De Digitale Media van 17 oktober 2017

google-pixel-uitg1

Onderwerpen:

 • Diverse Google diensten ter grave gedragen
 • Ruim 6000 webshops geinfecteerd met malware – ruim 100 in NL
 • Vernieuwde Apple watch blijft overbodige luxe & Google watch 2017?
 • Ruim 11.000 kinderen verbreken wereldrecord programmeren

1 – Diverse Google diensten ter grave gedragen

Bron: CIO – Google heeft veel nieuwe dingen uitgerold dit jaar, zoals de Android-smartphone Pixel tot zijn VR-platform Daydream en Facetime-concurrent Duo. Maar zoals altijd maakt Google eerst plaats voor die nieuwe zaken door oudere diensten en producten naar het hiernamaals te verwijzen. Hier een overzicht van die producten, diensten en andere zaken die Google in 2016 naar zijn privé-kerkhof heeft begeleid.

RIP #1 – Google Hangouts on Air – De opkomst van YouTube Live voor het streamen van video’s (eveneens van Google) betekende per 12 september het einde voor Google Hangouts on Air, dat aan Google+ hing. Met Periscope, Facebook Live en andere live-streamingdiensten, wordt het druk in die markt en probeert Google de concurrentie aan te gaan door een oude en niet zo’n succesvolle dienst in te ruilen voor een logischer platform.

RIP #2 – Google Nexus line – Google heeft wel gezegd dat het niet geheel stopt met Nexus, maar de sterke positie van smartphones en tablets met Chrome OS en Android luiden toch wel het einde in voor de Nexus-lijn, die voor het eerst in de markt kwam in 2010 en gemaakt werd door partners als HTC en Samsung. Net zoals met de Nexus-lijn zal Google voorzichtig moeten navigeren als het het Pixel-merk wil versterken zonder te veel leden van het Android-ecosysteem voor het hoofd te stoten.

RIP #3 – Google Picasa – Het begin van het einde voor Picasa, de fotodeeldienst die Google in 2004 kocht van Lifescape, werd al ingeluid in 2015, toen Google Photos werd losgekoppeld van Google+. Picasa is sterk webbased en gericht op desktopgebruik, terwijl Google Photo een clouddienst is. Picasa is een afgeleide van de naam van Pablo Picasso.

RIP #4 – Project Ara – Het intrigerende modulaire smartphoneproject Ara liet mensen hun eigen telefoon samenstellen door gebruik te maken van gewone open hardwarecomponenten als processoren, beeldschermen en camera’s. Je kan door simpele vervanging van onderdelen de telefoon makkelijker upgraden dan bij de meeste telefoons van tegenwoordig. Google is niet in detail gegaan over de teloorgang van het project, dat bekend werd in 2013 bij zijn aankoop van Motorola, maar heeft wel bevestigd dat het ermee is gestopt.

googles-modular-smartphone-project-ara-is-dead-696x3921

RIP #5 – Chrome-apps op Mac, Windows, Linux – Deze sterven een langzame dood. Google introduceerde in 2013 speciale apps die binnen de Chrome-browser draaien, maar het bedrijf zegt ze per 2018 te schrappen voor Windows, Mac en Linux. Die waarschuwing van Google geeft ontwikkelaars de kans om hun apps uit de Chrome-omgeving te halen. Google zegt dat deze actie de Chrome-browser versimpelt. Een andere schoonmaakoperatie: het bannen van Adobe Flash uit Chrome en naar HTML5 overstappen voor video.

RIP #6 – My Tracks – Google begon 2016 met de aankondiging dat het de activiteitenvolgapp My Tracks vanaf 30 april inactief zou zijn. Geen grote verrassing als je nagaat dat het bedrijf nu de dienst Google Fit heeft. Google My Tracks kwam in 2009 uit als een GPS-trackingapp toen er nog weinig activiteitenloggers op de markt waren.

RIP #7 – Google Compare – Google draaide op 23 maart de nek om van Compare, zijn winkelsite waarop je kredietpercentages kon vergelijken voor creditcards, hypotheken en verzekeringen. De dienst startte in de VS in 2015 maar werd nooit het succes waarop werd gehoopt. Daarentegen stak Google meer geld in zijn AdWords.

RIP #8 – Panoramio – Panoramio is een lokatiegebaseerde fotodeeltool die Google al in 2007 kocht, maar gaat nu per 4 november met pensioen. Google zegt zich te willen richten op “het verbeteren van het fotodelen direct binnen Google Maps aan de hand van jullie feedback”.

2 – Ruim 6.000 webshops besmet met malware

Bron: AG – Er staat kwaadaardige malware op zo’n 6000 webwinkels, blijkt uit onderzoek van ontwikkelaar Willem de Groot. Hij onderzocht een groot aantal webshops en zag dat de code van de pagina’s was verrijkt met illegale routines, daar alleen maar neergezet om gegevens van klanten te stelen.

De cyberdieven hebben de code in de websites weten te smokkelen, waar eigenlijk niemand het kan zien. Ook de eigenaren van de webwinkels niet. Alleen als je er speciaal naar zoekt, dan vind je de malware. De Groot: “De malware heeft een bepaald profiel, noem het een vingerafdruk en daarop kun je met detectiesoftware gaan zoeken. Inmiddels zijn 5925 webwinkels gevonden die de code hebben staan.” Dit meldt de BBC op zijn website.

De Groot, oprichter van winkelhostingsite byte.nl uit Amsterdam, heeft zijn bevindingen opgeschreven in een blog. De gestolen gegevens werden door de malware doorgestuurd naar derden, waarvan sommigen aantoonbaar uit Rusland komen.

STIEKEM NAAR BINNEN SLUIPEN
De hackers maken gebruik van lekken in webshop-software om binnen te dringen, waarna ze hun code achterlaten. Die code doet in feite niets, totdat iemand zijn credit-cardgegevens invult. Die data wordt direct opgeslagen en doorgestuurd naar een server elders. Op het dark web worden die kaartgegevens verkocht voor zo’n 30 dollar per kaart.

De Groot kwam op het idee om een zoektocht op internet te starten nadat zijn eigen credit-card op een of andere wijze was gekopieerd. Dat was in de lente van 2015 en sinds die tijd is het aantal besmette webwinkels aanzienlijk gegroeid. Een lijst van de getroffen websites is inmiddels van internet afgehaald (correctie redactie DDM: die staat er weer!)

Lijst van getroffen shops is hier te vinden. HIervan zijn 114 shops met een .nl domein.

Een paar manieren om te bepalen of een site veilig is om te bezoeken/betalen:

 • Is je eigen computer vrij van malware of virussen?
 • Houdt de website zich aan de algemene regels voor koop op afstand?
 • Check of de site is aangesloten bij een keurmerk, zoals ThuisWinkel Waarborg of Webshop Keurmerk.
 • Toont het bedrijf d.m.v. een erkend security-seal aan, dat de site voortdurend gescanned wordt op beveiligingslekken en veilig is?
 • Is de betaalpagina beveiligd met SSL, herkenbaar aan https:// voor de URL? Staat er een Trusted Site Seal op de website?
 • Zoek naar ervaringen van andere consumenten.
 • Kies bij voorkeur voor Paypal (met betaalbescherming) of bijv. Afterpay. Met iDeal kun je veilig betalen, maar je weet niet altijd of je ook geleverd krijgt. Zelfde geldt voor een creditcard, maar ook daar geldt een koopbescherming.
 • Druk de betaalpagina af, zodat je kunt bewijzen wat je hebt betaald.
 • Kijk of de webwinkel alle wettelijk verplichte bedrijfsgegevens op de site heeft staan – niet, blijf er liever weg.
 • Controleer de retourprocedure: houdt het bedrijf zich aan de wet?

3 – Vernieuwde Apple Watch blijft overbodige luxe en Google mogelijk in 2017 met eigen smartwatch

Bron: NU – De Apple Watch is inmiddels bijna anderhalf jaar verkrijgbaar, maar het horloge is – net als alle andere smartwatches – nog niet echt een succes te noemen. De tweede versie is verbeterd, maar de gadget is nog altijd geen must-have.

Toen de eerste Apple Watch verscheen, had Apple een hele reeks redenen paraat om het bestaan van het horloge te verantwoorden: we zouden er apps op draaien, notificaties op bekijken, en onze bewegingen mee meten.

Bij de aankondiging van de tweede Apple Watch werden die eerste twee punten nauwelijks meer genoemd. De Watch Series 2 is vooral gericht op fitnessfanaten die hun activiteiten willen bijhouden, of dat nou in de sportschool, op de fiets of in het zwembad is.

Om dat allemaal mogelijk te maken heeft de Apple Watch nu een eigen GPS-chip, waarmee activiteiten kunnen worden bijgehouden zonder dat een iPhone hoeft te worden meegenomen. Ook is het horloge nu volledig waterdicht, zodat hij om de pols kan blijven zitten tijdens het zwemmen (of douchen).

Lees verder op NU.nl de review.

—-

Bron: Tweakers – Google brengt in het eerste kwartaal van 2017 twee smartwatches uit die draaien op Android Wear 2.0. Dat beweert Evan Blass, bekend van zijn Twitter-account @evleaks. In juli verschenen er al renders die mogelijk het ontwerp van de twee horloges tonen.

Google Watch 2017

Blass toont op zijn Twitter-account naast de periode waarin de smartwatches verwacht worden en welke versie van het besturingssysteem ze gebruiken geen nieuwe details. Wel plaatst hij bij zijn tweet de afbeelding die eerder verscheen. Evan Blass staat bekend om het publiceren van informatie over smartphones en bijbehorende accessoires, voordat deze officieel bekendgemaakt zijn.

Leuk in deze context is de mogelijk toevoeging van Soli, een op radar gebaseerde interface, die het mogelijk maakt met handgebaren een smartwatch te bedienen:

Volgens eerdere geruchten krijgen de ronde horloges integratie met Google Assistent. Nu Google de Pixel-smartphones heeft geïntroduceerd met diezelfde assistent, lijkt dat een zekerheid. De horloges zouden bekendstaan onder de codenamen Angelfish en Swordfish, eerstgenoemde is een groter model, dat waarschijnlijk een hartslagmeter heeft. Vermoedelijk krijgt het kleinere horloge die feature niet.

Soli in detail:

4 – Ruim 11.000 kinderen verbreken wereldrecord programmeren

Bron: Tweakers – De organisatie CodeUur heeft bekendgemaakt dat 11.368 Nederlandse kinderen het wereldrecord programmeren op de basisschool hebben verbroken. Dat stond tot nu toe op naam van 9782 Australische leerlingen.

Codeuur – Onze missie is groter dan het geven van een CodeUur. Om scholen structureel te kunnen laten programmeren kunnen bedrijven voor 500 euro een klas adopteren! Op die manier draagt jouw bedrijf een steentje bij aan het ontwikkelen van nieuw talent. Wil je een school adopteren, prive of zakelijk? Meldt je dan aan via: adoptie@codeuur.nl.

CodeUur laat weten dat kinderen uit groepen zeven en acht meededen onder begeleiding van enkele honderden gastdocenten. In totaal waren ze een uur lang aan het programmeren. Dat deden de leerlingen aan de hand van lesmateriaal, waarin opdrachten zijn opgenomen voor de programmeertaal Scratch. Dat is een visuele taal, aan de hand waarvan de kinderen bijvoorbeeld interactieve verhalen kunnen creëren. Scratch is ontwikkeld door het Amerikaanse MIT Media Lab en werkt in plaats van tekst met sprites.

Het bijzondere aan deze programmeertaal is dat het werkt met blokjes i.p.v. tekst. Dat beperkt syntaxfouten door de onderdelen van een programma als legosteentjes in elkaar te laten passen. Als de blokjes passen is het programma syntactisch in orde en kan het worden uitgevoerd. Programmeerfouten blijven vanzelfsprekend mogelijk.

De naam scratch komt uit de muziek van de DJ-techniek scratchen.

De leerlingen gingen met de taal aan de slag met een opdracht om een olifant te redden. Om dat voor elkaar te krijgen moesten zij bijvoorbeeld eerst een drone een stroper laten opsporen. De recordpoging was het begin van de Europese CodeWeek. Dit project is gericht op het bevorderen van programmeren door kinderen en geeft aanbevelingen op welke manier dat op school of daarbuiten kan plaatsvinden. Oud-Eurocommisaris Neelie Kroes nam in 2013 het initiatief voor CodeWeek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.