De Digitale Media van 19 juni 2017

Onderwerpen:

  • Helft internetgebruikers maakt verbinding met onveilige netwerken
  • Gemeente Amsterdam gaat drukte op de wallen meten met Wifi-tracking

Helft internetgebruikers maakt verbinding met onveilige netwerken

Bron: NU – De helft van de internetgebruikers geeft aan wel eens gebruik te maken van een openbaar, niet beveiligd wifi-netwerk.

Jongeren doen dat het vaakst en houden het minst rekening met de risico’s, zoals privacyschending. Dat meldt het CBS vrijdag.

Gebruikers van wifi-netwerken die niet zijn beveiligd met een gebruikersnaam en wachtwoord riskeren dat anderen hun gegevens bekijken. Zeven op de tien internettende 18- tot 25-jarigen maken gebruik van zulke netwerken, en een op de tien internettende 75-plussers.

Van de mensen die wel eens verbinding maken met onbeveiligde, openbare wifi-netwerken, zegt 34 procent dat te beperken wegens zorgen om de veiligheid. Dat doen ze door af te zien van wifi-gebruik of door in te loggen op een beveiligd netwerk, als dat mogelijk is.

Meer risico’s
Een kwart van de jongeren en iets meer dan de helft van de 65-plussers beperkt het gebruik vanwege de risico’s.

Vier op de tien gebruikers van openbare, onbeveiligde wifi-netwerken zeggen zich altijd bewust te zijn van wat ze wel en en niet doen op zo’n netwerk.

Gemeente Amsterdam gaat drukte op de Wallen meten met wifi-tracking

Bron: Tweakers – De gemeente Amsterdam gaat als proef vier weken lang in drie verschillende straten op De Wallen de bewegingen van het publiek bijhouden om te onderzoeken hoe overmatige drukte in het gebied bestreden kan worden. Amsterdam gebruikt daarvoor telcamera’s en wifi-tracking.

Volgens de Amsterdamse krant Het Parool belooft de gemeente dat de privacy van het publiek in de gebieden niet in het geding is. De beelden van de telcamera’s zouden niet bewaard worden, alleen de cijfers die uit het gebruik daarvan voortkomen. De data die uit de wifi-trackers komt, zou volgens de gemeente ook volledig anoniem zijn, maar de Autoriteit Persoonsgegevens heeft in het kader van een andere zaak daar al zijn vraagtekens bij gezet. “Het hashen van mac-adressen is niet altijd te anonimiseren,” was toen een kanttekening.

De proef start maandag en richt zich op de Stoofsteeg, de Oudekennissteeg en een deel van de Oudezijds Voorburgwal. Eerder voerde Amsterdam een proef uit met informatieborden die wandelaars een bepaalde kant op stuurden om drukte te voorkomen. Daaruit concludeerde de hoofdstad wel dat dergelijke maatregelen een positief effect kunnen hebben op voetgangerscongestie in de binnenstad.

De krant schrijft verder dat het ‘Wallenconvenant’, een samenwerkingsverbond tussen de gemeente en lokale toerbedrijven dat als doel heeft om drukte te bestrijden, niet zou werken. Grote groepen toeristen die met hun gidsen stilstaan in de straatjes zouden ervoor zorgen dat doorstroming van het publiek belemmerd wordt.

Wifi-tracking werkt door de signalen van de radio van een smartphone op te vangen en de geassocieerde informatie, zoals het mac-adres, te registreren. Ook Bluetoothsignalen zijn hier nuttig voor. Hiermee kunnen gemeentes, de NS en ook winkeliers vaststellen dat er een persoon binnen een gemonitord gebied is. Niet alleen dat, maar met uitgebreide apparatuur kan ook exact vastgesteld worden op welke locatie binnen dat gebied die smartphone en dus de eigenaar zich bevindt. Op die manier brengen de instanties in kaart hoe looproutes werken, waar zich opstoppingen vormen, welke etalages bekeken worden, enzovoort. Sinds de techniek in het nieuws komt, uiten mensen hun zorgen met betrekking tot de privacy.

Er is een cruciaal verschil tussen hoe retailers in de winkelstraat opereren en webshops. Online kun je alles meten, de fysieke winkel weet bijna niks van de klant. PR-blunder Bas Groep – https://www.businessinsider.nl/waarom-winkels-klanten-willen-volgen-via-hun-smartphone-427534/

Wifi-tracking rond de winkel is verboden (2015) – https://retailtrends.nl/news/42683/wifi-tracking-rond-winkels-is-verboden

Ook Dirk (van de Broek) past Wifi-tracking toe (2016) http://www.distrifood.nl/formules/nieuws/2016/1/dirk-volgt-klantbewegingen-via-wifi-10194664

Citytraffic volgt in 30 gemeentes alle bewegingen van de burgers – http://www.computeridee.nl/nieuws/zo-meld-je-je-af-voor-wifi-tracking-door-citytraffic/

De nieuwe Europese e-Privacyverordening (EPV) is nog onduidelijk: ”

Toestemming nodig voor wifi-tracking?

De ene vorm van wifi-tracking is een minder grote inbreuk op de privacy dan de andere. Een hoger risico bestaat bijvoorbeeld bij het gedurende langere tijd volgen van mensen. Onder de AVG zou voor wifi-tracking meestal toestemming vereist zijn, behalve – zoals WP29 uitlegt – in een aantal uitzonderingsgevallen. Bijvoorbeeld wanneer je alleen het aantal bezoekers telt in een ruimte, of de wachttijd meet, en de data meteen na ontvangst worden geanonimiseerd. Of wanneer je gegevens puur voor statistische doeleinden gebruikt, ze daarna meteen weggooit of anonimiseert, en er een effectieve opt-out aan gebruikers wordt geboden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.