De Digitale Media van 23 januari 2017

791078339-meitu-donald-trump-daten-mo7p0qbcing1

Onderwerpen:

  • Politierapporten liggen op straat door verlopen domeinnamen
  • Tesla hoeft geen auto’s terug te roepen na dodelijk ongeval
  • Overstappen naar T-Mobile Go Unlimited, of toch niet?
  • Pas op voor de hilarische foto-app Meitu, zegt Telegraaf

Politierapporten liggen op straat door verlopen domeinnamen

Bron: Tweakers – Doordat de politie een groot aantal domeinnamen heeft laten verlopen, zijn verschillende rapporten in handen gekomen van een ethische hacker. Die registreerde de domeinnamen en kreeg de vertrouwelijke informatie zo toegemaild.

Onder andere de domeinnaam politiebrabantnoord.nl is verlopen, waardoor deze beschikbaar kwam voor anderen om te registreren. De ethische hacker Wouter Slotboom zette een aantal verlopen domeinnamen op zijn naam en kreeg zo onder meer het beveiligingsplan voor de kerstmarkt in Dordrecht toegemaild, naast andere vertrouwelijke rapporten.

Het probleem zit hem volgens Slotboom in de gewenning van agenten om te mailen naar bepaalde adressen. Voorheen mailden agenten naar adressen van domeinnamen per korps, inmiddels is dat naar naam@politie.nl. “‘Iedereen die dagelijks mailt, maakt gebruik van automatische invoeging van mailadressen, waardoor je minder snel oplet naar wie je mailt. Als je gewend bent Kees te mailen op kees@politiebrabantnoord.nl, dan is dat ook de eerste suggestie die je krijgt als je Kees opnieuw wilt mailen”, zegt Slotboom tegen BNR.

Volgens hem is het probleem eenvoudig te verhelpen door de oude domeinnamen te behouden en door te linken naar @politie.nl. Hij zou de Nationale Politie al twee jaar geleden gewezen hebben op de risico’s, maar die zou er niets mee gedaan hebben. De Politie stelt in een reactie dat er tot nu 3600 oude domeinnamen door de politie zelf zijn geregistreerd, maar dat er enkele tussendoor geglipt zijn. Ook legt de politie verantwoordelijkheid bij burgers en agenten, aangezien die van de domeinnaam @politie.nl gebruik moeten maken.

Tesla hoeft geen auto’s terug te roepen na dodelijk ongeval

Bron: NU – Tesla hoeft geen zelfrijdende auto’s terug te roepen in de Verenigde Staten. In 2016 vond er een dodelijk ongeluk plaats met een Tesla in de Autopilot-modus die tegen een vrachtwagen aanreed.

Dat concludeert een Amerikaans overheidsorgaan dat is opgericht voor veilig rijden, om ongelukken op de weg te voorkomen en om levens te redden, meldt de BBC donderdag.

Daarnaast laat het orgaan weten dat het aantal ongelukken met Tesla-auto’s met veertig procent is afgenomen sinds de Autopilot is toegevoegd aan de auto’s van het bedrijf.

Dodelijk ongeval
Joshua Brown kwam in mei 2016 om het leven door een crash tegen een vrachtwagen aan. Zijn Tesla reed toen in Autopilot-modus.

Tesla heeft eerder in een reactie gezegd dat de Autopilot alleen bedoeld is voor het assisteren van autorijders en dat bestuurders altijd hun handen op het stuur dienen te houden.

Diverse media wisten te vertellen dat Joshua tijdens het rijden naar een DVD had zitten kijken van Harry Potter – “An FHP trooper on the scene told the property owner, Robert VanKavelaar, that a “Harry Potter” movie was showing on the DVD player, VanKavelaar told Reuters on Friday.”

De functie kan bestuurders wel helpen op de snelweg, bijvoorbeeld bij het wisselen van rijbaan. Ook kan er gereageerd worden op wat er op de weg gebeurt, wanneer er bijvoorbeeld een ongeluk plaatsvindt.

Tragisch
Na de crash heeft Tesla-oprichter Elon Musk ook gezegd dat de Model S-auto de witte kant van de vrachtwagen niet kon zien vanwege het heldere licht van de lucht. Ook noemde Musk het overlijden van Brown een tragisch verlies.

Het Amerikaanse overheidsorgaan voor de veiligheid op de weg zal Tesla en de Autopilot echter streng in de gaten blijven houden.

t-mobile

Overstappen naar T-Mobile Go Unlimited, of toch niet?

Bron: diversen – Volgens T-Mobile is er geen enkel reden om met je Skype chat met je pimpelpaarse oma te onderbreken, als je tenminste gebruik maakt van Go Unlimited. Wat is het en maakt T-Mobile de belofte waar? Sinds vorige week bieden ze als eerste van de 3 grote telecomaanbieders zo’n onbeperkt abonnement.

Voor 35 Euro kun je bij T-Mobile onbeperkt bellen, sms’en én internetten, in de hele EU, voor 35 euro per maand. De genoemde prijzen gelden voor abonnementen zonder toestel met een loopduur van twee jaar. Kies je voor een abonnement dat slechts één jaar loopt, dan betaal je een euro meer per maand. Zo, da’s nog eens een deal! Of …

De voorwaarden lijken prachtig: elke dag mag je 5 GB aan data verbruiken. Daarna moet je per 1 GB steeds per sms een update vragen. Begrijpelijk: Daarmee probeert de provider te voorkomen dat je hele grote bestanden download met je telefoon als wifi-hotspot. Fair.

Ook fair is dat T-Mobile je 2 maanden per jaar die onbeperkte hoeveelheid data in de hele EU biedt. En zelfs daarbuiten biedt T-Mobile je 10 GB per maand. Niet zo unlimited meer, maar wie meer wil, leeft waarschijnlijk elders en doet er beter aan in dat land een abonnement af te sluiten. Fair.

Al met alle een prachtige deal. Maar hoe zit dat met de ervaringen met T-Mobile. Als ik kijk op Telecomvergelijker.nl, dan is het triest gesteld met T-Mobile. Het bedrijf scoort overall een 5.6 maar de laatste reviews duiden erop dat de ervaringen niet geweldig zijn. Is dat reden om weg te blijven van T-Mobile en over te stappen naar Vodafone of KPN? Vodafone scoort een 4.6 en KPN op een 4.8 – Dan doet T-Mobile het nog goed, hoe triest een 5.6 ook is.

Op Bellen.com wordt T-Mobile door 32% aanbevolen, terwijl 8% Vodafone aanbeveelt en KPN zelfs in het geheel geen aanbevelingen krijgt van de bezoekers (5% misschien).

Hoe triest deze resultaten ook zijn, T-Mobile wordt het minst bekritiseerd door haar klanten en het meest aanbevolen (van de 3 grote telco’s). Trek dat je eigen conclusies uit ..

Voor 60 euro biedt de provider overigens ook nog T-Mobile Go Unlimited EU + USA aan, dat ook nog geldig is in de Verenigde Staten – Bron: Androidplanet

Pas op voor deze hilarische foto-app Meitu

Bron: Telegraaf – Logisch dat de foto-app Meitu zo’n dikke hit is, want je kunt er fantastische dingen mee maken. Er is wel een dikke ‘maar’, waarschuwt techexpert Rolf Venema.

Er waren eind 2016 al 400 miljoen dagelijkse gebruikers van de app, voornamelijk in China, maar ook steeds meer in het westen. Meitu werd in 2008 opgericht en maakt smartphone en selfie apps (13). In totaal heeft het 456 miljoen gebruikers die maand meer dan 6 miljard foto’s posten. In totaal zijn de apps meer dan 1.1 miljard keer geactiveerd. MeituPic is de meest populaire app met 52 miljoen dagelijkse gebruikers en 270 miljoen unique gebruikers per maand.

Het bedrijf ging in december naar de beurs in Hong Kong en is inmiddels meer dan 5 miljard dollar waard.

Waar de Telegraaf zich terecht druk om maakt is wat er met je privé gegevens gebeurd, want zoals gebruikelijk verzamelen dergelijke apps zoveel mogelijk info over je vrienden, waar je bent, welke provider je gebruikt, met wie je communiceert, met welke profielen je communiceert, etc. Beseffen we de consequenties wel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.