De Digitale Media van 31 oktober 2016

snapchat-down1

Onderwerpen:

  • Driekwart internetgebruik in 2017 is mobiel
  • Tesla toont nieuwe zonnepaneeldakpan
  • Wat staat er eigenlijk in de nieuwe aftapwet
  • Facebook werkt opnieuw aan snapchat concurrent

1 – Driekwart internetgebruik in 2017 is mobiel

Bron: NU – In 2017 zullen mobiele apparaten voor 75 procent verantwoordelijk zijn voor het volledige internetverkeer.

Dat voorspelt mediabedrijf Zenith in zijn jaarlijkse rapport over de toekomst van de advertentiemarkt. Het bedrijf is onderdeel van het Franse Publicis Groupe SA, het op twee na grootste reclame-adviesbedrijf ter wereld.

“Mobile devices are already the primary means of accessing the internet across the world,” said Jonathan Barnard, Head of Forecasting at Zenith. “Countries in Western Europe, Asia and North America are leading the transition, but mobile technology is spreading rapidly everywhere. Next year mobile devices will become the main vehicle for internet advertising as well.”

Zenith maakt zo’n rapport over de verdeling van het internetgebruik al een aantal jaar, en voorspelde voor 2016 een mobiel aandeel van 71 procent. Dat is volgens het bedrijf uiteindelijk uitgekomen op 68 procent.

Overigens volgens een andere bron: “According to StatCounter, 37% of website visits in 2015 were generated by mobile web browsers.”

Multichannel - ComScore/GWI
Multichannel – ComScore/GWI

In 2012 waren mobiele apparaten als smartphones en tablets nog maar verantwoordelijk voor 40 procent van het internetverkeer. Zenith verwacht dat het aandeel alleen maar blijft groeien, naar 79 procent in 2018.

Mobiele advertenties
Het mediabedrijf verwacht dat er in 2017 voor het eerst meer online advertenties via mobiele apparaten zullen worden bekeken dan via desktopsites. Dit jaar zijn mobiele advertenties nog goed voor 44 procent, in 2017 verwacht Zenith een groei naar 52 procent.

In 2018 zouden mobiele reclames vervolgens doorgroeien naar 60 procent van alle advertenties op internet. Volgens Zenith gaat over twee jaar 134 miljard dollar om in mobiele advertenties, meer dan voor reclames in kranten, tijdschriften, bioscopen en reclameborden bij elkaar.

Spanje en China
Dit jaar lag het mobiele internetgebruik in Spanje het hoogst. Daar waren mobiele apparaten goed voor 85 procent van al het internetgebruik.

Hongkong komt met 79 procent op de tweede plaats, gevolgd door China met 76 procent en de VS met 74 procent. In 2018 wordt verwacht dat Hongkong met 89 procent het meest mobiele internetland is.

Paar leuke feitjes over mobiel gebruik door Device Atlas. En van SmartInsights: ComScore en GWI.

Statista geeft een beeld van de totale hoeveelheid data per maand:

Amount of data per month - source Statista.com
Amount of data per month – source Statista.com

1 Exabyte = 1000 Petabyte = 1 miljoen Terabyte = 1 miljard Gigabyte.

1 Terabyte is ongeveer gelijk aan 300 uur van HDTV video, of 1000 kopieën van de Encyclopedia Britannica. In 10 Terabytes past de gehele collectie van de Library of Congress.

5 Exabytes wordt wel eens vergeleken met een hoeveelheid van alle woorden die ooit door de tijd heen door mensen zijn uitgesproken.

2 – Tesla toon zonnepaneeldakpannen

Bron: NUTesla komt met dakpannen voor huizen die volledig uit zonnepanelen bestaan.

 Tesla-CEO Elon Musk heeft dat zaterdag aangekondigd. De panelen bestaan grotendeels uit kwartsglas, maar zien er niet uit als zonnepanelen. Ze zien eruit als normale dakpannen en zijn een stuk steviger. Volgens Musk kunnen de dakpannen “langer mee dan het huis zelf” en zijn ze bestendig tegen zware weersomstandigheden.

Musk toonde huizen die zonnepaneeldakpannen op hun dak hadden en binnen een Tesla-huisbatterij en op die manier in hun energiebehoefte voorzien.

Efficiëntie
De huidige versie van Tesla’s zonnepaneeldakpannen zijn nagenoeg even effectief (95%) in het omzetten van zonlicht in elektriciteit als traditionele zonnepanelen.

Maar Musk zei tijdens de presentatie dat het bedrijf bezig is met een manier om de panelen efficiënter te maken dan traditionele zonnepanelen, onder meer door licht te ‘vangen’ in de panelen en op die manier energieverlies te beperken.

tesla-3-part-solution

SolarCity
De aankondiging komt aan de vooravond van een belangrijke aandeelhoudersvergadering van Tesla. Daar moeten de aandeelhouders beslissen over de voorgenomen overname van zonnepanelenfabrikant SolarCity, een ander bedrijf van Musk.

Tesla hoopt vanaf komende zomer in de Verenigde Staten te beginnen met het installeren van de eerste zonnepaneeldaken. Musk kon nog geen precieze prijzen prijsgeven, maar zei wel dat Tesla’s zonnepaneeldakpannen even duur of goedkoper zijn dan traditionele dakpannen met traditionele zonnepanelen erop.

De zonnepaneeldaken passen in de missie van Musk zijn bedrijven – onder meer ruimtevaartbedrijf SpaceX en elektrischeautofabrikant Tesla – om de mensheid minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen.

3 – Wat staat er eigenlijk in de nieuwe aftapwet?

Bron: NU – Het kabinet wil de inlichtingendiensten de bevoegdheid geven om meer soorten gegevens grootschalig te onderscheppen. Maar hoe zit het precies met dat controversiële voorstel? 

De huidige Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) stamt uit 1987 en werd in 2002 voor het laatst vernieuwd. In de wet is geregeld wat de Nederlandse geheime diensten, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), wel en niet mogen en wie daar toezicht op houdt.

De aanzet voor een nieuwe Wiv werd in 2013 gegeven. De door het kabinet aangestelde commissie-Dessens besloot toen dat de tijd rijp was voor de AIVD en de MIVD om nieuwe bevoegdheden te krijgen, om in te spelen op nieuwe dreigingen van terroristen en andere staatsvijanden.

Uiteindelijk werd de wet in april van dit jaar door ministers Hennis (Defensie) en Plasterk (Binnenlandse Zaken) gepresenteerd en eind oktober naar de Tweede Kamer gestuurd.

Wat is er nieuw?
De belangrijkste nieuwigheid is dat de AIVD en de MIVD voortaan niet alleen ongericht satellietverkeer mogen aftappen, maar ook verkeer dat via kabels verstuurd wordt. Daar valt bijna al het internetverkeer onder, zelfs verkeer van en naar mobiele apparaten. Die gelden als kabelgebonden omdat het verkeer vanaf de zendmast via glasvezelkabels loopt.

Het zou onder het nieuwe voorstel bijvoorbeeld mogelijk worden om alle communicatie tussen Nederland en een ander land af te tappen, of om lokaal al het verkeer via een bepaalde app op te vangen. Ook moet communicatie in bijvoorbeeld bepaalde games of de privéberichtenfuncties van diverse sociale media afgetapt kunnen worden.

Die verandering wil het kabinet doorvoeren op aandringen van de inlichtingendiensten, omdat tegenwoordig bijna al het internetverkeer via kabels verloopt. Door het aftappen van kabelgebonden verkeer, hopen zij meer grip te krijgen op de communicatie tussen onder meer terroristen.

Ook zijn er passages in de wet opgenomen die regelen hoe de informatieuitwisseling met buitenlandse inlichtingendiensten eruit moet gaan zien. Zo wordt het mogelijk dat bijvoorbeeld de AIVD een dataset deelt met een buitenlandse dienst zonder dat die dataset eerst door de AIVD zelf is geanalyseerd.

Commissie
Om te voorkomen dat de inlichtingendiensten op grote schaal onschuldige burgers gaan aftappen, moet een speciale commissie in het leven geroepen worden. Die Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) bestaat uit minimaal drie personen, waaronder twee rechters en bijvoorbeeld een cybersecurityspecialist.

Voordat een inlichtingendienst een sleepnet uitzet, moet de TIB bepalen of dat door de beugel kan. Ook voor individuele telefoontaps en het hacken van computers moet de commissie toestemming geven. Beperkingen van het sleepnet moeten vooral van de TIB komen.

Ook wordt de rol van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), die nu al achteraf toezicht houdt op de inlichtingendiensten, versterkt. De organisatie zal onder meer bindende oordelen kunnen uitspreken over de handelswijze van de diensten. Nu heeft de CTIVD nog een adviserende rol.

Kritiek
Het voorstel is controversieel, omdat uit onthullingen van klokkenluider Edward Snowden is gebleken hoe inlichtingendiensten in het buitenland omspringen met de bevoegdheid om grootschalig communicatie op te vangen. Onder meer de Amerikaanse NSA bleek enorme hoeveelheden internetverkeer van onschuldige burgers te verwerken.

De Raad van State (RvS) is van mening dat de wet in deze vorm niet naar de Kamer had gemogen. In een advies aan het kabinet schrijft het hoogste rechtsorgaan van Nederland dat het toezichtsstelsel van de wet tekortschiet.

De RvS vindt dat de toetsingscommissie uit het voorstel geschrapt had moeten worden, en dat in plaats daarvan een sterkere CTIVD had moeten ontstaan.

Te lang
Ook vindt de Raad dat gegevens te lang bewaard worden. Het kabinet wil verzamelde gegevens drie jaar kunnen bewaren, maar dat is volgens de adviseurs niet proportioneel.

Wel vindt de Raad dat de noodzaak van nieuwe bevoegdheden voor de inlichtingendiensten is voorzien van afdoende argumentatie. Het ongericht aftappen van communicatie is in principe niet in strijd met de mensenrechten, schrijft de Raad, als de waarborgen en het toezicht maar goed zijn geregeld.

Ook privacyvoorvechters vinden de nieuwe Wiv te ver gaan. Privacyorganisatie Bits of Freedom vindt dat de privacy van onschuldige Nederlanders niet de dupe mag worden. Privacy First, een andere belangenorganisatie, noemt de wet een inbreuk op de privacy van elke Nederlander.

Hoe nu verder?
De wet ligt nu bij de Tweede Kamer voor verdere behandeling. Het is nog onduidelijk of er een Kamermeerderheid voor het voorstel te vinden is.

De VVD sprak zich eerder enthousiast uit over de wetsvernieuwing en mogelijk is ook bij de PVV steun te vinden. Andere partijen, waaronder de PvdA en D66, steunen in principe een herziening van de Wiv maar hebben wel zorgen over de bescherming van de privacy in het voorstel. D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil daarom experts horen in de Tweede Kamer.

Vanwege de complexe materie en de controversiële inhoud van het voorstel lijkt het onwaarschijnlijk dat de behandeling nog voor de verkiezingen kan worden afgerond.

4 – Facebook werkt opnieuw aan Snapchat concurrent

Bron: Tweakers – Facebook is opnieuw bezig met de ontwikkeling van een softwaredienst die sterke gelijkenissen vertoont met Snapchat. In tegenstelling tot de vorige keren wordt er geen aparte dienst ontwikkeld, maar moet de software worden geïntegreerd in Facebook zelf.

De nieuwe feature is nog niet voor iedereen beschikbaar omdat er nog een testfase gaande is. Facebook-gebruikers in Ierland zijn uitgekozen om de nieuwe cameamodus te testen; zij vinden bovenaan in de Facebook-applicatie een nieuw camera-icoontje, zo meldt onder andere Recode. Eenmaal geopend komen gebruikers in een foto- en videomodus waarbij onder andere filters zijn toe te passen, vergelijkbaar met hoe dat in Snapchat werkt.

Gebruikers kunnen foto’s en video’s die worden gemaakt met de nieuwe dienst naar elkaar sturen; die belanden dan in een speciale inbox binnen Facebook. Hierdoor is het niet nodig om van de chatapplicatie Messenger gebruik te maken, die eveneens in het sociale netwerk is geïntegreerd. Het is daarnaast ook mogelijk om de foto’s en video’s gewoon op de tijdlijn te posten.

Het is niet de eerste keer dat Facebook werkt aan dergelijke software. Eerder probeerde de sociale-netwerksite het met Poke en Slingshot, twee aparte apps die de concurrentie aan moesten gaan met Snapchat. Beide apps werden echter geen succes en daarom is de ondersteuning inmiddels alweer gestaakt. Waarschijnlijk wil Facebook met het integreren van de features in het sociale netwerk zelf ervoor zorgen dat meer mensen het gaan gebruiken.

Onduidelijk is nog of en wanneer de Snapchat-achtige cameramodus breder wordt uitgerold. Waarschijnlijk hangt dat af van de testresultaten in Ierland.

Weet je niet hoe SnapChat werkt? Dit is een SnapChat voor Dummies.

SnapChat Edwin Korver

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.