De Digitale Media van 18 juli 2016

6-Genius-Travel-Buys-eb9741354e914f088d6e223abe6daf22[1]

Onderwerpen:

  • Pokemon Go is nu al immens populair: hoe komt dat en wie verdient eraan?
  • Android-malware blokkeert telefoongesprek met bank
  • Belgische telecomwaakhond beboet Skype om SkypeOut-dienst
  • Nederlandse overheid verlengt support Windows Server 2003

1  – Pokémon Go is nu al immens populair: hoe komt dat en wie verdient eraan?

Bron: NU – Hitgame Pokémon Go is officieel in de Nederlandse appwinkels verschenen. De game is beschikbaar voor Android en iOS.

Eerder moesten Nederlanders een buitenlands App Store-account aanmaken om de app te downloaden, terwijl Android-gebruikers een los bestand konden downloaden buiten de officiële Google-appwinkel om.

Nederlanders kunnen Pokémon Go nu officieel uit de App Store of Google Play halen, zonder van land te wisselen. In totaal is de game uitgebracht in 26 extra Europese landen. Eerder werd de uitrol beperkt, omdat de servers van ontwikkelaar Niantic het zwaar te verduren hadden onder de grote toestroom van spelers.

Zaterdagmiddag lijkt Pokémon Go inderdaad te kampen met een storing. Op een overzicht van Allestoringen.nl is te zien dat duizenden mensen klagen over het probleem. Vermoedelijk hebben de servers van Pokémon Go het zwaar, omdat gamers uit 26 nieuwe landen het spel nu kunnen downloaden.

In Pokémon Go moeten spelers door de echte wereld rondlopen om de Japanse monsters te vangen. Ze kunnen ze ook trainen en laten vechten in gyms. Omdat spelers verschillende locaties moeten bezoeken om beter te worden in het spel, waren de afgelopen dagen al veel groepjes Pokémon Go-fans op straat te zien.

Omzet

Wereldwijd is het spel naar schatting tientallen miljoenen keren gedownload, al zijn geen exacte gebruikersstatistieken bekend. In Nederland zouden 1,3 miljoen mensen het spel al spelen.

Het is niet precies bekend hoeveel geld ontwikkelaar Niantic verdient aan het spel, al schatten marktanalisten kort na de verschijning in de VS dat de iOS-versie zo’n 1,6 miljoen dollar per dag in het laatje bracht.

Niantic is een startup die binnen Google werd gevormd, maar later werd afgestoten om een samenwerking met Nintendo mogelijk te maken. Google en Nintendo zijn nu allebei aandeelhouder in de gamemaker, al is onbekend welk percentage van Niantic in handen van de bedrijven is.

Bron: NU – Pokémon Go heeft meer overeenkomsten met Geocaching, een internetspeurtocht die leidt naar objecten die in de echte wereld zijn verstopt, dan met de meeste games. Het is daarmee ook meteen het perfecte zomerspel, al is het de vraag hoeveel fanatieke Pokémon-trainers op een regenachtige herfstdag nog op straat te vinden zullen zijn.

In Pokémon Go slaat de slogan Gotta Catch ‘em All niet alleen op de doel van het spel, maar ook op de compulsieve drang om Pokémon te vangen. Vermoedelijk zijn we daar nog wel even mee bezig.

2 – Nieuwe Android-malware blokkeert telefoongesprek met bank

Bron: NU – Een nieuw soort Android-malware zorgt ervoor dat slachtoffers niet met hun bank kunnen bellen.

Dat voorkomt dat zij kunnen ingrijpen als ze doorhebben dat cybercriminelen hun bankrekening leegroven, meldt beveiligingsonderzoeker Symantec op zijnblog.

De malware Android.Fakebank bestaat al sinds 2013, maar heeft onlangs pas de nieuwe functionaliteit gekregen. Bellen is nog mogelijk als de malware actief is op een Android-smartphone, maar telefoongesprekken met nummers van bepaalde banken worden direct weer opgehangen.

Gebruikers in Nederland lijken zich niet direct zorgen te hoeven maken; de app lijkt zich vooralsnog te richten op klanten van Russische en Zuid-Koreaanse banken.

Bron: Kaspersky – Een overzicht van virus, trojan en malware bestrijder Kaspersky laat ziet dat de hoeveelheid malware en ransomware voor Android enorm is toegenomen.

Kaspersky vond in 2015 bijna 900.000 geinfecteerde programma’s, die vooral worden aangeboden via alternatieve app-markets (anders dan Google Play of Apple Store): “In 2015 the volume of mobile malware continued to grow. From 2004 to 2013 we detected nearly 200,000 samples of malicious mobile code. In 2014 there were 295,539 new programs, while the number was 884,774 in 2015. These figures do not tell the whole story because each malware sample has several installation packages: in 2015, we detected 2,961,727 malicious installation packages.”

From the beginning of January till the end of December 2015, Kaspersky Lab registered nearly 17 million attacks by malicious mobile software and protected 2,634,967 unique users of Android-based devices.

mobile_vir_2015_ru_3-1024x606

Top 10 countries by the percentage of attacked users

Country % of attacked users*
1 China 37
2 Nigeria 37
3 Syria 26
4 Malaysia 24
5 Ivory Coast 23
6 Vietnam 22
7 Iran 21
8 Russia 21
9 Indonesia 19
10 Ukraine 19

Types of mobile malware

Over the reporting period, the number of new AdWare and RiskTool files detected grew significantly. As a result, their share in the distribution of new mobile malware by type also increased noticeably – from 19.6% and 18.4% to 41.4% and 27.4%, respectively.

mobile_vir_2015_ru_6-1024x602

3 – Belgische telecomwaakhond beboet Skype om SkypeOut-dienst

Bron: Tweakers – De Belgische telecomwaakhond BIPT heeft Skype een boete van 223.454 euro opgelegd. Dit deed de toezichthouder, omdat het bedrijf de SkypeOut-dienst aanbiedt maar zich niet wil aanmelden als aanbieder. Dit zou wel moeten, omdat de dienst bellen naar vaste en mobiele nummers faciliteert.

Volgens het BIPT overtreedt het dochterbedrijf van Microsoft daarmee de wet en ontsnapt het aan de regelgeving die in België geldt voor aanbieders van telecommunicatiediensten. Daardoor zouden de belangen van gebruikers en van consumenten nadelig beïnvloed kunnen worden. De waakhond had Skype naar eigen zeggen meerdere keren gevraagd om zich aan te melden als aanbieder.

Toen Skype dit naliet, besloot het BIPT eind 2014 om Skype op de hoogte te stellen van de overtreding. Het bedrijf is daarna in 2015 en begin dit jaar gehoord, waarbij het zijn zienswijze kon toelichten. Daarop volgt nu de huidige boete. Om als aanbieder van elektronische communicatiediensten aangemerkt te worden, moet er aan een aantal wettelijke vereisten zijn voldaan. Volgens het BIPT is dat bij Skype sinds oktober 2013 het geval.

Zo wordt de SkypeOut-dienst tegen betaling aangeboden en bestaat deze ‘volledig of hoofdzakelijk uit de overdracht van signalen’. Bovendien verloopt de dienst via een elektronisch communicatienetwerk. Door te ontsnappen aan de telecomregels hoeft Skype zich bijvoorbeeld niet te houden aan wetgeving over netwerkveiligheid, gegevensbescherming en toegang tot nooddiensten, zo stelt de toezichthouder.

In een reactie laat het bedrijf weten het niet eens te zijn met de beslissing van het BIPT, schrijft Datanews. De argumentatie van Skype is dat gesprekken met SkypeOut via telecom- en internetproviders verlopen en dat het zelf alleen de interface aanbiedt. Skype zelf bezit geen infrastructuur om gegevenspakketten te versturen, zo stelt de onderneming. Daarom zou het niet aan de definitie van een aanbieder voldoen, omdat die zich hoofdzakelijk bezighoudt met het overdragen van signalen. De Microsoft-dochter laat dan ook weten bij de rechter in beroep te gaan tegen het boetebesluit.

 4 – Nederlandse Overheid verlengt support Windows Server 2003

Bron: Tweakers – De Nederlandse Rijksoverheid betaalt ruim 1,7 miljoen euro aan Microsoft om de ondersteuning voor Windows Server 2003 met een jaar te verlengen. De ondersteuning voor Windows Server 2003 stopte officieel op 14 juli 2015.

De overheid betaalde in het afgelopen jaar ook al een bedrag van 1,7 miljoen euro voor het in de lucht houden van systemen met computers met Windows XP. Het Rijk moest ook meerkosten betalen voor verlening van de ondersteuning van Windows Server 2003. Dat jaarcontract is nu afgelopen, meldt AutomatiseringsGids.

Met het nieuwe jaarcontract voor onderhoud aan deze servers is een bedrag van 1.718.848 euro gemoeid. Om hoeveel machines het gaat, is niet bekend. Voor computers met Windows XP hoeft geen onderhoudscontract meer afgesloten te worden; alle machines die daar nog op draaien zijn volgens de overheid niet meer met een netwerk verbonden. Microsoft bracht Windows Server 2003, zoals de naam doet vermoeden, dertien jaar geleden uit.

De zogenaamde Windows-levenscyclus geeft aan hoe lang Microsoft de verschillende versies van een besturingsysteem ondersteunt:

Windows-10-ondersteuning-van-verschillende-windows-versies[1]

De ondersteuningsperiode voor Windows Server 2003 staat hier, waarbij aangegeven wordt dat de meeste versies na 14-07-2015 niet meer ondersteunt worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.