De Digitale Media van 7 november 2016

STORM, 's werelds eerste elektrische toermotorfiets, ontwikkeld door studenten van de TU Eindhoven foto: Bart van Overbeeke STORM, world's first electric touring motorcycle, designed by students of TU Eindhoven.
STORM, ’s werelds eerste elektrische toermotorfiets, ontwikkeld door studenten van de TU Eindhoven
foto: Bart van Overbeeke

Onderwerpen:

  • TU Eindhoven reed in 80 dagen rond de wereld op een electrische motor
  • Steeds minder jongeren hebben Twitter op hun smartphone
  • Hackers VS klaar om Russische cyberaanval bij verkiezingen te pareren
  • Vodafone verkoopt diensten vast internet en TV aan T-Mobile

1 – Studenten TU Eindhoven reden in 80 dagen rond de wereld op  een electrische motor

Bron: Volkskrant Jules Vernes reis om de wereld blijft tot de verbeelding spreken: studenten van de TU Eindhoven hebben de aarde rondgereden (26.000 km) op een zelf ontwikkelde elektrische motor. Vanavond komen ze aan in Eindhoven. Student Bas Verkaik vertelde eerder vandaag vanuit België telefonisch over hun belevenissen.

Jullie keren na precies tachtig dagen terug. Dat is vast geen toeval.

‘Haha, nee. We hebben het zo gepland. Het had sneller gekund, maar we hebben onderweg soms wat extra wachttijd ingebouwd. Die extra ruimte hadden we nodig om eventuele vertragingen aan de grens op te vangen. Nu staat bijvoorbeeld een van de twee motoren nog bij de douane, waardoor we deze laatste etappe er nog maar een hebben. Is het toch nog spannend.’

20011641131

Het lastigste aan elektrisch rijden is natuurlijk of je de accu’s wel kunt opladen. Waar was dit het lastigst?

‘Waar je het niet zou verwachten. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten bleek het soms een uitdaging, onder meer omdat het stroomnet daar 110 volt is. Juist waar we dachten tegen problemen aan te lopen, ging het opladen makkelijk, zoals in landen als Iran en Oezbekistan. Hiermee is gebleken dat je overal aan stroom kunt komen.’

Al moesten jullie soms halsbrekende toeren uithalen.

‘In China konden we bij een hotel niet aan elektriciteit komen. Zeiden ze: haal het maar van de telefoonpalen. Hebben we daar stroom afgetapt. Iedereen wilde ons helpen. Ook in landen waar het elektrisch rijden nog amper is doorgedrongen, was het enthousiasme groot.’

Wat was de meest penibele situatie?

‘Gek genoeg al op de tweede dag gaf de inverter het op (een apparaat dat gelijkstroom uit de accu’s omzet naar wisselstroom voor de motor, red.) en stonden we stil. We hadden werkelijk geen idee wat er aan de hand was en we dachten dat de missie ten einde was. Nadat we een hele nacht hadden doorgewerkt, vonden we de oorzaak en konden we verder.’

Jullie gebruiken verwisselbare accu’s. Waarom?

‘De motor kan vierhonderd kilometer op een lading rijden. Dat is een eind, maar vaak moesten we verder. Om niet te hoeven wachten tot de motor weer opgeladen is, hebben we dit systeem ontwikkeld. Ook konden we op slechte wegen accu’s eruit halen, zodat de motor lichter werd en comfortabeler rijdt.’

Verwisselbare accu’s zijn vast ook handig voor auto’s. Hebben jullie het idee gepatenteerd?

‘Nee, al zijn we de enigen die weten hoe het werkt. Er is wel interesse van andere partijen, onder meer van een tractormerk. Die kun je vaak niet opladen als ze in het veld staan. Daarvoor zou ons systeem ook geschikt zijn. In totaal bestaat het pakket uit 24 modules. Een losse accu weegt 7,5 kilogram, dus die til je er zo uit.’

Wat heb je geleerd tijdens de reis?

‘Dat we hebben aangetoond dat het kan. Een paar studentjes hebben laten zien dat je overal ter wereld elektrisch kunt rijden. Dat is gaaf.

BMW is als motorbouwer natuurlijk ook actief en komt binnenkort met het NEXT 100 concept:

Een blik op wat kleinere motorfabrikanten te brengen hebben:

2 – Steeds minder jongeren hebben Twitter op hun smartphone

Bron: NU – Steeds minder Nederlandse jongeren hebben de applicatie Twitter op de smartphone geïnstalleerd staan.  

Dat meldt marktonderzoeksbureau Telecompaper zondag. In oktober vorig jaar had 35 procent van de Nederlanders tussen de 12 en 19 jaar Twitter op hun mobiel staan, vorige maand was dat nog slechts één op de vijf.

Als wordt gekeken naar Nederlanders in alle leeftijdscategorieën, gaat de daling minder rap. In oktober vorig jaar had 26 procent van de Nederlanders Twitter op de smartphone, oktober dit jaar was dat 22 procent. In absolute aantallen verloor Twitter ruim 250.000 mobiele gebruikers in Nederland.

Apps als Instagram en Snapchat doen het juist heel goed onder jongeren. In een jaar tijd steeg het aantal 12-19 jarigen met Instagram met 8 procent naar 78 procent, terwijl Snapchat met 7 procent steeg naar 75 procent van de jongeren.

Tegenvallende groei
Twitter moest in het derde kwartaal wederom een fors verlies noteren. Het sociale netwerk maakte bekend daarom rond de 350 banen te schrappen, vooral in sales- en marketingteams.

Het sociale netwerk met korte statusupdates kampt al langer met een tegenvallende groei van het gebruikersaantal, waar concurrenten als Instagram en Snapchat een steeds groter publiek weten te bereiken.

Volgens Statista gebruikte in 2015 80% van de Twittergebruikers hun mobiel om deel te nemen aan Twitter.

“Twitter presented its latest results yesterday, revealing that its active user count had risen 18 percent to 302 million. The company further revealed that 80 percent of users access Twitter via their mobile device. ”
Infographic: 80% Of Twitter’s Users Are Mobile | Statista
You will find more statistics at Statista

statista-twitter-nl-age-group

Statista laat ook zien hoe de verdeling mannen-vrouwen in NL is:

statista-twitter-nl-man-woman

3 – Hackers VS klaar om Russische cyberaanval bij verkiezingen te pareren

Bron: NU – Hackers van het Amerikaanse leger staan klaar om terug te slaan, mocht Rusland de aanstaande presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten verstoren. 

De hackers zijn het Russische elektriciteitsnet, telecommunicatienetwerken en het commandosysteem van het Kremlin binnengedrongen. Dat meldt NBC News op basis van een hoge medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst en topgeheime stukken die zijn ingezien door de nieuwszender.

Eerder stelde NBC al dat de Amerikaanse CIA voorbereidingen ging treffen om een cyberaanval op Rusland uit te voeren. Het was een reactie op recente hacks waarmee de Russen volgens het Witte Huis de verkiezingen probeerden te verstoren.

Amerikaanse functionarissen vermoeden al enige tijd dat onder meer Rusland en China bezig zijn met het voorbereiden van cyberaanvallen die mogelijk de elektriciteit of het internet kunnen doen platleggen in grote steden. Uit de geheime documenten zou blijken dat de VS hetzelfde heeft gedaan in Rusland.

De Amerikaanse ‘cyber-wapens’ zullen alleen worden ingezet in het geval dat de VS op een “significante manier” wordt aangevallen.

Valse informatie
Amerikaanse veiligheidsdiensten uiten al langer hun bezorgdheid over het feit dat Rusland zijn capaciteiten zal gebruiken om de verkiezingen op 8 november te verstoren.

De verwachting zou niet zijn dat de Russen kritische delen van de infrastructuur zullen aanvallen. De “cyber-ellende” zal vermoedelijk bestaan uit het verspreiden van valse documenten en het in het leven roepen van sociale media-accounts die ontworpen zijn om valse informatie te brengen.

Het Amerikaanse leger liet eerder al weten in bezit te zijn van ’s werelds meest geavanceerde cyber-mogelijkheden. Details over dit ‘cyber-arsenaal’ zijn nooit bekendgemaakt.

4 – Vodafone verkoop diensten vast internet en tv aan T-Mobile

Bron: NU – Telecomprovider Vodafone verkoopt zijn diensten voor vast internet en televisie aan concurrent T-Mobile. 

Dat heeft Vodafone bekendgemaakt. De verkochte diensten werden gebundeld in het pakket Vodafone Thuis.

Het is niet bekend wat T-Mobile precies heeft betaald voor de overname. Vodafone Thuis heeft circa 150.000 klanten voor breedbandinternet. Bij de overname haalt T-Mobile ook ongeveer honderd werknemers van Vodafone in huis.

Op dit moment heeft T-Mobile nog geen vast netwerk en biedt het dergelijke diensten niet aan. Als de provider het vaste netwerk van Vodafone in handen krijgt, wil het ‘gecombineerde’ producten en diensten gaan aanbieden. Daarmee doelt de provider waarschijnlijk op triple-play-abonnementen voor zowel mobiel- als vast internet en televisie.

T-Mobile heeft in het verleden internetaansluitingen via een vast netwerk aangeboden, maar deed dat onder de naam Online, dat het in 2007 na de overname van Orange Nederland in handen kreeg. In 2013 verkocht de provider de divisie voor vast internet.

Verkoop Online in 2013:

“T-Mobile stopt met het aanbieden van vast internet in Nederland. Het telecomconcern verkoopt zijn merk voor breedbandinternet Online aan CanalDigitaal, dat de dienst wil gebruiken om zijn triple play-aanbod in Nederland uit te bouwen.

De verkoop van Online stelt T-Mobile naar eigen zeggen in staat zich meer te richten op mobiele telefonie en mobiel internet, een strategie die in 2012 werd ingezet. In juni dit jaar bracht T-Mobile zijn onderneming Online al onder bij dochterbedrijf Euronet, dat ook zakelijk internet aanbiedt.”

De Europese Commissie verplichtte Vodafone eerder dit jaar om zijn vaste diensten te verkopen. Alleen dan zou het bedrijf mogen fuseren met de vaste internetprovider Ziggo. Als de diensten niet werden verkocht, zou er volgens mededingingsautoriteiten een duopolie dreigen te ontstaan.

Vodafone en T-Mobile verwachten de overname in december dit jaar af te ronden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.