De Digitale Media van 30 januari 2017

wet-meldplicht-datalekken-persoonsgegevens1

Onderwerpen:

  • Helft datalekken gemeenten niet gemeld aan Autoriteit Persoonsgegevens
  • Europol: leden gearresteerd van bende die pinautomaten leegde via banknetwerk
  • Rotterdammer betaalt voor illegaal tonen films
  • Smartphones aanzienlijk goedkoper in 2016

Helft datalekken gemeenten niet gemeld aan Autoriteit Persoonsgegevens

Bron: TweakersUit een steekproef van Reporter Radio zou blijken dat de helft van alle datalekken bij gemeenten niet gemeld wordt aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Het verzuimen van een melding kan op boetes uitlopen. De AP overweegt de gemeenten opnieuw te waarschuwen voor de risico’s.

Het Radio 1-programma Reporter Radio heeft een steekproef onder 66 gemeenten gedaan. Die kregen een wob-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) met de vraag hoeveel datalekken ze gehad hebben sinds de meldplicht in werking trad op 1 januari 2016 en of ze deze ook gemeld hebben. Ook vroegen ze naar de details omtrent de lekken.

Bij twee derde (66%) van alle besproken lekken zouden burgerservicenummers betrokken zijn en bij 90 procent ook naw-gegevens. Niet alleen is de helft van deze lekken niet gemeld bij de AP, maar in 82 procent van de gevallen zijn de betrokken burgers ook niet ingelicht. Vanwege het risico op identiteitsfraude bij dergelijke lekken, is het belangrijk dat burgers alert blijven op verdachte berichtgeving, zoals een bevestiging of afwijzing van een lening die een derde partij in hun naam heeft aangevraagd.

Gemiddeld zouden 16 per duizend inwoners getroffen zijn (1,6% ofwel 1-2/100).

De datalekken zijn lang niet altijd gevallen van grote databases die in handen vallen van hackers. Het gaat bijvoorbeeld ook over verloren telefoons, verkeerd verzonden e-mails en andere gemeenten die in de context van een samenwerkingsverband gegevens konden inzien. Bij dat laatste voorbeeld zou dus gesteld kunnen worden dat de data niet op straat liggen, maar omdat de Wet Bescherming Persoonsgegevens ook de ‘onrechtmatige verwerking’ van persoonsgegevens verbiedt, valt het wel onder de meldplicht datalekken.

Het niet melden van een datalek kan een boete opleveren die kan oplopen tot 820.000 euro.

Reporter Radio besprak het nieuws op zondagavond om 19:00 op Radio 1, met securitydeskundigen Ronald Prins van Fox-IT en Mary-Jo de Leeuw van Revnext.

Radio1 – Niet alles hoeft te worden gemeld, alleen lekken met ‘ernstige gevolgen’. In Amersfoort leidde het niet melden van een lek tot een rel in de Gemeenteraad. Maria H. krijgt post van de gemeente. Persoonlijke informatie van 1900 burgers, inclusief zorggegevens, is verkeerde mensen terecht gekomen. Amersfoort had geen protocol voor het melden van datalekken. Apeldoorn meld dat toegang tot persoonsgegevens mogelijk was door computers in publieke ruimtes.

Mary-Jo de Leeuw van Revnext van 392 gemeenten heeft de helft géén informatie veiligheidsbeleid (op basis van de BIG-richtlijn – Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten).

Er is tot op heden geen boete opgelegd, wel is er onderzoek naar een aantal meldingen.

Europol: leden gearresteerd van bende die pinautomaten leegde via banknetwerk

Bron: Tweakers – Europol meldt dat zijn European Cybercrime Centre, oftewel EC3, heeft bijgedragen aan de arrestatie van vijf leden van een internationale bende. Zij drongen banknetwerken binnen en wisten op die manier geld te stelen uit pinautomaten.

Volgens de organisatie ging het om ‘zeer geavanceerde aanvallen’, die ervoor zorgden dat de pinautomaten hun volledige geldvoorraad uitgaven. Om dat te bereiken, verstuurden de criminelen eerst gerichte phishingmails met daarin malware. Op die manier wisten zij vervolgens het interne netwerk van een bank binnen te dringen en controle te verkrijgen over het netwerk van pinautomaten.

Daarnaast gebruikte de bende speciale software om zijn sporen uit te wissen. De arrestaties vonden plaats door de Roemeense, Taiwanese en Wit-Russische politie. In sommige van deze gevallen was de politie in staat om een deel van het gestolen geld terug te halen.

Europol meldt verder dat het onderzoek naar de criminelen in 2016 begon en dat de groepsleden online gerekruteerd werden. Zij beschikten over verschillende nationaliteiten, waardoor zij eenvoudig konden reizen tussen landen. De schade bij de banken zou zijn opgelopen tot drie miljoen euro.

Europol ondersteunt regelmatig internationale acties van verschillende politiediensten. Een jaar geleden was de organisatie betrokken bij de arrestatie van een bende die eveneens geldautomaten leeghaalde. Dit deed de groep met de zogenaamde Tyupkin-malware en niet via het interne banknetwerk.

Rotterdammer betaalt voor illegaal tonen films

Bron: NU – Een 23-jarige Rotterdammer die op een Facebookpagina onder meer films toonde die nog in de bioscoop draaien moet 7500 euro betalen. Dat is de Rotterdammer overeengekomen met auteursrechtenorganisatie Stichting Brein.

Op de pagina Live Bioscoop kunnen geen films meer worden bekeken. Volgens Brein-directeur Tim Kuik was sprake van diefstal van inkomsten van bioscopen en rechthebbenden. “Daar moest zo snel mogelijk een einde aan komen.”

De anonieme beheerder probeerde geld te verdienen met zijn illegale activiteiten door de verkoop van advertentieruimte op zijn pagina en de oproep geld te doneren. Zo kon Brein zijn identiteit vaststellen.

De pagina werd inmiddels door ruim 26.000 mensen gevolgd. Met de schikking is de zaak afgedaan. De Rotterdammer heeft ook beloofd geen nieuwe pagina te openen. Eventuele toekomstige verdiensten van de pagina gaan ook naar Brein.

Smartphones goedkoper in 2016

Bron: NU – Smartphones werden vorig jaar flink goedkoper, net als mobiele abonnementen en mobiel internetten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van een analyse van de consumentenprijzen. ‘Mobiele telefoons’ is daarbij de categorie met de grootste prijswijziging.

Smartphones werden vorig jaar 12,1 procent goedkoper. Voor telefoondiensten, zoals abonnementen en mobiel internet, werd 4 procent minder betaald dan in 2015.

Ook bijvoorbeeld de energieprijzen daalden aanzienlijk, namelijk met 5,5 procent. Daarbij ging voornamelijk de prijs van elektriciteit omlaag, met 14,8 procent. Water was 3,3 procent goedkoper, gas werd juist 1 procent duurder.

Belangrijke productgroepen als voedsel (0,8 procent), kleding (0,9 procent) en huur (2,1 procent) werden duurder en stuwden het gemiddelde prijspeil op. Opvallende stijgers bij de voedingsmiddelen zijn groenten (4,5 procent) en fruit (4,3 procent).

We zagen eerder al dat EU-president Juncker in september vorig jaar om een beter roamingplan eiste, en vorige week zagen wel al dat T-Mobile met het Go Unlimited hierop inspringt. Anderzijds moeten providers meldingen van financieringen van mobiele telefoons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.