De Digitale Media van 12 december 2016

Downloadverbod

Onderwerpen:

  • Advies naar het Europees Hof: streamen uit illegale bron is ook illegaal
  • Brein treft schikking met uploaders privé torrent trackers
  • Google start met uitzetten van Flash in Chrome
  • Spotify wil niet-betalende mobiele gebruiker meer opties aanbieden

Advies naar het Europees Hof: streamen uit illegale bron is ook illegaal

Bron: NOS – De manier waarop via de mediaspeler ‘Filmspeler’ films en series worden aangeboden, is illegaal. Dat zegt de advocaat-generaal (AG) van het Europese Hof van Justitie in een advies aan de rechters die zich er over drie maanden definitief over uitspreken. De conclusie van een AG is een advies, dat wel regelmatig wordt overgenomen.

Op Tweakers was vorig jaar al te lezen dat mediaspelers met streams uit illegale bron pas verboden worden als het Europese Hof er een uitspraak over heeft gedaan. Die lijkt nu te komen.

Het gaat om een serie mediaspelers die door ondernemer Jack W. via internet zijn aangeboden. Via het apparaat is het mogelijk om thuis onder meer films en series af te spelen zonder hiervoor te betalen.

Popcorn Time

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van speciale software, denk bijvoorbeeld aan Popcorn Time, die het internet afstruint naar films en series. Deze worden in vorm van url’s aan de software gekoppeld. De kijker merkt hier niks van, die ziet alleen een bibliotheek met films en series. Maar in feite wordt er dus via zogenoemde torrents gekeken via een bepaalde website.

De AG vergelijkt de zaak met die tussen GeenStijl en Sanoma. Dat draaide toen om de vraag of het linken naar illegale informatie, in dit geval niet-gepubliceerde naakfoto’s van Britt Dekker, wel of niet was toegestaan.

Het hof oordeelde uiteindelijk van niet. Dat kwam doordat GeenStijl een winstoogmerk had bij het publiceren van de foto’s en had kunnen weten dat het linken een inbreuk vormde op het auteursrecht.

Stichting Brein

Hetzelfde geldt voor Jack W., stelt de AG. Doordat hij de mediaspelers verkocht, heeft hij ook een winstoogmerk. Daarnaast zou hij moeten weten dat er wordt gelinkt naar bronnen die auteursrechtelijk zijn beschermd.

De advocaat-generaal laat hiermee wel in het midden of het streamen van films en series op zich illegaal is. Volgens een woordvoerder van het hof bestaat de kans dat de rechters daar dieper op ingaan. De uitspraak wordt komend voorjaar verwacht.

De zaak was in 2014 aangespannen door Stichting Brein, een organisatie die opkomt voor auteursrechten. De rechtbank Midden-Nederland verwees de zaak vervolgens door naar het Europese Hof van Justitie.

Brein treft schikking met uploaders prive torrent trackers

Bron: Tweakers – Brein heeft met acht verschillende uploaders een schikking getroffen, voor een bedrag van 60.000 euro in totaal. Het gaat om uploaders die betrokken waren bij een privétorrenttracker die voornamelijk bestemd was voor Nederlanders.

Het woord tracker wordt meestal gebruikt om de server aan te duiden die verschillende cliënten van het BitTorrentnetwerk met elkaar in verbinding stelt zodat die van elkaar bestanden kunnen downloaden.

Trackers leveren zelf niet de eigenlijke bestanden aan cliënten, ze houden namelijk alleen lijsten bij waarin staat welke computers in verbinding staan met welke torrent bestanden (met behulp van het IP-adres). Deze lijsten kunnen door iedere BitTorrentcliënt worden aangevraagd om de computers die in verbinding staan met de torrent te vinden, en deze vervolgens te vragen of ze fragmenten van het eigenlijke bestand (of bestanden) willen sturen.

Eén van de bekendste trackers is The Pirate Bay. The Pirate Bay trok zich lange tijd niets aan van de bedreigingen van de MPAA en andere instanties. Echter, na verscheidene rechtszaken tegen de website heeft The Pirate Bay besloten zijn tracker stop te zetten en voortaan trackerloos te gaan werken.

Tegenwoordig bieden de meeste BitTorrentcliëns ondersteuning voor het in 2005 ontwikkelde DHT protocol en is het gebruik van een tracker om bestanden via BitTorrent te verkrijgen niet meer nodig. DHT houdt in dat één cliënt een andere cliënt met hetzelfde bestand kan vinden, ook al is die cliënt niet aangesloten op een tracker.

Dat meldt TorrentFreak op basis van een bericht dat door de antipiraterijorganisatie online is gezet. De schikking is getroffen nadat de rechtbank van Zeeland-West-Brabant een onmiddellijke stop op het uploaden van content op de torrenttracker verordonneerde. In totaal hebben acht personen toegestemd met het betalen van een bedrag van in totaal 60.000 euro en het sluiten van de tracker. Een deel van dat bedrag kan nog worden kwijtgescholden als de uploaders zich onthouden van verdere auteursrechtschendingen.

BREIN has signed settlements with eight people who were uploaders at a local private torrent tracker. The pirate group agreed to pay 60,000 euros in total. The private tracker and an unlicensed radio station, where two uploaders were DJ’ing, were closed as well.

Dutch anti-piracy outfit BREIN is continuing its crackdown on uploaders at various file-sharing sites and services.

Over the past months, BREIN has focused heavily on catching individual uploaders, whether through Usenet, BitTorrent, Facebook, or other platforms.

After obtaining two ex parte orders from a local court, BREIN settled with eight uploaders for a total of 60,000 euros. In addition, the unnamed private torrent tracker was shut down.

While the shutdown of smaller sites has a very limited effect on piracy on a broader level, one of BREIN’s main goals is to remind pirates that they are vulnerable. In the near future, it plans to reach out to a broader group of pirates, which should push up the numbers significantly.

Om welke privétracker het precies gaat is niet bekendgemaakt, maar wel is duidelijk dat het om Nederlanders gaat. Zo werd er niet alleen bekend internationaal werk geüpload, maar ook Nederlandse films. Naast de torrenttracker werd er overigens ook nog een schikking getroffen met twee uploaders die via een ongelicenseerd internetradiostation muziek verspreidden.

Brein heeft in de afgelopen tijd veel schikkingen getroffen met uploaders van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Zo moest een man vorige maand 7500 euro betalen aan Brein vanwege het uploaden van honderden tv-series op Usenet. De organisatie heeft te kennen gegeven dat het aanklagen van grote uploaders haar belangrijkste strategie is in de strijd tegen piraterij.

Google start met uitzetten van Flash in Chrome

Bron: Tweakers – Google is in de nieuwste versie van zijn browser begonnen met het standaard uitschakelen van Flash, ten faveure van html5. Aanvankelijk doet Google dit voor een kleine groep gebruikers, om de transitie geleidelijk te laten verlopen.

De uitrolplannen zijn uiteengezet op het Chromium-blog van Google. In de komende dagen wordt in versie 55 van Chrome Flash standaard uitgezet, en wordt in plaats daarvan de html5-variant van de content getoond. Als er geen html5-versie aanwezig is, wordt de content dus helemaal niet afgespeeld. Gebruikers houden wel de mogelijkheid om Flash handmatig weer aan te zetten, maar dat moeten zij voor iedere website opnieuw doen.

Aanvankelijk wordt bij slechts 1 procent van de Chrome 55-gebruikers Flash uitgezet. In de komende maanden moet de uitrol van de Flashblokkade worden uitgebreid; hiermee hoopt Google op een soepele transitie naar html5. Bij de bètaversie, met nummer 56, loopt Google harder van stapel: daar wordt direct 50 procent van de gebruikers op de Flashblokkade gezet. In februari moet de hele operatie zijn afgerond.

Google had eerder al aangekondigd dat het afspelen van Flash standaard uitgezet zou worden. Ook andere browsermakers, zoals Apple met Safari, zijn begonnen met het afbouwen van de ondersteuning voor Flash. De technologie van softwaremaker Adobe kampt al jaren met een gebrekkige beveiliging.

Spotify wil niet-betalende mobiele gebruiker meer opties aanbieden

Bron: NU – Spotify werkt aan een functie genaamd Jump In, waarmee niet-betalende, mobiele gebruikers on-demand-functies krijgen in bepaalde afspeellijsten.

Dat meldt The Verge op basis van bronnen die bekend zijn met de situatie. Spotify heeft niet gereageerd op het gerucht. Mogelijk betekent dit dat mobiele, niet-betalende gebruikers zelf kunnen kiezen welk nummer ze willen beluisteren, binnen die specifieke lijsten.

Dat zou een grote vooruitgang zijn voor die groep gebruikers, die momenteel afhankelijk is van de shufflefunctie. De muziekstreamingdienst zou Jump In in de komende weken willen uitrollen, maar moet eerst platenlabels zo ver krijgen hiermee akkoord te gaan.

Op dit moment is Spotify in onderhandeling met verschillende platenmaatschappijen. Volgens meerdere bronnen zijn die onderhandelingen nog lang niet voorbij. Als Spotify de nieuwe functie snel wil uitrollen, dan kan dat invloed hebben op de afspraken die de dienst maakt met de labels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.