De Digitale Media van 22 augustus 2016

Twitter harassment

Onderwerpen:

  • Facebook komt met videochat app voor scholieren
  • NASA zet onderzoeksartikelen in een online archief
  • Slimme stopcontacten kwetsbaar voor vergaande hack
  • Twitter geeft alle gebruikers toegang tot kwaliteitsfilter

1 – Facebook komt met videochat app voor scholieren

Bron: Tweakers – Facebook heeft Lifestage aangekondigd, een nieuwe communicatie-app die vooral met video werkt en bedoeld is voor mensen tot en met 21 jaar. Gebruikers kunnen met een aantal vooraf opgenomen video’s hun gemoedstoestand uitdrukken en communiceren met schoolgenoten.

De applicatie is ontwikkeld onder leiding van Facebook-medewerker Michael Sayman, die in een post op het sociale netwerk de komst van Lifestage aankondigde. De videochat-app is vooralsnog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, waarbij schoolgemeenschappen toegang worden gegeven als genoeg leden zich opgeven; zo kunnen schoolgenoten met elkaar communiceren via Lifestage als er meer dan twintig profielen van diezelfde school zijn. Omdat Facebook zich richt op schoolgaande mensen is er een leeftijdslimiet van 21 jaar ingesteld, wat betekent dat profielen van oudere mensen niet zichtbaar zijn.

Gebruikers kunnen een profiel bouwen waarmee ze zichzelf met een video kunnen uitdrukken. Bijvoorbeeld door gemoedstoestanden op te nemen, zoals boos, verdrietig en blij. Ook kan er een video worden opgenomen die de gebruiker associeert met leuke dingen. Gebruikers kunnen deze video’s ook weer vervangen, als zij een betere opname hebben gemaakt. Facebook ziet deze reeks aan ‘emotie-video’s’ als een soort uitbreiding van de profielfoto.

Of Lifestage ook naar Nederlandse scholieren komt is nog onduidelijk. Waarschijnlijk wil Facebook in de Verenigde Staten eerst ervaring opdoen met de videochat-app, voordat het naar andere landen komt.

Lifestage

2 – NASA zet onderzoeksartikelen in een online archief

Bron: Tweakers – NASA heeft PubSpace in het leven geroepen, een online archief voor onderzoeksartikelen die door het ruimtevaartagentschap zijn geschreven of gefinancierd. Geïnteresseerden kunnen gratis toegang krijgen tot de artikelen die in het archief verschijnen.

Nasa logoInmiddels is PubSpace al operationeel en kan het archief worden doorzocht, zo heeft NASA laten weten. De website is beschikbaar via het National Institutes of Health, dezelfde organisatie die het wetenschapsportaal PubMed beheert; de belangrijkste zoekmachine voor wetenschappelijke artikelen in de biomedische wetenschappen. Het belangrijkste doel van PubSpace is om wetenschappelijk onderzoek beschikbaar te maken voor het publiek.

Doorgaans worden wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in tijdschriften die achter een betaalmuur zitten. In de laatste jaren is echter veel kritiek ontstaan op deze praktijk, vooral bij publiek gefinancierd onderzoek. De Amerikaanse overheid vereist tegenwoordig in veel gevallen dat dergelijk wetenschappelijk onderzoek gratis beschikbaar wordt gemaakt voor het publiek, iets waar NASA dus ook gehoor aan gaat geven; de organisatie verplicht het zijn medewerkers om artikelen binnen een jaar na publicatie op te nemen in de database. Datzelfde geldt voor onderzoek dat door NASA is gefinancierd. Vaak moet er een jaar gewacht worden omdat wetenschappelijke tijdschriften enige tijd exclusiviteit vereisen.

Ook in Europa wordt steeds meer nadruk gelegd op open access. Zo is de Nederlandse overheid voortrekker van een beleid om onderzoeksartikelen, voornamelijk van publiek gefinancierd onderzoek, gratis toegankelijk te maken. Daarvoor is in de afgelopen tijd onderhandeld met grote uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften.

Bron: NOG – Uitgeverij Reed Elsevier en de universiteitenvereniging VSNU zijn tot een akkoord gekomen over het zogeheten open access publiceren. Hierdoor zullen meer wetenschappelijke artikelen vanaf komend jaar gratis beschikbaar zijn. De partijen waren al twee jaar hierover aan het onderhandelen. Dat meldt NOS.

De partijen hebben in een gezamenlijke verklaring laten weten dat het streven is 30 procent van de Elsevier-artikelen van Nederlandse wetenschappers in 2018 vrij toegankelijk zal zijn zonder dat de universiteiten daarvoor moeten bijbetalen. De komende drie jaar wordt hier trapsgewijs naartoe gewerkt.

Nu verdient Elsevier, net als veel andere wetenschappelijke uitgevers, veel geld aan lezers die betalen voor toegang tot artikelen. Ook betalen universiteiten veel geld voor pakketten abonnementen om toegang te krijgen tot de publicaties. De universiteiten zeggen dit model niet eerlijk te vinden. “Het model waarin universiteiten betalen voor abonnementen, is heel winstgevend voor uitgevers. Maar dat wetenschappelijk onderzoek dat met publiek geld is betaald achter een betaalmuur komt, is onjuist”, aldus VSNU-woordvoerder Bastiaan Verweij. De VSNU stelde de overstap naar open access bij Elsevier als een eis bij de onderhandelingen met de uitgever over een nieuw bulkcontract voor de universiteitsbibliotheken.

3 – Slimme stopcontacten kwetsbaar voor vergaande hack

Bron: NU – Een lek in slimme stopcontacten zorgt ervoor dat kwaadwillenden toegang kunnen krijgen tot de wifi van gebruikers en zelfs brand kunnen veroorzaken.

Het lek werd ontdekt door beveiligingsbedrijf Bitdefender, dat uit veiligheidsoverwegingen achterwege laat om welke slimme stopcontacten het precies gaat.
IOT

De slimme stopcontacten worden door gebruikers tussen een normaal stopcontact en een apparaat gezet, en met een app bestuurd en ingesteld. Zo kunnen gebruikers het ingeplugde apparaat via internet inschakelen, of via een schema.

Door een lek in de software van de stopcontacten is het mogelijk om via internet malware op de apparaatjes te installeren. Tot nu toe moesten hackers bij het kraken van zogenoemde Internet of Things-apparaten vaak zelf in de buurt zijn.

Botnet van stopcontacten

Dat maakt de kwetsbaarheid in potentie gevaarlijk. De stopcontacten hebben standaard namelijk een zwak wachtwoord, en versturen wifi-logingegevens onversleuteld.

Weet een kwaadwillende toegang te krijgen tot een stopcontact is toegang tot e-mailaccounts mogelijk, zolang gebruikers geen tweestaps-verificatie hebben ingesteld.

Een ingewikkeldere hack maakt het zelfs mogelijk om aanvallen op andere apparaten binnen hetzelfde netwerk uit te voeren. Zo zou een hacker via een slim stopcontact zelfs ongemerkt de controle over alla apparaten binnen hetzelfde wifi-netwerk kunnen overnemen. Dan ontstaat een zogenoemd botnet; een netwerk van computers waarmee bijvoorbeeld DDoS-aanvallen uitgevoerd kunnen worden.

Bitdefender zegt dat de bijbehorende app, beschikbaar voor zowel Android als iOS, op Android alleen meer dan 10.000 keer is gedownload. De fabrikant van de stopcontacten is op de hoogte gesteld, en zegt het lek in het derde kwartaal van dit jaar te repareren.

Bron: Computable – Er schort veel aan de beveiliging van apparatuur die wordt gerekend tot het ‘internet of things’ (IoT). Van zeven op de tien onderzochte apparaten kan een aanvaller de account-informatie stelen. Het kraken van wachtwoorden blijkt vaak een fluitje van een cent en er wordt zelden encryptie gebruikt. Dat blijkt uit een steekproef van beveiligingsleverancier en dochterbedrijf van HP, Fortify on Demand.

De onderzoekers selecteerden tien ‘slimme’ IoT-devices die momenteel op de markt zijn en die zich op een of andere manier via internettoepassingen laten bedienen: een tv, webcam, thermostaat, stopcontact, tuinsproeier, hub, deurslot, inbraakalarm, weegschaal en garagedeur. Bijna allemaal zijn ze op de een of andere manier verbonden met een cloud-omgeving of app waarmee persoonlijke informatie wordt vastgelegd, opgeslagen of doorgegeven.

Bij zeven op de tien devices kan een aanvaller die account-informatie bemachtigen, stelt de studie. Zeven op de tien onderzochte toestellen gebruiken daarnaast géén encryptie voor het doorsturen van data en bij acht op de tien toestellen kunnen moeiteloos onveilige (te korte, eenvoudig te raden) wachtwoorden gebruikt worden. Vaak konden wachtwoorden te gemakkelijk gereset worden, waardoor een hacker de controle over een toestel kan overnemen.

 4 – Twitter geeft alle gebruikers toegang tot kwaliteitsfilter

Bron: NU – Twitter geeft al zijn gebruikers toegang tot zijn kwaliteitsfilter, een functie die eerder alleen voor geverifieerde gebruikers was weggelegd.

Het kwaliteitsfilter is een functie die ervoor zorgt dat onder meer kwetsende tweets en spam automatisch uit de tijdlijn en notificaties van Twitter-gebruikers verdwijnen. De functie is niet nieuw, maar was tot nu toe gereserveerd voor geverifieerde gebruikers, op Twitter te herkennen aan een blauw vinkje.

Daarnaast kunnen Twitter-gebruikers er nu ook voor kiezen om alleen notificaties te krijgen van accounts die zij volgen, meldt Twitter donderdag.

Hinderlijke accounts

Beide nieuwe functies worden de komende dagen voor alle Twitter-gebruikers uitgerold. Twitter krijgt al jaren kritiek op zijn passieve beleid rond spam en beledigende tweets.

Zo verlieten tal van beroemdheden het sociale netwerk al, nadat zij door veelal anonieme gebruikers geschoffeerd werden. Zo keerde Ghostbusters-actrice Leslie Jones het medium de rug toe nadat ze slachtoffer werd van racisme. Tot nu toe was rapporteren het enige dat gebruikers in zulke gevallen konden doen.

Twitter meldt donderdag ook dat het sinds februari 235.000 extremistische accounts heeft verbannen. In totaal zijn er sinds juni 2015 360.000 extremistische accounts van Twitter verwijderd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.