De Digitale Media van 19 september 2016

cellspot1-featured1

Onderwerpen:

 • Twitter aangeklaagd om misleiden van investeerders
 • Nieuwsorganisaties klagen FBI aan voor informatie iPhone-hack
 • Nederlanders doen zelden aangifte van cybercriminaliteit
 • T-Mobile gaat thuisinternet via 4G aanbieden

Ad 1 – Twitter aangeklaagd om misleiden van investeerders

Bron: NU – Een Twitter-investeerder klaagt het sociale netwerk aan, omdat investeerders door de voormalig CEO en huidige CFO zouden zijn misleid. 

Volgens de aanklacht hebben voormalig CEO Dick Costolo en CFO Anthony Noto “niet kloppende en misleidende uitspraken” gemaakt, waardoor het aandeel van Twitter zonder echte aanleiding groeide.

In het vierde kwartaal van 2014 groeide het aantal Twitter-gebruikers met vier miljoen. Dat was lager dan verwacht. De Twitter-topmannen zeiden echter dat ze een grotere groei in gebruikers verwachtten.

Toen de cijfers van het tweede kwartaal van 2015 verschenen, werden de beloofde cijfers niet behaald en zakte het aandeel nog verder. Sindsdien is de aandeelprijs met 60 procent gezakt.

Volgens de aanklager is dit misleiding en moet Twitter hiervoor boeten. Het is onduidelijk wat hij precies wil ontvangen, of hoeveel aandelen de investeerder heeft.

Op mijn vraag aan Marc de Vries wat hij vond van berichtgeving in de media over een sterke terugval in het aantal twitter gebruikers, antwoordde hij eind juli het volgende:

“Volgens mij zie je op macro nivo een verschuiving van activiteit op sociale platformen waardoor het gedrag van mensen verandert. Social media gaat minder over het delen van persoonlijke zaken maar meer over het op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt. Als je dit combineert met het steeds visueler wordend (lees: video) gebruik van de media en de daardoor groeiende tijdsbesteding om al deze video’s te kijken, dan zie je dat het ook meer en meer over consumeren gaat dan over het zelf actief posten van content.

Kijkend naar Twitter dan zien we:

·         Een groei in gebruik en engagement. Zie onze shareholder letter eerder deze week: “We saw continued increases in engagement, and sequential growth in both monthly active and daily active usage.” (Engagement wordt gemeten door het aantal Tweets, Retweets, replies, and likes)

·         40% van alle maandelijkse gebruikers plaatst actief zelf content – 60% consumeert enkel. En dat is prima. Je hoeft niet te Tweeten om de waarde uit Twitter te halen gelet op het huidige aanbod van relevante content.

·         Onze nieuwe positionering van een social network naar een nieuwsplatform (It’s what’s happening). Als er ergens in de wereld iets gebeurt, dan zie je dat op het zelfde moment op Twitter. In de app stores staan we nu prominent in de nieuws-categorie vermeld. De integratie van Periscope biedt ook live content direct in de timeline van gebruikers.

·         Een grote focus op het bieden van de perfecte video-ervaring. In combinatie met het goede huwelijk tussen Twitter & TV bieden we steeds meer live streaming video content in een sociale context. We hebben afgelopen maanden deals gesloten met bv de NHL en Wimbledon, maar we hebben deze week ook de Democratische Conventie uitgezonden via Twitter.

Kortom, het gaat prima met ons, met uitzondering van het onvoldoende kunnen voldoen aan de verwachtingen van de beurs en de behoefte van journalisten om smeuïge artikelen over ons te schrijven 😉

Wellicht kun je hier iets mee,

Groet en een fijn weekend,

Marc”

Ad 2 – Nieuwsorganisaties klagen FBI aan voor informatie iPhone-hack

Bron: NU – De Associated Press, Vice Media en Gannett klagen samen de FBI aan. Met de rechtszaak willen ze informatie over de San Bernardino-hack bemachtigen.

In de aanklacht stellen de nieuwsorganisaties dat de FBI de gebruikte hacktechniek niet geheim mag houden. Daarbij wordt verwezen naar de Amerikaanse Freedom of Information Act.

De FBI hackte eerder dit jaar de iPhone van een dode terrorist. Daarvoor wilde de instantie eerst met Apple ‘samenwerken’, maar dit bedrijf weigerde in verband met privacyzorgen.

Later vond de FBI alsnog een manier om de iPhone te hacken, maar de gebruikte methode werd niet openbaar gemaakt. Volgens geruchten was hiervoor samengewerkt met het Israëlische beveiligingsbedrijf Cellebrite.

FBI-directeur James Comey suggereerde eerder dat er meer dan 1 miljoen dollar was betaald voor de iPhone-hack.

Een beveiligingsonderzoeker demonstreerde onlangs een goedkopere hackmethode, die de FBI weigerde te gebruiken.

 Ad 3 – Nederlanders doen zelden aangifte van cybercriminaliteit

Bron: NU – Nederlanders melden cybercriminaliteit zelden bij de politie. Van delicten als cyberpesten en hacken wordt nauwelijks aangifte gedaan, blijkt uit een nieuw rapport.

Slachtoffers van cyberpesterij of hacks doen in minder dan 10 procent van de gevallen aangifte hiervan, blijkt uit een nieuw onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), dat donderdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Uit het rapport blijkt dat ook slachtoffers van seksuele mishandeling in minder dan 10 procent van de gevallen overgaan tot aangifte. Identiteits- en koopfraude worden vaker gemeld, maar ook van die misdaden wordt in minder dan één op de vijf gevallen aangifte gedaan.

Van inbraken en diefstallen worden door de meeste mensen wel aangifte gedaan, blijkt uit het rapport.

Meldpunten

Volgens het WODC is het opvallend dat cybercrime zo weinig wordt gemeld, omdat uit slachtofferenquêtes blijkt dat internetmisdaden juist steeds vaker voorkomen. “De aangifte- en meldingsbereidheid lijkt dus sterk vergroot te kunnen worden door slachtoffers van deze delicten te stimuleren om zich vaker te melden bij de politie”, aldus de auteurs van het rapport.

In een reactie aan de Tweede Kamer schrijft minister Ard van der Steur dat organisaties als het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) en het Meldpunt Kinderporno ervoor moeten zorgen dat cybercrime vaker wordt gemeld.

Eerder dit jaar stelde het LMIO echter dat het aantal meldingen van oplichting via internet juist daalt. Een woordvoerder van de Fraudehelpdesk zei toen dat mensen minder geneigd zijn om oplichting te melden “omdat er vaak niks met individuele gevallen wordt gedaan“.

Langzaam

In een kritisch rapport over de politie stond eerder dit jaar nog dat de afhandeling van cybercrime en fraude “ontoereikend” is. “Veel slachtoffers worden hier niet geholpen en de aangiftebereidheid neemt af”, signaleerden de auteurs van dat rapport al.

Volgens het eerdere onderzoek wordt cybercrime te langzaam behandeld, waardoor essentieel bewijs vaak al is verdwenen als een misdaad aan bod komt bij de politie. Met name bedrijven zouden daardoor worden ontmoedigd om aangifte te doen.

4 – T-Mobile gaat thuisinternet via 4G aanbieden

Bron: NU – Telecomprovider T-Mobile gaat midden oktober een nieuw abonnement introduceren, waarmee klanten thuis via 4G internetten. 

Dat maakt het bedrijf bekend op zijn website. Klanten krijgen een speciale router, die via 4G met het internet verbindt.

John Legere, CEO T-Mobile US with the Personal Cellspot
John Legere, CEO T-Mobile US with the Personal Cellspot

De 4G-router biedt een internetsnelheid van maximaal 150 Mbit per seconde. Nieuwe klanten mogen het abonnement de eerste maand gratis uitproberen.

Het abonnement heeft een datalimiet. Volgens Tweakers werd er bij een recente test 29 euro per maand gevraagd voor 25GB, of 89 euro per maand voor 200GB. Klanten mogen tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends zonder datalimiet internetten.

Abonnees mogen hun databundel en maandelijkse tarief iedere maand aanpassen. Daarnaast wordt het mogelijk data bij te kopen in een maand.

Wat je in ieder geval kan verwachten van 4G voor Thuis:

 • Overal in Nederland snel internet via ons best geteste netwerk, ook in lastig bereikbare gebieden
 • ’s Nachts onbeperkt internet tussen 0.00 en 6.00 uur
 • Internetsnelheden tot 150 Mbit/s
 • Je kunt 4G voor Thuis de eerste maand uitproberen. Werkt het niet (meer) voor jou? Dan kun je maandelijks opzeggen
 • Je bepaalt zelf hoeveel internet je nodig hebt per maand. Maandelijks aan te passen naar boven en naar beneden, of pauzeer hem als je even rust wilt
  Als je door je vaste maandelijkse internetbundel heen bent, kun je deze makkelijk aanvullen met de GB-aanvuller.

Heb jij ook interesse voor 4G voor Thuis? Laat dan hier je gegevens achter. Midden oktober nemen we contact met jou op en krijg jij als eerste de mogelijkheid om een abonnement op 4G voor Thuis af te sluiten. Check vooraf wel altijd de dekkingsgraad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.