De Digitale Media van 13 juni 2016

lenovo-phab2pro

Onderwerpen:

  • Google is bang voor eigen supercomputer DeepMind
  • Wikipedia oprichter spreekt zich uit tegen Franse eis op wereldwijd vergeetrecht
  • Vijf aanhoudingen voor phishing in Amsterdam
  • Lenovo presenteert eerste smartphone met Google’s Tango

1 – Google is bang voor eigen supercomputer DeepMind

Bron: VolkskrantGoogle wil een noodknop op zijn kunstmatig intelligente software. Het concern vreest dat een hyperintelligente entiteit ooit een list bedenkt die voorkomt dat de software nog kan worden stopgezet. Googles dochter DeepMind, dat gespecialiseerd is in kunstmatige intelligentie, heeft daartoe een procedure ontwikkeld.

Het idee van slimme software die de mens overvleugelt, is een diepgewortelde angst bij veel mensen dat er ooit software komt die intelligenter is dan wijzelf, en dat deze software misschien op een dag zal besluiten dat de mens een sta-in-de-weg is. En dat de menselijke held die probeert de duivelse software uit te schakelen, tot zijn schrik ontdekt dat de noodknop onklaar gemaakt is – de Amerikaanse sciencefictionschrijver Asimov schreef er al over in de jaren vijftig.

Dat dit idee niet helemaal denkbeeldig is, bleek eerder al een beetje uit ‘gedrag’ dat DeepMinds slimme software vertoonde die zichzelf had gespecialiseerd in het winnen van de game Tetris. Toen tijdens een potje verlies onafwendbaar leek, nam de software een onverwachte beslissing en zette de game op pauze. Zo’n ‘onverwachte’ beslissing zou ook het onklaar maken van de noodknop kunnen zijn.

Om dit te voorkomen hebben een medewerker van DeepMind en een van de universiteit van Oxford onderzocht hoe dit scenario voorkomen kan worden. Dat kan door een simpele regel toe te voegen: slimme software mag menselijk ingrijpen nooit betrekken in zijn missie. Daardoor zou het nooit trucs bedenken om de mens buiten te sluiten, is het idee.

Momenteel is dat gevaar nog niet aanwezig, stellen de onderzoekers in de Franse krant Le Monde. ‘Maar het is beter te vroeg te beginnen met erover na te denken, dan te laat’, zegt onderzoeker Stuart Armstrong van de universiteit van Oxford. ‘Met deze studie willen we er zeker van zijn dat dit nooit zal gebeuren.’

Bordspel Go

De recente zege van DeepMind op de menselijke wereldkampioen van het bordspel Go – een overwinning die pas over tien jaar werd verwacht – bracht zorgen over de gevaren van kunstmatige intelligentie weer aan de oppervlakte. Vorig jaar maakten ondernemers als Elon Musk van Tesla en SpaceX en wetenschappers als Stephen Hawking in een open brief duidelijk dat kunstmatige intelligentie een gevaar voor de mensheid kan betekenen en dat dit gevaar onderkend en bestreden moet worden.

Ook Guszti Eiben, hoogleraar kunstmatige intelligentie aan de VU in Amsterdam, die twee weken geleden de eerste babyrobot presenteerde die was ‘geboren’ uit twee robotouders, ziet een noodstop als een essentieel onderdeel van zelflerende systemen. Het robotevolutieproces waaraan hij werkt moet altijd gestopt kunnen worden. Bij robots lijkt dat relatief eenvoudig, denkt Eiben. Door de 3D-printer uit te schakelen, stopt de voorplanting en komt de kraamkamer van de robots droog te staan.

2 – Wikipedia oprichter spreekt zich uit tegen Franse eis wereldwijd ‘vergeetrecht’

Bron: TweakersJim Wales, medeoprichter van Wikipedia, waarschuwt voor de gevolgen als Frankrijk zijn zin krijgt om een wereldwijd recht om vergeten te worden af te dwingen bij Google. Volgens hem leidt dit tot grootschalige internetcensuur door regimes.

Wales noemt de eisen van Frankrijk dat Google wereldwijd resultaten moet verbergen ‘verontrustend’ tegen Reuters. De gevolgen kunnen volgens hem desastreus zijn. “Je opent daarmee een vat vol problemen. Het wordt een belachelijke race to the bottom, waarbij internet gecensureerd wordt door de restrictiefste jurisdicties.”

Hij wijst op het gevaar dat bijvoorbeeld de Chinese overheid wereldwijd censuur af kan dwingen als de lijn die de Fransen hebben ingezet gevolgd wordt. Volgens Wales krijgt Wikipedia steeds meer te maken met nationale wetgeving waar het zich aan moet houden.

De Franse privacywaakhond CNIL probeert al geruime tijd een recht om vergeten te worden af te dwingen bij Google. Het bedrijf stelde voor om geofiltering toe te gaan passen bij de zoekmachine, waarbij Google het ip-adres van iemand die zoekt op Google.com gebruikt om resultaten waar bezwaar tegen is gemaakt niet te tonen. De CNIL vond dit ontoereikend en legde een boete op. De waakhond vindt dat terechte vergeetverzoeken bij alle extensies van de zoekmachine ingewilligd moeten worden.

3 – Vijf aanhoudingen in Amsterdam voor phishing

Bron: NUDe politie heeft in Amsterdam-Zuidoost vijf personen opgepakt op verdenking van oplichting. Zij zouden door middel van phishingmails in totaal 40.000 euro hebben buitgemaakt. 

De politie arresteerde woensdag drie mannen van 19, 22 en 23 jaar oud. Omdat in hun woningen diverse valse creditcards en identiteitspassen werden gevonden zijn ook twee daar woonachtige vrouwen van 16 en 49 jaar oud aangehouden.

De zaak kwam aan het licht toen twee Hagenaren aangifte deden van phishingmails. De e-mails leken afkomstig van de online bank Knab, maar waren in werkelijkheid afkomstig van een groep criminelen.

Slachtoffers werden in de mail gevraagd ruim 800 euro te storten op een rekening. Wilden zij dat niet, dan konden zij bezwaar maken via een site waarbij persoonlijke gegevens moesten worden ingevuld. Met die gegevens konden de criminelen direct geld afboeken.

De drie mannen worden vrijdag voorgeleid. De vrouwen mogen na verhoor weer naar huis.

4 – Lenovo lanceert eerste Augmented Reality Tango Phone

Bron: TechCrunchEarlier today, Lenovo unveiled the world’s first smartphone fueled by Google’s Project Tango (or just “Tango,” as it’s now known) computer vision efforts.

The big new thing? Really, really awesome augmented reality capabilities, all based on the phone’s ability to recognize what’s around it. Think video games that come to life in your living room, bouncing around on your furniture and hiding behind your walls.

We got to check out a handful of demos running on the device — and, well, they’re pretty damned cool. It’s still early days for Tango; there were glitches, with demos crashing a few times even within Lenovo’s keynote. But Tango — or, at the very least, the broader concept of complex, hardware-driven augmented reality — has legs.

De Lenovo Phab 2 Pro

Lenovo Phab 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.