De Digitale Media van 20 juni 2016

MacOS Sierra
MacOS Sierra (bron: Macworld)

Onderwerpen:

 • Landen met een gemiddeld hoog IQ downloaden in de regel minder illegaal software
 • Drie Nederlanders opgepakt vanwege drugshandel op het ‘dark web’
 • NASA test vliegtuig met veertien elektrische motoren
 • Apple geeft OS X een nieuwe naam en een reeks doordachte verbeteringen

1 – Landen met een gemiddeld hoog IQ downloaden in de regel minder illegale software

Bron: NU In landen met een hoog gemiddeld IQ wordt over het algemeen minder software illegaal gedownload.

Dat blijkt uit onderzoek van universiteiten uit China, Colombia en de Verenigde Staten waarbij is gekeken naar honderd landen, meldt Torrent Freak.

Als het IQ in een land 10 procent hoger ligt ten opzichte van een ander land, daalt de hoeveelheid softwarepiraterij met gemiddeld 5,3 procent.

De conclusie van het onderzoek gaat niet op voor ieder land dat werd onderzocht. China heeft bijvoorbeeld een relatief hoog gemiddeld IQ, maar softwarepiraterij vindt daar relatief vaak plaats.

Bron: Networkworld – Steve Ballmer of Microsoft pointed out that their estimate is that only 1 customer in every 10 of their products is actually paying for it in China.

Bij het onderzoek werd ook gekeken naar mogelijke andere externe factoren die mee konden spelen, zoals economische ontwikkeling en politiek. Ook werd gekeken in hoeverre copyrighthouders in ieder land achter downloaders aanzitten. Nadat hier rekening mee was gehouden, bleef echter een directe link bestaan tussen de hoeveelheid downloaders en het gemiddelde IQ.

Previous research found that software piracy increases literacy in African countries, which may in turn raise the national IQ, which will then lower piracy rates. Or… will that lower literacy again?

Note: Ik moet zeggen dat dit onderzoek me nogal verbaasd. Een onderzoek van V.i. Labs plaatst China op de 1e plaats op het gebied van Software Piracy en License Misuse, en de Verenigde Staten op de 3e plaats. Ook Taiwan staat in de top 5. Nederland staat niet in de top 20.

vilabs

Waarbij aangetekend dat de VS, ondanks de 3e plaats, in volume volgens de BSA 2013 Global Software Survey de grootste illegale software gebruiker ter wereld is met een waarde van bijna 10 miljard dollar.

Overall: het hele onderzoek rond de correlatie tussen IQ en illegale software is volgens mij net zo relevant als de correlatie tussen het aantal mensen met een vierkante douchekop en bezoekers van een museum.

2 – Drie Nederlanders opgepakt vanwege drugshandel op het ‘dark web’

Bron: NU – De politie heeft drie Nederlanders aangehouden op verdenking van het verhandelden van drugs via illegale online marktplaatsen. De aanhoudingen zijn in het kader van een onderzoek naar de handelsplaats Silk Road.

Het gaat om een 28-jarige man uit Broek op Langedijk, een 29-jarige man uit Nieuwe Niedorp en een 26-jarige man uit Alkmaar. De politie heeft op elf locaties doorzoekingen gedaan.

De politie heeft ruim 140.000 euro in contanten, ongeveer 45 kilo verdovende middelen en dure horloges in beslag genomen. Ook nam de politie voertuigen, computers en usb-sticks in beslag.

De man uit Broek op Langedijk is hoofdverdachte in de zaak. De politie begon een onderzoek naar de man, nadat Silk Road 1 uit de lucht werd gehaald en de vermeende beheerder ervan in de VS werd opgepakt.

Dark web

Silk Road was een handelsplaats die alleen is te bereiken via het zogenoemde dark web, een gedeelte van internet dat alleen via speciale browsers te bezoeken is. Gebruikers kunnen anoniem de handelsplaats bereiken.

Uit veilig gestelde chatberichten die via Silk Road 1 waren verstuurd, kon de politie opmaken dat een van de gebruikers berichten vanuit Nederland verstuurde.

Drugs

Het bleek dat de 28-jarige Nederlander drugs in dvd-hoesjes naar de Verenigde Staten stuurde. De verdovende middelen die de politie vond, onder meer MDMA en cocaïne, stond klaar om verzonden te worden.

De verdachten lieten zich betalen in onder meer de digitale munt Bitcoin. Om dat geld om te zetten naar euro’s (witwassen) heeft de hoofdverdachte contact onderhouden met een zogenoemde ‘bitcoinbroker’. Die persoon werd in februari door de FIOD aangehouden.

Dark web

Op het dark web zijn verschillende plekken te vinden waar illegale activiteiten plaatsvinden. Silk Road was een van de bekendste plekken waar onder meer drugs werd verhandeld.

De Amerikaanse autoriteiten hebben de jacht geopend op de illegale drugshandel. Ross Ulbricht, de vermeende oprichter van Silk Road, kreeg vorig jaar levenslang voor het runnen van de marktplaats.

Nadat Silk Road ophield te bestaan, kwamen er andere ‘marktplaatsen’ voor drugshandel.

3 – NASA test vliegtuig met veertien elektrische motoren

Bron: Tweakers – NASA werkt aan een nieuwe voortstuwingstechnologie voor vliegtuigen. De organisatie gaat een experimenteel vliegtuig uitrusten met nieuwe vleugels, waar veertien elektrische motoren aan zijn bevestigd. Het doel is om vliegtuigen minder brandstof te laten verbruiken.

De plannen werden vrijdag aangekondigd tijdens een presentatie in Washington, bij het evenement Aviation 2016. Het vliegtuig met elektrisch aangedreven motoren heeft de naam X-57 gekregen, en heeft als bijnaam “Maxwell”, naar de beroemde Schotse natuurkundige James Maxwell.

Volgens NASA-topman Charles Bolden is het aankondigen van de X-57 de eerste stap in een traject dat ongeveer tien jaar gaat duren, en als doel heeft om vliegtuigen beter te maken. Specifiek gaat het dan om het verminderen van brandstofconsumptie, uitstoot van schadelijke stoffen en lawaai.

Bij de X-57 heeft NASA gekozen voor een volledig nieuw vleugeldesign, waar in totaal maar liefst veertien elektrisch aangedreven motoren in zijn verwerkt. Twaalf van deze motoren worden gebruikt voor start en landing, terwijl twee voor het vliegen op kruishoogte zijn bedoeld. NASA denkt dat het verdelen van elektrisch vermogen over meerdere motoren voor een hogere efficiëntie kan zorgen, en verwacht dat de energiekosten met 40 procent kunnen afnemen.

X-57 Maxwell (NASA)
X-57 Maxwell (Source: NASA)

De ontwikkelde technologie moet vooral uitkomst bieden voor kleinere vliegtuigen. Deze zouden met de elektrisch aangedreven motoren niet alleen efficiënter kunnen vliegen, maar ook hogere snelheden kunnen halen. Waar vliegen op hogere snelheden normaal gesproken aanzienlijk meer brandstof kost, zou dat bij de X-57 geen grote rol spelen, aldus NASA.

Omdat het gaat om een langdurig onderzoeksproject naar nieuwe manieren van voortstuwing, is het niet aannemelijk dat er op korte termijn vliegtuigen zoals de X-57 op de markt verschijnen. Het ligt in de lijn der verwachting dat bij positieve testresultaten, vliegtuigbouwers de mogelijkheid krijgen om de technologie in hun eigen vliegtuigen te verwerken.

NASA is vooral bekend van het ontwikkelen van ruimtetechnologie en het organiseren van ruimtemissies, maar de organisatie heeft ook een rijke historie in het ontwikkelen van vliegtuigen. Zo was het eerste experimentele vliegtuig, met de naam X-1, ook het eerste toestel dat door de geluidsbarrière vloog. Dat was in 1947.

Bron: Scientific American – De X-57 is niet het eerste vliegtuig wat door electrische motoren wordt aangedreven. Op de Berlijnse Air Show in mei 2014 werd de Airbus E-Fan 2-zitter al gevlogen. Eerder het Airbus de E-Fan al in maart getest in Frankrijk.

Airbus E-Fan
Airbus E-Fan

“A series of lithium-ion batteries fitted into the wings of the plane are the sole power source for the E-Fan’s two 30-kilowatt electric motors. A 6 kW electric motor in the main wheel provides extra power during acceleration and taxiing to reduce electrical power consumption on the ground.”

De batterij maakt overigens dat dit vliegtuig maar 1 uur in de lucht kan blijven, dus we hebben nog wel even te gaan.

“Airbus Group’s ultimate goal is to make a 70- to 80-person hybrid-electric commuter jet with three hours of range in the 2050 time frame. Initial designs of the E-Thrust aircraft show the plane with six electric-powered fans that will be powered by a gas-fueled energy storage unit during the ascent and cruise phase and then glide using electric power alone while descending.”

4 – Apple geeft OS X een nieuwe naam en een reeks  doordachte verbeteringen

Bron: MacWorld – Het begon met Mac OS X, het werd OS X (15 jaar), en nu is het macOS. Apple’s nieuwe besturingssysteem krijgt de typenaam macOS Sierra, maar dat is natuurlijk niet het enige. Siri is bijvoorbeeld eindelijk geïntegreerd.

Event: WWDC 2016 (World Wide Developer Congress)

MacOS Sierra
MacOS Sierra (bron: Macworld)

Siri

Siri werkt op nagenoeg dezelfde manier als ze doet op iOS, met wat kleine veranderingen en optimalisaties voor Macs. Zo kun je met alleen je stem snel door je bestanden zoeken, een muziekje opzetten of wat informatie opzoeken.

Tabs en picture in picture

Apple heeft een feature ingebouwd in macOS Sierra waarmee elke app verschillende tabs ondersteunt. Developers hoeven niets te veranderen, maar je kunt vanaf Sierra meerdere tabs openen en naast elkaar open hebben staan, zonder dat je met veel verschillende vensters hoeft te werken.

macOS Sierra ondersteunt daarnaast Picture in Picture, waarmee je bijvoorbeeld een YouTube-video kunt afspelen in een klein hoekje van je scherm, continu op de voorgrond, zodat je verder kunt werken in een andere app en toch niets van de video hoeft te missen.

Apple Pay

Apple Pay komt pas mondjesmaat naar Europa, maar in Amerika krijgt de betaalmethode van Apple een nieuwe feature: Apple Pay kan ook in de browser worden gebruikt. Zo kun je bij webwinkels en dergelijke makkelijk betalen met Apple Pay. Wanneer Pay ook naar Nederland komt, is nog niet bekend, maar in elk geval Frankrijk en Zwitserland zijn al aan de beurt.

Meer

Het zijn zeker niet de enige veranderingen die Apple doorvoert. Optimized Storage bijvoorbeeld kan voor bijzonder veel extra ruimte op je schijf zorgen, alleen maar door een andere manier van bestanden opslaan. En Auto Unlock werkt samen met je Apple Watch (en helaas niet met je iPhone) om je Mac te ontgrendelen zonder wachtwoord.

macOS Sierra komt in de herfst beschikbaar voor de recente serie Macs en MacBooks.

macos-sierra-aple-watch[1]

Aanvulling van iCulture:

De feiten

 • OS X wordt macOS, versie 10.12 krijgt bijnaam Sierra.
 • Automatisch je Mac unlocken wanneer je Apple Watch in de buurt is.
 • Universeel klembord, makkelijk tekst en plaatjes heen en weer kopiëren van je iPhone naar je Mac.
 • iCloud Drive, deel je desktop tussen verschillende apparaten.
 • Maak ruimte voor nieuwe bestanden door je oude in Cloud te bewaren.
 • Apple Pay komt naar het web, betaal via Touch-ID op je iPhone.
 • Siri op de Mac. Vraag Siri je te helpen met allerlei taken.

Continuity was voor mij wel de kern van macOS Sierra. De uitwisseling tussen verschillende apparaten (macOS, iOS, watchOS).

 • Zo kun je met je Apple Watch zonder in te loggen op je iMac of Macbook direct starten = Auto Unlock – based on proximitiy.
 • Nu kun je bestanden, video’s of teksten selecteren en kopieren naar je klembord op je iPhone en direct plakken op de MacBook = Universal Clipboard
 • Met iCloud Drive is het straks mogelijk om alle documenten en je hele desktop beschikbaar te hebben op alle Mac’s en zelfs op je iPhone of iPad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.