De Digitale Media van 21 augustus 2017

Onderwerpen:

  • Eén op de drie Nederlandse huishoudens heeft Netflix
  • Belastingdienst concludeert dat innen belasting gevaar loopt door ict-problemen

Eén op de drie Nederlandse huishoudens heeft Netflix

Bron: NU – In Nederland heeft één op de drie huishoudens een Netflix-abonnement. De Amerikaanse dienst stuwt het gebruik van videostreamingdiensten vrijwel zonder concurrentie.

Het aantal Netflix-abonnementen verdubbelde in de afgelopen twee jaar in Nederland, van 1,1 miljoen huishoudens in 2015 naar 2,3 miljoen in het tweede kwartaal van 2017. Dat meldt marktonderzoeker Telecompaper.

Netflix kent nauwelijks concurrentie. Videoland en RTL XL, beiden van RTL, komen met allebei ruim 300.000 abonnees op een gedeelde tweede plaats. Amazon Prime is volgens Telecompaper niet populair in Nederland, cijfers worden daarbij niet genoemd. Facebook Watch is in het geheel nog niet meegewogen.

Steeds langer
Waar Nederlanders twee jaar geleden nog gemiddeld 11 minuten per dag naar videostreamingdiensten keken, is dat nu toegenomen tot gemiddeld 23 minuten per dag. Vooral twintigers streamen meer: inmiddels gemiddeld 43 minuten per dag.

De tv blijft het belangrijkste apparaat om streaming video op te kijken, al wordt er steeds meer gekeken op laptops en tablets. Netflix, YouTube en Facebook zorgen voor een verschuiving richting mobiele apparaten.

Maar ook de live tv-apps van KPN en Ziggo worden steeds meer gebruikt. Bijna 1,8 miljoen Nederlanders kijken wekelijks tv via hun telefoon.

Twintigers
Vooral twintigers kijken meer mobiele apparaten en meer via streamingdiensten. Dat doen zij 60 procent van de tijd via een tv, de overige 40 procent via een laptop, tablet op telefoon.

Ook het zogenoemde bingewatchen is steeds populairder. Waar in 2015 de helft van de Nederlanders één of meer afleveringen van eens serie achter elkaar keek, doet nu 61 procent van de Nederlanders dat.

De marktonderzoeker verwacht dat Nederlanders de komende jaren steeds meer via videostreamingdiensten gaan kijken. Zowel de aanhoudende groei van de diensten als de steeds grotere databundels bij mobiele abonnementen stuwen de populariteit van streaming.

Belastingdienst concludeert dat innen belasting gevaar loopt door ict-problemen

Bron: Tweakers – De Belastingdienst heeft na eigen onderzoek ook zelf geconcludeerd dat het innen van belasting gevaar loopt door problemen met ict-systemen. De dienst blijkt met zo’n zeshonderd verschillende ict-systemen te werken.

Dat staat in een interne evaluatie van de Belastingdienst, die de Volkskrant in handen kreeg via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. De Commissie onderzoek Belastingdienst schrijft in het rapport dat de ‘continuïteit van de inning van belasting’ gevaar loopt wegens problemen met enkele grote ict-systemen van de dienst.

De Algemene Rekenkamer en de controleur van de rijksfinanciën waren eerder dit jaar al tot dezelfde conclusie gekomen. In de interne evaluatie meldt de Belastingdienst dat de kennis over de huidige veelal verouderde systemen in hoog tempo schaarser wordt. Mensen met kennis over de systemen gaan met pensioen of hebben ontslag genomen. Daarnaast voldoet een groot deel van de systemen niet aan de huidige normen, maar de systemen blijven in gebruik omdat vernieuwing uitblijft.

Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt in een reactie tegen de Volkskrant dat de dienst bezig is met het vernieuwen van alle systemen. Dat zou moeten resulteren in een 750 miljoen euro hogere belastingopbrengst door verbeterde efficiëntie. In de interne evaluatie staat dat de dienst ervan uitgaat dat in 2020 ‘alle seinen op groen staan’.

In juni stelde het Bureau ICT-Toetsing, dat ict-projecten van de overheid onafhankelijk doorlicht, dat het onwaarschijnlijk is dat de Belastingdienst erin slaagt om de ict-problemen op te lossen.

In een achtergrondartikel schrijft de Volkskrant dat de Belastingdienst werkt met ongeveer zeshonderd ict-systemen, waarvan tientallen het predicaat ‘opruimen’ hebben gekregen. Daaronder valt bijvoorbeeld een systeem dat bedoeld is om de gevolgen van de millenniumbug op te vangen. Door problemen kunnen belastingbetalers verkeerde brieven of onjuiste aanslagen ontvangen, of onterechte foutmeldingen te zien krijgen bij het invullen van een online aangifte.

Een externe ict-specialist die was ingehuurd door de Belastingdienst, zegt tegen de krant dat zijn leidinggevenden besloten om nieuw ontwikkelde systemen online te zetten zonder ze eerst te testen. Hij stelt dat samenwerken ‘bijna niet te doen’ is bij de dienst.

Begin dit jaar ontdekte Zembla dat gegevens van Nederlandse belastingbetalers jarenlang onvoldoende beveiligd waren. Na een intern onderzoek dat deze bevindingen onderschreef, maakte de dienst eind juni melding van datalekken; er kon niet gegarandeerd worden dat gegevens veilig waren. Al in 2015 uitte de Rekenkamer stevige kritiek op de verouderde systemen van de Belastingdienst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.