De Digitale Media van 28 november 2016

macbook-pro-oledbalk-bovenaanzicht-hajek1

Onderwerpen:

  • Nederland neemt deel aan onderzoek naar effect zonnestormen op telecomapparatuur
  • Wallonie overweegt superflitspaal
  • Nieuwe MacBook Pro met touchbar oogt nogal rommelig
  • Miljarden telefoonnummers opgeslagen in doorzoekbare databases

Nederland neemt deel aan onderzoek naar effect zonnestormen op telecomapparatuur

Bron: Tweakers – De Nederlandse overheid heeft aangekondigd deel te nemen aan een onderzoek naar het effect van zonnestormen op energie- en telecomapparatuur. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Zonnestormen kunnen door hun magnetische straling invloed hebben op energienetten en satellieten, schrijft de overheid. Daarom is het van belang om onderzoek te doen naar dit fenomeen om de gevolgen ervan te beperken of te voorkomen. Er kan veel maatschappelijke en economische schade ontstaan door de uitval van kritieke infrastructuur, aldus minister Kamp van Economische Zaken. Het bericht haalt het voorbeeld aan van een zonnestorm in 1989, waarbij de Canadese provincie Quebec zonder stroom kwam te zitten.

Het onderzoeksprogramma met de naam ‘Space Situational Awareness’ loopt tot 2021. De deelname van Nederland is onderdeel van de vrijdag gepresenteerde nota over het ruimtevaartbeleid. Daaruit blijkt dat het Nederlandse aandeel aan het onderzoek 2 miljoen euro bedraagt. In totaal is er 96,8 miljoen euro beschikbaar voor deelname aan optionele ESA-programma’s.

Het Nederlandse ruimtevaartbeleid is gericht op het ondersteunen van onderzoek, het bijdragen aan de ontwikkeling van de ruimtevaartsector en het inzetten van satellietgegevens voor nieuwe toepassingen en diensten. Ten slotte wil Nederland de ESA-vestiging in Noordwijk versterken. Daar is het grootste onderzoekscentrum van de organisatie gevestigd onder de naam ‘European Space Research and Technology Centre’, oftewel Estec.

Wallonie overweegt superflitspaal

Bron: Tweakers Wallonië voert mogelijk volgend jaar een geavanceerde flitspaal in. De camera van het systeem levert afbeeldingen die gedetailleerd genoeg zijn om te constateren of een automobilist belt achter het stuur. Wettelijk gezien is deze methode nog niet in te zetten.

Het gaat om het Mesta Fusion-systeem van de fabrikant Safran. In enkele landen in het Midden-Oosten en in Frankrijk is de flitspaal al ingevoerd en in Wallonië is het bedrijf in afwachting van goedkeuring, schrijft DHNet. De flitspaal kan auto’s tot op 200 meter tracken en tot aan acht rijstroken monitoren. Daarnaast bevat het systeem nummerplaatherkenning en ondersteunt het streamen van opgenomen video’s. Het systeem bevat verder een 24GHz-radar en een 36-megapixelcamera.

De Mesta Fusion kan daarmee niet alleen snelheidsovertredingen en door rood rijden constateren, maar is voor de registratie van veel meer soorten overtredingen in te zetten. “Ik denk hierbij aan verkeerd afslaan, te weinig afstand houden, verkeerd inhalen, op de pechstrook rijden, enzovoort”, zegt de Waalse Safran-ceo Michel Niezen tegen De Standaard.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid toont zich voorstander van de ruime inzet met een enkele camera, maar wettelijk gezien is dit nog niet toegestaan. “Het dragen van de gordel en bellen achter het stuur moet volgens het Koninklijk Besluit door een persoon geconstateerd worden“, meldt een woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Nieuwe MacBook Pro met touchbar oogt nogal rommelig

Bron: NUDe nieuwe MacBook Pro heeft geen volledig touchscreen, maar wel een kleine aanraakgevoelige balk boven het toetsenbord. Hoe handig is dat nou eigenlijk?

Apple heeft zijn nieuwste MacBook van de gebruikelijke vernieuwingen voorzien. De laptop is dunner en lichter dan zijn voorganger, met onder het toetsenbord een grotere trackpad.

De Mac heeft een retinascherm en wordt bij het Touch Bar-model geleverd met minstens een 2,9 GHz-dualcoreprocessor en 8GB werkgeheugen. Dat maakt de laptop krachtig genoeg voor het meeste zware werk zoals video’s bewerken.

Bij onze tests konden we zelfs een paar spellen redelijk draaien, waaronder BioShock Infinite. Nieuwere of mooiere titels deden het minder vaak goed, waardoor de laptop niet lijkt voorbereid op toekomstige games. Net als bij eerdere MacBooks geldt: dit is niet een apparaat om te kopen voor gaming.

Touch Bar

De ouderwetse F-knoppen bovenaan het toetsenbord zijn verouderd, aldus Apple. Het bedrijf heeft zijn nieuwste MacBook-reeks daarom voorzien van de Touch Bar: een langwerpig aanraakscherm waarop contextgevoelige knoppen verschijnen.

De aanraakknoppen vervangen de oude functieknoppen van de MacBook. Zo is het mogelijk om met schuifbalken de schermhelderheid en het volume aan te passen, of met een enkele knopdruk het geluid uit te zetten.

Vanuit de instellingen van macOS kunnen de getoonde knoppen worden veranderd. Er kan bijvoorbeeld een cameraknop worden toegevoegd om snel screenshots mee te maken, of een slot om de schermvergrendeling snel mee te starten.

Het langwerpige scherm komt echter pas tot zijn recht binnen andere apps. De linkerzijde van de balk verandert namelijk op basis van het geopende programma. In tekstverwerker Pages duiken snelle knoppen op om de opmaak van tekst te veranderen. Wie in de Berichten-app een iMessage schrijft, krijgt een knop om snel emoji tevoorschijn te halen.

Onhandig

Helaas is de implementatie van de Touch Bar vaak wat onhandig. Veel apps tonen simpele knoppen op de Touch Bar, waarvan de functies makkelijker met een knop op het normale toetsenbord te gebruiken zijn.

Iedere app kan de Touch Bar op een net wat andere manier gebruiken, waardoor de balk wat verwarrend wordt. Je weet nooit precies wat je kunt verwachten bij het wisselen tussen apps. Zelfs na een week moest ik nog constant naar beneden kijken, om te zien welke knoppen er nu weer waren verschenen.

Sommige functies komen wel geregeld voorbij, zoals de woordsuggesties bij het schrijven van Engelse teksten. Een functie die rechtstreeks van het iPhone-toetsenbord voorbijkomt, met één wezenlijk verschil: wie blind typt op een laptop, zal nooit bewust naar het toetsenbord kijken en de suggesties gebruiken.

Wel handig is de tijdlijn die bij sommige video-apps en bij webfilmpjes in Safari wordt getoond. Hiermee kan er door de tijdlijn van een video worden gesprongen door over de aanraakbalk te schuiven. Er verschijnen daarom geen knoppen in beeld als een video in volledig scherm wordt afgespeeld.

Vingerafdruk

De Touch ID-vingerafdruklezer aan de rechterzijde van de aanraakbalk kwam vaker van pas. Met deze knop kan net als op een iPhone een vingertop worden gescand, die in plaats van een wachtwoord benut kan worden. Hiermee kan de Mac worden ontgrendeld of met Apple Pay worden betaald, als die betaaldienst ooit in Nederland beschikbaar komt.

Andere apps mogen ook de vingerlezer gebruiken – wat het gebruik van een wachtwoordmanager zoals 1Password gemakkelijker maakt. Daarnaast is het ontgrendelen van de Mac hierdoor simpeler. Door de vinger op de scanner te leggen terwijl hij ontwaakt, wordt het apparaat gestart zonder dat er tussendoor actief een wachtwoord ingevoerd hoeft te worden. Hierdoor hoeft er niet meer gewacht te worden op het moment dat een wachtwoord ingetikt kan worden.

Vier keer USB-C

Aan iedere zijkant van de nieuwe MacBook zitten twee USB-C-poorten, waar zowel de oplader als apparaten op aangesloten kunnen worden.

De bezwaren die bestonden bij de 12-inch MacBook (review) zijn bij de Pro nog steeds aanwezig. Door de aansluitingen terug te brengen naar enkel USB-C, is voor veel gangbare apparatuur zoals beeldschermen en USB-sticks een speciale adapter nodig.

Apple investeert daarmee in de toekomst. Het bedrijf lijkt te geloven dat USB-C op een dag de dominante aansluittechnologie is, waardoor andere poorten zoals HDMI en traditionele USB 3.0 niet langer nodig zijn. Die toekomst lijkt echter ver weg. Anderhalf jaar nadat de kleine broer van deze MacBook hetzelfde initiatief nam, heeft het gros van onze apparaten nog geen USB-C-kabel.

Het ontbreken van HDMI en een SD-kaartlezer is op een ‘Pro’-apparaat daarom ook moeilijk te accepteren. Met een prijs van minstens tweeduizend euro richt deze laptop zich voornamelijk op professionals die bijvoorbeeld video’s monteren. Professionals die nu nog eens honderden euro’s kwijt kunnen zijn aan een verzameling aansluitkabels, om hun bestaande apparatuur te laten werken.

Het gebruik van USB-C kan op termijn fijn zijn. Zo maakt Apple bijvoorbeeld samen met LG een speciaal 5K-scherm, die via USB-C meteen ook de laptop van stroom kan voorzien. Hierdoor is er slechts één aansluitkabel nodig. Voor de meeste gebruikers is dit soort gestroomlijnd gebruik echter toekomstmuziek. USB-C is nog lang niet de norm.

Conclusie

Het idee achter de Touch Bar is veelbelovend: een contextgevoelig aanraakscherm kan bepaalde snelkoppelingen immers makkelijk bereikbaar maken. De huidige uitvoering van de nieuwste MacBook-functionaliteit is echter wat rommelig. Apps maken allemaal net wat anders gebruik van het aanraakscherm en het display biedt geen fysieke feedback, waardoor er altijd naar beneden gekeken moet worden bij gebruik ervan.

Voeg daar de onhandige USB-C-poorten en hogere prijskaart aan toe en je hebt een laptop die niet voor iedereen is weggelegd. Het is wachten totdat softwareontwikkelaars goede toepassingen voor de Touch Bar vinden en USB-C meer is ingeburgerd, voordat we de waarde van de aanpassingen en toevoegingen gaan zien.

Wie amper USB-apparatuur gebruikt en simpelweg een nieuwe, snellere MacBook wilde, zal wel genoeg reden hebben om snel de overstap te maken. 

  • Vingerafdrukscanner werkt snel
  • Grotere trackpad werkt handig bij gebaren
  • Implementatie van Touch Bar in software is nog rommelig
  • USB-C-poorten vereisen nog te vaak extra, dure adapters

Miljarden telefoonnummers opgeslagen in doorzoekbare databases

Bron: NUMiljarden telefoonnumers zijn opgeslagen in databases die zijn aangelegd door appmakers. Privacywaakhonden vrezen dat er veel informatie is verzameld over de telefoonbezitters, zonder dat ze daarvoor toestemming hebben gegeven.

Onder meer de makers van de apps Truecaller, Sync.me en CM Security hebben een database met gegevens, meldt de BBC. Gebruikers kunnen met de apps spam tegengaan en telefoonnumers opzoeken die ze niet kennen.

Voor het installeren van de app worden gebruikers gevraagd hun volledige contactenlijst vrij te geven. Die gegevens worden vervolgens opgeslagen in een databank, ook als de mensen in die lijst daar geen weet van hebben.

Hoewel er door mensen niet naar bepaalde namen kan worden gezocht, zijn de databases wel voor iedereen doorzoekbaar met telefoonnummers. Een van de appmakers zegt twee miljard nummers te hebben in de databank, terwijl een ander claimt zeker één miljard nummers te hebben verzameld.

Beroemdheden

Onder meer de gegevens van voormalig premier David Cameron, Labourleider Jeremy Corbyn en andere bekendheden zijn opgenomen in een database.

Ook zijn er veel gegevens van parlementsleden uit Hongkong te vinden in de collecties, blijkt uit onderzoek van Factwire, die het bestaan van de databases aan het licht bracht.

These databases have been compiled by phone apps that promise to block spam calls and let people “reverse-look up” calls from numbers they do not recognise. But it appears many of the names and numbers have been gathered without their owners’ knowledge.

Misleidend

Veiligheidsonderzoeker Rik Ferguson noemt de apps misleidend en vraagt zich af of de appmakers zich wel aan de wet houden. Ook zijn nummer was, zonder toestemming, opgenomen in een database.

Truecaller zegt niet in strijd met de Europese wet te handelen. Wel is het bedrijf in 2013 slachtoffer geworden van een cyberaanval. Volgens Truecaller zijn er toen geen gegevens buitgemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.