De Digitale Media van 17 juli 2017

Decrypt

Onderwerpen:

  • Australisch wetsvoorstel moet techbedrijven dwingen data te ontsleutelen
  • Google ontloopt megaboete in Frankrijk

Australisch wetsvoorstel moet techbedrijven dwingen data te ontsleutelen

Bron: NU – Een voorgestelde wet in Australië moet techbedrijven dwingen om versleutelde informatie van terrorismeverdachten te ontsleutelen. Dat meldt The Guardian.

De wet zou internetbedrijven op dezelfde manier verplichten als telecomproviders om politie te helpen bij onderzoek. De politie zou wel een dwangbevel nodig hebben om data te bemachtigen.

Techbedrijven kunnen tot bepaalde versleuteld materiaal geen toegang verlenen, omdat alleen gebruikers hier de sleutels voor hebben. Het is onduidelijk of Australië wil eisen dat techbedrijven deze gebruikerssleutels zelf gaan bewaren, om zo toegang te krijgen tot data.

“Ik ben geen cryptograaf”, aldus premier Malcolm Turnbull. “We willen met deze wet verzekeren dat techbedrijven ons bijstaan. Zij moeten hierbij de verantwoordelijkheid nemen. Ze kunnen niet gewoon zeggen dat ze er niks mee te maken hebben.”

Vraag: .. is er ook wetgeving die encryptie juist verbiedt? 
Antwoord: Er is in Nederland géén wetgeving die het gebruik van encryptie verbiedt. Wat de wet wél zegt, is dat als Justitie gerechtigd is om toegang tot data te vorderen, eventuele encryptie daarop ongedaan gemaakt moet worden. Een bedrijf mag dus niet weigeren een wachtwoord af te geven als ze daarover beschikt. Dit geldt zowel de eigen bedrijfsdata als eventuele klantdata waar een bedrijf een decryptiewachtwoord voor heeft (bijvoorbeeld voor disaster recovery).
Het is dan weer niet zo dat je als bedrijf in staat móet zijn om encrypted data te decrypten. Als de klant zelf data versleutelt en dat bij een bedrijf parkeert (zoals bij een online backup met clientside encrypted data), dan is het bedrijf niet verplicht een achterdeur of kopie wachtwoord te eisen. Wat je niet kunt decrypten, hoef je niet te decrypten.

‘Geen achterdeur’
Turnbull zegt dat de wet er niet voor moet zorgen dat er achterdeurtjes in software worden gebouwd, om op die manier toegang te krijgen tot berichten.

Het wetsvoorstel wordt in november aan het Australische parlement gepresenteerd.

Ook veel andere landen stellen eisen aan leveranciers van apps en cloudapplicaties. Rusland wil inzage in de broncode van leveranciers. China eist van leveranciers dat zij meewerken aan opsporing vanuit de overheid.

Google ontloopt megaboete in Frankrijk

Bron: NU – Google hoeft een geëiste boete van 1,1 miljard euro van de Franse rechtbank niet te betalen. De zoekgigant werd verdacht van belastingontduiking. Dat bepaalde een rechtbank in Parijs woensdag, schrijft Reuters.

Google won de rechtszaak tegen de Franse fiscus, die vond dat de boete moest worden betaald voor achterstallige belasting in de periode van 2005 tot 2010.

De belastingdienst in Frankrijk claimde dat Google de belasting nog verschuldigd was, omdat het bedrijf via zijn zoekmachine een dienst aanbood voor online advertenties aan Franse klanten.

De omzet werd doorgezet naar het Europese hoofdkantoor in Ierland, waardoor het bedrijf minder belasting hoefde te betalen in Frankrijk. De fiscus zag dat als ontduiking, maar de rechter was het daarmee oneens, omdat de afdeling van Google niet vanuit Frankrijk opereert. De fiscus overweegt in beroep te gaan.

De Franse regering gaat in beroep in een rechtszaak tegen Google. Daarbij besloot de rechter onlangs dat Google geen achterstallige belasting hoeft te betalen. Dat vertelt de Franse minister van begroting Gerald Darmanin in reactie op een kamervraag, aldus Reuters.

“We gaan in beroep tegen het besluit om zo op te komen voor de belangen van de staat”, stelt Damanin.

De rechter oordeelde eerder deze week in een rechtszaak tussen Google en de Franse fiscus. Die laatste vond dat er achterstallige belasting uit de periode van 2005 tot 2010 betaald moest worden. De rechter besloot dat het belastingbedrag niet betaald hoeft te worden.

Een adviseur van het hof stelde dat Google niet permanent in Frankrijk was gevestigd in de betreffende periode en daarom niet het betreffende bedrag hoefde te betalen.

Belasting
Begin 2016 kreeg Google wel een boete opgelegd wegens achterstallige belastingen. Het bedrijf moest toen 130 miljoen pond betalen na een controle door de Britse belastingdienst.

Google en andere techbedrijven worden vaker bekritiseerd, omdat ze via ingewikkelde constructies belasting zouden ontwijken. Het Europees hoofdkwartier van Google staat in Ierland, vanwege het gunstige belastingklimaat daar. Ook andere hoofdkantoren, zoals die van Apple, staan er ingeschreven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.