De Digitale Media van 21 november 2016

amazon-prime-instant-video-logo1

Onderwerpen:

  • D66 pleit voor Europees verbod op onveilige Internet of Things apparaten
  • Facebook en Google gaan verspreiding van nep-nieuws aanpakken
  • ACM wil onderlinge gesprekstarieven providers opnieuw verlagen
  • Streamingdienst Amazon Prime in december in Nederland

D66 pleit voor Europees verbod op onveilige Internet of Things apparaten

Bron: Tweakers – D66 wil dat er een verbod komt op de verkoop van internet-of-things-apparaatjes waarvan is gebleken dat ze onveilig zijn. Daarbij wil de politieke partij ook dat fabrikanten aansprakelijk worden voor de veiligheid van hun producten. Hiervoor zouden uiteindelijk Europese regels moeten komen.

Dat zegt Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66 in gesprek met Nu.nl. Zijn partij pleit ervoor dat er strengere regels komen voor apparaatjes die binnen de internet-of-things-categorie vallen. Hij gaat hiervoor een initiatiefnota indienen bij de Tweede Kamer. Volgens Verhoeven is het noodzakelijk om strengere regels te maken voor veiligheid, omdat er steeds meer apparaatjes komen die met het internet verbonden kunnen worden.

In de initiatiefnota gaat Verhoeven voorstellen om een Nederlands kwaliteitskeurmerk op te richten, maar uiteindelijk moeten er ook Europese regels kunnen komen. Zo moeten uiteindelijk apparaatjes die niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen een verkoopverbod worden opgelegd.

Onderdeel van het initiatief van Verhoeven is om te bekijken of fabrikanten aansprakelijk gesteld kunnen worden als blijkt dat hun producten niet veilig zijn. Het ondersteunen van apparaten met veilige software zou onderdeel moeten worden van de garantievoorwaarden, waarbij bedrijven dus worden verplicht om met softwareupdates hun apparaten up-to-date te houden, als er beveiligingsgaten aan het licht komen.

Verder wil D66 een zogenaamd bedreigingsanalyseteam oprichten, die in de gaten moet houden of er gevaren dreigen voor de digitale infrastructuur. In dit team zouden vertegenwoordigers van fabrikanten en beveiligingsexperts zitting kunnen nemen, en het team zou onderdeel uit kunnen maken van het Nationaal Cyber Security Centrum.

Het is nog niet duidelijk of er een meerderheid bestaat in de Tweede Kamer voor het uitvoeren van de plannen van D66. De initiatiefnota wordt ergens in de komende maanden besproken in de Tweede Kamer.

Zie eerder het artikel op deze site over de aanvallen op DYN, eind oktober.

Facebook en Google gaan verspreiding van nepnieuws aanpakken

Facebook

Bron: Tweakers Facebook gaat meer doen om te voorkomen dat berichten met nepnieuws zich verspreiden. Zo krijgt de community meer tools om nepinformatie te melden, en gaat Facebook zelf zijn detectiesystemen verbeteren. Facebook kreeg na de verkiezing van Donald Trump veel kritiek over zijn beleid.

In een post op Facebook heeft ceo en oprichter Mark Zuckerberg uiteengezet wat zijn bedrijf van plan is te gaan doen. Er werden een aantal plannen genoemd, maar de topman wijst erop dat de uitwerking ervan nog niet helemaal is uitgekristalliseerd. Een van de plannen is het verbeteren van de detectiesystemen en tools voor gebruikers om valse informatie aan te kaarten. Ook wil Facebook de hulp inroepen van factchecking-organisaties om nepnieuws te detecteren.

Verder denkt het bedrijf eraan om waarschuwingen te tonen bij berichten die als vals zijn gerapporteerd door de community of door factchecking-organisaties. Tenslotte moeten de berichten die bij het kopje gerelateerde artikelen worden getoond een hogere kwaliteitsstandaard hebben dan tot nu toe het geval was. Hoe Facebook deze standaard gaat bepalen werd echter niet duidelijk.

Eerder gaf Facebook, tezamen met Google, al te kennen dat websites die nepnieuws verspreiden worden geblokkeerd op advertentieplatforms. Dat moet voorkomen dat dergelijke websites financieel beter worden van het verspreiden van misinformatie.

De plannen van Zuckerberg volgen nadat Facebook veel kritiek kreeg na afloop van de Amerikaanse verkiezingen, waar Donald Trump tot president werd verkozen. Berichten met nepnieuws die werden verspreid via Facebook zouden volgens critici een rol hebben gespeeld in de verkiezing van Trump. Uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de Amerikaanse, maar ook de Nederlandse, bevolking Facebook als belangrijkste nieuwsbron heeft.

Google

Bron: NU – Google zou de nieuwssectie bovenaan zoekresultaten de komende weken willen verwijderen, na recente kritiek op de verspreiding van nepnieuws. 
Het nieuwsblok wordt op de desktop vervangen door een carrousel met ‘top stories’, meldt een anonieme bron tegenover Business Insider.

Mobiele gebruikers zien al zo’n selectie van verschillende recente nieuwsverhalen die aansluiten bij hun zoekopdracht. Desktopgebruikers zien nu nog drie uitgelichte verhalen, waarvan ééntje groter wordt weergegeven dan de andere.

Google zou al enige tijd van plan zijn geweest de weergave van recent nieuws op de desktop gelijk te trekken met de mobiele weergave. Eerder deze week zei Google-CEO Sundar Pichai al dat hij de verspreiding van nepnieuws wil tegengaan.

Kritiek
Zowel Google als Facebook kregen in de nasleep van de Amerikaanse presidentsverkiezingen veel kritiek op het weergeven van nepnieuws. Volgens critici hebben de sites te weinig gedaan om de verspreiding van verzonnen nieuwsverhalen tegen te gaan. Op vrijdag was de Amerikaanse president Obama in een toespraak nog kritisch over nepnieuws op Facebook.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg kondigde zaterdag al maatregelen tegen de verspreiding van nepnieuws aan. Zo wordt gekeken naar een optie waarbij gebruikers bij nepnieuws een waarschuwing te zien krijgen.

Zuckerberg wilde vlak na de verkiezingen nog niets weten van de kritiek. Hij zei dat 99 procent van wat mensen op Facebook lezen klopt, en dat de rest geen invloed heeft gehad op de verkiezingsuitslag.

Note redactie: in het algemeen kunnen we gerust stellen dat hooguit 50% van het nieuws op sociale media op feiten is gecontroleerd. Het probleem is dat we niet weten welke artikelen gechecked zijn. Hetzelfde geldt voor marketing: 50% van de marketingactiviteiten zijn effectief, we weten alleen niet welke dat zijn.

ACM wil onderlinge gesprekstarieven providers opnieuw verlagen

Bron: NU – De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil de maximale ‘gespreksafgiftetarieven’, de vergoedingen die providers aan elkaar betalen bij het doorgeven van telefoongesprekken, opnieuw verlagen. 

In 2013 stelde de ACM ook al voor om deze tarieven te verlagen, maar dat leidde tot een langdurige rechtszaak die werd aangespannen door KPN, T-Mobile, Vodafone, Tele2, Ziggo en Libertel.

Daardoor zijn de lagere tarieven die de ACM voorstelde nog altijd niet in werking getreden. De toezichthouder wil dat de doorgiftetarieven omlaag gaan, omdat dat naar verwachting zal leiden tot goedkopere telefoontarieven voor consumenten.

In september besloot het Europees Hof van Justitie dat een nationale rechter bij het vaststellen van de tariefplafonds mag afwijken van Europese regelgeving, als een markt dat vereist.

Een woordvoerder van de ACM zegt dat te zien als een bevestiging dat de toezichthouder aan de winnende hand is in de zaak, al moet het College van Beroep voor het Bedrijfsleven nog een eindoordeel vellen.

Verlaging
Met het nieuwe voorstel wil de ACM het doorgiftetarief voor mobiele gesprekken verlagen naar 0,496 eurocent per minuut, bijna vier keer minder dan het tarief dat nu geldt. Het tarief voor vaste gesprekken wil de waakhond verlagen naar 0,138 eurocent per minuut, een ruime halvering.

Marktpartijen hebben tot 13 januari 2017 om te reageren op het voorstel, waarna de toezichthouder een definitief besluit neemt.

De afgiftetarieven zijn sinds 2003 al flink verlaagd. Toen was het afgiftetarief voor een mobiel gesprek nog zo’n 20 eurocent per minuut.

17 september 2016 – EU-president Juncker eist beter roamingplan
Bron: NU – Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft de Europese Commissie opdracht gegeven om met een beter voorstel te komen dan het conceptvoorstel dat eerder deze week naar buiten kwam.

15 juli 2013 – Op de mobiele markt blijken de tariefverschillen tussen de 34 OESO-landen zeer groot. Voor hetzelfde mobiele bel- en surfgedrag betaalt een Hongaar meer dan tien keer zoveel als een Oostenrijker, blijkt uit het onderzoek. Nederland zit overigens bijna overal in de middenmoot: we zijn iets goedkoper uit dan de Belgen en Duitsers, maar veel duurder uit dan de Fransen of de Britten.

Streamingdienst Amazon Prime video in december in Nederland

Bron: NU – Amazon-videostreamingdienst Prime Video is vanaf december in tweehonderd landen beschikbaar, waaronder in Nederland. 

Dat zegt presentator Jeremy Clarkson op Twitter. Samen met mede-oud-Top Gear-presentatoren James May en Richard Hammond maakt Clarkson nu een autoprogramma voor Amazon, The Grand Tour.

Dat programma start op vrijdag in de landen waar de videodienst van webwinkel Amazon nu al beschikbaar is. In december komen daar tweehonderd landen bij, waaronder Nederland, aldus Clarkson. Amazon heeft zelf nog geen officiële aankondiging gedaan.

Prime Video is te vergelijken met Netflix. De dienst van Amazon is ook beschikbaar vanaf 7,99 euro per maand en biedt dan zowel films en series van tal van producenten met daarnaast films en series van eigen makelij, zoals The Grand Tour.

Geruchten gaan al langer
Er zijn al langer aanwijzingen dat Prime Video mogelijk naar Nederland komt. Zo zei RTL-directeur Bert Habets in september in NTR-programma College Tour dat zijn bedrijf “af en toe gedwarsboomd” wordt door Amazon bij de aankoop van rechten voor films en series.

Bovendien is de Amazon Prime-pagina van Amazon.de de afgelopen meermaals veranderd. Voorheen stond op die pagina duidelijk vermeld dat Prime Video buiten Duitsland en Oostenrijk beperkt beschikbaar is, inmiddels zijn die meldingen grotendeels verdwenen.

Amazon Duitsland
Hoewel Prime Video nu nog niet beschikbaar is in Nederland, is de Duitse pagina voor de dienst al volledig naar het Nederlands vertaald. Vermoedelijk krijgt Nederland straks toegang tot Prime Video via de Duitse tak van Amazon.

Nederlanders kunnen al enkele jaren aankopen doen via de Amazon Duitsland. Via Amazon.nl zijn tot nu toe enkel Kindle e-readers te koop, die ook worden besteld en verzonden via de Duitse Amazon. Onlangs kwam Nederlands al beschikbaar als extra taaloptie op de Duitse site.

Het is nog onbekend of Amazon ook van plan is al zijn Prime-diensten op korte termijn buiten zijn huidige markten uit te rollen. Prime-leden in bijvoorbeeld Duitsland krijgen naast gratis onbeperkt video- en muziekstreaming ook gratis snelle verzending van bestellingen, speciale aanbiedingen en onbeperkte online foto-opslag.

NETFLIX VS AMAZON VIDEO by TrustedReviews.com

Has Amazon Video caught up with Netflix after years of trailing behind a bit? In most of the ways that count, yes it has.

Netflix no longer steamrolls the Amazon rival in terms of its library, though we’d argue it still has the edge on the consistency and stunning highs of its original content. Amazon has improved considerably in this regard over the past 12 months or so, and there’s every sign that it’s going to continue to do so.

Amazon has also improved its platform and app support in recent times, but it’s still not as cohesive or ubiquitous a service as Netflix, which has one of the most identifiable and user-friendly interfaces around.

Netflix’s edge has never been as slight as it is now, but it still gets our nod in a straight-up fight. Of course, at present there’s no reason why you can’t skip between the two. Each has TV series worth getting hooked on, so why not play the field
Read more at http://www.trustedreviews.com/opinions/netflix-vs-amazon-prime-instant-video#Ky0DHmc493h5X3pY.99

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.