De Digitale Media van 9 januari 2017

Onderwerpen deze week:

  • CES 2017
  • CES 2017 (deel 2)
  • Bezoekers binnenstad Vlaardingen krijgen gratis Wifi
  • Amazon Prime nu ook in Nederland voor 6,99 euro

CES 2017

Bron: C|NET – CES 2017 in Las Vegas was weer een feest voor techfreaks. Een overzichtje aan de hand van de live verslaglegging van C|NET.

Alexa, Alexa, .. en nog eens Alexa

Een van de meest opvallende introducties waren apparaten gebaseerd op Alexa, de voice-controlled digital assistant van Amazon. Lenovo lanceerde een Echo-clone, die veel lijkt op de Echo van Amazon zelf, maar iets goedkoper is.

lenovo-smart-assistant-2-970x647-c1

Electrische auto’s

Er werden diverse nieuwe modellen gelanceerd. De maker van de Faraday Future FF91 koos de CES zelfs als lanceer platform boven Detroit Motorshow. Ik schreef er een heel stuk over op iCity Magazine. Mooie auto, en bloedsnel, maar of die er ooit gaat komen ..

faraday-future-ff-91-ces-2017-sign1

Koelkasten

LG heeft een koelkast, gebaseerd op een WebOS interface en een Alexa voice-interface. Een totale overkill, maar het laat zien waar het met de apparaten thuis naar toe gaat. Overigens had Samsung vorig jaar ook al een slimme koelkast, die wist wat er in de koelkast stond en ook al met Alexa was uitgevoerd, maar Samsung nam afstand van Alexa en de koelkast en gaat met zijn eigen AI verder.

lg-smart-instaview1

LG Superdun

Een ander opvallende onthulling was een televisie van LG, die werd aangeprijsd als een Picture-On-Wall TV. Het OLED apparaat heeft een 65″ en 77″, 2,57 mm dik. Om het scherm te verbinden met de speakerbar, waar ook de aansluitingen in zitten, is een hele dunne platte kabel ontwikkeld. Het apparaat komt in maart op de markt en gaat iets van 10.000 dollar kosten.

BlackBerry

BlackBerry is weer eens terug op de smartphone markt. Dit keer komen ze met een apparaat, gemaakt door TCL/Alcatel. Het wordt de BlackBerry Mercury genoemd, maar het is niet duidelijk of dat ook de officiele naam wordt. Weer gericht op de zakelijke gebruiker. En dus weer met een vast toetsenbord.

blackberry-mercury1

VR

Natuurlijk werden er VR demonstratie gegeven. Intel gebruikte ondermeer de brillen van Oculus Rift, maar ook anderen. De journalisten hadden zelf een kotszakje gekregen, maar niemand hoefde er gebruik van te maken. Overigens is iedereen het er wel over eens dat VR vorig jaar niet de doorbraak kreeg die het dacht te krijgen. Ook dit jaar lijkt het nog maar niet te lukken.

intel-news-2017ces-11

Diverse leveranciers kamen met apparaten waar je op kon liggen en dat met een VR-bril de illusie van vliegen moest zien te bereiken. Het lijkt vooral iets voor evenementenhallen, want ik zie dergelijke dingen niet snel in je huiskamer verschijnen. Wel heeeeeel cool!

_93305135_p04nnvn51

Robots

Er waren een heleboel robots te zien op de CES. Mischien wel de meest aandoenlijke was de Hub Robot van LG. Het apparaatje heeft een soort van gezichtje en beweegt leuk, bijna menselijk, bij de antwoorden die het geeft.

lgrobot-11

Hoewel we de Hub Robot zich niet kan verplaatsen, kan de Pepper dat wel, van Softbank, dat wel.  De robots zouden zelfs slimmer zijn dan IBM’s Watson.

pepper21

softbank-pepper-robot1

Smart Home

Maar voor wel helemaal opgaan in de robots en digital assistants, diverse leveranciers leveren allerlei slimme apparaten, die het leven in huis aangenamer moeten maken. Van het instellen van de verlichting, muziek, responsive raamblindering, beveiliging, tot bedden die zich tijdens het slapen aan de slaper aanpassen.

Hover Camera

Ook werd er een drone gepresenteerd, de Passport van Hover Camera, die je gezicht scant en daarna autonoom om je heen blijft vliegen en selfi’s kan maken. Ze willen het steeds intelligenter maken, bijvoorbeeld om een 360-graden beeld om je heen te filmen. Het is overigens geen drone, volgens de makers, maar een personal photographer. What’s in a name. Het filmt in ieder geval in 4K en maakt foto’s in 13 megapixel resolutie.

5G

Er werd ook veel gepraat over 5G, door o.a. Intel, Qualcomm, Ericsson en AT&T. Alle technologie, die momenteel wordt gelanceerd, stuurt een bende data over het mobiele netwerk en 4G redt het gewoon niet meer straks. We hebben meer snelheid nodig en meer bandbreedte. Denk aan autonoom rijdende auto’s, die enorme veel data onderling met elkaar delen. Maar ook voor VR op je mobiel zijn enorme snelheden nodig. Zo kunnen we nu op onze mobiels nog geen 4K televisie bekijken: de bandbreedte en snelheid is nog niet voldoende. We praten over snelheden die tot 1000x sneller gaan dat wat we nu kennen.

Multiscreen laptop

Een heel apart apparaat is een laptop van Razer Project Valerie, waar 3 schermen aan vastzitten, 1 in het midden en twee schermen die uit de hoofdscherm geschoven kunnen worden. Perfect voor gamers, maar de vraag is waarom?

razer_project_valerie_ces2017_001

Gratis Wifi in Vlaardingen

Bron: Telegraaf – Bezoekers van de Vlaardingse binnenstad kunnen daar sinds gisteren gratis internetten. De gemeente heeft gezorgd voor een openbare wifi voorziening op het Liesveld, het Veerplein, de Fransenstraat, de Kuiperstraat en de Westhavenplaats. Later deze maand worden ook de Hoogstraat, de Korte Hoogstraat en de Blokmakersplaats op het netwerk aangesloten.

Met wifi wil de gemeente het bezoek aan het door leegstand minder aantrekkelijk geworden centrum weer op gang helpen. Om de vrees onder winkeliers dat wifi hangjongeren zal aantrekken weg te nemen, verzekert de gemeente dat het internetsignaal op bepaalde tijden kan worden uitgeschakeld.

De aanleg van het netwerk was betrekkelijk eenvoudig en daardoor goedkoop. Er kon gebruik worden gemaakt van de palen waarmee cameratoezicht in het centrum wordt gehouden. De camera’s zijn met elkaar verbonden door een glasvezelnet dat behalve beelden ook internet kan doorgeven. Op de camerapalen werd een wi-fi station gemonteerd om het internetsignaal draadloos te verspreiden.

In 2020 wil de Europese Commissie overigens gratis WIFI in alle publieke ruimtes in de hele EU. In gemeentehuizen, ziekenhuizen, parken en grote pleinen moet iedereen gratis, snel en veilig kunnen internetten. Om dat te realiseren gaat de Europese Commissie (EC) gaat Europese hier zelfs geld voor vrij maken. Tussen de zes en achtduizend gemeenten in de EU kunnen daarvoor rekenen op 120 miljoen euro.

Amazon Prime nu ook in Nederland voor 6,99 euro

Bron: Computertotaal – Netflix is er vast niet blij mee, maar wij wel: Amazon Prime Video is nu ook voor Nederlandse gebruikers beschikbaar. De strijd tussen de streamingdiensten woedt vrolijk verder.

Een Amazon Prime Video-abonnement is iets goedkoper dan een Netflix-abonnement. Voor 5,99 euro per maand krijg je toegang tot het hele aanbod aan films en series, waar Netflix 7,99 euro per maand kost. Amazon Prime Video is een week gratis uit te proberen en kost daarna de eerste zes maanden slechts 2,99 euro.

Inloggen gaat aan de hand van een Amazon-account, dat je al hebt wanneer je in het verleden iets in de Amazon-webshop hebt gekocht. Aan dat account moet vervolgens een creditcard gekoppeld zijn. Netflix biedt wat dat betreft bredere betaalmogelijkheden aan, zoals ondersteuning voor iDEAL – wat voor de meeste Nederlanders een gebruikelijkere betaalmethode is.

Online en offline kijken
Maar goed, zodra het abonnement afgesloten is kun je de series en films van Amazon Prime Video bekijken via je browser, als ook via apps voor Android, iOS, Windows 10, smart-tv’s en spelcomputers. Je kunt daarbij op drie apparaten tegelijkertijd kijken en je hebt de optie om de content te downloaden voor offline gebruik. Netflix biedt die mogelijkheid sinds kort ook aan.

Tussen Amazon en Netflix draait de strijd nu vooral om films en series die wél bij de ene partij te zien zijn, maar niet bij de andere. Zo heeft Netflix House of Cards en Orange is the New Black voor zichzelf, terwijl The Grand Tour (de nieuwe serie van voormalige Top Gear-presentatoren) alleen bij Amazon Prime Video te zien is. In Nederland is er daarnaast nog concurrentie van Videoland.

In de Verenigde Staten maakt Prime Video deel uit van een breder Amazon Prime-abonnement. Wie dit afsluit, krijgt dikwijls exclusieve kortingen op de producten in de webshop, krijgt aankopen sneller thuisgestuurd en hoeft soms ook geen verzendkosten te betalen. In Nederland kan daar nog niet gebruik van gemaakt worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.