

Bron: Tweakers – WiTricity, een bedrijf dat zich specialiseert in draadloos opladen, heeft op de Computex Dell-laptops getoond die draadloos opladen als deze op een daarvoor bedoelde laadmat geplaatst worden. De toegepaste laadtechniek maakt gebruik van een magnetisch veld.

2001107357[1]

De op de Computex getoonde Dell-laptops worden gevoed met ongeveer 30 watt aan draadloos overgebrachte energie. Cnet schrijft dat de ceo van WiTricity heeft gezegd dat WiTricity een techniek gebruikt waarmee ze het magnetisch veld goed kunnen richten. Ook zou het mogelijk moeten zijn het systeem te integreren in marmeren of houten oppervlaktes, zoals tafels en keukens. Daardoor zouden gebruikers laptops kunnen opladen door ze op tafel te leggen.

De techniek met het magnetische veld is anders dan die van de concurrerende standaard Qi van het Wireless Power Consortium. Die maakt gebruik van elektromagnetische inductie tussen twee spoelen. Bij magnetische resonantie is het niet nodig dat een apparaat direct contact met het laadoppervlak maakt en dan hoeft de plaatsing minder precies te zijn.

WiTricity is lid van de AirFuel-alliantie, een eind vorig jaar opgerichte alliantie van de Alliance for Wireless Power en de Power Matters Alliance. De AirFuel-alliantie bestaat uit 195 bedrijven, en stelde zich tot doel om de magnetische resonantie-techniek en inductie met elkaar compatibel te maken.

WiTricity richt zich op meer industrieën, waaronder automotive, leger, industrie, medisch en consumentenelektronica. Voor auto’s denkt het bedrijf dat het handig is als draadloos geladen kan worden, bij een medisch apparaat kan het handig zijn als iets diep in het lichaam geplaatst, toch geladen kan worden. Bij industrie denk het bedrijf aan plaatsen die lastig te bereiken zijn of plaatsen met condities waardoor even een kabeltje aanleggen erg lastig is.

1386265253[1]

Voor het leger heeft het bedrijf een keur aan applicaties bedacht, zoals het draadloos laden van allerhande apparatuur die een soldaat tegenwoordig bij zich draagt, zoals nachtkijkers. Of en wanneer Dell-laptops met deze techniek daadwerkelijk uit zal brengen is niet bekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.