De Digitale Media van 29 mei 2017

Credit: iStock Photo – RTLNieuws

Onderwerpen:

  • VUmc-ziekenhuis meldt datalek door gestolen usb-stick met patiëntgegevens
  • Google voegt persoonlijke resultaten toe aan zoekfunctie

VUmc-ziekenhuis meldt datalek door gestolen usb-stick met patiëntgegevens

Bron: Tweakers – Het Amsterdamse VU medisch centrum heeft bekendgemaakt dat eerder deze maand een usb-stick is gestolen met daarop patiëntgegevens. Het gaat om gegevens van in totaal bijna 2000 personen. De gegevens bevatten onder andere informatie over ‘bij het ziekenhuis uitgevoerde handelingen’.

Lek beveiliging privacyIn een mededeling op zijn website schrijft het ziekenhuis dat het gaat om identificerende gegevens en laboratoriumdata. Deze waren door een verkeerde instelling van apparatuur tijdens onderhoud op de usb-drive van een medewerker van Roche Diagnostics terechtgekomen. Dit was niet de bedoeling, aldus het ziekenhuis. De usb-drive is vervolgens van een medewerker van het diagnostiekbedrijf gestolen.

Naar aanleiding van het datalek heeft het VUmc melding gemaakt bij de politie en bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Bovendien zijn er met het bedrijf ‘verscherpte protocollen’ afgesproken om gegevensverlies te voorkomen. De getroffen patiënten hebben volgens het ziekenhuis een brief ontvangen.

RTLNieuws meldde vorig jaar al dat ziekenhuizen elke dag patientgegevens lekken: “Nederlandse ziekenhuizen melden bijna elke dag een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Zo’n melding wordt alleen gemaakt als er gevoelige informatie over patiënten op straat ligt.

In totaal zijn er sinds 1 januari (2016) 4700 lekken bij de privacyautoriteit gemeld. Dat is sinds dit jaar voor bedrijven en organisaties verplicht: wie een incident niet binnen 72 uur bij de AP meldt, kan een boete krijgen van maximaal 820.000 euro.

Onvoldoende menselijke kennis
De autoriteit wil niet specifiek ingaan op de ziekenhuizen, maar meldt dat ‘onvoldoende menselijke kennis’ voor het gros van de datalekken zorgt. “Dan kun je denken aan onversleutelde usb-sticks en smartphones die kwijtraken”, zegt een woordvoerder van de toezichthouder.

Het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis kwam eerder in het nieuws wegens een datalek: het ziekenhuis verloor in maart dit jaar een harde schijf met onversleutelde gegevens van bijna 800 kankerpatiënten.

Naast het kwijtraken van onversleutelde apparaten behoren ook hacks, slecht geconfigureerde dataservers of een e-mail met gevoelige data die naar een verkeerd adres wordt gestuurd tot datalekken.

Dit jaar en vorig jaar meldden ziekenhuizen eerder datalekken, in beide gevallen door een gestolen laptop met daarop patiëntgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens maakte in november bekend dat ziekenhuizen in 2016 verantwoordelijk waren voor 304 meldingen van in totaal 4700 datalekken (= 6,5%). Sinds januari 2016 is het verplicht om datalekken te melden.

Google voegt persoonlijke resultaten toe aan zoekfunctie

Bron: NU – Google voegt een nieuwe optie toe aan zijn zoekmachine, waarmee gebruikers gegevens van Gmail of Google Foto’s doorzoeken.

Google introduceerde de functie vrijdag, schrijft Search Engine Roundtable. Via het ‘Persoonlijk’-tabblad krijgen gebruikers de mogelijkheid om binnen gekoppelde diensten van Google te zoeken.

Het tabblad werkt hetzelfde als zoeken naar afbeeldingen of nieuws. Nadat een gebruiker de zoekterm heeft ingevoerd, is het Persoonlijk-blad te openen via de ‘Meer’-knop boven de resultaten.

De persoonlijke zoekfunctie wordt langzaam onder gebruikers uitgerold op pc en mobiel. In het tabblad staan gekoppelde diensten onder elkaar in vakken weergegeven, zoals resultaten uit Gmail. Gebruikers kunnen direct doorklikken naar de resultaten in een webversie van de dienst.

Zo verberg je de Google Persoonlijk-tab

google persoonlijkWil je deze informatie niet beschikbaar hebben in de zoekmachine? Dat is natuurlijk ook mogelijk. Bijvoorbeeld als je de zoekmachine met anderen deelt en je niet wil dat ze in jouw e-mails of agenda kijken.

  1. Open Google in een webbrowser;
  2. Klik op ‘Instellingen’;
  3. Klik op ‘Privéresultaten verbergen’;
  4. Als je later de resultaten weer aan wil zetten, volg je de eerste twee stappen en kies je daarna voor ‘Alle resultaten weergeven’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.