De Digitale Media van 10 april 2017

Onderwerpen:

  • Luchtvaarttoezichthouder EU bezorgd over gadgetverbod in vliegtuigcabines
  • Microsoft onthult welke persoonsgegevens Windows 10 verzamelt

Luchtvaarttoezichthouder EU bezorgd over gadgetverbod in vliegtuigcabines

Bron: NU – De European Aviation Safety Agency heeft indirect gereageerd op een nieuw initiatief om gadgets uit vliegtuigcabines weg te houden. Volgens de toezichthouder kan dit onveilig zijn.

“Apparaten met lithiumbatterijen worden gezien als gevaarlijke producten“, aldus de toezichthouder in een verklaring. Lithiumbatterijen kunnen in uitzonderlijke gevallen oververhit raken of zelfs vlamvatten.

“Bij voorkeur moeten deze in de passagierscabine worden bewaard, zodat personeel kan ingrijpen bij incidenten.”

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten willen elektronische apparaten in de cabine verbieden. Deze zouden dan in het bagageruim bewaard moeten worden. De Europese toezichthouder vindt dit riskant, omdat personeel dan niet kan ingrijpen bij problemen.

Volgens de Aviation Safety Agency is het wel een optie om de apparaten in het bagageruim te bewaren, maar dan moeten er maatregelen worden getroffen om de risico’s weg te nemen. De apparaten zouden bijvoorbeeld volledig uitgeschakeld moeten worden.

De verklaring verwijst niet direct naar de Britse en Amerikaanse initiatieven. De toezichthouder zegt enkel “vliegmaatschappijen te willen herinneren over de principes achter veilig transport van apparaten.”

Dit heeft natuurlijk te maken met de batterij problemen in oktober 2016 rond de Samsung Galaxy Note 7. Enkele vliegtuigmaatschappijen reageerden destijds als volgt: “.. many airlines have now banned the Galaxy Note 7 from being taken on board a flight. In fact, the United States’ Federal Aviation Authority has made transporting the phone on an airplane a federal crime.”
Read more at http://www.trustedreviews.com/news/samsung-galaxy-note-7-recall-imminent-exploding-catching-fire-burning-melting#AHf6PlYUOIEvqvXY.99

Microsoft onthult welke persoonsgegevens Windows 10 verzamelt

Bron: NU – Microsoft heeft een compleet overzicht online gezet van alle persoonsgegevens die Windows 10 over gebruikers verzamelt en doorstuurt.

Het overzicht gaat over gegevens die verzameld worden in de versie van Windows 10 na de zogenoemde Creators Update die vanaf volgende week wordt uitgerold. De update kan vanaf woensdag handmatig worden uitgevoerd.

Na de update kunnen gebruikers wisselen tussen dataverzameling op ‘Basis’-niveau of ‘Volledig’-niveau. Op ‘Basis’-niveau wordt alleen informatie verzameld die strikt noodzakelijk is om Windows 10 up to date en veilig te houden, meldt Microsoft.

Op ‘Volledig’-niveau worden ook persoonsgegevens verzameld, en bijvoorbeeld welke software mensen gebruiken. Standaard staat Windows 10 op volledig niveau, gebruikers die dat willen moeten het basisniveau zelf inschakelen.

Privacyzorgen
De schakelaar waar gebruikers de dataverzameling kunnen instellen staat in de privacy-instellingen, waar ook gebruik van locatie en spraakherkenning kunnen worden geregeld.

Microsoft heeft veel kritiek gekregen op hoe Windows 10 omgaat met persoonsgegevens. Zo startte een groep Europese privacywaakhonden in februari een onderzoek naar de manier waarop Microsoft met gebruikersgegevens omgaat.

Organisaties waaronder de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens zijn bezorgd over de standaardinstellingen van Windows 10 en “een schijnbaar gebrek aan controle voor de gebruiker om de verzameling of verwerking van data te voorkomen”

Volgens de site Hacker News maakt een Windows 10 PC met de meest uitgebreide versie, Enterprise, die de gebruiker de meeste mogelijkheden geeft om zijn privacy settings in te stellen, 5500 keer per dag verbinding met meer dan 100 verschillende IP-adressen. Zelfs met speciale software, die de privacy van de gebruiker zou moeten beschermen, worden er nog ruim 2500 verbindingen per dag opgezet en data overgedragen aan Microsoft en partners van Microsoft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.