De Digitale Media van 20 maart 2017

Na zo’n 350 uitzendingen is het tijd voor vernieuwing. Vanaf volgende week gaat de nieuwe radioprogrammering in van Omroep Flevoland. Wij starten voortaan maandag om 11:05 uur en behandelen dan max. 2 onderwerpen. Omroep Flevoland wil door-de-weeks meer inspelen op de actualiteit en af en toe een onderwerp live kunnen inlassen. We zijn net als iedereen benieuwd hoe dit gaat uitpakken en zetten ook de komende tijd weer ons beste digitale beentje voor.

  • Nederlandse onderzoekers maken supersnel lichtnetwerk voor data
  • FBI arresteert persoon die met tweet epileptische aanval veroorzaakte
  • Onderzoekers ontwikkelen typmethode die werkt met kantelbewegingen
  • TU Delft organiseert antidronewedstrijd

Nederlandse onderzoekers maken supersnel lichtnetwerk voor data

Bron: NU – Onderzoekers van TU Eindhoven hebben een draadloos netwerk gemaakt, dat met behulp van infraroodlicht data verzendt. Daarmee is een snelheid behaald van 42,8 Gbit per seconde. 

Het netwerk is daarmee honderd keer sneller dan traditionele Wi-Fi, aldus de onderzoekers.

De technologie gebruikt licht om data te verzenden. Daarvoor worden ‘lichtantennes’ gebruikt die aan het plafond infraroodlicht verzenden naar apparaten.

Wereldwijd werken andere universiteiten aan vergelijkbare lichtnetwerken. De Nederlandse technologie gebruikt speciale roosters om het licht via verschillende golflengtes uit te stralen. Hierdoor heeft ieder apparaat een eigen frequentie, waardoor de bandbreedte veel hoger ligt dan bij vergelijkbare onderzoeken.

Eén ander onderzoek wist de bandbreedte te verhogen, maar daarvoor waren spiegels nodig die met stroom bestuurd konden worden. Het Nederlandse rooster vereist geen extra stroomverbruikende spiegels.

Meer apparaten
De extra bandbreedte is volgens een woordvoerder van de universiteit belangrijk, omdat hierdoor meer apparaten op het netwerk kunnen. Het netwerk zou daarmee toekomstbestendig zijn, omdat steeds meer hardware in huis verbinding maakt met het internet.

Het zal volgens hoogleraar Ton Koonen nog in elk geval vijf jaar duren voordat de technologie klaar is voor consumenten. Voor gebruik van het netwerk zouden in elk geval twee antennes per kamer nodig zijn, omdat lichtstralen door obstakels geblokkeerd kunnen worden. Daarnaast kan het lichtnetwerk niet door muren heen data verzenden.

Een jaar geleden bespraken we al een LiFi oplossing, die op de CES was gepresenteerd en gebruik maakte van LED lampen om data over te versturen. Het ging toen nog om 10x sneller dan Wifi.

FBI arresteert persoon die met tweet epileptische aanval veroorzaakte

Bron: Tweakers – De Amerikaanse autoriteiten hebben een man gearresteerd die met een bericht op Twitter een epileptische aanval veroorzaakte bij een journalist van Newsweek. De bewuste tweet bevatte een automatisch afspelende video met flikkerende beelden.

Een woordvoerder van de FBI liet aan de media weten dat er vrijdagochtend een man is gearresteerd in de zaak rondom de Newsweek-journalist Kurt Eichenwald, zo meldt onder andere de Amerikaanse krant Dallas Morning News. Deze man, waarvan de naam niet is bekendgemaakt, had in een tweet gericht aan de journalist een epilepsie-veroorzakende video geplaatst.

Vooralsnog is niet duidelijk gemaakt op welke gronden de verdachte is aangeklaagd. Volgens de Dallas Morning News gaat het om verscheidene aanklachten, waardoor de tweet waarschijnlijk niet het enige zal zijn waarvoor de verdachte voor de rechter moet verschijnen. Eichenwald zelf stelt dat de verdachte hem afgelopen december de video heeft gestuurd met de bedoeling om een epileptische aanval te veroorzaken.

Overigens stelt de Newsweek-journalist dat er nog eens veertig anderen zijn die ook een dergelijke video naar hem hebben gestuurd. De accountnamen van deze Twitter-gebruikers zijn overhandigd aan de FBI, maar onduidelijk is of de betrokken personen ook al zijn geïdentificeerd.

Ik heb gezocht naar dergelijke video’s en deze was wellicht de meest heftige. Ik krijg het er verder niet warm of koud van, hooguit krijg je er wat koppijn van, maar het schijnt dat mensen met fotosensitieve epileptie daar wel degelijk moeite mee hebben. Naar schatting 3% van mensen met epilepsie is gevoelig voor stroboscopische beelden – http://www.epilepsy.com/learn/triggers-seizures/photosensitivity-and-seizures – wereldwijd hebben ongeveer 65 miljoen mensen last van epilepsie – dat is dus 1:100 mensen, en 3% daarvan is gevoelig voor licht. Dat komt neer op 1 op 3.000 mensen. Op een beetje housefeest is er dus een redelijk grote kans dat er 1 iemand last van kan hebben.

Onderzoekers ontwikkelen typmethode die werkt met kantelbewegingen

Bron: Tweakers – Een onderzoeksgroep van onder andere de Schotse universiteit van St Andrews heeft een typmethode ontwikkeld die werkt door het toestel, bijvoorbeeld een smartphone, te kantelen. Op die manier is het mogelijk om woorden te typen op basis van Swype-bewegingen. 

De onderzoekers hebben hun methode, waarover TechCrunch bericht, de naam ‘Shape Writing in Motion’ genoemd. Dit moet het mogelijk maken om met één hand te typen op toestellen die over een groot scherm beschikken. De techniek zou volgens de onderzoekers echter ook gebruikt kunnen worden voor andere toepassingen, bijvoorbeeld voor wearables en vr. In dat laatste geval zou typen ook mogelijk zijn als de gebruiker het toetsenbord zelf niet kan zien.

Bij tests bleken gebruikers in staat om 15 woorden per minuut te typen zonder enige oefening. Na 90 minuten oefenen lukte het om een snelheid van 32 woorden per minuut te bereiken. Om bijvoorbeeld woorden aan te vullen en spaties in te voegen, maken de onderzoekers gebruik van een zogenaamd ‘chat head’. Dat is een ronde virtuele knop op het scherm, die gebruikers met de duim kunnen aanraken om de functies uit te voeren. De knop kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om woorden te verwijderen.

De techniek om te typen door kantelbewegingen was al eens eerder als 1 aprilgrap door SwiftKey in 2013 geïntroduceerd. De onderzoekers willen de techniek verder uitwerken en een app ontwikkelen die door gebruikers te installeren is. Zij willen hun onderzoek in mei op de ACM CHI-conferentie in het Amerikaanse Denver presenteren.

TU Delft organiseert antidronewedstrijd

Bron: Tweakers – De TU Delft organiseert een DroneClash-competitie waarbij teams de drones van tegenstanders uit de lucht moeten zien te halen. Het achterliggende doel is om de ontwikkeling van antidronetechnologie te stimuleren.

Bij de competitierondes gaan vier teams met elkaar de strijd aan met fighterdrones en een queendrone. De fighterdrones moeten elkaar bevechten en uitschakelen, terwijl de teams de koninginnendrone moeten beschermen want deze moet overleven.

Elke ronde start in een Battle 1st Arena, waar de vechtdrones elkaar treffen. De systemen die dat overleven komen bij een traject waar ze bestookt worden met diverse antidronetools: de Hallway of Doom Death and Destruction. Het eindgevecht vindt plaats in de 4 Queen palace en draait om de uitschakeling van de koninginnendrones.

Dat moet wel op een veilige manier gebeuren, zegt Bart Remes van organisator MAVLab tegen Tweakers: “Teams krijgen extra punten voor het veilig neerhalen van de tegenstander. Er mag dus niet geschoten worden.” Wel denkt hij aan netten en touwen die mogelijk ingezet gaan worden. Ook mogen teams niet elkaars signaal verstoren. “Tegelijkertijd proberen we het zo open mogelijk te houden. We spreken de creativiteit van de teams aan. We houden van tevoren interviews om te weten waar ze aan werken.”

Over de ‘antidrone’-interventies die de organisatie zelf gaat hanteren in de Hallway of Doom Death and Destruction wil Remes nog niet veel kwijt: “We gaan in ieder geval met een radar in de tunnel werken, waarbij teams tracking moeten voorkomen. Daarnaast kunnen ze netten verwachten.”

DroneClash vindt op 4 december plaats bij Valkenburg Airport en wordt georganiseerd door het Micro Air Vehicle Lab van de TU Delft. De competitie haakt aan bij de populariteit van droneracing, maar heeft ook een achterliggend doel om de ontwikkeling van antidrone-instrumenten te stimuleren.

“De ontwikkeling van drones is de afgelopen jaren sterk gegroeid, en je ziet dat ook de ‘antidrone’-industrie groeit. Idealiter houden deze ontwikkelingen elkaar in balans, en zorgen ze voor een verantwoord en veilig gebruik van drones”, zegt Bart Remes van het MAVLab. De organisatie houdt daarom een Expo tijdens de competitie, voor bedrijven en ontwikkelaars.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.