De Digitale Media van 22 mei 2017

Onderwerpen:

  • Politie verricht arrestaties in Nederland voor Black Box-aanval op pinautomaten
  • iCloud bewaart verwijderde notities maandenlang

Politie verricht arrestaties in Nederland voor Black Box-aanval op pinautomaten

Bron: Tweakers – Europol heeft in totaal 27 arrestaties laten verrichten in Europa, waaronder 2 in Nederland, in verband met zogenoemde Black Box-aanvallen op pinautomaten. Criminelen maakten via een gat in de automaat verbinding om geld uit de machine te kunnen halen.

De meeste arrestaties vonden in Frankrijk plaats: daar werden elf mensen opgepakt. Ook in Roemenië, Noorwegen, Spanje en Tsjechië werden personen gearresteerd. De arrestaties vonden op verschillende data in 2016 en 2017 plaats en Europol verwacht dat nog meer personen opgepakt kunnen worden in de toekomst aangezien het onderzoek nog loopt.

De zaak gaat om zogenoemde Black Box-aanvallen. Hierbij branden of boren criminelen een gat in een geldautomaat zodat een laptop of ander apparaat verbinding kan maken met de elektronica aan de binnenkant. Zo weten ze signalen te sturen naar de machine om geld uit te geven.

De bendes die deze methode toepassen komen meestal uit Oekraïne, Rusland, Moldavië en Roemenië, volgens Europol. In 2015 vond de eerste Black Box-aanval plaats. In 2016 werden 58 Black Box-aanvallen gemeld.

Er is al aangetoond dat met een Raspberry Pi minicomputer en een smartphone ELKE pinautomaat te kraken is: “Regardless of the vendor, cash machines and payment terminals share the same API for accessing and manipulating various modules and use the Windows platform in accordance with the Extensions for Financial Services (XFS). Knowing the API, one may easily gain access to an ATM host and directly manage multiple peripheral devices installed inside the money machine, e.g. a card reader, PIN pad,touchscreen display, dispenser unit, etc. Do not forget about ATM OS vulnerabilities — Windows has a lot of those in stock for many years to come.” reads a blog post published by the Positive Research Center.”

iCloud bewaart verwijderde notities maandenlang

Bron: NU – Het Russische beveiligingsbedrijf ElcomSoft heeft verwijderde notities in de cloudopslagdienst van Apple, iCloud, van jaren geleden terug kunnen halen.

De notities zouden binnen dertig dagen automatisch permanent verwijderd moeten worden. Onderzoekers konden echter notities terughalen die weken, maanden en soms zelfs jaren geleden al permanent verwijderd moesten zijn, aldus ElcomSoft op zijn website.

ElcomSoft gebruikte hier speciale software voor. Het is dus niet mogelijk om een notitie die een jaar geleden verwijderd werd per ongeluk tegen te komen. Een hacker moet er specifiek naar zoeken.

Safari
Apple bleek eerder ook al data die permanent verwijderd had moeten zijn in Safari en iCloud Photo Library langer te bewaren. Ook toen was ElcomSoft het bedrijf dat dit ontdekte. Voor deze twee kwetsbaarheden zijn inmiddels updates uitgebracht door Apple die het probleem oplossen. “Er is geen twijfel mogelijk over dat Apple dit probleem ook op gaat lossen”, aldus ElcomSoft.

“De vraag is: welke andere data waarvan je niet wilt dat Apple het bewaart is nog ergens door het bedrijf opgeslagen? En vernietigt Apple de verwijderde data ook echt, of verstopt het de gegevens op bijvoorbeeld een andere server? Deze vragen hebben nog altijd geen antwoord”, zegt het beveiligingsbedrijf.

Apple heeft tot nu toe geen reactie gegeven op de kwetsbaarheid.

Note redactie 

De onderstaande grafiek geeft je een beeld van de prijzen per GB aan opslag vanaf 1980 tot en met 2010 en is samengesteld uit alle informatie van leveranciers. Het complete overzicht van alle prijzen en formaten die in het verleden beschikbaar waren kun je terugvinden op de website van Mattew Komorowski. Ook is er van een aantal oude producten nog promotiemateriaal te vinden. Klik op de grafiek voor een grotere versie.

In 1956 kostte 1 megabyte aan diskopslag nog 10.000 USD per MB. Nu zitten we op minder dan 1 cent per GB (= 1024 MB). Dat is een prijsverlaging van 10.000 % in 60 jaar. Voor 10.000 USD zou je nu een opslag krijgen van 1 miljard MB (= 1.000.000.000 MB).

Niet vreemd dus dat partijen als Apple zich niet zo druk maken over hoeveel data er wordt opgeslagen. Een gewone Apple gebruiker krijgt 5 GB aan iCloud opslag. Dat kost Apple inkoop (los van de overige apparatuur, stroom, backups, beveiliging, etc.) 5 cent eenmalig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.