De Digitale Media van 13 maart 2017

Winklevoss broers

Onderwerpen:

  • Moederbedrijf Google vraagt rechter om verbod zelfrijdende auto Uber
  • Microsoft wil gebruikers Windows-apps 3 minuten laten testen zonder download
  • Amerikaanse beurswaakhond keurt gereguleerde bitcoinbeurs af
  • Twitter komt met emoji voor verkiezingsdag

Moederbedrijf Google vraagt rechter om verbod zelfrijdende auto Uber

Bron: NU – Alphabet, het moederbedrijf waar Google onder valt, wil via de rechter een verbod op de zelfrijdende auto van Uber afdwingen. Dat meldt onder meer The Verge.

Alphabet beschuldigt Uber ervan intellectueel eigendom te gebruiken dat aan Waymo toebehoort, de van Google afgesplitste dochteronderneming die zich bezighoudt met zelfrijdende auto’s.

Waymo diende vandaag een officiële verklaring bij het federale gerechtshof in waarin staat dat een voormalig medewerker van Google eind 2015 14.000 bestanden zou hebben gestolen om deze vervolgens te gebruiken voor zijn eigen start-up voor zelfrijdende auto’s, Otto.

De oud-werknemer, Anthony Levandowski, richtte Otto in januari van 2016 op. Uber nam zijn bedrijf in augustus van datzelfde jaar over. Een maand later startte Uber met het openbaar testen van zijn zelfrijdende auto’s. Alphabet claimt dat Uber zonder de vermeende diefstal van het intellectueel eigendom nooit zo snel een eigen zelfrijdende auto op de weg had kunnen krijgen.

Volgens de vrijdag ingediende verklaring van Waymo is er bovendien onomstotelijk bewijs dat Levandowski de bestanden gedownload heeft. Hij heeft hiervoor zijn privélaptop gebruikt, zou blijken uit de logbestanden die Google bijhoudt zodra het interne netwerk van Google wordt aangesproken.

Naast Levandowski zouden nog twee andere oud-medewerkers bestanden hebben gestolen. Beiden werken inmiddels bij Uber. Uber wilde nog niet reageren voordat de documenten officieel bij de rechtbank zijn ingediend, aldus The Verge.

Regelgeving Californië
Zowel Uber als Waymo testen hun zelfrijdende auto’s al op de openbare weg, waaronder in Californië. Het is in de Amerikaanse staat nog wel verplicht om een bestuurder in de auto’s te hebben die eventueel kan ingrijpen.

Daar komt waarschijnlijk eind dit jaar verandering in. Het Department of Motor Vehicles in Californië liet vrijdag weten vanaf dan zelfrijdende auto’s zonder bestuurder toe te staan. De instantie wil de komende tijd reacties van betrokkenen gaan vragen en behandelen om zo wetgeving op te kunnen stellen die de volledig autonome tests mogelijk maakt.

Microsoft wil gebruikers Windows-apps 3 minuten laten testen zonder download

Bron: Tweakers – Microsoft heeft een preview van ‘playable ads’ voor zijn Dev Center aangekondigd. Hiermee kunnen ontwikkelaars advertenties voor apps tonen aan Windows 10-gebruikers. Klikt een gebruiker op een dergelijke advertentie, kan hij de app drie minuten lang gebruiken zonder deze te downloaden.

Volgens Microsoft moet de applicatie in dat geval te gebruiken zijn ‘alsof die daadwerkelijk op het systeem is geïnstalleerd”. Deze nieuwe methode zou voordelen bieden tegenover het huidige model, waarbij gebruikers de oorspronkelijke app verlaten als zij op een advertentie klikken. Microsoft noemt de techniek, waarbij het verlaten van de oorspronkelijke app niet meer nodig is, ‘inline expandable app streaming’.

App stream

Daarbij is de app vanaf een App Streaming-server beschikbaar voor de gebruiker. Kiest deze er na verloop van de drie minuten voor om de applicatie te downloaden, dan wordt er meteen verbinding gemaakt met de Windows Store. De functie lijkt voornamelijk geschikt voor het spelen van zeer korte gamedemo’s; deze toepassing wordt dan ook door Microsoft in zijn aankondiging genoemd. Gebruikers moeten in staat zijn om de stream op elk moment te verlaten, aldus het bedrijf.

Of en wanneer dergelijke advertenties op grote schaal in Windows 10 te zien zullen zijn, is onduidelijk. Microsoft begon onlangs met het tonen van reclame voor OneDrive in de verkenner van Windows 10. Hierop reageerden verschillende gebruikers geërgerd.

Playable ads vind je overigens ook op Apple en Android devices – http://atmosplay.com/

Onderzoek wijst uit dat de conversie tot wel 3-7x hoger kan zijn van video ads. De praktijk leert dat 25% van de mensen die een app testen deze binnen 1 uur weer verwijderen, terwijl 2/3 de app binnen 1 maand verwijderen.

CEO Wally Nguyen van Mnectar zegt hierover: “Our recent growth and client retention metrics are hugely validating, and demonstrate empirically that playables are killing video ads and pushing the frontiers of mobile advertising.” As Nguyen likes to point out, nobody likes banner ads, and video ads have become extremely popular, but only because they tend to hold the user hostage in some way. Playable ads are opt-in, Nguyen said. Once you view a playable ad, you can resume the original game in the place where you left off.

Edwin: Ik moet zeggen dat ik het link vind. Bij een banneradvertentie moest je oppassen dat je niet op de verkeerde site terecht kwam, maar bij video ads vond ik het juist een stuk veiliger .. de video begon te spelen, maar er werd niets uitgevoerd. Maar bij die playable ads wordt je gevraagd een button aan te klikken om de stream te starten. Wie zegt niet dat er iets anders gebeurd?

Amerikaanse beurswaakhond keurt gereguleerde bitcoinbeurs af

Bron: NU – De Amerikaanse beurswaakhond, The Securities and Exchange Commission, heeft een verzoek tot het oprichten van een gereguleerde bitcoinbeurs afgekeurd.
Dat maakt de waakhond vrijdag bekend.

De aanvraag werd twee jaar geleden ingediend door de tweeling Cameron en Tyler Winklevoss, voorheen vooral bekend om de rechtszaak die zij aanspanden tegen Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. De Winklevoss-broers richtten hun aandacht daarna op bitcoins en zouden er samen zeker honderdduizend in bezit hebben.

Copyright CoinTelegraph – Winklevoss Bitcoin ETF to be traded on Bats BZX Exchange

De tweeling stelde voor om een soort officieel aandelenfonds in het leven te roepen dat verbonden zou worden aan de waarde van één bitcoin. Op die manier zouden investeerders geld kunnen stoppen in de virtuele munt, zonder eerst een Bitcoin-portemonnee te hoeven openen. Dat zou de liquiditeit en ook de ruchtbaarheid van de valuta moeten vergroten.

De beurswaakhond oordeelt echter dat een dergelijk aandeelfonds te fraudegevoelig is, vanwege de beperkte mate waarin bitcoins nog zijn gereguleerd als betaalmiddel. Daar moeten volgens de commissie nog stappen in gemaakt worden, want er zijn nog te veel vragen over hoe hoog het risico is dat de koerswaarde van een bitcoin gemanipuleerd kan worden.

Waardedaling Bitcoin
Vanwege de beslissing van de waakhond werd de bitcoin vrijdagavond in een klap fors minder waard. De koers zakte in korte tijd wel 18 procent. Direct na het oordeel daalde de waarde van het virtuele geld tot minder dan 979 dollar, om daarna wel weer een licht herstel te laten zien. Afgelopen week bereikte de bitcoin met ruim 1327 dollar nog zijn hoogste waarde ooit.

De koers veerde overigens binnen 24 uur weer op. Mogelijk omdat er nog twee ETF initiatieven zijn ingediend, waarvan niet op voorhand kan worden gezegd dat deze ook kansloos zijn. Sommige geloven dat als er een ETF wordt goedgekeurd er zomaar 250-500 miljoen extra in Bitcoin kan worden geinvesteerd, wat de waarde flink kan doen toenemen.

Op Bloomberg werd gezegd dat 90% van de handel in Bitcoin in China plaatsvindt. Het gebeuren in de VS had even effect op de koers, maar dat kwam voornamelijk omdat er maar zo weinig handel in Bitcoin plaatsvindt: een paar verkopers heeft al een enorm effect op de prijs. De Chinezen zagen kennelijk door de koersdaling hun kan om ‘goedkoop’ Bitcoins te kopen, waardoor de prijs weer steeg.

De Winklefoss broers wilden hun ETF koppelen aan een relatief kleine bitcoin-exchange, de Bats BZX Exchange – oorspronkelijk wilden ze naar de veel grotere NASDAQ. Mogelijk dat dat ook aan de onzekerheid heeft bijgedragen. De Bats zou met het ingelegde geld ook zelf bitcoins kunnen kopen en op die manier dubbel verdienen aan de handel in Bitcoins. Bloomberg: “The SEC rejected the application because the Bats exchange would be unable to enter into necessary surveillance-sharing agreements given that “significant markets for bitcoin are unregulated,” according to the filing on the agency’s website. “The Commission does not find the proposed rule change to be consistent with the Exchange Act.”

Spencer Bogart, Blockchain Capital: “The reasons for disapproval appear unrelated to specifics of the Winklevoss filing and therefore this announcement is a negative indicator for the prospects of the other bitcoin ETFs,” he said.”

In Zweden bestaat wel al een Bitcoin Tracker, die het mogelijk maakt om via een ETN (Exchange Traded Note) te handelen in Bitcoin, zonder feitelijk Bitcoins te kopen/verkopen.

Een ETF is een fonds, wat zelf ook assets bezit (aandelen, opties, goud, bitcoins) en waarin via de grote beurzen wereldwijd kan worden gehandeld. Een ETN is meer een soort van obligatie – het verschil is dat er bij een obligatie iemand borg staat, meestal een bank, en als die failliet gaat is de investering foetsie. Doordat een ETF gereguleerd is en er dus toezicht op gehouden wordt, zijn investeerders beter beschermd dan bij een ETN.

De laatste maanden was er sowieso sprake van een fikse opmars van de bitcoinkoers. De munt is onder meer populair onder Chinezen als middel om valutarestricties te omzeilen. Ook werd er door beleggers flink gespeculeerd op een versoepeling van de regels voor de bitcoin door de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

Het elektronische betaalmiddel bestaat sinds 2009 en is niet onomstreden. De bitcoin wordt ook veel gebruikt door criminelen, vooral vanwege de mogelijkheid om er anoniem betalingen mee te verrichten.

Op de site Gemini.com leggen de broers uit wat hun doel was – Gemini is hun eigen bitcoin exchange, vergelijkbaar met Coinbase en itBit.

Twitter komt met emoji voor verkiezingsdag

Bron: NU – Voor iedereen die op Twitter wil delen dat ze hebben gestemd, komt het platform met een speciale emoji. Die is te gebruiken van 15 maart tot 17 maart.

De emoji, een met rood potlood ingekleurd stemvakje, wordt zichtbaar bij het gebruiken van de hashtags #ikstem en #gestemd.

Twitter wil het daarmee gebruikers gemakkelijker maken om mee te doen aan de gesprekken op het platform over de verkiezingen.

“Twitter is de plek om de politiek te volgen. Burgers en politici delen actief standpunten en kunnen op elkaar reageren”, zegt Karen White, hoofd public policy Europe bij het sociale netwerk.

Edwin: Je kunt de emoji voor de verschillende verkiezingen zelf bekijken op https://twitter.com/gov – daar is ook te zien dat voor de verkiezingen in India een handje met een gekleurde vinger werd getoond. In de VS was het een doos in de kleuren van de vlag: “By tweeting and searching for #ElectionDay, #ElectionNight and #Election2016, Twitter users will be able to follow along with all the election excitement and also unlock a corresponding ballot box emoji.”

Doel is natuurlijk om de interactie op het platform te bevorderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.