De Digitale Media van 4 juli 2016

robot-football

Onderwerpen:

  • Robot TU Delft wint Amazon sorteerwedstrijd
  • KPN mag tot 2030 Digitenne aanbieden
  • Apple patent blokkeert camera bij concerten
  • BMW gaat samenwerken met Intel voor zelfrijdende auto

1 – Robot TU Delft wint Amazon sorteerwedstrijd

Bron: NU Een team van de TU Delft heeft met zijn robot een sorteerwedstrijd van Amazon gewonnen.  Dat maakte RoboValley bekend in een persbericht. Bij de wedstrijd moest de robot allerlei voorwerpen uit een container vissen, om ze op de juiste plekken te leggen. Tijdens een tweede onderdeel moest dezelfde robot alles uit de vakken in de container leggen.

De Delftse robotarm wist beide taken het beste binnen een tijdslimiet uit te voeren en scoorde daarmee 214 punten. Een Duitse robot behaalde de tweede plek met 186 punten, gevolgd door een robot van MIT met 164 punten.

De Amazon-wedstrijd vond plaats tijdens de RoboCup 2016, een kampioenschap waarbij robots het op allerlei fronten tegen elkaar opnemen. Op zondag vindt ook het WK robotvoetbal plaats tijdens dit toernooi.

Redactie: in de video geeft een manager van Amazon aan dat de KIVA robot niet bedoelt is om mensen te vervangen, maar om zwaar lichamelijk werk (orderpicking, verplaatsing) door robots te laten uitvoeren. Wat overblijft voor de circa 4000 medewerkers is de items uit de racks te halen (hand-picking).

Het lijkt mij echter onwaarschijnlijk dat Amazon de wedstrijd organiseert om iets anders te doen dan ook het handpicken door robots te laten uitvoeren.

Paar opmerkelijke feiten van de inzet van KIVA-robots bij Amazon: ze zijn instaat om het fulfillment-process terug te brengen van 90 minuten naar 50 minuten en dat ruim 21 miljoen artikelen. Door de kleine robots kunnen ze in dezelfde ruimte twee keer zoveel producten opslaan.

Bron: BrightHet Eindhovense Tech United heeft zondag het WK Robotvoetbal in het Duitse Leipzig gewonnen. In de finale werd een Chinees team na strafschoppen verslagen.

Bij rust had het team van de Technische Universiteit Eindhoven een 2-1 voorsprong, maar na de reguliere speeltijd stond het 2-2. In de verlenging scoorden beide robotteams een keer: 3-3. In de penaltyserie bleek Tech United te sterk voor het Chinese team ‘Water’.

Tech United en Water stonden voor het derde jaar op rij tegenover elkaar in de WK-finale van de RoboCup. Vorig jaar wonnen de Chinese robotvoetballers, in 2014 werd Tech United wereldkampioen. Ook in 2012 zegevierden de Eindhovense robotvoetballers. In april van dit jaar werd ook de Europese titel behaald.

Tech United speelt in de zogeheten Middle Size League (MSL), waarin sinds 1997 kampioenschappen plaatsvinden. Het doel van RoboCup is om in 2050 met robots de menselijke wereldkampioen voetbal te kunnen verslaan. De MSL lijkt van alle robotcompetities het meest op het reguliere voetbal, maar de robots hebben nog geen menselijke vormen.

De TU Eindhoven behaalde ook een tweede plaats met een zorgrobot bij het onderdeel @Home League. Dat onderdeel is gericht op robots die assistentie kunnen verlenen aan ouderen of patiënten.

2 – KPN mag tot 2030 Digitenne aanbieden

Bron: NU – KPN heeft de licentie om tot 2030 digitale ethertelevisie in de vorm van Digitenne uit te zenden gekregen. De huidige licentie was ook al in handen van KPN en liep eind januari 2017 af.

De licentieveiling zou in eerste instantie in juli plaatsvinden, maar één van de twee partijen die interesse in de licentie had, trok zich terug. Daarmee was KPN de enige overgebleven partij, schrijft het Agentschap Telecom.

digitenne

Na een flinke groei een paar jaar geleden is het aantal klanten van Digitenne inmiddels afgenomen. Het aandeel schommelt rond de 6 procent van de televisiemarkt. Maar volgens Kamp blijft er een markt voor circa 300.000 tot 400.000 klanten, schreef hij vorig jaar aan de Kamer.

Digitenne zendt nu nog uit via de 700 MHz-band. Maar die wordt in 2020 beschikbaar gemaakt voor mobiele telecommunicatie. Digitale ethertelevisie moet dan overstappen op de nieuwe technologie DVB-T2 waardoor er dan meer in HD-kwaliteit kan worden uitgezonden. Consumenten hebben dan wel nieuwe decoders nodig.

3 – Apple patent blokkeert camera bij concerten

Bron: NU – Apple heeft een patent toegewezen gekregen dat het mogelijk maakt om de camera van iPhones met een speciaal infrarood-signaal tijdelijk te blokkeren, bijvoorbeeld bij concerten.

Apple vroeg het patent al in 2011 aan, meldt 9to5Mac. Het patent beschrijft een systeem waarbij de camera van de iPhone een speciaal infrarood-signaal ontvangt vanaf bijvoorbeeld het podium bij een concert of een bioscoopscherm, en geen opnames maakt zolang het signaal ontvangen wordt.

Ook het automatisch toevoegen van een watermerk aan bepaalde video-opnames wordt als mogelijkheid genoemd. Hoewel Apple het patent heeft aangevraagd en heeft toegewezen gekregen, is het niet zeker dat het bedrijf er ook daadwerkelijk iets mee gaat doen.

Bovendien heeft het bedrijf na het indienen van het patent de technologie iBeacons uitgerold. Daarbij gebeuren ook zaken op basis van locatie met iPhones van gebruikers, maar dan omdat ze in de buurt komen van een speciaal bluetooth-apparaat.

4 – BMW gaat samenwerken met Intel voor zelfrijdende auto

Bron: NU – BMW gaat samenwerken met Intel en het Israëlische autocamerabedrijf Mobileye om een zelfrijdende auto te ontwikkelen.

Dat melden bronnen aan Bloomberg. Hoge medewerkers van de drie genoemde bedrijven zouden volgens de bronnen vrijdag samenkomen om het te hebben over de zelfrijdende auto.

Mobileye is een bedrijf dat zich specialiseert in het ontwikkelen van camera’s, software en andere onderdelen die auto’s helpen bij het waarnemen van de wereld om hen heen. Het in Jeruzalem gevestigde bedrijf rekent naast BMW ook onder meer Tesla en het Amerikaanse General Motors tot zijn klantenkring.

Intel zou het processorgedeelte voor zijn rekening kunnen nemen. De Amerikaanse firma is de grootste chipmaker te wereld, maar heeft nog niet het marktaandeel in de autosector dat het graag zou willen.

BMW zegt al langer werk te willen maken van een zelfrijdende auto.

Dit bericht volgt vrijwel tegelijk met een bericht van de autoriteiten in de VS onderzoek gaan doen na een dodelijk ongeval met een zelfrijdende Tesla:

Bron: NU – De Amerikaanse autoriteiten doen onderzoek naar een dodelijke crash met een Tesla Model S. De bestuurder van de wagen had de zelfrijfunctie Autopilot aanstaan tijdens de crash.

Autopilot Tesla

De Tesla reed tegen een vrachtwagen aan die de snelweg kwam oprijden. De witte zijkant van de wagen weerkaatste zonlicht, waardoor zowel de sensoren van de Tesla als de bestuurder de vrachtwagen niet zagen.

De personenauto kwam onder de trailer terecht, liet Tesla donderdag weten. Normaal gesproken remt de Autopilot, maar de vrachtwagen werd door de hoge ruimte onder de wagen niet herkend.

Tesla heeft familie en nabestaanden van het slachtoffer gecondoleerd en spreekt van een “uitzonderlijk situatie” waardoor de crash kon gebeuren. Het is voor het eerst dat een Model S verongelukt bij gebruik van de Autopilot. “De automatische piloot noch de bestuurder zag de witte kant van de aanhangwagen van een tractor tegen een fel verlichte lucht, dus er werd niet geremd”, aldus het bedrijf.

De Amerikaanse autoriteiten zeggen het ontwerp en de prestatie van de Autopilot van de Model S, uit 2015, te onderzoeken. Als uit het onderzoek blijkt dat de auto’s niet veilig zijn, kan er een terugroepactie komen.

De Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst NHTSA liet donderdag weten te gaan kijken naar het “ontwerp en het functioneren van de rijhulpsystemen die werden gebruikt op het moment van de crash”. Die vond op 7 mei plaats in Florida.

Eerder werd al bekend dat het (welliswaar niet eenvoudig) mogelijk is om de besturing van een Jeep op afstand over te nemen en te laten crashen.

Jeep

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.