De Digitale Media van 4 september 2017

Onderwerpen:

  • België wil identiteitsfraude bestrijden met gezichtsherkenning
  • Zangeres komt met eerste kunstmatige intelligentie-plaat: I AM AI

België wil identiteitsfraude bestrijden met gezichtsherkenning

Bron: NU – De Belgische overheid zet vanaf 2019 gezichtsherkenningssoftware in om identiteitsfraude tegen te gaan. De maatregel werd door de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, aangekondigd. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen.

Ambtenaren die identiteitskaarten en paspoorten uitreiken, krijgen in 2019 hulp van software met gezichtsherkenning. Die herkent of de aanvrager geen fraude pleegt door zich voor te doen als een ander. Een computer vergelijkt het gezicht op de pasfoto met oudere foto’s van de persoon. Ook fotoautomaten zouden met zulke software worden uitgerust.

Als iemand op een ander lijkt, kan diegene daar misbruik van maken door papieren op diens naam aan te vragen. Een ambtenaar is soms aangewezen op eerdere foto’s van de persoon, bijvoorbeeld als diegene zegt geen documenten meer te hebben.

Jambon noemt lookalike-fraude ‘een groot probleem’. Vorig jaar werden 771 gefraudeerde identiteitskaarten uit de omloop gehaald in België.

Manipulatie
Het Belgische kabinet wil ook voorkomen dat gemanipuleerde foto’s worden gebruikt bij het aanvragen van een identiteitsbewijs. Om dat tegen te gaan, zouden fotografen die pasfoto’s nemen de foto’s direct naar de overheid sturen.

De uitgegeven identiteitskaarten worden daarnaast voorzien van een chip, waarop vingerafdrukken van de eigenaar staan.

Identiteitsfraude
In Nederland wordt over dit soort maatregelen niet gesproken. Wel nam het aantal gevallen van identiteitsfraude de afgelopen jaren toe. In 2016 zouden er 1724 meldingen gedaan zijn bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude. Een jaar eerder was dat nog minder dan de helft. In 691 van de gevallen ging het om fraude met een paspoort, id-kaart of rijbewijs.

Zangeres komt met eerste kunstmatige intelligentie-plaat: I AM AI

Bron: Volkskrant – Het moet het eerste muziekalbum zijn dat van a tot z met behulp van kunstmatige intelligentie is gemaakt: I AM AI van YouTube-ster Taryn Southern. Het eerste liedje staat inmiddels op Spotify.

De zangeres gebruikt de open source-software Amper Music (nu nog in beta) om haar te helpen bij het maken van haar muziek. Teksten en melodieën doet ze nog zelf, Amper de rest, zoals de harmonieën en complete muzikale invulling. Southern, die alleen wat piano kan spelen, vertelt de software nog wel hoe snel een liedje moet zijn en wat voor instrumenten ze het liefst hoort. Dat is genoeg.

Deze inspanningen staan niet op zichzelf. Zo legt ook Sony’s dochteronderneming Flow Machines zich toe op met maken van muziek met zelflerende netwerken. En ook hier gebeurt dat in samenwerking met een menselijke muzikant.

Oorspronkelijke Apple Ad (1997) met een klein stukje muziek gecomponeerd door de AI van Amper Music.

Daddy’s Car is een muziekstuk gecomponeerd door Flow Machines van Sony, die tracht in de sfeer van The Beatles te blijven. Muzikant Benoît Carré hoopt snel met een eerste plaat te komen die met Flow Machines is gemaakt. (LV)

Een ander voorbeeld van Flow Machines is Mr. Shadow, gecomponeerd in een Duke Ellington-sfeer .. heel bizar en toch heeft het iets ..

Ook Google is bezig om het vlak van AI en componeren van muziek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.