De Digitale Media van 5 december 2016

uber-protest

Onderwerpen:

  • Onderzoekers gebruiken augmented reality tegen fantoompijn
  • Uber volgt gebruiker tot vijf minuten na einde taxirit
  • Politie.nl opnieuw uitgeroepen tot website van het jaar
  • Helft overheidswebsites gebruikt onveilige verbinding

Onderzoekers gebruiken augmented reality tegen fantoompijn

Bron: NU – Wetenschappers aan de Chalmers University of Technology hebben ontdekt dat augmented reality kan helpen bij de bestrijding van fantoompijn, pijn die mensen voelen op een geamputeerd lichaamsdeel. 

Veertien patiënten met geamputeerde armen hebben meegedaan aan een eerste klinisch onderzoek met augmented reality (AR). Na twaalf sessies was de fantoompijn bij hen gehalveerd, schrijft de universiteit op zijn website.

De video hieronder laat zien dat 66% van de mensen die een ledemaat verliezen fantoompijnen heeft en hoe die mogelijk ontstaat (neurale plasticiteit).

Ook hadden ze de helft minder last van problemen die de dagelijkse activiteiten en slaap verstoorden. De behandeling is gedaan bij mensen die met geen andere methode geholpen konden worden.

De proefpersonen kregen sensoren op hun stomp die de signalen van de spieren herkenden. De signalen werden onderschept en geanaliseerd, zodat ze konden worden omgezet in bewegingen als het openen van de hand of het draaien van de pols.

Webcam
Met de sensoren om hun stomp zijn proefpersonen voor een televisiescherm gezet met daarop een webcam. Op het televisiescherm werd vervolgens een arm geprojecteerd die de proefpersoon met de spieren kon bedienen.

Uiteindelijk werden op het scherm de webcambeelden en de armprojectie gecombineerd met augmented reality. Zo lijkt het alsof de geprojecteerde hand daadwerkelijk aan de proefpersoon is verbonden.

Ook konden proefpersonen een racespel spelen waarin de auto’s met de ‘virtuele hand’ zijn bediend. Ze gaven bijvoorbeeld gas door de hand te openen en konden remmen door de hand tot een vuist te maken.

Bemoedigend
De universiteit noemt de resultaten bemoedigend, vooral omdat de patiënten niet met andere methoden konden worden geholpen. Vier patiënten die pijnmedicatie namen slikten na behandeling minder medicijnen.

Zes maanden na het klinische onderzoek waren de resultaten ervan nog steeds merkbaar voor de proefpersonen. Het lijkt erop dat de behandeling dus een langdurig effect kan hebben.

Uber volgt gebruiker tot vijf minuten na einde taxirit

Bron: NU – Online taxidienst Uber heeft in de vernieuwde app een locatiefunctie ingebouwd die gebruikers tijdens en tot vijf minuten na het einde van een taxirit volgt. 
Uber zegt dat op die manier het ophalen en afzetten van klanten kan worden verbeterd en de veiligheid kan worden verhoogd, schrijft Uber op de helppagina.

De ritgerelateerde locatiegegevens worden ook verzameld als de app in de smartphone op de achtergrond draait. Dat is volgens Uber in lijn met het privacybeleid van het bedrijf.

Uber: app of transportbedrijf? Het Europese Hof moet beslissen – Lees verder.

Uber ziet zichzelf als een online dienstverlener; een app die vraag en aanbod combineert. De taxichauffeurs die voor Uber rijden, zijn niet in dienst en kunnen een rit starten wanneer ze willen.

Taxibedrijven zien Uber echter als een transportbedrijf. Volgens hen bedrijft Uber oneerlijke concurrentie door zich aan de regels voor de taxibranche te onttrekken. Hun chauffeurs verliezen werk door Uber. Daarnaast is er veel woede over UberPop, een dienst waarbij gewone bestuurders klanten kunnen oppikken. Deze chauffeurs hebben geen taxi-vergunning en dragen niet altijd belasting af, waardoor ze nog goedkoper kunnen zijn.

Gebruikers kunnen het verzamelen van locatiegegevens uitschakelen in de instellingen van de Uber-app op iOS en Android. Mensen die de update downloaden, wordt gevraagd of ze akkoord gaan met de gegevensverzameling.

Uber heeft in januari overeenstemming bereikt met de openbaar aanklager in New York over de gegevensverzameling. In de deal is afgesproken dat Uber de gegevens versleuteld verstuurd en alleen toegankelijk maakt met dubbele authenticatie.

Winnaar Website van het Jaar 2016: Politie.nl

Bron: Emerce – Politie.nl is door het Nederlandse publiek verkozen tot dé ‘Website van het Jaar 2016’. Voor de tweede keer sinds de start van de verkiezing wint de Politie deze felbegeerde titel. Het team achter Politie.nl nam tijdens de feestelijke uitreiking in B. Amsterdam de felbegeerde Award in ontvangst.

De Website van het Jaar verkiezing is de grootste online publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste websites van Nederland. Tijdens de verkiezing, dit jaar de 10de editie, zijn ruim 892.000 stemmen uitgebracht. De titel werd eerder gewonnen door Google (2007), Hyves (2008), AFAS Personal (2010), Tweakers (2009, 2011 en 2012), Beter Spellen (2013), Tweakers Pricewatch (2014) en Politie.nl (2015)

Het publiek koos in vierentwintig categorieën zijn favoriet, welke beoordeeld werd op inhoud, navigatie, ontwerp en aanbevelingsintentie. In elke categorie zijn twee prijzen te winnen: de Beste en de Populairste Website van het Jaar. De ‘Beste Website’ is de site met de hoogste score op kwalitatieve kenmerken. De ‘Populairste Website’ is de site met de meeste stemmen.

De overall winnaar is de website met de beste relatieve beoordeling en mag zich ‘Dé Website van het Jaar’ noemen. Politie.nl zag in 2016 het gemiddelde aantal maandelijkse bezoekers stijgen naar 2,5 miljoen.

De volgende sites mogen zich in hun categorie ‘Website van het Jaar 2016’ noemen:

Communities

Beste Communities website: Gathering of Tweakers

Populairste Communities website: Gathering of Tweakers

Consumentenelektronica

Beste Consumentenelektronica website: Apple

Populairste Consumentenelektronica website: Apple

Goede doelen

Beste Goede doelen website: CliniClowns

Populairste Goede doelen website: CliniClowns

Nieuws & Informatie

Beste Nieuws & Informatie website: Tweakers

Populairste Nieuws & Informatie website: Tweakers

Overheid

Beste Overheid website Politie.nl

Populairste Overheid website: MijnOverheid

Weer & Verkeer

Beste Weer & Verkeer website:  Buienradar

Populairste Weer & Verkeer website: Buienradar

Helft overheidswebsites gebruikt onveilige verbinding

Bron: NU – Ruim de helft van alle overheidswebsites maakt nog gebruik van een onveilige verbinding. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation, een organisatie die de overheid transparanter wil maken.

Door de zogenoemde HTTPS-standaard niet te gebruiken kunnen hackers het verkeer met de websites mogelijk afluisteren. Zij kunnen het verkeer bijvoorbeeld omleiden via een kwaadaardige wifi-hotspot of via schadelijke software.

HTTPS wordt al jarenlang gebruikt door onder meer banken om verbindingen te beveiligen. In de browser verschijnt een groen slotje om aan te geven dat een verbinding is beveiligd. In de afgelopen jaren zijn steeds meer websites de standaard gaan inzetten.

Open State onderzocht ruim 1.800 overheidsdomeinen, waarvan slechts 44 procent een beveiligde verbinding aanbiedt. Onder meer de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de rampenwebsite Crisis.nl beveiligen de verbinding niet.

Kamervragen
Ook verbindingen met de site van de Rijksrecherche, waar misdragingen van overheidsmedewerkers kunnen worden gemeld, waren onbeveiligd. Na navraag van de NOS heeft de organisatie het onmogelijk gemaakt om via een formulier op de site tips in te sturen, omdat die mogelijk afgeluisterd konden worden.

De PvdA heeft inmiddels Kamervragen over de kwestie gesteld. De regeringspartij vindt het ,,onbegrijpelijk” dat de overheid het niet beter doet op dit vlak en wil weten welke risico’s de slecht beveiligde websites met zich meebrengen. D66 wil dat de beveiliging wordt aangepakt. “Dit kan en moet snel beter”, twitterde Tweede Kamerlid Kees Verhoeven.

Security.nl – De gemeente Ede heeft burgers gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens bij een hack van de website ede.nl mogelijk zijn gestolen. Bij de aanval op de gemeentesite heeft de aanvaller mogelijk toegang tot een database met namen, adresgegevens, e-mailadressen, telefoonnummers, burgerservicenummers (BSN) en bankrekeningnummers van burgers gekregen. Of de gegevens ook daadwerkelijk zijn gestolen is onduidelijk.

Diginotar – 2011 – De hack bij DigiNotar was een uitgave van valse SSL-certificaten voor websites wereldwijd, veroorzaakt door een man-in-the-middle-aanval bij het Nederlandse bedrijf DigiNotar.

Gemeente Almere heeft de delen waar informatie door de burger kan worden achtergelaten achter een beveiligde verbinding hangen, maar de site zelf is niet beveiligd. Lelystad heeft wel de gehele site beveiligd. Zeewolde heeft voor dezelfde route gekozen als Almere. Alle certificaten zijn in orde (SHA2).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.