De Digitale Media van 28 augustus 2017

Popcorn Time

Onderwerpen:

  • Spotify kan -ondanks miljoenenverlies- naar de beurs na overeenstemming met Warner Music
  • Dutch Filmworks gaat in oktober illegale downloaders opsporen en laten betalen

Spotify gaat in zee met de stal van Ed Sheeran – nu kan het bedrijf naar de beurs

Bron: Volkskrant – Het Zweedse Spotify kan naar de beurs. De grootste streamingdienst ter wereld bereikte vrijdag een akkoord met Warner Music over de vergoedingen aan artiesten. Eerder was al overeenstemming bereikt met Sony en Universal. Hiermee kan Spotify het werk van de bulk van bekende artiesten via internet beschikbaar stellen aan klanten. Volgens bronnen zal Spotify 52 procent van de omzet uitkeren aan de grote muziekuitgevers. Dat was volgens eerdere afspraken 55 procent. Als tegenprestatie mag Spotify gratis gebruikers niet langer meteen toegang geven tot nieuw uitgebrachte muziek.

‘Het heeft enige tijd geduurd, maar nu hebben we een evenwichtige afspraak bereikt voor langere termijn’, zei Ole Obermann van Warner Music die onder meer Ed Sheeran in zijn stal heeft. ‘De deal met Warner Music helpt de nieuwe muzikale economie waarin artiesten zich met fans kunnen verbinden en andersom’, aldus Stefan Blom van Spotify.

Spotify werd in 2006 opgericht als digitale muziekservice en heeft inmiddels een database van 30 miljoen liedjes. Het bedrijf heeft 140 miljoen gebruikers. Er zijn 60 miljoen abonnees die voor 10 euro per maand – er zijn verschillende tarieven – al deze liedjes kunnen downloaden of simpel afluisteren zonder reclameboodschappen.

Spotify grijpt dit moment aan door een beursnotering aan te vragen op Wall Street, hoewel het, zoals zoveel van de snelgroeiende start-ups, diep in de verliezen zit. Vorig jaar werd op een omzet van 2,9 miljard euro een verlies geleden van 539 miljoen euro. Niettemin zou de beurswaarde van het bedrijf 7,2 miljard euro bedragen. Het zou oprichter Daniel Ek en meer mensen van het eerste uur steenrijk maken.

Overigens neemt de concurrentie in digitale-muziekdiensten snel toe. Apple timmert met iTunes (Apple Music) aan de weg. Andere streamingdiensten zijn Amazon, Pandora en het Duitse SoundCloud. Maar ze kunnen Spotify nog niet naar de kroon steken.

Pandora Music Abonnementen (alleen in de VS)
Apple Music Abonnementen
Spotify Premium Abonnement
Spotify Premium Family

Dutch Filmworks gaat in oktober illegale downloaders opsporen en laten betalen

Bron: Tweakers – Filmdistributeur Dutch Filmworks heeft aangekondigd illegale downloaders van films vanaf oktober op te sporen en te laten betalen via een schikkingsvoorstel. Mensen die een vpn gebruiken tijdens het downloaden, blijven buiten schot.

DFW heeft het Duitse bedrijf Excipion bereid gevonden om de ip-adressen op te sporen van illegale downloaders. Daarbij gaat het om honderdduizenden tot miljoenen mensen, claimt DFW in een artikel op RTL Z. Via providers wil de distributeur achter namen en fysieke adressen komen van illegale downloaders, waarna het bedrijf ze een schikkingsvoorstel wil sturen van honderden euro’s. Het exacte bedrag is nog niet bekend. Begin dit jaar dachten sommige tweakers al zo’n schikkingsvoorstel te krijgen, maar toen ging het om een nepbrief die niet afkomstig was van DFW.

Het bedrijf moet nog toestemming krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens om de ip-adressen te verzamelen en daarna moet het via de rechter afdwingen dat providers de klantgegevens verstrekken die horen bij die ip-adressen. Die laatste stap is nodig, omdat providers niet vrijwillig meewerken aan de actie.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom heeft vooral moeite met de omgekeerde bewijslast. DFW wil dat de beheerder van de internetverbinding betaalt. Dat is niet in de haak, zo zegt BoF. “Dat is de omgekeerde wereld, want als iemand van je internetverbinding gebruik heeft gemaakt, moet jij opeens moeite doen en diep in je buidel tasten om je onschuld te bewijzen.”

De burgerrechtenorganisatie zegt dat het liever ziet dat DFW achter de grote criminelen aan gaat die op grote schaal up- en downloaden. “Pak liever op kleine schaal grote vergrijpen aan dan op grote schaal kleine vergrijpen.”

DFW gaat vanaf oktober zes weken lang ip-adressen verzamelen, zo zegt het bedrijf. Mensen die downloaden via een vpn, zijn vooralsnog niet op te sporen en blijven dus buiten bereik van het bedrijf. Het gaat volgens een woordvoerder van het bedrijf om ‘een kleine, hypocriete groep die betaalt om anoniem illegaal te kunnen downloaden’.

Begin deze maand kwam al naar buiten dat de distributeur bezig was met deze actie. De aanvraag door Dutch Filmworks is het eerste teken dat er daadwerkelijk stappen worden ondernomen om illegale downloaders aan te spreken. Eind 2015 zei de onderneming dat er in 2016 zou worden begonnen met het sturen van schikkingsvoorstellen. Er was toen sprake van een bedrag van 150 euro. Sinds april 2014 geldt in Nederland een downloadverbod voor auteursrechtelijk beschermde content.

Eerder hadden we al bericht dat DFW de merknaam en logo van Popcorn Time had geregistreerd en dat het mogelijk tot deze actie zou overgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.