De Digitale Media van 2 januari 2017

NYC meest bezochte AirBnB locatie

Onderwerpen:

 • Wat kunnen we in 2017 verwachten?
 • Autopilot van Tesla voorspelt ongeluk .. of ..
 • Ruim 2 miljoen gasten brengen jaarwisseling door in Airbnb
 • Storing laat Tele2-netwerk 31 december overslaan

Wat kunnen we in 2017 verwachten?

Bron: NU Podcast – Het is inmiddels een traditie: de jaarlijkse voorspellingenpodcast. We bespreken wat wij verwachten van tech in 2017, en blikken terug op onze voorspellingen van vorig jaar.

Een paar dingen die de redacteurs van NU in hun Podcast noemden:

1 – Volgens Bastiaan Vroegop is 2017 de doorbraak van Augmented Reality. Concreter noemden ze de Apple 8 (of wellicht dat dit 10 genoemd gaat worden, gezien het 10-jarig bestaan van de iPhone) waarschijnlijk AR technologie zal gaan gebruiken op een manier die AR zal helpen doorbreken. Vergelijkbaar met wat Google nu met Tango doet. En dat het kan bewees Pokemon Go met meer dan 100 miljoen downloads.

glass-iphone-patent-apple-2017-iphone-8-colour1

2 – Wesley Akkerman verwacht de Nintendo Switch game console gaat falen. Er zouden te weinig games voor ontwikkeld worden en uit de dock zou het apparaat na 3 uur al leeg zijn, met lagere prestaties tijdens het gebruik buiten de dock. Na de Wi U flop kan dat voor Nintendo wel eens heel vervelend gaan worden.

fb-switch-1200x4801

3 – Volgens Colin van Hoek voorspelde in 2016 dat HTC failliet zou gaan en verwacht dat dat nu in 2017 zal gebeuren.

4 – Thomas Moerman voorspelde dat dit jaar de eerste boete voor illegaal download zou worden uitgedeeld. Dat is niet gebeurd. Maar hij verwacht dat het dit jaar alsnog gebeurd.

5 – Christiaan Colet verwachte dat apps en gadgets ons in lui zouden bedienen, middels drones. Is niet gebeurd. Pokemon Go maakte ons juist actiever. Hij verwacht dat met name het hacken van politieke processen de toon dit jaar gaat bepalen.

6 – Floris verwachte een eerste VR dode. Dat is niet gebeurd. In 2017 zullen we de eerste oorlogsverklaring volgen uit netberichten in social media. Zo stonk een minister in Pakistan in een bericht op de social media van Israel die dreigde met een nucleaire aanval. Gezien het korte lontje van Donald Trump is dat niet geheel onwaarschijnlijk: oorlog volgende op 140 karakters.

7 – Virtual reality zou worden erkend als nieuwe kunstvorm. In de Podcast wijst hij de voorspelling af, maar Google heeft met Tilt Brush toch iets heel aparts neergezet, wat de potentie van kunst in zich heeft.

Jeroen Kraan verwacht dat Twitter zal worden verkocht.

The social media company entered 2016 in crisis mode. It was struggled to attract new users, its strategy was muddled, it had lost the faith of investors. The list of departing executives was especially grim: Fourteen top executives had left since CEO Dick Costolo resigned in mid-2015.

Zelf verwacht ik een heleboel dingen:

 • De opkomst van de Chatbots Everywhere. Apparaten van Amazon (Echo/Alexa), Google (Home). IoT en Smart Home technologie (domotica).
 • Daarnaast zullen we een opkomst gaan zien van Machine Learning of kunstmatige intelligentie. Op websites en in apps zullen intelligente chatbots de interactie tussen bedrijven, apparaten en mensen geleidelijk gaan overnemen.
 • Toename van Ransomware en Sex randoms.
 • Toenemen van de digitale disruptie, met name in de financiele sector, maar ook bots die steeds meer taken zullen overnemen van mensen – process bots.
 • Autobedrijven gaan massaal Uber achterna en zullen eveneens autodelen gaan aanbieden. Het businessmodel verschuift steeds meer naar delen in plaats van bezit. Autopilots worden de norm. We gaan naar een Everything-on-Demand maatschappij toe: van voedsel, kleding, arrangementen, nieuws, muziek, televisie, vervoer, etc.
 • Zonne-energie breekt verder door, door nieuwe technieken, goedkoper produceren en hoger rendement.
  “The numbers are staggering and surprising. In 88 minutes, the sun provides 470 exajoules of energy, as much energy as humanity consumes in a year. In 112 hours – less than five days – it provides 36 zettajoules of energy – as much energy as is contained in all proven reserves of oil, coal, and natural gas on this planet.”
 • Marketing automation neemt een vlucht. Door de enorme hoeveelheid aan contactpunten, via mail, sociale kanalen, applicaties, apparaten, etc. is dat de enige manier om de klant te volgen en effectief te beinvloeden op zijn klantreis.
 • Maar ook meer futuristische elementen vinden de weg naar ons huis, zoals de Robotic Chef

Autopilot van Tesla voorspelt ongeluk

Bron: CXO – De Autopilot (2.0) van Tesla blijkt nuttig tijdens potentiële gevaarlijke situaties. De nieuwe radartechnologie van Tesla’s Autopilot voorspelt een ongeluk en remt zelf af. Dit is opgenomen op een dashcam-filmpje.

Wie echter de video goed bekijkt zich wat de autopilot-sensors ook zien, namelijk dat de auto voor de rode auto hard remt en bijna stilstaat. Dat de rode auto dat niet ziet kan de autopilot software nooit detecteren, simpelweg omdat het niet is geprogrammeerd. Maar de autopilot reageert wel, (mede omdat er sensors op de hoeken van de auto zitten, terwijl de camera in het midden hangt) op de bijna stilstaande auto’s voor de rode auto en brengt te Tesla tot stilstand. En terecht. De media-ophef doet een andere conclusie geloven dat wat volgens mij uit de video is af te leiden of technisch haalbaar is.

Ruim 2 miljoen gasten brengen jaarwisseling door in Airbnb (locaties)

Bron: Nu – Meer dan twee miljoen mensen hebben de jaarwisseling doorgebracht in een woning die is gehuurd via Airbnb. Een jaar geleden waren dat er nog 1,1 miljoen.

Mede-oprichter Brian Chesky van Airbnb maakte dat op oudjaarsdag bekend op Twitter. De populariteit van Airbnb tijdens feestdagen lijkt sterk toe te nemen.

De online huizenverhuurdienst is in 2008 opgericht. In de jaarwisseling van 2009 op 2010 huurden 1.400 mensen een huisje via Airbnb. Het jaar daarop waren dat er al 6.000.

De jaren erna was er steeds minstens een verdubbeling van het aantal verhuringen. Op Airbnb zijn wereldwijd meer dan twee miljoen accommodaties te boeken.

Airbnb probeert sinds vorig jaar de diensten uit te breiden. Zo moet het een compleet platform worden voor reizigers, waarop ook speciale activiteiten kunnen worden geboekt en contact kan worden gelegd met de lokale bevolking.

Storing laat Tele2-netwerk 31 december overslaan

Bron: NU – Een storing in een tijdsynchronisatieserver van Tele2 heeft ervoor gezorgd dat sommige Android-toestellen die op het netwerk van Tele2 zijn aangesloten, 31 december hebben overgeslagen. De telefoons staan daardoor al ingesteld op 1 januari 2017.

Tele2-klanten laten onder meer op het gebruikersforum van de provider weten dat de storing ervoor heeft gezorgd dat wekkers in het midden van de nacht af gingen.

Het probleem is vooralsnog te verhelpen door het automatisch aanpassen van de tijd- en datuminstellingen uit te zetten en de datum handmatig op 31 december te zetten.

De helpdesk van Tele2 laat aan DroidApp weten dat de tijdsynchronisatieserver zaterdagochtend door een storing offline is. Er wordt gewerkt aan een oplossing.

Het probleem treft alleen Tele2-klanten met sommige Android-toestellen. iPhone-gebruikers ontspringen de dans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.