De Digitale Media van 13 februari 2017

koperlassen-11

Onderwerpen:

  • Kabinet wil privacy basisschoolleerlingen in digitale leeromgevingen verbeteren
  • Tim Cook, Apple, noemt nepnieuws groot probleem van deze tijd
  • iCloud sloeg verwijderde browsergeschiedenis maandenlang op
  • Kamp wil kosten van aanleg snel internet verminderen

Kabinet wil privacy basisschoolleerlingen in digitale leeromgevingen verbeteren

Bron: NU – De privacy van leerlingen in Nederland moet beter worden beschermd. Om dat te bereiken komt de regering met een wetsvoorstel waardoor leerlingen in zogenoemde digitale leeromgevingen voortaan minder persoonsgegevens hoeven af te staan.

Voor veel digitale leermiddelen moeten leerlingen allerlei gegevens invullen, zoals hun voornaam, klas, school en leerniveau. Deze gegevens kunnen na een hack of een lek op straat terechtkomen.

Daar wil het kabinet verandering in brengen, door een pseudoniem in de vorm van een code in te voeren. Zo hoeft bijvoorbeeld de geboortenaam en het geslacht van een leerling voortaan niet meer gedeeld te worden, stelt de regering in een verklaring.

Alle leerlingen op basisscholen, middelbare scholen en mbo’s krijgen een pseudoniem. Het kabinet hoopt dat de nieuwe regels begin 2018 van kracht worden.

Covenant
In 2015 maakten meer dan 130 instanties, waaronder bedrijven en scholen, afspraken om de privacy van leerlingen te borgen. In 2016 werd dit convenant nog bijgewerkt.

“Het Convenant tot stand is gekomen binnen het Doorbraakproject Onderwijs & ICT, dat als doel heeft een doorbraak te realiseren door het (beter) benutten van ICT voor maatwerk in het primair en voortgezet onderwijs.”

“Uitgangspunt bij deze afspraken is dat de Onderwijsinstellingen de regie hebben en houden over de (Verwerking van) Persoonsgegevens en bepalen aan wie de gegevens mogen worden verstrekt. De Onderwijsinstellingen zijn de Verantwoordelijke voor de Verwerkingen van Persoonsgegevens in de zin van het Convenant.”

Artikel 6: “Indien redelijkerwijs mogelijk streven Onderwijsinstellingen en Ketenpartijen ernaar om bij de uitwisseling van Persoonsgegevens tussen Onderwijsinstellingen en Ketenpartijen gepseudonimiseerde Persoonsgegevens te gebruiken.”

Hierdoor is bijvoorbeeld iedereen die betrokken is bij de verwerking van persoonsgegevens aan een geheimhoudingsplicht gebonden. ”Alle partijen die bij het convenant zijn aangesloten, hebben aangegeven zo snel mogelijk met het pseudoniem te willen gaan werken”, aldus het ministerie van Onderwijs.

Tim Cook noemt nepnieuws groot probleem van deze tijd

Bron: NU – Apple-CEO Tim Cook zegt bezorgd te zijn over de verspreiding van nepnieuws. Hij noemt het één van de grootste problemen van deze tijd’.

“We moeten consumenten de middelen geven om dit weg te filteren, zonder dat het internet minder open wordt”, aldus Cook. Hij benadrukt dat er echter geen simpele oplossing is voor de problemen rondom nepnieuws.

Volgens critici had de verspreiding van nepnieuws invloed op de Amerikaanse verkiezingen, omdat stemmers foutieve nieuwsberichten tegenkwamen op Facebook.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg zei eerder dat slechts een klein percentage van het gedeelde nieuws tijdens de verkiezingen nep was. Inmiddels werkt het sociale netwerk wel aan maatregelen tegen de artikelen.

Een buitengewoon interessant artikel met de titel “De Trumpistische leugen is de basis van een ideologie” geeft een compleet ander beeld op nepnieuws.

In Frankrijk en Duitsland kunnen gebruikers nepnieuws melden bij Facebook, waarna het bericht door externe partijen wordt gecontroleerd. Blijkt het nieuws nep te zijn, dan verschijnt dit minder snel in de feeds van gebruikers.

iCloud sloeg verwijderde browsergeschiedenis maandenlang op

Bron: NU – Het Russische forensische bedrijf Elcomsoft heeft verwijderde browsergeschiedenis van maanden geleden weten terug te halen uit de cloudopslagdienst van Apple, iCloud.

Die bestanden stonden gemarkeerd als ‘verwijderd’, maar waren dus wel in te zien. Dat schrijft Forbes donderdagmiddag. Uit de data zijn onder meer namen en website-url’s gehaald.

Ook de data die een smartphone achterlaat is teruggevonden in de gegevens. Echter, de sitenamen zijn wel versleuteld sinds de recente uitgebrachte updates voor iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple.

Apple lost probleem op
Elcomsoft heeft niet laten weten hoe het het bedrijf is gelukt de data te achterhalen. Apple heeft wel snel gereageerd en heeft het probleem inmiddels verholpen. Nu worden alle gegevens die ouder zijn dan twee weken automatisch gewist.

Hoewel het forensische team blij is met de verandering, is het nog steeds benieuwd naar de oorzaak van de fout. “We wachten nog op een uitleg”, schrijft het team in een eigen, geüpdatete blogpost.

In 2015 was een ontwikkelaar onder de naam Pr0x13 in staat middels een brute force-attack achter de wachtwoorden van iCould-gebruikers te komen. Ondanks de beveiliging die Apple hiervoor heeft gebouwd. De maker had de tool online gezet en noemde de bug, die het mogelijk maakte, pijnlijk voor de hand liggend. De tool liep simpelweg een lijstje af van 500 meest voorkomende wachtwoorden en testte die met bekende icloud-gebruikersnamen.

Normaal gesproken is het zo dat wanneer gebruikers hun geschiedenis verwijderen vanaf een Mac, de data ook wordt gewist op iPhones en iPads die zijn gekoppeld aan hetzelfde iCloud-account. Elcomsoft kwam echter data tegen die teruggaat tot november 2015, wat dus zou moeten betekenen dat er ergens een fout in het systeem zat.

ÚvL – ‘Met huidige communicatiemiddelen zoals Whatsapp, iCloud en Dropbox kan informatie sneller in handen komen van derden, zeker als deze informatie op een mobiel apparaat staat zoals een smartphone en tablet. Weeg dus goed af met welk middel je gevoelige informatie communiceert.

De data schijnt niet toegankelijk te zijn geweest voor de politie.

bedrijvenpark-veesteeg-krijgt-glasvezel-570x3501

Kamp wil kosten van aanleg snel internet verminderen

Bron: NU – Minister Kamp van Economische Zaken wil naar verwachting in het tweede kwartaal van 2017 een nieuwe wet indienen die de kosten en de overlast van het aanleggen van snel internet moet gaan verminderen.

De nieuwe wet heet de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten (Wibon). Het Agentschap Telecom zal net als bij de huidige wet, de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten (Wion), toezicht houden op de naleving ervan. Dat maakt het ministerie van Economische Zaken donderdag bekend.

Nederland beschikt momenteel over miljoenen kabelgoten, mantelbuizen en kasten voor telecom, energie, gas, spoor en riolering, die zowel boven als onder de grond zitten. Minister Kamp vindt dat deze bestaande infrastructuur gebruikt kan worden voor het aanleggen van snel internet.

“Op deze wijze kunnen bedrijven en consumenten optimaal blijven profiteren van de kansen die snel internet biedt. Dit draagt bij aan onze economische groei”, stelt de minister.

Wibon vervangt Wion
Eigenaars van de oude infrastructuur kunnen onder de nieuwe wet een ‘redelijke vergoeding’ voor het medegebruik krijgen. Daarnaast zal de nieuwe wet het mogelijk maken dat een telecombeheerder aan een andere netbeheerder kan vragen de werkzaamheden aan beide infrastructuren te coördineren.

Zo moet het gezamenlijk werken aan de aanleg en verbetering van infrastructuur worden bevorderd en zou de overlast voor omwonenden door graafwerkzaamheden worden beperkt.

Opruimplicht
De zogenoemde opruimplicht van kabels, onderdeel van de Telecommunicatiewet, zal worden gewijzigd. Daardoor zouden de kosten voor beheerders verminderd kunnen worden.

Met de nieuwe wet kan een grondeigenaar, zoals een gemeente, ook later precariobelasting heffen op ongebruikte telefoonkabels. Dat zou straks pas kunnen wanneer de eigenaar meldt dat hij de kabels weg wil hebben en verzocht heeft deze op te ruimen. Nu kan een gemeente na tien jaar de belasting heffen.

In Eindhoven en Hengelo staakt KPN de aanleg van glasvezel. Het laatste stukje van de verglaasde wijkkast tot aan de woning wordt overbrugd met VDSL. Vooral in Eindhoven is men daar niet blij mee. Het alternatief sluit niet aan bij de ambities van de gemeente, die verglazing van de complete stad voor ogen had. Volgens adviesbureau Stratix wordt de strategie vooral ingegeven door de dreigende belasting op ongebruikt koperdraad.

Op 1 januari 2018 gaat een regeling in dat telecombedrijven precariobelasting moeten gaan betalen voor ongebruikt koperdraad of lege buizen in de grond. Gemeenten willen, onder meer uit milieu-overwegingen, geen loodhoudende kabels in hun grond. De opruimplicht is geformuleerd in Artikel 5.2 lid 8 van de Telecommunicatiewet.

De kosten voor inactief gebruik kunnen oplopen tot 5 euro per meter, afhankelijk van de tarieven die gemeenten hanteren. Verwijderen kost miljarden. Om die reden wil KPN vasthouden aan het oude kopernetwerk, zegt Hendrik Rood van adviesbureau Stratix uit Hilversum tegen Emerce. “Maar die moeten ze dan wel blijven gebruiken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.