De Digitale Media van 15 augustus 2016

Ad-blockers-discover-a-technique-to-avoid-Facebook-ad-obstructive-escape[1]

Onderwerpen:

  • Gegevens duizenden Edenaren mogelijk op straat door lek gemeentesite
  • Chatbot die parkeerboetes aanvecht gaat ook daklozen helpen
  • Vink aan welke reclame Facebook mag tonen
  • Nieuws van Apple: iPhone 2017 van glas en MacBook Pro upgrade?

1 – Gegevens duizenden Edenaren mogelijk op straat door lek gemeentesite

Bron: NU – De persoonlijke gegevens van zo’n 3.700 gebruikers van de site van de gemeente Ede zijn toegankelijk geweest voor onbevoegden door een beveiligingslek.  

Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Ede tegenover NU.nl. Het gaat om een lek in een database die is gekoppeld aan een contactformulier, waar onder meer namen en e-mailadressen moesten worden ingevuld. Daardoor hadden kwaadwillenden toegang tot die informatie.

Hoewel de gemeente niet vroeg om andere gegevens, is het voorgekomen dat gebruikers bijvoorbeeld ook hun burgerservicenummer hebben ingevuld. In de database stonden gegevens opgeslagen vanaf januari 2015.

Een beveiligingsmedewerker van de gemeente kwam het lek op 8 juli op het spoor na een routinecheck. Daaruit bleek ook dat sommige pagina’s van de gemeentesite doorverwezen werd naar pagina’s over afslankpillen. Vervolgens is er een extern bureau ingeschakeld en is het lek verholpen.

De gemeente heeft alle slachtoffers van het lek middels een e-mail op de hoogte gesteld van het beveiligingslek. Ook waarschuwt de gemeente nu op de pagina van het contactformulier dat gebruikers nooit privacygevoelige gegevens moeten meesturen.

Andere gemeenten
Het is niet de eerste keer dat een site van een gemeente wordt gehackt. Eerder dit jaar lekten de gegevens van duizenden inwoners van Rotterdam en Oegstgeest nog door een fout van een ambtenaar.

Daarnaast trok ook de Autoriteit Persoonsgegevens dit jaar aan de bel. Volgens de privacywaakhond zijn Nederlandse gemeenten niet goed op de hoogte van de regels omtrent persoonlijke gegevens en privacy.

2 – Chatbot die parkeerboetes aanvecht gaat ook daklozen helpen

Bron: NU – DoNotPay, de chatbot die binnen twee jaar ruim 160.000 parkeerboetes succesvol heeft aangevochten, assisteert nu ook mensen bij het aanvechten van een huisuitzetting of het vinden van een noodwoning. 

 In New York City, about 7,000 parking tickets are given out every day, and last year, and the city issued a record-breaking $1.9 billion in traffic fines. But, DoNotPay aims to change this, already helping almost 10,000 people since March Read more: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3664413/The-Robot-parking-ticket-DoNotPay-created-student-won-160-000-disputes-London-New-York.html#ixzz4HLpii14q Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook
In New York City, about 7,000 parking tickets are given out every day, and last year, and the city issued a record-breaking $1.9 billion in traffic fines. But, DoNotPay aims to change this, already helping almost 10,000 people since March
Read more: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3664413/The-Robot-parking-ticket-DoNotPay-created-student-won-160-000-disputes-London-New-York.html#ixzz4HLpii14q
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

De chatbot, aangedreven door kunstmatige intelligentie, werd zo’n twee jaar geleden online gezet door de Londenaar Joshua Browder. De dienst werkt alleen in Groot-Brittannië en een aantal Amerikaanse steden.

De applicatie bepaalt met een aantal simpele vragen of het mogelijk is om de boete aan te vechten, waarna het de gebruiker door de procedure begeleidt. Later breidde Browder de applicatie uit, zodat die ook helpt bij het terugvragen van geld bij gemiste treinen en vluchten.

Sinds deze week helpt de chatbot van Browder ook Britten die te horen hebben gekregen dat zij hun huis uit moeten. Browder kwam op het idee nadat hem het nieuws bereikte dat het aantal huisuitzettingen een piek had bereikt in februari.

Noodwoning
“Ik voelde me zo slecht dat ik de kennis niet had om deze mensen zelf te helpen, vooral omdat ze dakloos werden gemaakt”, aldus de Brit tegenover deWashington Post.

De nieuwe functie in de chatbot werkt net als de andere functies. Er wordt een aantal vragen gesteld waarmee de situatie van de persoon kan worden geschetst. In veel gevallen kan het systeem met die informatie een brief opstellen waarmee de gebruiker zich kan inschrijven voor een noodwoning.

Browder kijkt ook of de functie kan worden uitgebreid buiten het Verenigd Koninkrijk. Dat is echter niet zo eenvoudig. “Dakloos zijn is een universeel probleem. Maar de redenen daarachter verschillen per plek.”

3 – Vink aan welke reclame Facebook mag tonen

Bron: Telegraaf – MENLO PARK – Facebook-gebruikers kunnen aangeven waarover ze geen advertenties willen zien. Het is beter mogelijk om de advertentievoorkeuren aan te passen in de instellingen. ”Als je geen reclame wilt zien over een onderwerp als reizen of katten, kun je zo’n onderwerp verwijderen”, aldus Facebook. Het wordt ook mogelijk om reclames van specifieke bedrijven of organisaties tegen te houden.

adblock-plus-facebook-ads[1]

”De verbeteringen moeten mensen meer controle geven over hoe hun gegevens bepalen welke advertenties ze zien”, meldde Facebook dinsdag.

12932ac8b50acd6d73096d6e5c05fb2b[1]

Facebook wil voorkomen dat mensen reclames zo beu zijn dat ze overstappen op ad blockers. Dat kan fnuikend zijn voor de reclame-inkomsten van het bedrijf.

eMarketer
http://www.emarketer.com/Chart/US-Ad-Blocking-Users-Penetration-by-Device-2014-2017/192987

4 – Nieuws van Apple: iPhone 2017 van glas en MacBook eindelijk geupgrade?

Bron: NU – De iPhone van Apple zal volgend jaar worden voorzien van een glazen behuizing. Assemblagebedrijf Foxconn werkt aan de technologie om dat mogelijk te maken.

2019-The-Black-Glass-iPhone-8-that-Everybody-Would-Crave-464975-6[1]

Dat meldt het Japanse zakenblad Nikkei Asian Review woensdag op basis van anonieme bronnen.

Apple-iPhone-8[1]

want-iphone-8-1[1]

http://asia.nikkei.com/Business/Companies/Foxconn-develops-glass-casing-as-iPhone-redesign-expected
http://asia.nikkei.com/Business/Companies/Foxconn-develops-glass-casing-as-iPhone-redesign-expected

Naar verwachting zal de eerstvolgende iPhone, die waarschijnlijk in september wordt gepresenteerd, er grotendeels hetzelfde uitzien als de iPhone 6S. De afgelopen vier jaar is de iPhone steeds voorzien van een behuizing van aluminium.

Volgens eerdere geruchten wordt in 2017 een iPhone gepresenteerd die veel grote veranderingen zal bevatten. Zo zou voor het eerst gebruik worden gemaakt van een OLED-scherm, dat een beter contrast biedt en bovendien energiezuiniger is.

Het afgelopen half jaar heeft Apple zijn smartphoneverkopen zien dalen, terwijl concurrent Samsung het dankzij het succes van de Galaxy S7 juist beter doet.

Onderzoeksbureau Kantar meldde woensdag wel dat de nieuwe iPhone SE de bestverkopende smartphone van het Verenigd Koninkrijk is geworden. De goedkopere iPhone doet het ook in de VS goed en zorgt ervoor dat het marktaandeel van Apple weer is gegroeid.

‘MacBook Pro met touch-bediening en vingerafdrukscanner op komst’

Apple werkt aan een nieuwe versie van zijn MacBook Pro, met een lang touchscreen boven het toetsenbord die snelkoppelingen zal vertonen. 

De knoppen op dat touchscreen zullen wisselen als de gebruiker van app wisselt. In iTunes worden bijvoorbeeld volumeknoppen getoond terwijl in een tekstverwerker knip- en plak-knoppen verschijnen.

27496376251_f2dbba3419_b[1]

Het nieuwe model wordt al sinds het begin van het jaar getest, zeggen anonieme bronnen tegen Bloomberg. Maar de nieuwe laptop zal vermoedelijk nog niet worden getoond bij de eerstvolgende persaankondiging van Apple, waar een nieuwe iPhone wordt verwacht.

Volgens de bronnen wordt de nieuwe laptop iets dunner dan de huidige MacBook Pro. Het ontwerp van die laptop is nu al vier jaar oud. Het trackpad zou iets groter worden en drukgevoelig zijn, net als in de MacBook van 12 inch. Verder krijgt de laptop mogelijk een vingerafdrukscanner. Die zou naast het touchscreen komen.

IMG_0429-1[1]

USB C
Volgens Bloomberg komt er ook een versie met een grafische chip van AMD. In de afgelopen jaren vertrouwde Apple in zijn MacBooks altijd op chips van Intel.

De MacBook Pro zou worden voorzien van USB C-technologie, al is onduidelijk hoeveel van zulke poorten aanwezig zullen zijn en of er ook nog andere standaarden worden gebruikt.

Via USB C kunnen technisch gezien allerlei soorten randapparatuur worden aangesloten, van opslagmedia tot muizen en beeldschermen. De MacBook van 12 inch is slechts voorzien van één USB C-poort en geen andere aansluitingsmogelijkheden.

Apple kreeg onlangs in verschillende media kritiek te verduren, omdat het bedrijf verschillende soorten Macs verkoopt die al lang niet zijn geüpdatet. Het bedrijf verlaagt de prijzen van zijn oudere computers doorgaans ook niet of nauwelijks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.