De Digitale Media van 31 juli 2017

haveibeenpwned

Onderwerpen:

  • Grote drukte op politiesite met controle op gestolen wachtwoorden
  • Vakantiegangers klagen over traag mobiel internet T-Mobile

Grote drukte op politiesite met controle op gestolen wachtwoorden

Bron: NU – Een nieuwe site van de politie, waarop mensen kunnen controleren of hun wachtwoorden gestolen zijn, kan de enorme belangstelling niet aan. De politie biedt mensen sinds vrijdag de mogelijkheid om via het internet te controleren of hun e-mailadres of andere inloggegevens in criminele handen zijn gevallen.

Daar hadden ’s middags al 166.000 mensen gebruik van gemaakt. Sindsdien ligt dat gedeelte van de website plat.

De politie heeft in de loop der tijd ruim 60.000 mailadressen verzameld die zijn aangetroffen bij onderzoeken naar cybercriminaliteit. Wanneer iemands gegevens voorkomen in die database, dan stelt de politie de gebruiker na invoer van het e-mailadres op de hoogte en geeft tips hoe te handelen.

Weerbaarder
Volgens de politie is de controlefunctie ”opnieuw een stap om de burger weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit’’. De politie in Duitsland was enkele weken geleden de eerste die zo’n toets invoerde, nadat beveiligingsonderzoeker Troy Hunt eerder met de site Have I Been Pwned? al een vergelijkbare dienst aanbood.

Have I been Pwned

Het is vanwege privacywetgeving de politie niet toegestaan mensen zelf actief te informeren over misbruik van hun mailadres.

Onderzoeken
Digitale gegevens zoals e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden zijn aangetroffen bij onderzoeken naar cybercriminelen. Zij verkregen die door in te breken op computers en websites.

Volgens Ron de Milde, programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie, zijn die data onder meer gebruikt voor oplichtingspraktijken via speciale computernetwerken – de zogenoemde botnets. Hij adviseert het publiek om regelmatig wachtwoorden te veranderen.

De politie kan op zijn vroegst volgende week zeggen hoeveel van de gecontroleerde e-mailadressen mogelijk misbruikt zijn.

Vakantiegangers klagen over traag mobiel internet T-Mobile

Bron: Tweakers – Vakantiegangers met een T-Mobile-abonnement ervaren trage verbindingen bij mobiel internet in diverse Europese landen. T-Mobile erkent veel klachten binnen te krijgen en claimt al dagen naar een oplossing te zoeken.

Op het forum van T-Mobile komen klachten over traag of niet werkend mobiel internet onder andere van vakantiegangers uit Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Duitsland, België en Spanje. De eerste meldingen dateren al van afgelopen weekend.

“In mei 2017 werkte 4g super in de Elzas. Ik kon gewoon tv kijken via de NPO-app. Nu in juli 2017 is de verbinding zo slecht dat ik amper e-mails kan ophalen”, claimt user ‘Journalist’ bijvoorbeeld. Bij geen van de drie providers Orange, SFR en Bouygues kwam hij boven de 0,74Mbit/s uit bij een speedtest.

“Hoe kan dit? Traag internet met je T-Mobile-sim in Italië? Getest met een Italiaanse sim op hetzelfde netwerk, dan veel hogere snelheden”, stelt user ‘stoerebink’. Medewerkers van T-Mobile erkennen tegenover klanten dat ze verschillende klachten uit het buitenland ontvangen over traag internet: “We zijn nu hard bezig om dit op te lossen.” De medewerkers vragen onder andere verbinding te maken met meerdere buitenlandse aanbieders en speedtesten te draaien.

Hoewel T-Mobile het euvel al sinds zeker maandag onderzoekt, blijven donderdag klachten binnenkomen. Ook op Gathering of Tweakers en DroidApp zijn signalen over traag internet in het buitenland binnengekomen. User Sorcerer8472 verwijst op GoT naar een bericht op Android Authority over O2. Die Britse aanbieder erkent verbindingen af te knijpen ‘om de dienstverlening van klanten die in de EU roamen te beschermen‘. Door het verdwijnen van de roamingkosten zou er niet voldoende capaciteit zijn om aan het dataverbruik van klanten te voldoen. Door het throttlen zouden providers ook minder hoeven af te dragen aan buitenlandse telecomaanbieders, suggereert Android Authority.

T-Mobile SIM traag

Italiaanse SIM snel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.